Last news in Fakti

5 Юли, 2023 10:57 3 505 58

НПО – новият тумор, който обхваща българското общество

  • нпо-
  • българско общество-
  • насилие-
  • домашно насилие

Има вече редица български закони, които регламентират държавна помощ за подобни организации

НПО – новият тумор, който обхваща българското общество - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато мисирките са заети с теми пораждащи евтини емоции и вълнения в обществото, както и такива който да осигуряват комфорт на властта, един тумор се разрасна до заплашителни размери. Туморът наречен НПО – Неправителствени организации. На английски съответно названието е NGO – Non-governmental organization, затова и понякога се чува названието ЕнДжиО.

Това коментира Андрей Киряков.

Както и всичко други организации, вероятно и тези са замислени първоначално с благородна цел, с мисъл за по-добро развитие на гражданското общество, в помощ на държавното управление и все неща в тази насока. Но какви са реалните резултати от дейността на Неправителствените организации в България?
Принципът на издръжка на НПО-тата е кандидатстване по европейски програми и други, предимно американски проекти, за развитие на различни видове дейност, от обществена полза и значимост. В някои случаи частична помощ за дейността идва и от съответната държава, в случая България, т.е. възможно е и смесено финансиране на НПО.

Има вече редица български закони, които регламентират държавна помощ за подобни организации. Така например в Закон за защита от домашното насилие е записано, че: „чл. 6. (1) Държавата създава условия за изпълнението на програми за превенция и защита от домашно насилие и програми, осигуряващи помощ на пострадалите лица.” Според няколко изменения от 2009, 2019 и 2020 година, в такива програми могат да участват органите на изпълнителната власт, доставчиците на социални услуги, лицензирани по реда на Закона за социалните услуги, и юридическите лица, регистрирани по реда на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които да работят за защита на лицата, пострадали от домашно насилие.

Тоест НПО-тата могат активно да участват в този процес, финансирането на който се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. По нататък в ЗЗДН се казва че: чл. 6 (7) Ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по бюджета на Министерството на правосъдието се определят средства за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел, които отговарят на изискванията на ал. 3 и при условие, че те осъществяват дейности по този закон.
Наскоро публично известен стана фактът, че благотворителното НПО на новия социален министър Иванка Шалапатова„За нашите деца”, получава петдесет процента от финансирането си от държавата и е изхарчило около два милиона лева за заплати и осигуровки през 2021 година, което е 66 процента от бюджета на това НПО за съответната година. Освен конфликта на интереси в този и в други случаи има един по-голям проблем.

Много НПО-та, финансирани именно от бюджета, безконтролно прокарват своята политика, злоупотребяват с факти и информация по важни обществени и по социални въпроси, насаждат недоверие и отчуждение в българското общество, разграждат тъканта на обществото, под предтекст за борба по важни каузи, под предтекст за борба с насилието, за установяване на социално и икономическо равенство, на толерантност спрямо малцинствата и т.н.

Ако потърсим днес в интернет, ще намерим стотиците статии, които преди две-три години твърдяха колко много се е увеличило домашното насилие по време на Ковид пандемията и особено на локдауна в началото на 2020 година. А дори и да не търсим, много добре помним цялата тази информация и пропаганда, както и внушението, че в България всяка трета жена е ставала жертва на домашно насилие, а всяка шеста е търсила помощ по този въпрос и т.н. А какви всъщност са реалните данни и то в информация предоставена от група депутати начело с Надежда Йорданова, бивш министър на правосъдието, в правителството на Кирил Петров, във връзка с предложения за по-голяма строгост и изменения в ЗЗДН?

Според официални данни на МВР броят на пострадалите жени през 2019 година е 2820, през 2020 година е 2567, а през 2021 е 2816 пострадали жени. Това ще рече, че през въпросната 2020 година броят на случаите на домашно насилие не само не се е увеличил, а даже е намалял!! Приблизително същото показват и данните на Фондация „Асоциация Анимус” от националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие. На тази линия подадените сигнали за 2019 година са 2486, през 2020 година техният брой е 2403, а през 2021 броят им е 2289 човека. Тоест и тук виждаме намаляване на сигналите за домашно насилие, по време на Ковид пандемията, а не увеличаване!!

Откъде дойде тогава цялата тази информация за увеличаване случаите на домашно насилие, кой разпространи тази лъжа така усърдно, кой вреди на българското общество и кой ще поеме отговорност за това? При внимателно вглеждане в информацията, натрапвана ни усърдно от неуморни НПО-та, се забелязва, че всъщност тя е един микс от данни за Европа, например за данни от Франция, но не и за България, извадка от обаждания на горещи линии, направена обаче за произволно избрани месеци, плюс откровена злоупотреба с данни от различни сводки на МВР и изобщо една алабалистика, както е модерно да се казва сега.

