Last news in Fakti

2 Юли, 2023 13:00 3 820 61

Имало ли е българско-македонска война в историята?

  • цар самуил-
  • паметник-
  • македонци-
  • бългри-
  • войни

НИТО ЕДНА! Балканите са размирен регион, в който са се водили много войни

Имало ли е българско-македонска война в историята? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тъй като в Брюксел няма ден в който да не става дума за войната в Украйна, но и за разширяването на Съюза с държавите от Западните Балкани, намирам за логично, че колеги ми зададоха един, макар и според мен глупав въпрос. Попитаха ме колко българо-македонски войни е имало в миналото, в историята. И се облещиха като им отговорих: НИТО ЕДНА! Те били чували, че Балканите са размирен регион, в който са се водили много войни.

Това коментира във "Фейсбук" евродепутатът Александър Йорданов.

Няма спор, че е така. Имало е войни гръцко-български, сръбско-български и дори междусъюзнически. Но българо-македонска война не е имало. Нахлували са османски, френски, руски и германски войски. Но българо-македонска война няма записана в историята. Защо ли? Защото един народ не воюва срещу себе си.

И си припомних. Идва царят Аспарух на Балканите, а след него царуват Тервел, Крум Страшни, Борис I -Михаил Покръстител, Симеон, Петър, и да не изреждам всички царе на България, която тогава се простира до Охрид и Драч. И не се намира поне един македонец, хей така, от кумова срама, както се казва, да вдигне оръжие срещу тях, срещу нас българите. Същото е положението и когато византийският император Василий напада българския цар Самуил.

Няма ги никакви македонците. Впрочем императорът сам се хвали, че воюва с българите. Явно македонците пак са се били скатали. И в периода на националното Възраждане, и по време на борбите за освобождение, тях, македонците, отново никакви ги няма. Где що книжовници, даскали, свещеници, революционери има в Македония по това време, все от български род са: от братята Миладинови до войводата Гоце Делчев. Известното Илинденско въстание и то е дело на българи, на македонските българи. Македонците пак никакви ги е нямало. В Балканската и Междусъюзническата война един патрон не са изстреляли нашите днешни съседи срещу българската армия. Няма ги македонците и в Първата световна война. Но пък чест им прави, че са вдигали паметници на храбри български воини, като тези в църквата "Св.Георги" в битолското село Цапари. А старите документални киноленти показват как с цветя и венци е била посрещната в Македония българската армия през пролетта на 1941 г. Така са посрещани и българските политици и държавници.

И нещо любопитно, което ми направи впечатление още докато бях посланик в Северна Македония (2001-2005). Тогава научих, а по-късно и прочетох в книги на израелски автори, че само българи са спасявали евреи в Македония по време на Втората световна война. Няма нито един случай на спасен евреин от македонци. Справедливостта изисква да спомена, че в този период има отделни нападения срещу българи в Македония. Но всички те имат характер на терористични акции и са осъществени от сърбомани и комунисти, които аз не приемам нито за македонци, нито за българи. Но в кое ли стадо няма мърша!

Това е историята. Македонците се накокошинват срещу нас, българите, едва по време на комунистическия режим в Югославия. Но и тогава не водят срещу нас война. Затова и повторих, потретих на моите брюкселски събеседници, че не е имало и няма да има българо-македонска война на Балканите, колкото и днес македонците да се опитват да ни дразнят, обиждат, да сеят омраза срещу нас. Ние ще продължаваме да си ги наричаме братя и ще знаем, че брат срещу брата ръка не вдига.

Това е за днес от Брюксел, защото самолетът ще вземе да излети, докато аз си губя времето да търся македонци антибългари в историята. Няма такива, защото...Абе, защото те са си българи. Вярно е, че това в Брюксел трудно схващат, но като им се дадат подходящите примери започват да разбират.

Приятен уикенд!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имало е

    61 10 Отговор
    територия подарена от националния предател Георги Димитров пукнал на този ден през 49-та.

    Коментиран от #9, #26

  • 2 Урюрвкос

    23 5 Отговор
    Имало ли е боляро-шопска война в историята?

    Коментиран от #11

  • 3 КОТарАК

    29 1 Отговор
    Димитър Талев се доближава най-добре до историята с македонците.
  • 4 РЕАЛИСТ

    20 62 Отговор
    Това дебелото пак си показа простотията. Иди го кажи това в Скопие, че са посрещали българите с цветя 1941г . Дори в учебниците им пише , че български фашисти да окупирали държавата им. Доста извращения да вършили и това го помнят, така както ние помним Баташкото клане. Ама нали Сашко Дебелото е потомък на фашист, пропуска такива факти.
  • 5 Софийски

    26 8 Отговор
    Имало е разбира се, Гошо тарабата я е обявил 45-а година на де що има българин в Македония.
  • 6 Айде бе..

