Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юли, 2023 06:00 5 423 68

Кого плаши отнемането на концесията за Росенец?

  • русофили-
  • росенец-
  • русия-
  • концесия-
  • лукойл-
  • българия-
  • дпс-
  • герб-
  • пп-дб-
  • бсп-
  • румен радев

България бавно се измъква от руската енергийна примка

Кого плаши отнемането на концесията за Росенец? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Политическата воля за отнемане на пристанище Росенец, през което влиза целият (руски) нефт в България, внезапно се намери. Партиите, обединили се зад нея, са съюзилите се в "конституционно мнозинство" - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а идеята дошла от ДПС. Съответният законопроект беше одобрен за първо четене от Комисията по икономическа политика в същия ден, в който беше внесен в деловодството на парламента. След като окончателно бъдат приети промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, прекратяването на договора за 35-годишната концесия ще е факт до седмица.

Още новини от Украйна

Съпротивата на президента

С тези темпове прекратяването може да се извърши до края на лятната сесия на 49-ия парламент. Но действията на правителството зависят от това дали президентът ще забави указа за публикуване на промените в "Държавен вестник" или ще наложи вето, което ще е допълнително протакане, особено ако парламентът е разпуснат за лятна ваканция. Румен Радев вече се обяви срещу отнемането на порта от "Лукойл" с коментара, че е "в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар".

Именно назначеното от него служебно правителство не изпълни закона, приет от 48-ия парламент, който предвиждаше, че "възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход с произход Русия (...), се прекратяват в едномесечен срок от получаване на положително решение от Европейската комисия". Сега се поправя същият закон, но този път срокът е седмица, няма да се чака нотификация от ЕК, а кабинетът не е подчинен на Радев и проруските му предразположения.

Войната в Украйна разклати статута на недосегаемия за българските власти и регулатори "Лукойл", чиято практика да не плаща данък печалба е пословична, както и монополното му положение на българския пазар на горива. Заради санкциите срещу Русия и ембаргото върху вноса на руски суров петрол и преработени нефтени продукти "Лукойл" продаде рафинерията си в Италия. България е единствената държава, получила дерогация за вноса на руски петрол по море до края на 2024-а година, а бургаската рафинерия на "Лукойл" е най-голямата в Югоизточна Европа. Руската компания разполага със 17 месеца да диверсифицира доставките и да се подготви за работа с неруски петрол, с какъвто няма проблем да работи - стига да поиска. Промяната обаче ще се отрази на бизнеса на "Лукойл", приходите и печалбата, осигурявани досега благодарение на евтиния руски нефт и схемите за ценообразуване, работата "на ишлеме" и приспаните за руския монопол регулатори и контролиращи органи.

Вече има прогнози, че крайната цел на разваляне на концесията за пристанище Росенец, сключена през март 2011-а година, при първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов, е "Лукойл" да продаде "Нефтохим", както постъпи с активите си в Италия.

Предизвикателствата

Прекратяването на договора за концесията повдига поне пет проблема за разрешаване: съдебни дела, сигурност на доставките, включително как ще бъдат избрани фирмите, които ще осигуряват танкерите с неруски петрол, капацитетът на държавата да оперира порт Росенец - и, ако се наложи, да поеме и оперативния контрол на рафинерията.

А ако "Лукойл" реши да продаде "Нефтохим", действията, които правителството ще предприеме, са от особено значение. Както в случая с италианската рафинерия, така и в "Нефтохим" българската държава притежава т.нар. "златна акция", която ѝ дава правото да блокира или налага условия върху сделки за стратегически важни компании. Но правата по тази "златна акция" от 2017-а година насам държи Красимир Първанов - същият, след чийто подпис България беше задължена да плати над 660 милиона евро за реакторите на АЕЦ "Белене". Изпълнителната власт се оправдава от три години, че разработва критерии за избор или пък нова методология за бъдещия представител в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас". В действителност няма никакви законови пречки Първанов да бъде сменен и без такива - стига да е постигнато споразумение между политическите сили кой ще е следващият.

По предложение на "Демократична България" вече беше приет и закон за оперативен контрол на "Лукойл Нефтохим Бургас". Така при опасност от засягане на националната сигурност или злоупотреба с монополно положение или нарушаване на ограничителни мерки, наложени от международни организации и задължителни за България, в рафинерията за максимален срок от една година може да влезе специален управител.

