Last news in Fakti

27 Юли, 2023 16:00 2 743 115

Проф. Павлов пред ФрогНюз: Националният празник да се превръща в оръжие на путинската пропаганда е грозно и недостойно

  • проф. пламен павлов-
  • 3 март-
  • национален празник-
  • путин-
  • пропаганда-
  • путинска пропаганда

Освен това една голяма част от войниците в тази война, да не говорим на Шипка, са украинци

 Проф. Павлов пред ФрогНюз: Националният празник да се превръща в оръжие на путинската пропаганда е грозно и недостойно - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никой не отрича 3 март и аз съм последният човек, който би го отрекъл. Все пак искам да подчертая, че това да се превръща в оръжие на путинската пропаганда е грозно и недостойно. Аз не знам да ме е освобождавал Путин или Митрофанова. В тази война, която разбира се има много нюанси, участва руската империя, тя не е идентична с Путин. Освен това една голяма част от войниците в тази война, да не говорим на Шипка, са украинци.

Това заяви проф. Пламен Павлов пред ФрогНюз.

Ето го и цялото интервю:

Акцентът в дискусиите около конституционните промени, които предлагат от ПП-ДБ се оказа националният празник, все пак това е доста емоционална тема за всички българи. Предложението 24 май да бъде националният празник на България не идва за първи път, но и сега на политическо ниво се превърна в спор, подобен на този между русофили и русофоби. Политизира ли се тази тема според Вас?

Това е очевадно, и то се политизира по един изключително грозен начин, като се превръща в оръжие на хибридната война срещу България, от тези, които в един момент яростно защитават 3 март, като че някой иска да го забранява.

От 30 години насам аз на всеки 3 март браня този ден като един голям ден в българската история, като денят, в който нашата държава се връща на картата на света след 5 века чуждо господство. Поради тази причина в Скопие са ме наричали болен от “санстефанизъм”, а аз съм им отговарял, че съм с може би с още по-тежка характеристика, в рамките на шегата разбира се.

Никой не отрича 3 март. Заглавията: “24 май срещу 3 март”, които поставиха някои медии са абсурдни. Никой не отрича 3 март и това, което се е случило на тази дата, независимо от това, че прелиминарен мирен договор между две държави, а не между България и друга държава, независимо, че в крайна сметка са освободени една малка част от българските земи и то като две васални структури, каквито са Княжество България и Източна Румелия.

Има доста възражения относно датата 3 март - че е рожден ден на императора, че това е предварителен договор, който остава на Русия място за лавиране. На място ли са тези упреци?

Това е денят на коронацията на Александър II, денят на възкачването му на престола, нещо, което е по-важно дори и от рожден ден. 19 февруари или 3 март винаги ще се празнуват, защото когато водим Сръбско-българската война, ние нарочно протакаме нещата, за да бъде включена тази дата. Същото е с Брест- Литовския мирен договор,в който болшевишка Русия подписва с Централните сили. Пак по настояване на България, Брест- Литовския мир е подписан на 3 март.

Никой не отрича 3 март и аз съм последният човек, който би го отрекъл. Все пак искам да подчертая, че това да се превръща в оръжие в путинската пропаганда е грозно и недостойно. Аз не знам да ме е освобождавал Путин или Митрофанова. В тази война, която разбира се има много нюанси, участва руската империя, тя не е идентична с Путин. Освен това една голяма част от войниците в тази война, да не говорим на Шипка, са украинци.

Всеки път се веят руски знамена, което е недопустимо, би трябвало да се веят знамената на още кого ли не, на Украйна, на Финландия и на Полша, така че да не бъркаме реалностите.

Освен това Александър II, царят освободител, наречен така от самите руснаци, заради отмяната на крепостното право, той е един либерален човек, за разлика от днешния диктатор, който управлява тази част на света, и заради който аз изключително много съжалявам руския народ, защото той заслужава много по-добра съдба.

