Last news in Fakti

25 Май, 2023 10:28 11 758 59

Явор Дачков: Хейтът по Господинов не е от злоба

  • букър-
  • георги господинов-
  • книга-
  • писател

Строго погледнато Георги Господинов е най-успешният български писател за всички времена

Явор Дачков: Хейтът по Господинов не е от злоба - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гледам "Нещата от живота" с Мишел Пиколи и Роми Шнайдер по Nostalgia и се размислих за изключителния успех на "Времеубежището" на Георги Господинов (чиято тема е носталгията по миналото и несбъднатия копнеж на провинциалистите от България да живеят като европейци на градски площад в Барселона, Рим, Лондон, Париж и Берлин).

Това коментира във "Фейсбук" Явор Дачков.

Харесвам Георги Господинов (макар и не толкова близък) като приятел с когото се познаваме от 20 години и който ми помогна в първата ми телевизионна изява в БНТ с "Гласове" като гост в първото ми предаване, заедно с много добра журналистка, която може би няма да е доволна, ако ѝ спомена името - говорихме за Дубравка Угрешич (светла ѝ памет) и нейната "Култура на лъжата".

Харесвам Георги Господинов, защото не загуби усет за собственото си присъствие в литературата и света.

Той остана уравновесен, въпреки успеха си, а като негов мениджър го контролира много добре, което е достойно за уважение. Той си гони нещата и не изпада в кризи.

Обикаля света и България по някакви напълно безсмислени семинари, уъркшопове и срещи, които "го зареждат" и се държи адекватно на изискванията на ситуацията, въпреки, че е чувствителен, за да усети тази безпределна празнота.

Така мисля. Аз не харесвам неговата литература - намирам я за банална и плод на средностатистическо усилие да бъдеш себе си като се себеизразяваш. Не мога да прочета повече от две страници, но аз по принцип отдавна не чета, така че това не е никакъв аргумент.

Просто ми е ужасен трафарет. Откриване на топлата вода през дребни психологически наблюдения, които са валидни за средностатистическата маса от хора. Който не е седнал пред компютър той не ги е написал.

Даже преди малко написах нещо подобно в друг пост: Светът от нашето вчера все повече изтънява. Това е от Дачков, а не от физика на тъгата. И не е шедьовър, нито дори талантливо, а обикновено изречение. Не бива да се прави от обикновените изречения, минали случайно през главата на някакъв човек, митология!

Строго погледнато Георги Господинов е най-успешният български писател за всички времена. Няма друг с такова международно признание. Нищо, че нито един не става за такова, но това е друга тема. И тук стигаме до наградата Букър и политическата коректност. Това е директен комунизъм, такъв какъвто го помня от края на 80- е. Кухо и себенаграждаващо се. Гледам, че Георги Господинов трепери над всеки чувствителен пост за Украйна и джендърството.

А се води за свободен писател.

Разбира се, че ще отговори, че наистина ги мисли тези неща и аз веднага ще му повярвам, защото трябва да се щадим взаимно, за да продължим... Преди десет години един известен и успешен журналист, който работи от 30 години в голяма западна медия, а освен това е и изключителен преводач и редактор с отношение към езиците ми каза следното: Яворе, Европа има нужда от един български писател, както и от един полски, чешки, румънски, турски и прочие.

Просто си избират един и го промотират." Мисля, че точно това се случи с Георги Господинов, който от своя страна усети бизнеса и се държа напълно коректно в тази ситуация. Сам си я изработи, за което заслужава уважение. Това е игра, но не и творчество. Последното почти изчезна от света. Искам да кажа, че Букър е Оскар, Нобел и всичко останало, което в миналото имаше престиж, но вече няма абсолютно никакъв престиж. Това е инструмент за идеологически натиск и пропаганда. Точно както бяха ленинските награди - идеологическа уморена изпортеност, която търси себеподобни, но не и талантливи.

Последното обяснява и хейта по Господинов,

който не е от обичайната българска злоба, а от чувството за поредната несправедливост. Незначителен литературен продукт получава световен успех, само защото е в баналния им мейнстрийм. Същото беше при комунизма. Беше фрашкано с наградени писатели на които днес никой не помни името.

Мисля, че идеята на Георги Господинов за себе си е точно обратното на това, но не знам как би си помогнал в тази нездрава българска и международна среда. Успехът и свързаните с него ласкателства развращават допълнително, особено когато са напълно незаслужени.