Неизбежни са и съдебните дела. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация, посочва компанията в публична позиция днес. Но санкциите срещу Русия ще се окажат сериозен аргумент. Освен петролното ембарго, западни кораби не могат да транспортират руски суров петрол и да извършват други услуги, ако цената му не е под 60 долара за барел.

Тест за властта

Развалянето на концесията и връщането на пристанище Росенец на държавата е тест и за ефективността на изпълнителната власт. Министерството на транспорта е заявило готовност да оперира порта, когато прекратяването на договора стане факт.

От една страна, досега доставките на руски петрол и износът на готова продукция за транспортиране по море винаги бяха обвеяни с подозрения за укриване на реални количества. Причина за това беше слабият контрол от страна на държавата. Паметна е битката на покойния вече директор на митниците Ваньо Танов да бъдат монтирани измервателни уреди на Росенец, но също и слабият митнически контрол - не само като брой служители. Имаше случаи, при които митничари разпломбираха сложените от Агенция "Митници" контролни уреди, които да следят пътя на горивата, за да манипулират данните.

За България, чиято власт е "прославена" с корупционни подвизи и корпоративни зависимости, ще е предизвикателство да покаже, че държавният порт Росенец няма да стане поредният "златен гьол".

Въпросът на въпросите

Големият въпрос е как ще се и с колко ще се променят цените на горивата на българския пазар, които не спаднаха заради получената от ЕС дерогация. А едва тази година Комисията за защита на конкуренцията най-сетне видя проблема с данъчните складове за горива и наложи глоба от 195 милиона лева на "Лукойл" заради злоупотреба с господстващо положение на пазара. Но компанията обжалва, а докато тече съдебният спор глобата не е платена и по-същественият проблем е, че продължава да не допуска други компании до данъчните складове за горива.

Проруските привърженици начело с президента вече стартираха с плашенето как България няма да изкара без руския петрол. Същото обясняваха преди време и за руския газ, и за руското ядрено гориво. Сега не взимаме газ от Русия, а цената е ниска, заяви по този повод депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

България бавно се измъква от руската енергийна примка, макар в момента да е единствен европейски пазар на Русия за суров петрол. Скоро и това ще приключи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм!

    28 2 Отговор
    Някой който е взмал рушвет комисионна подкуп и така!
  • 2 фен

    40 20 Отговор
    Екстра пасна! Киретста първо разсипват структурата, която защитава България в арбитражни дела, после с Росенец я вкарват в голямо такова, след това, кантората на Лена постига готино (за кого ли) споразумение. Найс, а!
  • 3 Енергетик

    61 33 Отговор
    Тоест, според ДВ спираме руският нефт!? А демократичният американски (щото само той е такъв), как ще го докараме? Или, ще си купуваме нафта и дизел от Гърция и Румъния? Лев - два на литър отгоре, къде не сме ги дали! Важното е Путин да страда!

    Коментиран от #10, #31

  • 4 Сандо

    50 33 Отговор
    А дали това пристанище не е нужно за нова военноморска база на САЩ,която Тагар-чук вече им е обещал?Ако е така,то Честито! и на Бургас - след Варна и те ще станат легитимна военна мишена.

    Коментиран от #9

  • 5 иколаваза

    61 26 Отговор
    Тези крадци от ПП, ДБ и ГЕРБ са толкова десни колкото чичо Цецка е президент. Сега сигурно са измислили нова схема за кражба и частната концесия я правят държавна. А са лъжци от голям по голям. Както отнемате тази концесия, сега искаме да ви видим и как отнемате и мариците от краварите и мините в Челопеч от Дънди. Там концесията е на краварите и искаме да ви видим как се борите за държавата. Ако не го направите с еднакъв аршин, сте си едни долни лъжци и сами се набутвате. Да не говорим че краварите крадат от тези концесии много повече от Лук оил. Да ви видим лъжци.

    Коментиран от #25

  • 6 Ясно

    26 15 Отговор
    Плаши Ниновица, нали мъжа и е митничар в Лукойл
  • 7 един

    23 29 Отговор
    Моето мнение е,че аko Щатите не се намесят в този сложен и небезопасен казус,руската и българската мафия ще се настанят трайно в най-печелившото предприятие от икономиката ни!