    16 52 Отговор
    А нахлуването на Първи Окупационен Корпус зад гърба на SS-WAFFEN какво е? Три години окупация на Македония,11 000 евреи за Дахау! Кои сте вие бе,кой ви е канил там освен Адолф Хитлер?

    Коментиран от #19, #39, #47

  • 7 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    Александър Македонски срещу Трибалите

    Коментиран от #28

  • 8 Пха ха ха ха

    18 1 Отговор
    Аве факти кво стана с анкетата за Възраждане защо я махнахте??????
  • 9 Гоце Делчев е автономист

    6 20 Отговор

    До коментар #1 от "Имало е":

    Яне също,Даме също,Яворов и цялото ВМРО също.Офицерите на Фердинанд и Цончев,тн."върховисти" са били гонени и убивани от "вътрешните".Като каква се явява България на Македония и какви са претенциите и към нея?
  • 10 Плескавици

    6 0 Отговор
    Брат, брата майко! ЗАЩО???
  • 11 Само питам

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Като какво племе са тези боляри,славяни ли са, татари ли са?А иначе да - Ивайло се бие срещу болярите в столицата Търново,макар не зная дали е бил шоп.

    Коментиран от #12

  • 12 Последния Софиянец

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Ивайло е от Добруджа.Там са действали татарите.
  • 13 !!!?

    21 3 Отговор
    Война между България и Македония война не е имало, а също и между България и Северозападна България не е имало, но все едно е имало...отидете и се убедите !!!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Изобщо

    23 2 Отговор
    Направихме голяма грешка, че ги признахме за държава тия мАкерета ! Но тогава просто не знаехме какво става там !
  • 17 Вергина

    11 1 Отговор
    Пела и Вергина са в Северна Гърция, но май никой не е отправил претенции към тях :)
  • 18 До Айде бе

    24 4 Отговор
    Каква окупация беидиот, може ли да окупираш собствена земя и народ ?!! Това е било връщане не нещо свое, което е било заграбено от други ! А относно изпратените оттам евреи - ами защо тия "македонци" не направиха нищо за тяхното спасяване ??! Всички евреи с българско гражданство са били спасени,, няма друга държава в Европа от онова време, която да е направила такова нещо,, а в ония земи просто сме нямали правната възможност да го направим ! Аман от демагози и лъжци като теб !

    Коментиран от #29, #30

  • 19 Фактическо уточниение

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе..":

    Ппрез 1941 бълг. първи окупационен корпус е в Сърбия! Втори окупац. корпус е във Вардарска Македония, трети - в Егейска Македония и четвърти в Беломорска Тракия! Заради това българско "присъствие" Парижкия Мирен Договор от 1947 задължава България да заплати на Гърция и Югославия много-милионни репарации в златни американски долари! Тито се споразумява с Димитров (Бледския договор), че Югославия (Македония) няма да претендира за полагащите й се репарации като в замяна България даде право на самоопределение на македонците и автономия с последваща южно-славянска федерализация! Както и накаже извършилите на военни и хуманни престъпления по време на окупацията! Бълг. комунисти не изпълняват задълженията си - по андрешковски! Дори влашкия м@нго Замфиркьо Яшар - Тато (с БКП-псевдоним Тодор Живков - Янко) започва политика на наци-агресивна македонофобска и анти-турска пропаганда с насилствени "възродителни процеси"- с цел да отклони вниманието от духовния и икономически провал с фалити (1962, 1989, .....) на комунистическа Б-ия и прехвърли вината на тия другите - македонци, турци, помаци, ..... И днес м@нго-патриотарстващите наследници на Тато решиха, че ще могат да "усвоят" лично едни бюджетни милиони и отклонят вниманието от днешния икономиески, духовен, морален, ... провал на Б-ия чрез разгаряне на провакоционно-рекетьорски "възродителен" процес в Македония под флага на Европейския съюз!