Трябва ли 24 май да стане национален празник, все пак той е сред най-обединяващите официални празници, изтъква цивилизационен принос?

24 май фокусира върху себе си хилядолетната ни история. Той фокусира нашата роля на велика сила в средновековния свят, при положение, че ние сме свикнали да бъдем последната, предпоследната държава, да хленчим, да се оплакваме.

В ранно-средновековна Европа има три велики сили. Това са Византия, Германската империя и България - Българската империя.

Да не забравяме, че делото на светите братя е спасено именно от България, от княз Борис-Михаил, от тогавашното българско общество, развито е при цар Симеон.

Има три класически езика през Средновековието - латински, гръцки и старобългарски. Това го признава всеки грамотен и честен учен. Така че този ден има много мощна цивилизационна характеристика.

От друга страна той винаги е свързан и с държавността, колкото и да не ви се вярва. То като червена линия пронизва делата на владетелите на средновековното българско царство. Освен това през Възраждането, още в 1813г. един арменски пътешественик отбелязва, че този ден се почита от българите в Шумен, което означава, че и на цялата територия на Търновската митрополия.

Да не забравяме и делото на Найден Геров и Йоаким Груев през 1851г. И 1854г., когато този по принцип културен и религиозен празник се превръща в празника на науката и на българската държавност, защото спомнете си какво пишат и Вазов, Ботев и Каравелов, това е демонстрация на желанието българинът да бъде свободен и в просперираща държава.

Да се казва, че това било празник на учителите и на науката не е правилно. Това е обединителна дата и е грях на душата, на онези, които в момента правят подобни провокации. Корнелия Нинова стигна дотам, да говори, че е родоотстъпничество, не мога да хвана никаква логика в подобни изказвания.

Виждаме, че мненията са противоречиви, темата е доста деликатна. Сега ли беше най-най-удачния момент да се прокара тази тема?

Тя беше прокарана доста несръчно. Когато се предлагат промени в Конституцията, когато се предлагат важни промени, виждаме че се измества вниманието. Аз не мисля, че това е направено съзнателно от ПП-ДБ, но беше направено най-малкото с неразбиране с какво се захващат.

Все пак става дума за национален ден, в който да има дълбока символика, дълбока основа и несъмнено 24 май отговаря най-много на тези многобройни критерии. Аз например винаги съм апелирал и за 20 април, за деня на Априлското въстание, така както са националните празници на Гърция и Сърбия. Отново се появиха гласове за 6 септември, за 22 септември. Това са много важни дати, и затова когато се събирахме преди една година колеги от най-различни университети, ние предложихме на Народното събрание, идеята за 24 май, която е изказана по-рано и от проф. Боян Биолчев и много други хора, тя никога не е слизала от дневен ред. Ние предложихме една листа от национални празници, в която 3 март е на първо място, но там трябва да бъде и 2-ри май, денят на Свети Цар Борис-Михаил, тъй като изключим 24 май, ние нямаме отправна точка към Средновековието, най-голямата част от нашата история и заслужена гордост, съжалявам, че използвам тези патетични думи, но е така.

Необходим ли е обществен дебат по тази тема, виждаме, че е доста емоционална. Трябва ли да има референдум?

Това е нелепо, толкова се спекулира с темата за референдум, че Слави Трифонов дори каза, че е за 3-март защото е от Плевен, това са нелепи неща. Без да имам нищо против самия механизъм на референдума, това си е чиста спекулация според мен. Виждаме по какъв нечестен начин беше поставен и въпроса с еврото. Референдуми не се правят по този начин.

И все пак, заслужава ли 24 май да бъде националният празник на България?

Да, заслужава си, не само според мен, според голямата част от моите колеги, хора, които имат дълбоки познания, можем да кажем, че гилдията предлага тази идея. Това не означава, че отричаме другите светли дати.