Дано Георги знае, че има поне няколко стотина хиляди души на планетата, които пишат много по-талантливо и добре от него и това да не го отчайва, а да го държи все така прибрано скромен, което е истинският диамант в неговия характер.

И понеже започнах с "Нещата от живота", филм от 1970-а година когато сме се раждали с Георги Господинов, а той пише точно за нещата от живота, си мисля, че носталгията е живот, който не бива да се предлага за евтина политическа и конюнктурна употреба.

Този филм е шедьовър сам по себе си, защото е заснет, изигран и разказан от талантливи хора, които са нямали нищо друго на ум, освен това да го направят. И друго, което оневинява всички ни - онази епоха раждаше таланти и истински културни събития.

Нашата ражда епигони, ерзаци и банални повторения, които се движат по повърхността на живота и всички сили избягват неговите дълбочини. Таланти няма, няма и култура. Има уморен....


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щом Дачков почне да хвали някого,

    14 68 Отговор
    веднага почвам да се разколебавам ! Дачков, не трябваше да влизаш в тази тема, ще вземем да си помислим, че Русия е набъркана и в успехите на Господинов !

    Коментиран от #3, #31

  • 2 Феликс Дж

    103 17 Отговор
    Дачков точно е схванал нещата и ги е казал по неговия начин, който не всички разбират. Но това е така, защото не чете.

    Коментиран от #5

  • 3 Феликс Дж

    106 2 Отговор

    До коментар #1 от "Щом Дачков почне да хвали някого,":

    ............... защо аз си мисля, че не го хвали.
  • 4 Щом английските джендъри награждават

    49 26 Отговор
    Господинов, веднага ми забиват кремълските камбани !

    Коментиран от #12, #37

  • 5 Дачков пише това, което му нареди

    33 99 Отговор

    До коментар #2 от "Феликс Дж":

    Митрофанова!
  • 6 Просто човек

    33 103 Отговор
    Нито някой му иска мнението на тая путинска марионетка, нито има значение за някого...но зор да си каже...А факти бг веднага му дават трибунка...

    Коментиран от #14

  • 7 Людмила

    108 30 Отговор
    По-добре не може да се каже.Браво Яворе!Препратката към филма е право в целта.
  • 8 Трогателно

    38 90 Отговор
    Дачков момчето изпитва благородна завис че тоя си изкарва парите с писане
    пък на него му се налага да се навежда
    за прехраната си

    Коментиран от #56

  • 9 Мими

    45 81 Отговор
    Г. Господинов ме накара да се чувствам горда, че съм българка.
  • 10 Мдааа

    83 28 Отговор
    Прав е Дачков, който крещи "слава украине" на прайда под дъгата бива награден!
  • 11 Асен Милев

    114 10 Отговор
    "Георги Господинов е най-успешният български писател за всички времена"
    !!!!
    Вие майтапите ли се? Нямам нищо против Господинов, но това е смешно. Пред него са много, но ще спомена само един.
    Писателят и Патриарха на българската литература - Иван Вазов. За нас е привилегия, че тази личност е българин, който с таланта си е оказал неоценимо влияние върху световната литература. Богатството на неговия език превъзхожда това дори на ненадминатия Шекспир! Вазов променя в творчество си пред и следосвобожденската ни литература. Няма литературен жанр, който да не бъде покорен от него. Той владее съвършено прозата, поезията, драматургията, публицистиката. Възпява българската природа, красотата на българския език и националноосвободителните борби. От него се учат всички български писатели и поети. Вазов поставя стандартите, по които се ръководят поколения български автори. Пъстротата на неговия език и изразни средства удивляват и днес. Няма друго име на литературния небосвод в България по-велико от Вазов.

    Без Вазов няма България. Той е в основата на духовния хемоглобин на нацията. Вселена, която създава новия български език. Както знаете, той развива всички литературни жанрове и ги довежда до съвършенство- от лириката, през поемите, до разказите, романите, пиесите, пътеписите, публицистиката... това е велик Писател, това е велик Човек...

    Коментиран от #39

  • 12 Щдм кремълските мурзажи

    16 65 Отговор

    До коментар #4 от "Щом английските джендъри награждават":

    започнат да плюят по нещо, веднага ми става ясно, че то е добро за България.