И цялата тази алабалистика ни се поднася като доказана и достоверна информация под заглавието – „Увеличиха се случаите на домашно насилие срещу жени по време на Ковид пандемията”. Което се оказва една абсолютна лъжа, поне за територията на България!! Единственото всъщност, което е вярно, е че имаме леко увеличение на случаите на домашно насилие срещу мъже по това време, отново по данни на МВР, които случаи през годините се движат около 350-380 годишно...

Изводът от тази нарочно създадена картина е, че така наречените неправителствени организации, в последните години все по-малко се интересуват от реалните проблеми и развитие на българското общество или на съответния сектор, в който те извършват своята дейност. НПО-тата са се превърнали в едни агресивни структури, чиято основна цел е получаване на все повече средства от държавния бюджет и по съответните програми, без оглед на средствата, с които това се постига. НПО-тата агресивно и грубо се намесват и се опитват да определят държавната политика в множество сектори, като конкурират съответните общински и държавни структури и получават средства от бюджета за това, т.е. от нашите данъци. Това обяснява и мащабното разрастване броя на НПО-та през последните години. Същевременно те не носят отговорност за своите действия или такава е много трудно да бъде потърсена.

Накратко казано, съвсем не е сигурно дали в момента НПО-тата помагат или вредят на държавата и обществото. За да се ограничат вредните последствия от действията на НПО-тата, както е очевидно, тяхната дейност следва да бъде строго ограничени от закона или дори при съответна дискусия съществуването на такъв вид организации да бъде изцяло преустановено.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муле

    28 8 Отговор
    Жената вечната жертва а това че е от легло в легло не се вижда.
  • 2 Пич

    35 3 Отговор
    Аа - не !!! Обществото не се състои от кретени , за разлика от политиците !!! Този тумор , само по малоумни глави ходи , а това са парламентарните такива !!!
  • 3 СИНЬОТО

    5 75 Отговор
    НПО има навсякъде по света ,не виждам къде е проблема в гайчов зеленясал бългриндер ......

    Коментиран от #11, #53

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    40 2 Отговор
    Ганчо слугава на пълен работен ден при 33 хил НПО-та. Немалко и от тук вписващите папкат от НПО хранилката. Единици сме честните люде, правещи го просто за спорта.
  • 6 Всъщност

    36 5 Отговор
    НПО - означава Неправителствена организация ! Такива в България няма , тъй като още при Бойко Правителството раздаваше Държавни пари на "правилните " организации , които подкрепяха властта !

    Коментиран от #12

  • 7 А за руската агентура у нас дето 77

    5 36 Отговор
    години изпива народната кръв и ни тласка към дебилизация чрез своите представители в телевизии, сайтове, икономика и култура - нито дума ! Де гиди, пусто дръво неокастрено!

    Коментиран от #14

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    54 0 Отговор
    ДА ПОДСКАЖА НА БЪЛГАРИТЕ
    .... В САЩ ИМАМЕ ЗАКОН ( И В КАНАДА ИМАТ ЗАКОН)
    .... СПОРЕД КОЙТО , НПО МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ САМО 30% ОТ ПАРИТЕ СЪБРАНИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ЗА РАБОТАТА НА НПО-ТО
    .... 70% ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕШ ЧЕ ОТИВАТ РЕАЛНО ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ..... ЗАЩОТО ИМАШЕ. ФРАПИРАЩИ СЛУЧАИ -НПО ТО ХАРЧИ 95% ЗА ТЯХ СИ -КОЛИ ,ПОЧИВКИ , ИМОТИ .... И САМО 5% ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    3 32 Отговор
    на такива индивиди не трябва да се дава думата
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 2 Отговор

    До коментар #3 от "СИНЬОТО":

    Пише БЕЗ ДА ЗНАЕШ
    или ЗНАЕШ и въпреки това пишеш ‼️‼️‼️
    Ома страни в които НПО са забранени със закон
    и такива в които
    подлежат на контрол от държавата ‼️‼️‼️

    Коментиран от #50

  • 12 честен ционист

    40 3 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    В България има регистрирани над 33 хил НПО-та чужди агенти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 На тези НПО-та им плащат

    5 31 Отговор

    До коментар #7 от "А за руската агентура у нас дето 77":

    от чужбина, а руските "НПО-та" смучат милиарди от парите ни от ЕС и бюджета. България изнася за Русия стоки за 600 млн. лева, а внася от там за 11 млрд.лева. С малка част от тези откраднати от народа пари се финансира руската агентура у нас!