    Коментиран от #11, #43, #57

  • 8 ха ха

    33 1 Отговор
    абе и до сега политиците гребяха от тая каца с мед , сега се присламчиха още с лъжици под формата на частни дружества и оператори близки до лидерите с %
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Прокопий

    17 23 Отговор

    До коментар #3 от "Енергетик":

    Я, същото дрънкахте дроновете и за газа, не ви ли смениха опорките, голубчик?!? 🤣😂😆🤣

    Коментиран от #20, #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кило

    23 9 Отговор
    От снимката лъха яко на мъъъъ....рша , както и от 0стъта на авторката
  • 14 Геша

    34 7 Отговор
    И защо го правите, след като имаме дерогация за внос на петрол до края на 2024г.бе престъпници, избрани с 20% гласове ? Така ви нареди да бързате хаитянския ви началник и да се готвите за война ли бе ?
  • 15 ууу3

    31 5 Отговор
    КИРЧО ПРО СТОТО и КОКОРЧО ПИН ДИРАСА ОТНОВО ИСКАТ ДА ДА ЗАВЛИЧАТ ДЪРЖАВАТА НА ДЪНОТО !!!
  • 16 !!!?

    14 27 Отговор
    Крайно време е България да се еманципира от Русия !!!?

  • 17 Урюрвкос

    10 2 Отговор
    ограничителни мерки, наложени от ООНето са задължителни за България но всичко останало е незаконно.
  • 18 Урюрвкос

    29 1 Отговор
    държавни управници които разрушават си мислят че правят реформи. Първо сложи две тухли една върху друга пък след това иди събаряй направеното преди теб.
  • 19 Българин

    34 0 Отговор
    Само кьорфишеци.А източените милиарди, а приватизационните сделки, а концесионните договори , а заменките по българското черноморие ? Всичките подземни и надземни богатства на България са на всички Българи и една шепа боклуци ги присвоиха за жълти стотинки. Една от най богатите държави на природни ресурси в Европа е най бедна!?!?
  • 20 Урсула

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Прокопий":

    Ти май не правиш разлика между природен газ и gpl от 26 на 67 лв за мегават

    Коментиран от #58

  • 21 Енергетик

    24 4 Отговор

    До коментар #10 от "Прокопий":

    Той, щото газът много поевтиня? А и основната част на поевтиняването, се дължи на сривът на германската индустрия, и на 18 граосовата политика на Урсула - ако се топлиш над 18 градоса, значи си враг!

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 решителни действия

    12 10 Отговор
    Както Росенец, така и рафинерията се намират на територията на България. Дова е достатъчно основание България да осъществява контрол върху вноса и износа. При условие че Лукойл съботира контрола и не плаща данъци, просто Росенец трябва да се конфискува. Всякакви глоби са предназначени за отлагане, протакане и накрая корумпиране на политици.

    Коментиран от #28, #30

  • 24 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    26 3 Отговор
    ЦЕЛТА НА КОЗЯК Е ДА ЗАТВОРИ ЛУКОЙЛ СЛЕД ТОВА ЦЕНИТЕ ЩЕ СКОЧАТ ДО НЕБЕТО БГ СЛАГАЧИТЕ ЩЕ ПОДАРЯТ РАФИНЕРИЯТА НА ХАМЕРИКАНСКА ФИРМА А НАРОДА ЩЕ ДУ..ХА СУПАТА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ
  • 25 Човек

    5 26 Отговор

    До коментар #5 от "иколаваза":

    Дънди Прешъс е собственост на руски олигарх, но руските мажоретки удобно мълчите по този въпрос. Питайте бащите си как преди 60 години Живков фалира България и предаде целия ни златен резерв от над 20 тона на Русия. От 150 години нашето злато отива в Русия.

    Коментиран от #32, #60

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сандо

    4 20 Отговор
    Веднага да се конфискува и лукойл и Росенец.
    Никакъв руски крак в България.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Закс

    10 2 Отговор
    Как кого плаши - амед дуган ! Пинокио си изпълнява обещанията ... Не народ а МЪРША !
  • 30 коко

    20 1 Отговор

    До коментар #23 от "решителни действия":

    ТАМ Е РАБОТАТА ЧЕ СИ ПЛАЩА ВСИЧКИ ДАНЪЦИ И ИМА ПОСТОЯННИ ПРОВЕРКИ ИМА САЙТОВЕ НА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ КЪДЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ ВСИЧКО АМА НА ТЕБ ТОВА СА ТИ СПУСНАЛИ ОТ КОЗЯК ТОВА ПИШЕШ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 икоикий

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "Човек":