Интервю на Констанца Илиева


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелю

    110 16 Отговор
    ИЗМИСЛЕНИ ТВЪРДЕНИЯ ОТ ИЗМИСЛЕН ПРОФЕСОР ПОДЛОГА НА КОЗЯК
  • 2 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    76 8 Отговор
    Тюпак трол с титла!
  • 3 Провинциалист от провинция Тракия

    93 10 Отговор
    И пак да повторим, подходящ или не, 3-ти март - символът на българската свобода, вече е история. Евроатлантическото мнозинство нямаше доблестта да каже в прав текст, че е просто един параван и е на ръчно управление от посолството. Вместо това променя националния празник, за да се сетим, че вече нямаме свобода, която да празнуваме.

    Коментиран от #100

  • 4 ТаУмВзе

    87 9 Отговор
    Абе картоф, Националния празник 3ти март ли ни е Проблемацията! Тия са изкукали брутал. Останките от Народ е под прага на Оцеляването, тия си бичат циркове в зоопарка! Приключили сме Вчера.
  • 5 Г-ца каприз

    95 9 Отговор
    "Все пак искам да подчертая, че това да се превръща в оръжие на путинската пропаганда е грозно и недостойно"......
    А да се превръща в укронацистка проамериканска пропаганда сигурно е висша добродетел.....предатели недни ....

    Коментиран от #7

  • 6 О трън

    77 6 Отговор
    та на глог незнам в Русия да честват 3-ти март, но 24 май празнуват.
    Без 3-ти март нямаше да има другите наши празници.
    Какво общо има лично Путин с 3-ти март 1878 г.?

    Коментиран от #53

  • 7 Ех тролци тролци

    10 69 Отговор

    До коментар #5 от "Г-ца каприз":

    повечето войници 1878г. са украинци и българи от Молдова, Бесарабия. А Путин и хората като него са избили руснаците, които са ни освободили.

    Коментиран от #46

  • 8 Колега

    54 6 Отговор
    Пламен, както и Милко Палангурски са представители на "великата търновска магнаура", която винаги е имала нестандартни, но политкоректни виждания и оценки на историческите събития. Те са ерудирани хора и знаят, че историческата истина като всяка една истина е въпрос на гледна точка и всяко историческо събитие може да се тълкува по Н на брой начини. Но в случая те проявяват въйпиющо несъгласие с историческата си съвест защото в момента не съответства на генералната линия на посолствоТО!

    Коментиран от #54

  • 9 Някой

    58 6 Отговор
    Всъщност, прозападната пропаганда използва националния празник за собствени цели.
  • 10 факт

    65 6 Отговор
    Много сте долни и гнусни !!!!Стига сте лизали западняците и САЩ ,защото езикът ви стана на шкурка !!Не искате да видите ,че държавата ни е станала най-мафиотската и най бедната територия в ЕС. !!
  • 11 Псевдоним

    67 6 Отговор
    Пламен Павлов се оказа сламен човек. Никоя титла по история и никакви академични познания не могат да купят чест и достойнство.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пълен бушмен си ти

    66 4 Отговор
    ами украинци, Русия е била имлерия и праща най близките пасти, от Сибир ли да ги кара? Второ като си курназ я обясни я обясни всичките чети и комитети създадени от нашите революционери, какви успехи постигнаха? колко села освободиха ? 500 г чакахме евроатлантиците да дойдат, ама не дойдоха, грабиха колонии, ние пък 500 г си играхме на въстания и борби, реално са над 150! е ко направихме НИШООООО! българите сме рая разбери го това. Сега щяхме да сме като кюрдите! колко празника празнуват сега НАЦИОНАЛНИ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 !!!?

    9 27 Отговор
    Сега всички разбрахме кой е националният празник на съветските възрожденци - този на Донецката и Луганската НР !!!?

    Коментиран от #52

  • 16 Обективно

    57 8 Отговор
    Ако нямаше 3 март,нямаше да има и 24 май.