    Коментиран от #18

  • 13 ССС

    22 62 Отговор
    Както всички знаем в ада, при българския казан, няма някой, който да следи влезлите в казана да не излязат, те сами си се дърпат надолу.

    Яворе, проблема при тебе е, че ти осъзнаваш, че глупостите, които пишеш и казваш нямат стойност. Но, ти получаваш пари за своите глупости, защото са удобни за определени кръгове и ти знаеш това прекрасно, а това те изпълва със злоба и завист.

    Напълно си наясно, че си слаб, обременен и нечистоплътен критик, но продължаваш да пишеш, грешка, да плюеш, защото няма по какъв друг начин да изкараш пари. А парите за теб са важни.

    От друга страна, ако наистина си мислиш, че написаното от теб има стойност извън контекста на поставените ти цели от съответния кръг, случаят е клиничен.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Град Симитли

    5 2 Отговор
    Какво "уморен" има?.....
  • 16 НЯКОЙ

    20 61 Отговор
    Дачков е чуждо мекере, добре че на всички това е ясно - нещо като мръсно петно върху току що изпрана дреха, досадно, но поправимо !

    Коментиран от #20, #22

  • 17 типично

    15 30 Отговор
    За българското поведение, когато имаме на ринга един успял и един загубил.
  • 18 Не си усетил

    19 3 Отговор

    До коментар #12 от "Щдм кремълските мурзажи":

    ИРОНИЯТА !
  • 19 Никакъв писател не е Господинов

    71 10 Отговор
    Политическа номинация
  • 20 Христо

    59 10 Отговор

    До коментар #16 от "НЯКОЙ":

    Когато е прав - прав е, както в този случай.
  • 21 хмм

    11 4 Отговор
    Ами као и от двамата ни се драйфа?

    Коментиран от #50

  • 22 не го подценявай

    3 14 Отговор

    До коментар #16 от "НЯКОЙ":

    А няма ли и други квалификации? като например да оди по стари баби с кариеристка цел?
  • 23 Българин

    70 7 Отговор
    Меко казано не харесвам Явор Дачков и сме в протиположни политически лагери, но няма как да не призная, че за съжаление този път казва истината.

    Коментиран от #28

  • 24 Алекс

    17 54 Отговор
    Дневника на Дачков:
    7.00 ставам, гледам разпечатка от банката, няма още превод от Русия
    8.00 не ям, не чета, не пиша
    9.00 пак гледам банката, още нищо, дано в 11 да има
    10.00 давам акъл на българите, нали си нямат
    11.00 дойдоха парите, ще хапна хайвер за обяд...
  • 25 Гост

    15 57 Отговор
    Човекът е написал световно признат роман от ранга на Оруел, а копейките го обвиняват в джендърство. Няма как в тази провинциална територия да вирее изкуство, наука или свободна мисъл.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тоя па

    14 46 Отговор
    Поп недоучил за интелектуалец се напъва. Абе Яворе, от теб нищо не става, бе. Много елементъри, а и завистливо човече се оказа.

    Коментиран от #54

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Наблюдател

    16 44 Отговор
    Путинофила Дачков, освен да защитава руските агресори и психопата Путин колко романа е написал и какви награди е получил.
  • 30 Наблюдател

    54 9 Отговор
    Уникално посредствен, смешни поръчкови сюжети, пълни с клишета и пропаганда. Но който плаща, той поръчва музиката в случая "Америка за България". Техния спонсор е и спонсор на "наградите" и..просто поредния типичен американски ГМО продукт, като бургер в Макдоналдс. Силно рекламиран, шарено брандиран, миришеш ароматно, но всъщност отрова за тялото ти. И естествено таргетиране към младите, където пораженията могат да са най-големи.
  • 31 Хахаха

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Щом Дачков почне да хвали някого,":

    Поне да си прочел, преди да коментираш....
  • 32 Лена

    13 5 Отговор
    Явор Дачков "твори" и "пише" в голям журналистически диапазон-политика,критика и всичко с бързи и яростни
    ....размаха на творчеството му е сведено да дращи и анализира лично,творчески с мерака на можещ!
    Това е лично мнение на Дачков,пречупено през призмата на голямата носталгия по другото...време!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бацо Гацов

