Last news in Fakti

12 Юни, 2023 13:01 3 584 15

Георги Ангелов пред ФАКТИ: Целта на бюджета за 2023-а е да закърпи положението до края на годината

  • георги-
  • ангелов-
  • икономист-
  • бюджет-
  • асен-
  • василев

Антикризисните мерки за отминали кризи е време да отпаднат, за да има средства за по-належащи мерки и политики, казва икономистът

Георги Ангелов пред ФАКТИ: Целта на бюджета за 2023-а е да закърпи положението до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сега имаме отново ситуация, в която да правим бюджет в средата на годината. В момента в България 660 хиляди пенсионери са под линията на бедност. Ако се увеличат пенсиите, тази цифра ще се намали до 330 хиляди. Статистиката четвърти месец се отчита спад на приходите в промишлеността. Запътваме се към слабо второ трето тримесечие. Как се разходват парите на държавата. Пред ФАКТИ говори Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество".

- Г-н Ангелов, Министерството на финансите пое ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в Народното събрание, така че да има достатъчно време той да бъде приет и обнародван до 31 юли т.г. Спасена ли е държавата?
- На 10 юни трябваше да спрат всички плащания на държавата. Но парламентът удължи този срок до 31 юли. Дотогава има седем седмици и това е реалистичен срок за внасяне и приемане на бюджет. Така че предизвикателството вече не е времето - по-скоро предизвикателството сега е да се направи смислен и реалистичен бюджет, с който 2023 да завърши нормално. И вече на базата на този бюджет за 2023 година да се изготви и проект на бюджет за 2024 година.

- Защо служебният кабинет не внесе нормален Закон за бюджета, а все го удължаваше…
-
Служебният кабинет нямаше последователна политика към бюджета - първо през есента искаше да внася бюджет с висок дефицит, после се отказа и твърдеше, че най-добре е да работим без бюджет, после пролетта взе решение да внесе бюджет с нисък дефицит, но накрая се отказа и внесе бюджет с висок дефицит. Тоест, служебното правителство направи пълен кръг и се върна в изходна позиция, с което основно беше загубено време. В резултат на това бавене, тази година ще поставим рекорд по най-дълъг период, в който държавата работи без бюджет. Ще надминем дори периода на хиперинфлация и девалвация 1996 и 1997.

- Служебният кабинет заложи 6,4% дефицит, а Асен Василев казва, че няма проблем да е до 3%. На кого да вярваме?
- Служебният кабинет сам твърдеше, че трябва да се приеме бюджет с нисък дефицит - дори прие специално решение на правителството, с което задължаваше министъра на финансите да изработи такъв бюджет. Но след изборите тихомълком отмени това решение и внесе бюджет с висок дефицит. Обаче и след внасянето на бюджета с висок дефицит, служебното правителство продължи да твърди, че трябва дефицитът да се намали - но каза, че не иска да поема отговорност за това намаление, а го прехвърли на парламента.

- Това всичко прилича на чисто счетоводство. Как се свалят 3,4%...
- Свалянето на дефицита не е и не бива да е просто счетоводство. Това в крайна сметка е политическо решение - дали се харчи за увеличение на пенсии и заплати, или се харчи за отбрана и сигурност, или за образование и пътища, или пък се дават антикризисни субсидии на бизнеса. Всяка партия и правителство имат визия кое е важно в момента, кое е приоритет.
Но също така има и икономически реалности, с които трябва да се съобразяваме. Например, при пандемията беше логично да има антикризисни мерки за затворени сектори като туризъм, ресторанти и фитнеси - но сега пандемията приключи, тези сектори отчитат бум, така че няма причина да продължават тези антикризисни мерки. При енергийната криза се даваха енергийни помощи на калпак на всички бизнеси - но енергийната криза си отива, а и раздаването на калпак се оказа вредно и само напомпа инфлацията. Накратко, антикризисните мерки за отминали кризи е време да отпаднат, за да има средства в бюджета за по-належащи мерки и политики.

- В същото време очакваме увеличени пенсии, заплати… Над 2 милиона души очакват преизчислението на парите за пенсиите си от 1 юли. Има ли пари, или ще гледаме пак към заеми…
- В бюджета на служебното правителство няма осигурени пари за вдигане на доходите и затова подходът беше всичко да се финансира със заеми. С 11 милиарда бяха увеличени разходите, а само с 1 милиард лева се увеличават приходите. Това очевидно не е устойчиво и разумно. Така че предизвикателството пред новия бюджет е да се балансира приходната и разходната част и съответно да има финансиране за важните политики без прекален дефицит.