    Коментиран от #24

  • 17 От години го гледам

    48 5 Отговор
    Тоя соросоид от години го гледам как защитава 3 март... точно като в настоящата статия - от 10 кладенеца вода докарева за да го оплюе и отрече.
  • 18 Професоре,

    63 6 Отговор
    какви ги дрънкаш? Какъв Путин,каква Митрофанова и какви украйнци намесваш? Путин е роден 80 години след 03.03.1978г. Украйна по това време не е съществула. Професор си по манипулация.

    Коментиран от #26, #107

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГОРСКИ

    39 5 Отговор
    Не забравяте че във времето е била Царска Русия а не болшевишка Русия!!!!! 24 май е ден писмеността и на учениците!!!!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 истина

    41 3 Отговор
    За трети март-Путинска пропаганда, против трети март пак Путиска пропаганда, та за вас предателите и в чутура да ви сложат няма да мирясате, ама така е за пари предателя прави всичко . Само едно знаете Предателя не го щат никъде , накрая или едните или другите го убиват , краят на предателя е само един.....

    Коментиран от #25

  • 24 Тролич

    5 14 Отговор

    До коментар #16 от "Обективно":

    24 май се празнува 36 години, преди 3 март.

    Коментиран от #101

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Поредните фашистки лъжи

    34 5 Отговор
    Ходи в Укрия и си устни там!

    Коментиран от #28, #29, #31

  • 28 Опоркин, опоркин

    5 27 Отговор

    До коментар #27 от "Поредните фашистки лъжи":

    смени плочата, че рублите свършиха.

    Коментиран от #32, #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Блазе му

    32 5 Отговор
    И тоя ли стана професор?
  • 31 Фашисти има

    3 31 Отговор

    До коментар #27 от "Поредните фашистки лъжи":

    само в оркистан, при другаря ви Путин.

    Коментиран от #34, #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Една

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "Неграмотник":

    техническа грешка 1878 а не 1978г. не означава неграмотност. Когато нямаш аргументи използваш обиди. Бъди здрав.

    Коментиран от #37, #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 митко

    22 3 Отговор

    До коментар #31 от "Фашисти има":

    а джендъри на нпо сорос най много в булга/рист/ан
  • 36 Гай Турий

    38 4 Отговор
    Пламене, не Путинистите отвориха тая бутилка на Пандора, а Козяк и неговите марионетки ПП-ДБ и ГРОБ, както и платените им историци, и историчари. Това е следствие. Тая тема веднага да се забрави и въобще да не се споменава като точка в планове за промяна на Конституцията. Това е тема пожар!? Точка.
  • 37 Не просто

    4 32 Отговор

    До коментар #33 от "Една":

    си неграмотни, Украйна съществува от векове. Фашисте.

    Коментиран от #83

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 кико

    36 3 Отговор
    този на снимката с перука ли е да питам и другия ми въпрос през комунизма на каквъ пост е бул подлогата ?че голям евроатлантик е станал след подмиването му
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бездарник

    15 2 Отговор

    До коментар #33 от "Една":

    я отвори първите книги на Раковски, ме са писани на украински.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 3.14К

    35 4 Отговор
    Без да влизам в подробности, но този професор е духовно нечистоплътен.

    Коментиран от #45

  • 44 професорче

    33 5 Отговор
    и тебе ли те купиха
  • 45 И това

    4 19 Отговор

    До коментар #43 от "3.14К":

    го казва русофил предател.
  • 46 Айде,бе

    24 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ех тролци тролци":

    То под руски знамена много народи са постигнали най славните си победи ,ние също.Иначе болшевиките като идват на власт опростяват напълно дълга на България към Русия за платената ни от тях независимост,въобще няма дата за нац.празник без Русия да играе ключова роля:))А 24 май знаете къде празнуват и кой ще има претенции за братята Кирил и Методи:)))
  • 47 Отличен

    4 27 Отговор
    Както винаги проф. е превъзходен в свойте тези. Никой не иска 3-март да престане да е официален празник. Крайно време е сред официалните празници да намери място и 20-ти априлий , който ако националния празник трябва да е свързан с Тратата Българска държава е най-подходящ. Но ако искаме с да подчертаем онова което е наистина най-фундаментално за нас, онова с което ще влезем в историята на човешката цивилизация то безспорно няма по-подходящ ден от 24-ти май за Национален празник.