    А бе вие зомбирани ли сте бре? Каква Русия има в Дънди? Канадски руснак ли е? Или пък е краваро канадски български СДС руснак? Вие тотално изключихте бре, на всякъде слагате по една Русия, ей така да има. Такава пропаганда платена от краварите навремето и комундетата не правиха бре. Съвсем откачихте.
  • 33 Кирго простото

    13 0 Отговор
    веднага при Бай Ставри
  • 34 уйикийу

    23 0 Отговор
    Така лъжат тези крадци от ГЕРБ,ДПС, ПП и ДБ. Това повтарят от 2-3 дни и гледам много българи се подлъгаха по лъжите на тези измамници. В Росенец има български митничари и гранична полиция пак българска иконтрол си има. Нова кражба са измислили ГЕРБ,ДПС, ПП и ДБ и заблуждават простите българи. Много е вероятно да развалят концесията с "лошите от ЛУК ОИЛ", при което всички българи ще платят неустоика по договора, и да сложат правилната фирма на ДПС, ГЕРБ, ПП и ДБ, която да точи комисионни такси. Щом ДПС Дебелян и простия пожарникар ГЕРБ са замесени, значи готвят голяма кражба и лъжат хората. Които е прост да им се върже, ще плаща неустоика и след това ще го крадат ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ. Тези са лъжци и крадци, не го ли разбрахте до сега?

    Коментиран от #61

  • 35 уйко- калеко

    16 2 Отговор
    Помня когато рафинерията беше държавна(под държавен контрол).От 1989 до 1999г до приватизацията) нашата рафинерия беше единствената губеща от такъв мащаб В резултат на многото кражби бяха натрупани дългове в размер на над 500 милиона ддолара.След приватизацията (декември 1999 г.) за 2000 г рафинерията излезе на печалба с над 500 милиона лева,защото бяха спрени кражбите от страна на новият собственик.ченгетата крадяха с автоцистерни,малките лъвчета с ж.п цистерни ,а най големите с танкери.В интерес на истината около 5 год до 2004 г рафинерията плащаше данъци( беше най големият данъкоплатец в БЪЛГАРИЯ) След тази година (2004) руснаците постепенно наеха (заеха ключовите позиции в контрола на рафинерията) и тогава може би направиха врътката с ЛИТАСКО ,и се започна сагата с неплащането на данъци, ОТ 1999-2007 ГОД В ЗАВОДА,ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР БЕШЕ РУСНАК , АДМИНИСТАРТИВЕН ДИРЕКТОР БЪЛГАРИН И КОГАТО ОКОНЧАТЕЛНО РЪКОВОДСТВОТ БЕ ПОЕТО САМО ОТ РУСНАЦИ ЗАПОЧНА НЕПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ.ДОБРИ СА НАМЕРЕНИЯТА НА СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ,НО ДАНО НЕ СЕ ПОЛУЧИ ПАК МАФИЯТА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НАД РАФИНЕРИЯТА.АКО ПАК СЕ ПОЛУЧИ МАФИОТИТЕ ДА НАДДЕЛЕЯТ ЗА СТРАНАТА НИ ЩЕ Е ПО ДОБРЕ ЗАВОДА ДА Е РУСКИ..
  • 36 Радев,

    22 2 Отговор
    Трябва военно положение и арести на това правителство. Тия никой не ги е избирал
  • 37 Абе мисирка бре

    21 2 Отговор
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска пропаганда.
  • 38 Измъкване От Примката

    19 2 Отговор
    Магарето тъкмо го научили да не яде и то взело, че умряло.............. С измъкването от руската енергийна зависимост ще загине и последният остатък от българската химическа индустрия, силно развита при Социализма. След Химко-Враца, Девня, Стара Загора, ще фалира и Нефтохим-Бургас. Химическата индустрия е нещо, което не фалира никъде в нормалния свят, но в България успяха да я съсипят Същото ще стане и с ядрената енергетика - доброволно отказване от нея в търсенето на енергийна независимост от Русия - тук поне ще сме в крак с най-развитата европейска държава - Германия. Остава ни чистия въздух и вятъра, а хората ще гинат по изоставените рудници в търсене на евтини примитивни източници на енергия.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госあ

    3 10 Отговор
    Преди време румънците изгониха Лукойл поради крупни измами.След това е продадоха на Тотал и от тогава нямат проблеми!