- Според данни в момента сме на 0,6% дефицит. Държавата не плаща ли? Защото вече сме средата на годината?
- Първото полугодие е по-лесно, тъй като разходите са по-малко поради сезонни фактори. Сезонноста се определя от това, че капиталовите разходи изискват време - първо се сключват договори, после се изпълняват съответните дейности и едва накрая се плаща, т.е. обикновено към края на годината се плащат капиталови разходи и инвестиции. Затова основното предизвикателство за бюджета са последните месеци на годината, а началото на годината е лесно за изпълнение.

- Колко време ще ни трябва да се върнем към нормалността?
- За около половин година можем да се върнем към нормалността. До юли очевидно ще работим с удължителен закон, т.е. ще бъдем в извънредна ситуация. След това ще имаме бюджет за 2023 година, но той ще действа само няколко месеца и по-скоро целта му е да закърпи положението до края на годината. И едва през есента, с внасянето и приемането на закон за бюджета за 2024 година, можем да се върнем към нормалността - с един нормален бюджет за пълна година, в който има целеполагане, политики и достатъчно време за тяхното изпълнение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Георги Ангелов

    17 0 Отговор
    смята ли, че казва нещо незнайно?
  • 3 Санкт-Петербург 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 ⚓️

    10 1 Отговор
    Ако войната се задълбочи, тогава ще използваме ядрени оръжия в Европа. 🚀🚀🚀

    Иди на хyй, иди на хyй, Европа,
    Не высовывай свою жопу,
    А то встанет - жопу не спрячешь,
    Разъeбём, как старую клячу!
  • 4 Какъв

    11 0 Отговор
    е тоя Убавец ?
  • 5 Както винаги

    9 0 Отговор
    Плешако младий,знаем това..
  • 6 мнение

    4 11 Отговор
    Къде ги виждате тия бедни пенсионери..
    у статистиките.
    Вижте какво пазаруват.
    Вече не търсят у кауф.ла.нд най евтиното

    Боровинки за закуска... кой може да си позволи

    Коментиран от #15

  • 7 бивш фен на гРеБ

    7 3 Отговор
    Целта на правителството Ви е да краде докато може ... защото после Подмяната отива там от където изпълзяха а Греб 2ри 3ти и пак никой няма да ги иска ... така че лапай докато можеш сукалче
  • 8 АМ'ТАКА Е

    3 0 Отговор
    Да знаете какво е бюджет и как се прави
    А не, разполагай се според чергата,... ами ако чергата в ластична.
    Не разбрахме само, колко части има т.н. бюджет
  • 9 Анонимен

    6 0 Отговор
    Операция на окото, 3000 лв, мост 400 лева, химотерапия, лъчетерапия пари, погребение пари, и много разходи има един пенсионер, и ако е сам с тия 500 лева, за кое по напред, лекарства, ток, вода, ако не гласувайте с бойко евтеназия и старите да се отърват от мъки, който е богат децата им ги гледат, но кой.. От много крадене докарахте народа до отчаяние и покрай старите и младите 17 г, тук няма живот. То българи няма млади
  • 10 Ламбо

    3 0 Отговор
    "С постановление на Министерски съвет №76 от 20 юли 1990 г. фондация „Отворено общество (България)“ и даренията за нея са освободени от мита, данъци и такси. Предоставени са помещения в НДК, както и 500 000 лева за първоначални разходи. Разрешава ѝ се извършване на стопанска дейност напълно освободена от данъци.

    До 1995 г. българската държава допълнително финансира фондацията. Организацията е учредена от фондация „Отворено общество“, основана от Джордж Сорос."
  • 11 Анонимен

    3 2 Отговор
    На Гн Асен Василев акъл не давайте. Той е от Хасково и е на Ти за много неща. Дай боже нещо да пооправи, че и там, всеки млад иска да избяга. Богати са дпс хората, но българите са много бедни, голям процент. На запад работник пенсионер кара нова кола за 60000,и българите, тия коли в бг ги карат мафията. Лъжа ли е.
  • 12 Мда

    5 2 Отговор
    Ами да, на политиците все някой друг им е виновен. В случая служебното правителство...редим си мантрите, че всичко започва от нас, а старите са лошите. Това, че две години политиците се НЕКАДЪРНИ и НЕ МОГАТ да излъчат правителство, да направят нормален бюджет, Президента им е виновен! То, добре че беше Радев през това време...
  • 13 Целта е леля Асена Спецова да краде

    4 0 Отговор
    А хората да живеят в мизерия! До кога ще лъжете за инфлацията и реалните и размери? Кое нещо не е скочило над 100 % и как ни лъжете за всичко! Бай Георги една краварска марионетка си, за икономист и финансист е спорно!
  • 14 ПРЕДЛАГАМ

    3 0 Отговор
    ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК! е решението
    К О Г А???
  • 15 Пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "мнение":

    Говориш глупости и настройваш хората срещу пенсионерите.