    Коментиран от #90

  • 48 Има ли истински български патриоти

    12 9 Отговор
    Всички интелектуалци, които разбират и знаят, защо България трябва да чества националният си празник на 24 май, да се обединят и да започнат истинско будителство и просвета на всички заблудени българи! Така, както са го правили и нашите предци и през Възраждането и през цялата ни история! Трябва да се сменят имената на булеварди, улици, градове, села, върхове и пр., с такива на наши герои, просветители, учени, на хора, които имат заслуга за запазване на българския дух! Някой сеща ли се, че например най-високият връх е Мусала?! Какво е това име- защо не се нарича например Васил Левски?! А от 1950 до 1962 година същият е носил името Сталин?! Събудете се българи, обичайте родината си преди Русия, Америка, борете се за българщината! 🇧🇬
  • 49 АРЕС

    26 2 Отговор
    Вижте му само уродливата физиономия и може да си направите извода какво ще излезе от мръсните му устенца.
  • 50 мушмуле

    24 3 Отговор
    знаеш колко години трае средно колониалното робство???? 170 , а нашето защо е 500 и спира само и единствено заради руснаците. Питай кюрдите..... то си пълен нешастник
  • 51 Скот Ритър

    29 4 Отговор
    Финландци, украинци, молдовци, поляци са били поданици на Руската империя и тогава е нямало Украйна, Финландия, Молдова и т.н, за това не се веят флагове на държави, които не са съществували през това време "професоре". И не ни занимавайте с вашата представа за пропаганда ако ще казвате А кажете Б, В....

    Коментиран от #60

  • 52 Тази снимка е за

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Миротворец.Хубаво да я огледад.
  • 53 Цццц

    5 19 Отговор

    До коментар #6 от "О трън":

    ЦЦЦ....ясно ти е написано, че е засвидетелствано честването на 24 май още през 1813 г., че за това са писали Вазов, Ботев, Каравелов, но кои са те за вас българофобите , вие си карате по путински ......без трети март нямало да има нищо ....е имало е много преди това 3-ти март да е национален празник (напомням от 1991 г.) ще има и много след като той престане да е, и е време да свиквате няма да е 3-ти март националният ни празник, ще остане един от официалните празници и толкоз. Скоро ще Възстановим истинският си национален празник. А вие и да ревете и да не ревете все тая.

    Коментиран от #57, #62, #84

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Не си в час

    19 1 Отговор

    До коментар #53 от "Цццц":

    Това, че българската общност в рамките на османската империя е празнувала и великден и гергьовден и други празници е едно, но с 3 ти март се Възстановява Българската Държава изчезнала от картата на света за почти 500 години това е смисъла на тази дата другото са евроатлантчески опорки за да се подмажем на сегашния повелител.

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 бг малоумник

    4 18 Отговор
    Само малоумник може да твърди, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават".

