Last news in Fakti

6 Юли, 2023 16:00 13 007 22

Григор Лилов: Васил Терзиев и Кастата!

  • григор лилов-
  • васил терзиев-
  • кастата

Роди ме, мамо, с късмет

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Васил Терзиев е малкият проблем на така наречения ни „демократичен елит”. И на неговия в немалка степен комунистически по дух електорат, част от който гласува по повеля на партиите им.

Това коментира във "Фейсбук" Григор Лилов.

Васил Терзиев е малък проблем въпреки най-близките му роднини, които не само са работили в ДС, но са били и нейни ръководни кадри – дядо му и неговият брат са генерал-лейтенанти и ръководители на управления на Държавна сигурност. А за капак – и партийни секретари, и на много високи и отговорни постове в ръководните органи на тоталитарната БКП и нейната върхушка. Малък проблем е въпреки баща му – също офицер от ДС.

Васил Терзиев е малък проблем, въпреки че зачатието на „Телерик” не е негово. ”Телерик” стартира през 2002 г. като продукт – дъщерна компания на „Кимкооп Трейдинг“ ООД – фирма за военна продукция.

Но истинският баща е по-далечното минало – през 1999 г. и се нарича „Оптикоелектрон” – Панагюрище, раздържавен чрез работническо-приватизационната „менажерия”, както аз наричам този популистки способ. Подписът от страна на държавата е на Орешарски. Онзи същият Орешарски, който ни беше премиер и беше низвергнат с масови протести и спиране на траншовете от ЕС.

Майката пък е кооперация „КИМКООП“, създадена в зората на прехода през 1990 година. Малък проблем е, че сред кооператорите е Михаил Миков. Онзи същият! Политикът – лидер от БСП и бивш председател на парламента. Имената на трима от съдружниците са разкрити като свързани със структурите на бившата ДС.

Ако отворите сайта на Кимкоопите, няма да видите посочен нито адрес, нито телефони, нито имена на ръководителите им. Всъщност и за цялата плеяда и съзвездия от десетки, десетки и десетки фирми данните са съвсем оскъдни. Има защо да съществува такъв лаконизъм - пак опираме до ДС. Малък проблем е, че продажбата на „Телерик”, преминала с над 200 млн. долара през американската фирма „Прогрес” опира изненадващо до фирма във Великобритания, собственост на частни лица. Мисля, че узнах какво стои зад тази операция за над четвърт милиард долара, но сега темата не е обект на този пост.

Малък проблем е, че Васил Терзиев го броят като основател на академията „Телерик” за сметка на Светлин Наков, който първи у нас разви и осъществи тази идея. А когато тя заработи, Наков стана излишен.

.

Васил Терзиев е малък проблем, защото не само има и други подобни проблеми, но са и по-тежки.

Например проблемът Бойко Борисов – дългогодишен премиер на България, ръководител на основната партия в последните 14 години. При него не е необходимо да се сочат родители, дядовци, чичовци, баби… Защото той самият е офицер от ДС, преподавател във факултет „Държавна сигурност” в школата на МВР в Симеоново и ръководител на специален отряд в разгара на провеждането на възродителния процес – точно в онези краища, където кръвта се лееше на поразия. А за капак – и роднина на самия Тодор Живков чрез зет му Иван Славков.

Както знаем, това не попречи на почитателите му, наричащи се „десни”, многократно да го преизбират. Не попречи и на другите десни да се коалират официално с него в едно от правителствата му, както не им попречи и сега да са в негласна коалиция пак с него. Не за чудене, понеже друг техен ръководител, дал началото на сегашните демократи, е племенник на видния сталинов и комунистически деятел Станке Димитров-Марек и е ползвал привилегиите на „активните борци”.

Затова Васил Терзиев е малкият проблем. Например един от баш ръководителите на Промяната е отроче на МВР офицер, друг е свързан с висшата комунистическа номенклатура, както са и техни видни партийни активисти и депутати, но изглежда това въобще не безпокои пламенните „демократи”.

Васил Терзиев е малкият проблем, понеже ръководствата на всички партии в България по един или друг начин са свързани или с Държавна сигурност, или с така наречените „борци против капитализма”, или с върхушката на комунистическата тоталитарна номенклатура. Дори и сега, в наши дни ДС и тоталитарното родословие е забележима величина, вкл. в демократичните сили.