    Коментиран от #26

  • 15 дом

    40 2 Отговор
    НПО-тата са инструмент за политическо въздействие и нищо повече, никой на запад не го интересуват проблемите на хората в България. Те почти не се интересуват от техните хора, камо ли от нас. Така могат да лащат легално пари, за да си прокарват политики. Това е.
  • 16 Азазел

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "СИНЬОТО":

    Ако не решиш ти , ще решавам аз !
  • 17 Прокопий

    4 24 Отговор
    Е, тоя Киряк-стефчов е един от най-нелепите четирихилядни хибридчици на Мутростакановна... 🤣🤣🤣🤣
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    19 0 Отговор
    ГОЛЯМА ГРЕШКА НА БПЦ И МЮФТИЙСТВОТО Е ЧЕ
    НЯМАТ БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ КЪМ ТЯХ .... ТОГАВА ЩЯХА ДА УМРАТ ВСИЧКИ НПО-ТА
    .... ПРИМЕР -МАСОВО В СЕВЕРНА АМЕРИКА ИМА ОГРОМНИ БАСЕЙНИ И РЕХАБИЛИТАЦИОНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ФИТНЕС ЦЕНТРОВЕ
    ...
    ПОД ШАПКАТА НА YMCA -young men christian association - ХРИСТИЯНСКА АСОЦИАЦИЯ НА МЛАДИТЕ МЪЖЕ - БУКВАЛЕН ПРЕВОД

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Московийски пропагандатор

    8 27 Отговор
    Тумора е московийското посолство
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    Доколко,
    финансирана от чуждо Правотелство организация е НПО ❓❓❓
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    20 1 Отговор
    И АЗ ИСКАМ ДА РАБОТЯ ЗА НПО -СЛАДЪК СОФИЙСКИ ЖИВОТ
    .... ПЛАТИШ ПО 100 ЛЕВА НА 1000 ЧОВЕКА ЗА ОРГАНИЗИРАН ПРОТЕСТ , ОТЧЕТЕШ ЧЕ СА 1500.... И ПРИБИРАШ ПАРИТЕ ЗА 500 ЧОВЕКА
    .....
  • 23 Минувач

    4 27 Отговор
    Общинските и държавните структури не са ефективни, затова все още има нужда от НПО-та. Когато тази държава стане истинска и започне да се справя сама с агресивните елементи, от семейството и улицата до парламента, тогава и нуждата от НПО ще отпадне. Киряков изглежда се кахъри не за социалните проблеми, а за финансирането и парите, сякаш ги вадят от неговия джоб.
  • 24 Гост

    36 2 Отговор
    Браво на автора! Хайде сега разровете малко пи темата и споделете БХК колко милиона годишно получава от държавата и се скъсва да съди същата тази държава....

    Коментиран от #29

  • 25 геноцид

    27 1 Отговор
    "За да се ограничат вредните последствия от действията на НПО-тата, както е очевидно, тяхната дейност следва да бъде строго ограничени от закона или дори при съответна дискусия съществуването на такъв вид организации да бъде изцяло преустановено." Браво Андро , много добро разсъждение !

    Коментиран от #39

  • 26 редник

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "На тези НПО-та им плащат":

    /България изнася за Русия стоки за 600 млн. лева, а внася от там за 11 млрд.лева./

    Хм, и какво внасяме за 11 млрд лева?

    Коментиран от #36

  • 27 без имена

    14 1 Отговор
    та нали и тн инстамбулска конвенция е нпо да ръководи нещата .....държавата да се откаже от задълженията си . утре нпо -полиция , армия.....??как изглежда?
  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И СЛЕД КАТО ЗАРАБОТИ СПОРТНИЯ КОМПЛЕКС
    НА НПО-ТО YMCA ПРИ НАС, ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС И ТАКСА ВХОД Е ПОЧТИ НА САМОИЗДРЪЖКА - ДА ИМА ДАРЕНИЯ 10%
  • 29 БХК

    8 9 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    "Хелзингския процес" беше създаден по времето на социализма от СССР за да направи паралелна организация на ООН където държавите гласуваха срещу предложенията на СССР/Русия.
    В България тяхното НПО се подвизава под името БХК е основните цели и задачи са извръщаване и облагодетелстване на определени групи от хора за сметка на други. Каквато е същността на социализма.
    Самите БХК са отговорини за отклонението на България от нейния път към Европа от първия ден след 10 IX 1989 г.
  • 30 Ани

    9 6 Отговор
    НПО е типично социалистическо явление в което намират място индивиди които ненавиждат производството на блага и се насочват към тяхното разпределение. Нещо като да отида в къщата на съседа докато съседката е на работа и да подредя къщата й по-плавилно.

    Коментиран от #37, #40, #41

  • 31 Кочан

    2 16 Отговор
    Те Русофилите, и те са руско НПО на издръжка на българската държава. Както БХК и Зелените.
  • 32 абг.