    Коментиран от #67

  • 60 бг малоумник

    0 8 Отговор

    До коментар #51 от "Скот Ритър":

    Ами то и в Османската империя е имало много настоящи държави, например Гърция, Сърбия, Румъния и т.н. Това означава ли, че сме били под сръбско владичество? бг логика!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ама като кюрдите

    18 1 Отговор

    До коментар #53 от "Цццц":

    Без 3 март щеше да продължиш да празнуваш 24 май, ама като кюрдите... без държава. Кюрдите са 6-7 пъти повече от нас , ама да си нямали дядо Иван да ги освободи. Със собствени сили се вижда какво постигат - затриват ги.
  • 63 Недостойно изказване на професор

    18 1 Отговор
    Но за 33 г произведохме мошенници и некадърници.
    Каква Путинска пропаганда правят хората които са за 3 март?
    Те казват, ако не беше 3 март, нямаше да празнуваме нито 24 май,нито 22 септември и пр.
    Аргументът че украинци са участвували или финландци?
    Професоре Руската империя ли обяви война на Османската империя или Украйна Никакъв украинец не е съществувал тогава.
    Кой облече,нахрани,обучи и даде пушки на опълчението?
    15000 души са.Идиоти твърдят че е могло сами да победим на Шипка?
    Идиоти твърдят че сме станали Задунайска губерния? Как тази губерния не създаде губернска армия а създаде Българска армия?
    Как 6..7 г.след Освобождението тази губерния позволи на Стамболов да скъса отношенията с Русия и да предложи на Султана да си влезем е Турция.
    Руската армия се качва на шлеповете и си тръгва.
    Какви банки,железници направи Русия?
    Русия е плащала храни и фуражи в брой и хиляди българи забогатяват Стамболов им кара изгнил фураж и те го шкартират.Наполеон реквизира всичко в Италия и народа е умирал от глад.
    Българите след Освобождението са кръстили централните улици на руснаци.Те са знаели кой строши оковите,създаде Третата Българска държава и армия.Знаели са че Скобелев създава Гимнастическите дружества в Румелията и че Императорът плаща 82 млн златни франка на Султана/270 т.злато.Кредитът е за 45 г. И комунистът Ленин в 1918 г.го прекратява.Оригиналът е в НБиблиотека и се нарича Манифест
    Нали Русия била против Съединението.Ако не беше платила Ру
  • 64 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    15 0 Отговор
    И ти ЛИ проф€$ор€ и ти павлOFF!?

    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ П Р € Д А Т € Л И и Н € В € Ж И!
  • 65 Българин

    5 7 Отговор
    Нац.празник е 22 септември.
    Дори и Байдън ще каже на нашите подлоги, че вс.други празници са стъпки към Независимостта!
    А и тя си е чисто бълг.дело с малко австрийска помощ!
    Уплавляващите обаче ни намигат закачливо, че не сме независими!
  • 66 Да деееее

    15 0 Отговор

    До коментар #61 от "само":

    Да дее, решили Великите сили, султанът си го премедтил в другата потура и само Русия се нагърбила да пролее кръв за българите.

    Коментиран от #68

  • 67 Това че си малоумник е факт

    17 0 Отговор

    До коментар #59 от "бг малоумник":

    Но това че си простак е по голям факт.
    Защо Англия и Франция не ни освободиха ,а даваха генерали на турците които за пари се ибрязваха
    Те не искаха разпадане на империята банките бяха техни корабите.Затова ни бяха врагове.
    Руската империя има интереси но те съвпадат с българския.
    Ясно ли ти е татунчи недоучен
  • 68 А ми та е

    1 5 Отговор

    До коментар #66 от "Да деееее":

    Ами така е големите играчи обикновенно си намират разсилен които да им реализира решенията. Щото нали не си представяш прокурора поискал смъртната присъда или съдията произнесъл я да влизат в ролята на палач ритащ столчето под краката на обесения. А и разсилния е бил в наличие , всички са знаели че след като е яко напляскан през 1856 г той гори от желанието да се реабилитира и докаже.....

    Коментиран от #70

  • 69 Мек Отело

    10 1 Отговор
    какъв е този вулканец бе? Как може да е пропатанда нещо, установено от десетилетия???????
  • 70 Затова

    8 0 Отговор

    До коментар #68 от "А ми та е":

    Точно затова тези гоооуеми играчи в Азия, Африка и Латинска Америка ги ... ненавиждат. 80% от българите също.