    13 33 Отговор
    Такава простотия един само Пачков може да изръси...е, Яворе..е Пачков..злобата и зависта при теб са ментално състояние..може би е от годините, през които напразно си префучал....
  • 35 Факт

    47 3 Отговор
    Нито Георги Господинов е най-успешния и талантлив писател,нито Кобрата е най-успешния български боксьор.
  • 36 едока

    46 12 Отговор
    Браво на Явор Дачков, точно и в десятката. А ако трябва да сме откровени, Господинов е един лъжец. От лъжец не може да излезе нищо стойностно, и ако не беше пудел дето лае по Русия и обгрижва Украйна и Западните и ментори нямаше да има никаква награда защото е посредствен. Кого лъжете бре, себе си ли?

    Коментиран от #47

  • 37 Реалист

    3 12 Отговор

    До коментар #4 от "Щом английските джендъри награждават":

    Бе то пак добре, че не ти е гръмнала Аврората в кухарника..пак добре си се разминал само с едни камбани..
  • 38 Кан Тервел

    12 36 Отговор
    Данков, като спечелиш Букър или Нобел по литература, тогава хвърляй кал по Господинов. Сега ти е рано.
  • 39 Бацо Гацов

    17 8 Отговор

    До коментар #11 от "Асен Милев":

    Абсолютно съгласен, на 100% ..само че пропускаш един малък фрагмент..Вазов е Патриархът на Българската литература..а и не само(според мен) . Само че по негово време не е имало наградата Букър..нито дори Пулицър..а и Пачков също не го е имало...други времена са били...нали?
  • 40 просто минавам

    58 8 Отговор
    Аз съм учил българска филология, изчел съм преди и след това към 1500 книги. Опитах се да чета Господинов. Не мога, не върви, не преглъщам. Прекалено предсказуемо, политкоректно, плитко. Това е едно мнение от професионален читател. Не винаги награденото и рекламираното става. Знаете и от магазина. Чао.
    Иначе препоръчвам всеки да изгледа филма с Пиколи и Шнайдер. Простичък сюжет, но накрая винаги напират сълзи. Ето, някои го могат изкуството.

    Коментиран от #58

  • 41 Яворе,

    10 29 Отговор
    и с нихилизма си можеш да бъдеш слуга. Доказваш го за сетен път.
  • 42 Браво Яворе

    37 5 Отговор
    Добър анализ на великата награда.
  • 43 Момче симе на дърво

    20 9 Отговор
    Слагачков прави лоша услуга на Господинов! В стремежа си да се изкара много близък с лауреата, Чвор го обявява за най добрия български писател за всички времена (според него, де) - няма Йовков, няма Яворов, Елин Пелин, Димитър Димов, Хайтов, ... Да не говорим за Вазов, Алеко, Каравелов !
    Случая малко ми напомня за оня" световен създател" на филми Христо Грозев

    Коментиран от #45

  • 44 Анонимен

    29 3 Отговор
    Вярно е, че романите на Господинов са нечетими и не могат да се нарекат художествена литература. Но авторът на статията да твърди, че няма стойностни български писатели от предходните години, не от съвремието, е направо кощунствено твърдение.
  • 45 Христо

    30 0 Отговор

    До коментар #43 от "Момче симе на дърво":

    Не четете внимателно - нарича го успешен, не добър писател
  • 46 Харесвам Англия и

    34 3 Отговор
    англичаните, но не разбирам този стремеж на определени кръгове да ни тикат това мънкащо човече Господинов и да ни представят маниакалните му напъни за стойностна литература. Сякаш искат да навредят на усета за добра литература, тази, която се чете с радост, носи мъдрост и се отнася с топлота към човека, а не гризе злобно и налудничаво миналото.
  • 47 Тахумба

    32 4 Отговор

    До коментар #36 от "едока":

    РоманЯ на Господинов е едно скучно четиво с политически привкус. Доста усилия ми струваше докато стигна средата. Захвърлих книгата. Като се разлаяха кучетата покрай него отново я взех и довърших. Сега съжалявам.
  • 48 За протокола

    11 21 Отговор
    Както и да се завоалира низката, дребна и завистлива българска душица, тя лъсва.
  • 49 дунавска

    6 24 Отговор
    От дачков отдавна струи гнусота. Не гладът го провокира, а алчността.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ИВАН

    14 1 Отговор
    Вредата от такава книга на политкоректния автор Господинов е, че той лъже и ще обърка представите на някой младеж слаучайно решил да му прочете книгата - но явно това е и целта, затова и го награждават - да промива мозъците на младите.