-------------------------------------------------------

Васил Терзиев е малък проблем, понеже общественото му противоречиво отражение е илюзорно – то е плод на борбата за властта между различните ръководни кланове в държавата, а не е продукт на обществените настроения.

-------------------------------------------------------

Затова малкият проблем Васил Терзиев подсказва за големия – КАСТАТА! Както навремето сполучливо я определи видният ни олигарх Иво Прокопиев: „Днес (разбирай демокрацията) не можеш да бъдеш НЯКОЙ, ако вчера (разбирай комунизма) си бил НИКОЙ!”.

Този проблем за Кастата съм поставял десетки пъти. Ще отбележа, че наследяване в политиката има и в западните демокрации, но то нито е определящо, нито със срамни корени, нито толкова неефективно, камо ли пък грабителско.

Защото най-големият реален проблем е, че тази Каста, която ни ръководеше тоталитарно 45 години и демократично 33 години, управляваше и управлява зле България и я краде под път и над път!

Наред с Кастата комунистическият жив и неумиращ манталитет също е сред основните причини както за нейното господство, така и за нейното некадърно управление. Забележете воя до небето, който се вдига за Васил Терзиев и гробното мълчание около Румен Спецов като шеф на НАП – доказано ограбил милиони от държавата.

Липсата на общество и неподправени обществени гласове у нас е третата причина – те не само позволяват, но и насърчават демонстрациите на кастовото превъзходство, на кастовия манталитет, на кастовата власт.

Не познавам Васил Терзиев и предполагам да е свестен човек, бизнесмен и ръководител, ако се съди по публикуваната му биография. По моя информация кметското място е увертюрата му за бъдещ премиер.

Но честно казано, почти невъзможно е чедата на тази Каста да я надмогнат – те никога не са влизали в битка с нея, те не са рожби на епичния конфликт от античната драматургия – между родители и деца, за да могат да я надскочат. И да преборят кастовата замръзналост в политическия ни елит.

Подозирам, че за пореден път ще сме свидетели на онова, което написах преди повече от четвърт век: „Децата на нашите господари ще бъдат господарите на нашите деца”.

Всяка Каста, която упражнява властта много и много десетилетия наред, неизбежно е обречена на гибел, ако не се обновява със свежа, непринадлежаща ѝ кръв и ако не съумее да управлява ефективно. Рано или късно или я помита вълната на недоволството, или ветровете на времето скъсват платната ѝ – територията, върху която паразитира.

ІІІІІІІІІІІІІІІІІ

Идеята, че Васил Терзиев може да прибере гласове на левия електорат, е изключително наивна и дори тъпа. Левият електорат недолюбва ДС също толкова като десния - за него символ и верую му е Партията и никой друг. Затова само тяхната си Партия може да го поведе под знамената на ДС. И никога никоя друга!

Васил Терзиев не е и самотно явление, защото в редиците на ПП-ДБ още на първи прочит наброих над десетина като него. В парламента тези като него са парламентарното мнозинство – квалифицирано мнозинство.

И може би затова липсва каквото и да е убедително послание на партиите, на депутатите им, на техните кандидати за ръководни постове за основния проблем в българското общество – чудовищната корупция и нейните метастази, пронизващи целият ни живот.

Демокрация и успешно общество не се създават с вяра в партии, в лидери, с приемане или отричане на родословие, с етикиране чрез миналото, с ПиАР. Те се създават чрез масова обществена подкрепа за политики и масово обществено отхвърляне на политики.

Чрез онова, което напълно липсва в нашето общество. Без него винаги я има поредната сделка. Която ще я вземем, ако се възползвам от израза на Кирил Петков за тази кандидатура.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 124 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алабастър

    61 2 Отговор
    Това отдавна е ясно. Чудя се само на подскачащите по площади и във фейсбук правоверни.
  • 2 НЯКОЙ

    50 7 Отговор
    Това което е било и беше 45 години, няма как да се върне, светът е различен и ние в него сме се променили. Не трябва да забравяме онази диктатура на пролетариата и да не допускаме диктатура на когото и да било. Демокрацията с всичките кусури, които неумението или лошите намерения предизвикват, е много по-добра от всяка "идеална" диктатура! Така че призивът "Хора бдете!" трябва да бъде в основата на едно по-справедливо общество!