    Коментиран от #35, #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Спартаааа

    4 9 Отговор
    Изпращането на такова гнусно дебело прасе за посланик, само по себе си е повод за враждебни действия.
  • 22 До РЕАЛИСТ

    14 4 Отговор
    Има сума ти документални доказателства за това как са посрещнати българските войски там ! А когато документите говорят, лъжците трябва да замълчат, особено ако се имат за реалисти !
  • 23 Вальо

    3 3 Отговор
    Абе моденаторе, какъв цар е Великият Хан Аспарух.Като си пишете мислете малко
  • 24 Гещефтура

    4 1 Отговор
    АлЙо е изключително отвратително недоразумение
  • 25 Аватар

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Скопие":

    Е,хайде сега.Преди 220 г.(1803г.)територията и на днешна България и на РСМ са били в Османската империя.

    Коментиран от #49

  • 26 уйко-калеко

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Имало е":

    Прочетете историята.Има един ИЗРАЗ,ЧЕ ПРЕКАЛЕНИЯТ СВЕТЕЦ БОГУ НЕ Е ДРАГ,НО ВЪВ ВАШИЯТ СЛУЧАЙ БИХ ГО ПРОМЕНИЛ НА ,,ПРЕКАЛЕНИЯТ АНТИКОМУНИСТ СЪЩО НЕ Е ДРАГ.Днешната територия на РСМ Е ДАДЕНА НА кралство Югославия ОЩЕ ПРЕЗ 1919 Г.след края на ПСВ.от днешните ни ,,БРАТЯ,,АНГЛИЯ и ФРАНЦИЯ..НАШИТЕ КОМУНИСТИ НЯМАТ НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТОВАИмало е предателство от страна на комунистите по отношение на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ,но за щастие не се е стигнало до присъединяванвто и към СРМ(СОЦ.РЕП. МАКЕДОНИЯ)
  • 27 Не е имало такава война

    10 0 Отговор
    Но както са я подкарали макетата скоро може да ни я обявят
  • 28 та така...

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Може и така да се каже. В една хърватска хроника от 1528 г. " Kronika vezda znovich by Anton Vramec" се съобщава за различни исторически събития по години. Обикновено с по едно до няколко изречения и най вече за църковни събития, но на места има и други, включително и единични сведения за събития в първата българска държава. Няма как да посоча линк, а страницата е трудно да се уточни, но затова пък търсейки по годината не може да се сгреши и са подредени хронологично. Много интересно сведе ние ни дава за събитие през година 3628 от сътворението на света. Понеже се говори за Александър Македонски (356 пр.Хр. - 323 пр.Хр.) не е нужно да изчисляваме отново. Писано е на латиница, но се разбира заради близостта на езика с нашия и ще предам в свободен превод текста на първите две изречения, доколкото мога да се справя: (година) "3628. Александър Велики, по баща Филипов, крал на македонци. Българи и Илирийци, които винаги са се наричали з(с)лавяни завладя. "

    Коментиран от #33

  • 29 Тупань пъзлив

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "До Айде бе":

    Иди там да им го кажеш,въ шлив ганьовецо,ТАМ!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 уйко-калеко

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Скопие":

    А БУКВИТЕ НА КОИТО ПИШЕТЕ ВАШИЯТ КОМЕНТАР СИГУРНО ВИ ГИ Е ОСТАВИЛ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ.?

    Коментиран от #32, #48

  • 32 Не Александър

    4 9 Отговор

    До коментар #31 от "уйко-калеко":

    а двама гърци - Кириос и брат му Методиас.Ганьовецът освен чушкопек друго не е изобретил за 1342 г.ако греша,поправи ме..

    Коментиран от #34, #36

  • 33 ама разбира се!

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "та така...":

    ".... В една хърватска хроника от 1528 "
    А какво ще пише в една сръбска хроника писана през 3873 та година? Т.е. точно толкова (1850) години след Александър Македонски е писана хрониката, която споменаваш. Я по-сериозно! Не се изказвай неподготвен! За каква достоверност може да претендира нещо си писано 1850 години след събитието?

    Коментиран от #37

  • 34 ще те поправя

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Не Александър":

    Буквите , с които пишеш не са измислени от светите братя. Абе четете бе хора!
  • 35 Пълни глупости

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Фактическо уточниение":

    примесени с малко "факти".Гоце,Даме,Яне,въобще "вътрешните" автономистите са воювали жестоко с Фердинанд,ген.Данаил Николаев и ген.Цончев,които са били тн.България.Останалото са маловажни детайли.По-добре мислете защо ни мразят толкова,това е от началото на 20 век още!
  • 36 всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Не Александър":

    чел ли си нещо от историята?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 искаш да кажеш

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Фактическо уточниение":

    Че комунистите, в лицето на Георги Димитров Не са подарили а са изтъргували Македония-та.
  • 39 Античното Маке

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе..":

    Греда.
    Чудно, как може да сме окупирали нещо, което към онзи момент (1941) просто не е съществувало. Не е имало никаква Македония - нито като суверенна държава, нито дори като административна единица. Имало е само “Южна Сърбия“, населена с “чисти сърби“, която е била част от Кралство Югославия, известно още като “Велика Сърбия плюс“ или “Сърбославия“. В тази прекрасна държава нито българи, нито македонци са съществували.