    Коментиран от #57

  • 52 Милчо лаков

    13 1 Отговор
    Спомням си един епизод от книга на Г.Г.,където домакинята гледа телевизия,влизат крадци.....,накрая те я "таковат"а тя вика:давай по- бързо,че децата си идват от училище.Просто кръчмарски виц,затворих книгата и повече не съм повторил.
  • 53 вярвам

    11 1 Отговор
    че културата на консуматорското ни отношение към света промени цялостното възприятие за изкуството. Днес за шедьовър сме готови да обявим, каквото ни покажат повече от два пъти по медиите. Промотирането на отделни автори чрез награди си е част от бизнеса. За съжаление, действително, в последните години не само престижните награди, но и редица международни организации пропиляха своя авторитет и девалвираха. Живеем във времена, в които свободата на изразяване е заложник на странни правила за политкоректност, та никога не се знае дали не губиш, получавайки някаква награда. Но замислял ли се е някой, кога консуматорът в нас победи!
    ГГ като много други се опитва да се продава, така че за него това е добра реклама. Ако се чете с интерес и след 30 години, значи е успял да намери пътя да вълнува. Ако не, то както посочва Дачков, няма да е единствения, чието име някога ще се появява само по справки в интернет.
  • 54 ми то

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тоя па":

    и Салиери е бил много по-популярния в своята епоха, т.е. преведено към днешния ден може да се определи като по-награждавания, по-утвърдения. И независимо, че наистина е бил много добър, днес 90% от хората като чуят името му се сещат за Моцарт.
    Времето е истинския съдник за непреходността на изкуството, а не хилядите награди.
  • 55 Ива

    1 7 Отговор
    Чета и се чудя каква е тази България всички мразят всичко и всеки ами като не ви харесва направете вие нещо ,че всички да ахнем някой няма да отвори шампанско,ами пий си го сам друг харесвал ама не харесвал ама кой си ти никой в обществото на никоите.срам срам браво на г.господимов пишете има кой да ви чете
  • 56 Черноризец Храбър

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трогателно":

    На Свидетелствата за завършен 3-ти клас пишеше: "Не е последно! Ученикът минава в по-горен клас!"
    За тебе няма такЪво Свидетелство - връщаш се във 2-ро отделение - да си доучиш!
  • 57 Наистина

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "ИВАН":

    Много точен е Вашият коментар. Респект, с малко думи казвате това, което повечето хора го съзнаваме. Не харесвам нито темите, нито съдържанието, нито фабулата, нито стила и ,,дълбокомислието" , философията на автора. Образи, образност, персонаж...чак пък за международно признание. Но те и наградите вече не са това, което бяха. Не е злоба или завист, няма повод. Но е дразнещо и неприемливо да се определя като ,,подвиг" творчество, което може да удовлетворява определен интерес, но не докосва душата. А литературата е изкуство и би трябвало да е изпълнено не само с писание, а и със съдържание.
  • 58 Браво

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "просто минавам":

    Приветствам написаното от Вас! И аз съм с филологическо образование, с много прочетена и осмислена художествена литература, с проучена литературна критика за всеки изучаван автор от западноевропейската, славянската, руската и българската класика. Познавам периодите на развитие, литературните течения и направления. Изучавала съм нашата литература от старобългарските текстове до съвременните автори. Преподавам български език и литература от доста години в престижно учебно заведение. Имам, изградени през годините, умения за самостоятелна оценка на художествени текстове. Повече от десет години съм член на жури на Национален литературен конкурс. Не пиша творби за издаване, тъй като много добре осъзнавам критериите за стойностно творчество, а съм максималист в изискванията към себе си. Няма да коментирам ,,подвига" ( по Иво Инджев) на обсъждания творец и достойнствата на наградената творба. Това би било тема на отделна дискусия. Уважавам усилията на Г. Господинов да се изразява чрез словото. Вероятно има замисъл в някаква посока, но убедително не покрива функцията на литературата като изкуство.
  • 59 Рима

    0 0 Отговор
    Статията на Дачков е падение и не защото принизява творчеството на Господинов. Няма да вярвам на нито една негова дума оттук нататък. Неубедителен интелектуалец...