    Коментиран от #8

  • 3 Терзиев иронизира българите, най-безспам

    77 6 Отговор
    Лошото е, че синчето на баш ДС инквизиторите на българите, се опитва да бъде саркастично, просто няма свят. Дядо му е бил партизанин и един от тези, които са репресирали невинни българи, само защото са инакомислещи и участвали в предишната законно избрана власт. Щял да се извини "за всичко от Освобождението, до днес"?! Това е гавра с пострадалите от комунизма българи. Син на ДС шеф, трябва за има малко морал и да се оттегли от тази кандидатура.

    Коментиран от #5

  • 4 Терзиев е израснал с привилегиите на ДС

    72 7 Отговор
    При това кара късен пубертета, още е пъпчив. И хабер си няма, как се управлява столичен град. Но, тати и компания, нали е тук, ще "помага". Господ да ни е на помощ!
  • 5 Лицето Васил Терзиев

    37 5 Отговор

    До коментар #3 от "Терзиев иронизира българите, най-безспам":

    Да се чете "просто няма свян".
  • 6 Гномът само как гледа

    40 3 Отговор
    отстрани, като некво гуру.
  • 7 Перо

    58 5 Отговор
    Цялото методическо ръководство, наставления и насочване към кариера е било под зоркото око на тати, който като е видял на къде духа вятъра е обърнал палачинката. Ползвал е служебна информация за личностно развитие на сина и е ползвал стари контакти, изградени във Вашингтон през време на работата му там! Също и съдружниците, колеги на баща му от предната фирма са бутали здраво! Иначе как 23-24 г. младеж ще стане милионер и вундергинг, прекарвайки няколко години в Благоевград.

    Коментиран от #13

  • 8 Терзиев е израснал с привилегиите на ДС

    46 5 Отговор

    До коментар #2 от "НЯКОЙ":

    Лошото е, че баш агентите на ДС, каквито са от родата на Терзиев, са се клели на вярност към КГБ, наследницата й, която е в момента в Кремъл. Те и децата й никога няма да откажат, ако от Москва им поискат "услуга", те са зависими от руските служби. Зависимостта, тази към руските служби, както и привилегиите се предават по наследство. Затова Васил Терзиев е крайно неподходящ за кмет на София.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Мъртвите се надушват

    44 7 Отговор
    Христо Иванов и АА гнома, като видят пари, много пари, просто се разтреперват, Ицо Буйкикев, се разплува с търбуха си, от възторг. Да не повярваш, с каква страст подкрепят сина и внука, на палачите на българските ангикомунисти. Защо ли, защото са деца на комунисти и участници във Възродителния процес.
  • 10 Перо

    34 4 Отговор

    До коментар #8 от "Терзиев е израснал с привилегиите на ДС":

    П.С. Да не говорим, че малкия Терзиев няма техническо, инжинерно образование в слаби токове и ИТ сферата! Тук теорията за излъсканата ябълка е смешен!
  • 11 Празко

    32 3 Отговор
    Харесва ми израза на лицето на ген. Атанасов на снимката в стил: " Ми от ДС произхожда момчето, какво да се прави, няма (други) кадри".
  • 12 кръвнина за три поколения

    31 3 Отговор

    До коментар #8 от "Терзиев е израснал с привилегиите на ДС":

    Това си мислех и аз, как се късат такива зависимости. Чрез раздяла? Отграничаваш се от миналото, изтегляш се от тази другарска среда, защото това вече не е твоята среда? Или просто им правиш услуги, когато се наложи: малко препиране тук, по-щедра тарифа за специален бизнес партньор? Кой подарява куфарчета така, брз да иска нищо в замяна?
  • 13 Терзията не става за нищо

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Вече почва да става ясно, че масово рекламиртаната "експертност" на БКП+ДС-Терзията е фалшива "новина"! Като внук и син на ДС-босовете е бил поставен на върха, но "машината" е била конструирана, финансирана и задвижвана от "анонимни" офицери и агенти на ДС-ВКР-НТР и Смерш!
    Сега изтърсака на БКП+ДС-деди и ДС-тати се опитва да си купи 4-тия политически и властови пост в Б-ия с отклонените (меко казано) с помощта на БКП+ДС+ВКР+Смерш милиони! Като понатрупа милиони и от кметския пост - ще си купи и премиерски, па и президентски пост!
  • 14 Спасителната служба