    От гледна точка на официалните власти естествено. Ние през 1941 сме получили възможност да окупираме част от тази антибългарска и АНТИМАКЕДОНСКА авторитарна мини-империя, която 20 години е държала под своя окупация и е прилагала най-брутални геноцидни и "фашистки" (като сме почнали да злоупотребяваме с тази дума) практики по отношение на хората в "Южна Сърбия" и Поморавието, които не са се чувствали сърби.

    Коментиран от #42, #43

  • 40 Баш софиянец

    0 1 Отговор
    Имало ли е българо-македонска война? Срещу кого?
  • 41 1020

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Македон":

    Я пиши грамотно! Какво мешаш азбуки!
  • 42 И да се трие истината изплува

    3 10 Отговор

    До коментар #39 от "Античното Маке":

    Съвременият "български" език е русофициран македонски! Дори оригиналът на Търновската Конституция е съставен и написан на руски език, а превода му на "български" е с руската кирилишка азбука (Kлиментова графична система на базата на елинската азбука)! Ако руският император след победата над татарите не придобива и титлата "кнез болгарский", на тази 400х300 км територия нямаше да бъде изкуствено (с милиони златни червонци) създадена псевдо-народност с табела "Болгар" - с цел обслужване на руските аспирации към Босфора, Цариград и топлите морета! Паисий сам признава, че преди него, по неговото време, а и най-вече днес е СРАМНО и ОБИДНО да те нарекат "болгарин"/"вулгарин" - като се гледа каква животновъдна стока са баш-българите Радев, Йотова, БОКо, Плевньо, Шиши, караПрас с Джамбаз, Контрера, Митрофан Копейнкин, субСидер, помакът Спас Ташев, пропагандиста Кайчев, спец-езиковедката Кочева, животновъда Овчаров, БКП-куфала и ДС-блюдолизец Санде радикал-криминалното кифте, Андрюша Ковач контеса Месечкова, ....... и прочие БКП-догматично-пропагандни и ДС-агентурно-клептомански патриотарстващи БКП+Б3НС+ДС-номенклатури! Самият факт, че се трият и цензурира изнасянето на такива факти говори за осъзнаването на кухите им мании за "българско" "величие", и избиването на комплексите им за малоценност спрямо ВСИЧКИ СЪСЕДИ и тези другите, дето не съществували, но пък всявали неимоверен страх у тях!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Античното Маке

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "И да се трие истината изплува":

    Просто уникално !

    Само един въпрос - покажи ми един единствен исторически документ на мекедонски език преди 20 век ?
  • 45 историк

    2 3 Отговор
    Е Ал Йор... как може да напише такова нещо били "царували" Тервел, Крум и тнт... Те не са били царе, как ще царуват тогава?? Да не говорим , че южна България изобщо не е била присъединена. Няма как да са "царували", не са и ханували.. защото славяните са имали самоуправление по това време.

    Коментиран от #46

  • 46 ПРИПОМНЯНЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "историк":

    Копи-пейст....... АВТОР: Иван Танев Иванов
    думата "славяни" е изкована и влиза в политическа употреба за пръв път през 1593 г. от Винко Прибоевич. В книгата си "Слово за увенчаните със слава славяни" този автор пропагандира т.н. "илирска идея", целяща освобождаване и обединяване на южните славяни в нова Душанова империя, като използва новото понятие "славяни", вместо "склави", което по това време вече означава "роби". Окончателно, сборното понятие "славяни" се оформя под перото на абата от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза, който през 1601 г. написва книгата "Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (schiavoni = роби)".

    Въпреки посочените по-горе факти, в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността.

    Коментиран от #51

  • 47 Ами айде де!