    18 1 Отговор
    Неправителствени организациѝ, а харчат пари от правителството.
  • 33 Българин

    1 14 Отговор
    Над 150 руски и пропуски НПО шетат из България защо автора не повдигне въпрос и да тях? Или те не са отрова а чудодеен лек?

    Коментиран от #42, #54

  • 34 ИНЖ

    3 6 Отговор
    И при НПО, както и в много други области(като Еврофондовете например), остатъците на ДС/КГБ "пробиват системата" и извращават едни иначе позитивни практики. Тъй че НПО сами по себе си е може да са "тумор"!?
  • 35 Госあ

    13 3 Отговор
    Туморът на туморите е американското посолство.

    Коментиран от #46

  • 36 Съдията Дред

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "редник":

    Газ, петрол, изкуствени торове, желязо, въглища, други метали, доскоро и ядрено гориво. Останалите стоки са в символични обеми.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Наблюдател

    1 3 Отговор
    Дори съпругата на Костя Копейкин, върл противник на американските НПО - та е опитала от отровата.
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "геноцид":

    Точно това направи
    Жан Виденов ❗
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ани":

    "Да, ама НЕ❗"

    Както казваше Бай Петко 😉
    НПО се зараждат в ......
    ШАШт ❗
    Ако пишеш БЕЗ да знаеш - КОФТИ ❗
    Ако знаеш и ВЪПРЕКИ ТОВА пишеш-
    ПАК КОФТИ ❗
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 истината е че

    6 0 Отговор
    Най големия тумор е в НС. Трябва да се изреже с брадва и изгори на жълтите павета

    Коментиран от #48

  • 44 шааа

    17 1 Отговор
    В тази медия рядко се публикува материал, с който съм съгласен. Този, обаче, е точно такъв. Вероятно по нечие недоглеждане е успял да се промъкне.

    Все пак имам една забележка към автора - твърде меко е оценил дейността, ролята и ефекта на НПО-тата. Реалността е много по-жестока. Поне половината трябва да се закрият, а ръководствата им да са подсъдни. За останалите трябва непрекъснат контрол и да са със сериозно ограничени права.
  • 45 бегаййй

    0 15 Отговор
    Каква е тази копейковска пропаганда. Не си играйте със страховете на хората.
  • 46 Естествен Интелект

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Метастазите са нпо-тата...
  • 47 Точно

    14 0 Отговор
    Същото е положението и при глобалното затопляне. Откровени лъжи! Но паричките си вървят!
  • 48 Така е

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "истината е че":

    Имаш предвид Възраждане, нали?
  • 49 Сфсфсфсфсфсг

    7 0 Отговор
    Факти, все пак и вие сте НПО.
  • 50 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това е То и е от Град Лом
  • 51 Дфдфдф

    10 2 Отговор
    Не знам за руски НПО, в статията изрично пише американски програми...
    Грантове също не ми прилича на руска думичка.

    Коментиран от #52

  • 52 Прокопий

    2 7 Отговор

    До коментар #51 от "Дфдфдф":

    Вагнер какво е, а да, не е НПО, а директно правителствена терористична организация...

    Безаналогови ватирани смръдльовци!
  • 53 Реплика

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "СИНЬОТО":

    А защо е необходимо да има НПО,ако тази дейност се вършеше от държавата,която и сега ги финансира от бюджета?Тези НПО подлежат ли на държавен контрол?
  • 54 Посочи

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    поне няколко, а не така на......
  • 55 Демократ

    2 11 Отговор
    Чисто кремълска опорка. Господинчото да се замисли къде и защо има НПО - граждански организации,които защитават гражданите от държавата. Такива има в там, където държавата,каквато е основната й функция, не защитава гражданите си и не спазва правата им. Русия е първенец в това отношение и ги обяви за чуждестранни вражески агенти, защото е превърнала гражданите си страхлива, аморфна и безгласна маса. Нашите путинисти Възраждане и БСП искат същото, даже са внесли такъв закон в парламента. Всички ретроградни сили и аналлизатори, за които свободата на хората е много страшна, ги подкрепят, защото са с робски души.
  • 56 РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО

    3 2 Отговор
    И ЩЕ ГО ПОБЕДИ - ЗЛОТО Е ЕС И НАТО !
  • 57 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    НПО-тата винаги са тумор в снагата на всяка държава !

    Скалпел му е макята !!
  • 58 ПРЕСТАНЕТЕ

    1 0 Отговор
    да намесвате Русия във всяка тема! Вече ставате абсурдни, ако не можете да кажете нещо смислено ПО ТЕМАТА, просто замълчете! Да, да, и това не е по темата!