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 уйко- калеко

    3 1 Отговор
    Според ман печелившият ход на сегашните управляващи е да се окаже натиск изцяло дейността на ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ да се прехвърли в страната ни.,защото в момента имаме ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ(шапката) ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС(рафинерията с единствена цел преработка на нефта няма право да ценообразува и да търгува с готова продукция работи на ишлеме) и ЛИТАСКО .ВНАСЯ НЕФТА И КАТО СОБСТВЕНИК НА СУРОВИНАТА ПРОДАВА ГОТОВАТА ПРОДУКЦИЯ.РЕГИСТРИРАНА Е В ШВЕЙЦАРИЯ И ТАМ ПАЛАЩА ДАНЪЦИ ПОНЕЖЕ СА ПО НИСКИ.РАЗКОВНИЧЕТО В КАЗУСА С ЛУКОЙЛ Е ФИРМАТА ЛИТАСКО Натиск от страна на България към ЛУКОЙЛ РУСИЯ ЛИТАСКО да премести дейноста си в страната ни и ако това стане ще си плащат данъците тук.
  • 43 Хахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    Викаш ако се намеси разследвания за корупция за милиарди Хътнър Байдън ще цъфнем и ще вържем:)))
    Нека позная - гласоподавател си на ПП и ДБ, който след изборите скандира "Слава на Бойко, слава на Пеевски":)
  • 44 Прав си

    19 0 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Откакто румънците изгониха Лукойл и цената на бензина от 0.85 евро стана 1.30 евро нямат проблеми:) И ние сме така с газа - от 28 лв/МWh стана 89 и сме супер, разбира се най супер бяхме миналата година с американския газ на Кирчо от 314 лв/МWh - малко скъпичък, но пък демократичен:)
  • 45 Демократ

    4 8 Отговор
    Зависимостта на България от Русия може да приключи само тогава, когато управлението на държавата се поеме от истински родолюбци като Строителите на съвременна България преди 100 години. Докато паметника на съветската армия окупатор стърчи в княжеската градина, въпреки че преди 20 години е решено да бъде премахнат, не вярвам докато не видя. Преди 20 години Ревизоро-Емил Димитров, като шеф на митницата, се захвана с контрола над Лукайл, с контрабандата на гориво, с данъчните складове,с монопола и бързо беше сменен и после бързо какво му стана, че обърна палачинката и говори така,че да се чуди човек същия ли е? Това явление в българската политика е често срещано и затова сме на дъното. Само името Герб-СДС го доказва на мечтаещите за демокрация в България. Моралът липсва в политиката.

    Коментиран от #50, #65

  • 46 Перо

    13 1 Отговор
    Отново слугинажа ни бута към съдебна разправа и отново ще си платиме масрафа, като Белене и Газпром, и отново обикновения човек, данъкоплатец ще го отнесе, а унтерменшите-управници ще си говорят глупости, безнаказано! За това крайния резултат винаги е трагичен, във всичко! Тази концесия, при тези условия е узаконена с договор от тиквата за 35 г., а там е вписано при какви случаи може да се промени, в частта за прекратяване на сделката, но със сигурност не е казано за санкции от трети страни! Всеки международен търговски арбитраж ще се произнесе за виновност на БГ!
  • 47 ППДБ

    12 0 Отговор
    Управляват продажни кретени.
  • 48 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    четвъртия от ляво на дясно на снимката е давал клетва че ще служи на интересите на Короната до гроб
  • 49 Аз съм от ссср

    8 0 Отговор
    Във тази статия няма нищо вярно,лъжи и провокация за глупаци.

    Коментиран от #51

  • 50 Ревизоро

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Демократ":

    Ревизоро само пренасочи и увеличи контрабандата чрез митниците.
  • 51 Заминавай

    1 8 Отговор

    До коментар #49 от "Аз съм от ссср":

    Марш в Москва да търсиш истината при Путин, ама май всички като тебе не смеете, ами все в САЩ И ЕС ходите.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Слепок

    10 0 Отговор
    Айде стига с тези измамни статии. В дъното на цялата работа стои свинчо Пеевски и Инса оил в която той наля много пари. Сега иска да прилапа и пазарния дял на Лукойл. Разбира се с одобрение и подпомагане от световния терорист САЩ.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ганю

    0 0 Отговор
    идеята за това е на мафията от сасари
    те убиха и Карел Войтила и то с българска следа
  • 56 Бай Иван