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе..":

    И къде нахлува Първи окупационен корпус бре Аланкоолу!В нашите изконни Български земи насилствено заграбени от сърбите по време на Балканската война от 1912 година.Въпреки съществуващите споразумения!И в комбина с гърците, след като добре са си почивали, а Българската армия е водила най-тежките и кръвопролитни сраженич с турците им остава само да заграбват Български земи, заради което избухва и Междусъюзническата война!И са щели до бре да си го получат в Кресненското дефиле и сърби и гърци ако не ни бяха нападнали мамалигарите в гръб!
  • 48 Скопие

    0 5 Отговор

    До коментар #31 от "уйко-калеко":

    Буквите се грчки, јазикот е македонски. Впрочем истото важи и за тебе и твојот коментар.

    Коментиран от #53

  • 49 Скопие

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Аватар":

    Извини, техничка грешка при куцање - требаше да биде напишано120 години.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор
    мутрофановнааа радефф собакиии, где мой денги‼️
  • 51 Да, ама не...

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Ами не еточно така. Смесваш истини с неистини и се получава тюрлюгювеч. Склавини е едно от немалкото имена на гетите, по късно преименувани на готи, словени и др. Просто едни са ги наричали по един начин, други по друг, терети по още по различен и така. В римската империя склавени става нарицателно за роби, защото много от пленниците продавани като роби на пазара са били склавини. Роб или слуга на латински е servus. Освен това руснаците не са славяни, а венети, варяги, фини, татари и какви ли не други азиатски народности. Единствено венетите имат частично далечна роднинска връзка със склавините, които минавйки през няколко сходни наименования днес наричат славяни. Това, че чрез пропаганда, забрана за свободен достъп или унищожаване на писмени документи от плячкосани архиви и фалшифициране на исторически сведения се опитват да налагат мнението, че те са люлка на всички славянски народи е съвсем друга тема. За съжаление имат не малко успехи, а това се знае от сериозните историци на европейските големи и влиятелни държави, но те няма да ги разобличат защото и те са извъшвали не по малко подобни деяния заради лични интереси. Така продължаваме да се въртим в един омагьосан кръг, а света все още прилича на джунгла, където по големия изяжда по малкия.

    Коментиран от #59

  • 52 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор
    В историята - не, а в географията.
  • 53 Гошо мексиканеца

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Скопие":

    Държавата Гърция съществува от 19сти век.

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Прецизност

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гошо мексиканеца":

    УТОЧНЕНИЕ:
    Думата, термина "грекос" е латинска и не е съществувала преди 1820те години, когато Русия и западните велики сили натискат Отоманската империя да даде самостоятелност на няколко области на юг от планината Олимп под тази събирателна обобщаваща табелка "Гърция"! Така че античните елини, македонци, тесалийци, критяни, ..... не могат да се наименуват със задна дата като "гърци"! Както в Библията не са споменати никъде "гърци"! Още по-малко пък Александър Македон Велики и баща му Филип Македон!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Това е

    1 0 Отговор
    Все едно да е имало германо-баварски, или френско-елзаски войни !
  • 58 Цеко

    1 1 Отговор
    Северномакедонците са лоши и зли. Затова тия индивиди трябва да бъдат подминавани с пренебрежение. Те са циганите на Европа. Бездарни и лъжливи.

    Коментиран от #61

  • 59 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Да, ама не...":

    За Гетите = славяни........
    Прието е, че Теофилакт Симоката, пише: "Sclavos sive getas hoc enim nomine antiquatis apelati sunt” – „СКЛАВОС бивши Гети както им е древното име” .
    Прави впечатление че:
    1. Цитатът е на латински, докато произведението Historien е писано на старогръцки език. По всяка вероятност популярният цитат е от изданието Theophylacti Simocattae historiae , гр. Лайпциг, 1885.

    2. СКЛАВОС......, НЕ Е СЛАВЯНИ – въпреки, че дори в интернет го превеждат като славяни.
    3. Огледалния прочит на склавос e СОВАЛКс , ако се прочете така, то цитата на Симоката добива смисъл на "местещите се (мигриращи ежегодно) бивши Гети........" и много добре се свързва както с останалата част от текста на историческото произведение Historien, така и със сведенията за Гетите през 6 век от Р. Хр.
    4. СОВАЛК - ст.-бълг. СОВАТИ.
    5. Совна се , со̀ввам се - Разг. Преминавам бързо, леко някакво разстояние; мярвам се; показвам се и се скривам бързо.
    6. За дума „Славяни” до Венко Прибоевич – близо 10 века по-рано, няма запазени сведения. Срещат се всякакви други фонетично по-близки или не толкова.
    7. Стилът на писане като се редуват ляво-дясно е известен в науката с термина „Бустрофедон”.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.