    14 1 Отговор
    А кой ще спаси София от Терзията, Боби Станиш Бонев, Кики, БойКики, Танас, Лена, БОКовите, ....... ?!
  • 15 безпартиен

    3 1 Отговор
    Не е важно народа как ще гласува,а кой как ще брои!Ако изборите можеха да променят нещо-биха ги забранили!Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Гласувате????????
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Леонид

    2 8 Отговор
    Защо да опровергавам изнесените факти,след като целта е да се изрита от кметската надпревара една отлична кандидатура,а именно на Васил Терзиев.Демократ със съвременно мислене,с широк обхват на модерен дизайн,с огромна култура и креативност.Нима трябва да изровим от гроба и неговите прароднини,които са живяли в съвсем други времена!!!Може ли да сравним нашият век на съвременно и далновидно мислене,когато сме член на ЕС и НАТО и отговорностите пред обществото са други.Естествено,че какъв бил дядо му и баба му,нямат никакво значение.Важно е какъв човек е Васил Терзиев и неговите възгледи и способности за развитието на гр.София.Която в последните години с презастрояването и мръсния въздух, отблъсна международни инвеститори.Кандидатът за кмет на София,Васил Терзиев,ще обнови градът ище го направи привлекателен,не само за софиянци,но и за всички посетители от други държави.
  • 18 точно

    3 3 Отговор
    аман от ДС демократи
  • 19 Леонид

    2 4 Отговор
    Защо да опровергавам изнесените факти,след като целта е да се изрита от кметската надпревара една отлична кандидатура,а именно на Васил Терзиев.Демократ със съвременно мислене,с широк обхват на модерен дизайн,с огромна култура и креативност.Нима трябва да изровим от гроба и неговите прароднини,които са живяли в съвсем други времена!!!Може ли да сравним нашият век на съвременно и далновидно мислене,когато сме член на ЕС и НАТО и отговорностите пред обществото са други.Естествено,че какъв бил дядо му и баба му,нямат никакво значение.Важно е какъв човек е Васил Терзиев и неговите възгледи и способности за развитието на гр.София.Която в последните години с презастрояването и мръсния въздух, отблъсна международни инвеститори.Кандидатът за кмет на София,Васил Терзиев,ще обнови градът ище го направи привлекателен,не само за софиянци,но и за всички посетители от други държави.
  • 20 Милица

    2 3 Отговор
    Най- добрата кандидатура за кмет на София е Васил Терзиев.Защо? Защото е принципен,с алтернатива да спре обществените поръчки на близки приятели на ГЕРБ-СДС,чиито предсавител с няколко мандата е г-жа Фандъкова и с най- голям бюджет от 1.6млрд.лв.Липсва конкретна отчетност къде отиват тези огромни финансови средства.И всеки софиянец ще си представи има или няма корупционни сделки във всеки строеж.Но г- н Терзиев ще даде светлина на тези въпроси и затова в момента се прехвърлят върху него популистки твърдения,които изкривяват моралния му облик,изкарвайки на повърхноста мръсотията с биографията на дядо му и баба му.Това е нечестно и несправедливо,защото трябва да се оформят професионалните качества на кандидата.
  • 21 Хайде

    3 3 Отговор
    Когато сте започнали да отваряте торбата с кирливите ризи на дядовци,баби,чичовци,вуйни,и всякакъв род роднини,ами дайте да отворим досиетата на всеки депутат от всички партии и надявам се,че ще откриете много кандидати между тях,свързани с ДС.И тези,които не са демократи.А също и колко жени,бракове имат и досиетата на тъщите им,на тъста им,на свекъри и свекърви.Абе гнусотиите ще продължават да се леят.Целта драги коментатори е : не да хулим и опровергаваме,а да градим и търсим позитивното ,същественото,ползотворното,за да вървим напред и нагоре.
  • 22 Казуар

    0 0 Отговор
    Кой беше Григор Лилов, тази фамилия съм я чувал.