    0 0 Отговор
    "България бавно се измъква от руската енергийна примка"
    Защо , защото вече и нахлузиха американската примка. И тя няма да е нито по- хлабава , нито по -брутална от руската.
    Само ,че тия вторите неща Емилия Милчева няма да ви ги каже , щото бившият ДС агент Илиян Василев , който я ръководи няма да позволи.
    Така че мили сънародници ,четете между редовете, мислете и анализирайте . Продажниците сред българският народ са навсякъде.Дори и там където мислехме доскоро ,че е борбата с цензурата в медиите.
  • 57 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    "Моето мнение е,че аko Щатите не се намесят в този сложен и небезопасен казус,руската и българската мафия ще се настанят трайно в най-печелившото предприятие от икономиката ни! "

    Голям си наивник,ако си мислиш ,че това не става защото САЩ го искат. Как си представяш такова нещо да влезе в парламента и в един ден да минат и двете четение? Да чу нещо за неустойки дали може да има , дела евентуално, ползи и вреди от едно такова действие , някакъв анализ? Не нали. Е той американският посланник не наднича изпод трибуната на НС , той говори от нея.
  • 58 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Урсула":

    Във връзка с направо евтиният природен газ дето вече тече ли тече към България както ни убеждават. Само да си знаете мили столичани в Топлофикация от 01.07 един мгвч топлоенергия вече струва от 150.27 лв на 165 .56 лв.Това е щото вече сме диверсифицирани и сме се откачили от руската примка в енергетиката. Вие си изчислете повишението и колко % повече ще ви струва новият отоплителен сезон . През 2018 струваше 1 мгвч около 96 лв. През 2021 -118.19 лв .
  • 59 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Не можеш да корумпираш някой ако той не иска, нали така? Така борим се с корумпиращите от Лукойл по твоите твърдения , а какво правим с корумпираните дето са взели толкова години кинтите? Нали не си мислиш ,че нашите политици ей така са създали условия , да не се плащат данъци примерно . Нали те създават такива условия ,че да те принудят да отидеш да предложиш ? Дет се вика седнеш с г-н Борисов на партия белот и падаш ли падаш и едни пари от тебе отиват в негова посока. Нали знаете ,че той е най-великият спортист на България на всякакъв спорт и винаги печели.
  • 60 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Човек":

    Даже знаем как се казва този руски олигарх както твърдиш , дето е собственик на Дънди Прешъс . Казва се дядя Сам.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Много правилен коментар. Щях да се съглася ако има заловени митничари или други служители от контролни органи които са си затваряли очите за престъ.пления там. Обаче нямааа! Изводите какви са ? Или всичко си е редовно и сега се търси под во.ла те.ле, за да се развали концесията в интерес на чуждо посолство или това е било в полза на политиците, които са прикривали извършвани престъ.пления в рафинерията и са се облагодетелствали от това. Друго няма как да е? И действително възможно е спешно да им трябва на хамериканците пристанището за военна база и за това да бързат политиците в един ден да го вземат. Дет се вика утре може да има избори и нещата да се променят а това правителство показа ,че дава и повече от това което му искат хамериканците. За два месеца близо един бюджет гласуваха и толкова за страната.А и една сграда май за конституционния съд. Всичко е за войната , за Украйна , за хамериканците , за евродж.ендърите , против руснаците и всичко спешно извънредно в някакви точки , гласувано от днес за утре . Никога за 33 години не сме имали такова ж..лко правителство начело на един смач.ан, сд.ъв.ка.н и изл.ют жа.лък академик/ доколко е такъв е друг въпрос/
  • 65 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Демократ":

    Боже ! Боже ! ГЕРБ -СДС били единствените демократи в българия милеещи за страната ни ! Боже боже да се кръстиш ли да се смееш ли?
  • 66 АХМАК ТОКАН

    0 0 Отговор
    ЕЙЙЙЙЙ СЯ ША ТРЯА ДА СА ГРИЖА И ЗА ПРИСТАНИЩЕ РОСЕНЕЦ И ЗА ТАНКЕРИ ТЕЗИ ЗА ПЕТРОЛА...... МНООГО ГРИЖИ АМА НИЩО ПОНЕ МИ Е БЛИЗУ ТАМЪН СРЕЩУ ПРИСТАНА И ВИЛИЧКАТА МИ Е.....
  • 67 Сашо

    1 0 Отговор
    Идиотите от тройната коалиция,ще направят цената на горивата до над 3 лева.Е тогава ще ядат хурката.
  • 68 ОТНЕМАТ КОНЦЕСИЯ ЗА ДА Я ДАДАТ НА ДРУГ

    0 0 Отговор
    МОШЕННИК ОТ ТЯХНАТА ШАЙКА !