    Коментиран от #78

  • 71 Кен Еф

    11 0 Отговор
    този е забравил да си окачи значката с украинско знаме като пуси
  • 72 Г Бар

    10 1 Отговор
    добре че дойдоха пупетите да ни светнат, че цял живот сме живяли в путинска пропаганда, нищо че путин го нямаше. Хвала на такива пупети
  • 73 Коп Тор

    13 0 Отговор
    следващата стъпка на про-атлантическите сили е да ни убедят, че използването на българиск език е путинистко и трябва да минем на шльокавица, за да сме съпричастни с украйна

    Коментиран от #81

  • 74 Кирил и Методи

    4 15 Отговор
    Само истинските Българи искат 24 май за нац празник

    Коментиран от #75

  • 75 Бок Лук

    11 2 Отговор

    До коментар #74 от "Кирил и Методи":

    да те поправя - само истинските козеци. Всичките 7%
  • 76 Гери Мандаринев

    3 11 Отговор
    Съединението на Княжество България и Източна Румелия е най-добрият ден за национален празник. Всички останали са и така и вака! ( На статията на Йотов няма място за коментари, щото човекът е написал много болезнени истини.)

    Коментиран от #77

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 мнение

    1 10 Отговор

    До коментар #70 от "Затова":

    Първо това е само мнение а не факт. Второ дори да е факт това е естествено състояние на човешката психика..... всеки завижда на успешният....златният милярд не е паднал от небето САМОСЪЗДАЛ СЕ Е с ум и упорит труд в тч на бойното поле. Аржентина например е била в началото на 20 век на едно ниво като развитие със САЩ и нито е окупирана нито е водила някакви войни с тях и дори съществени войни не е водила с някого щото дори тази от 1982 с Великобритания като размах е детско спречкване. Заради очевидно неспособеният си елит тя многократно е катастрофирала икономически в тч миналата седмица пак девалвираха песото и от играч една категория със САЩ вече е изостанала драстично .

    Коментиран от #79

  • 79 Тапа Нар

    12 0 Отговор

    До коментар #78 от "мнение":

    тези ги разправяй на козяк на опашката за грантове

    Коментиран от #80

  • 80 М да

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Тапа Нар":

    Бе аз ги разправям на теб с надежда да извадиш знание и аргументи и да ме опровергаеш но ти очевидно нямайки нито едното нито другото сквернословиш ..... И да ме прости Бог но то е речено : Боже твоею премудрости чух но бидех простак и невозползювах ся.

    Коментиран от #93

  • 81 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #73 от "Коп Тор":

    самата истина , за това е и истерията за ;нов национален празник ; , поръчка от PR експерти за да се демонстрира някаква промяна или воля за налагане на идиократските решения , успоредно текат и милиционерски акции за пътен грабеж в респектиращ режим , нормално за държавата бандит ръководена от мутри
  • 82 Гери Мандаринев

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "Татко Барва":

    Аз пиша аргументирано, а Русе заяждаш. Не се срамувам от нищо, щото няма за какво!
  • 83 хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не просто":

    добре, че са били древните укри...нямаше да имаме Черно море...:))))
  • 84 хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Цццц":

    ама сигурен ли си, че на 24-ти май се е чествало през 1813? :)))) Нещо за приемането на нов календар в началото на 20-ти век да си чувал? :))))
  • 85 Само Питам

    9 1 Отговор
    "Освен това една голяма част от войниците в тази война, да не говорим на Шипка, са украинци"
    Пламене, тогава имало ли е държава Украйна ?

    Коментиран от #86

  • 86 Имало е

    10 0 Отговор

    До коментар #85 от "Само Питам":

    И цар на Украйна по това време е бил Пламен Павловчук.
  • 87 Алик Ибрямов

    1 9 Отговор
    Скъпи коментиращи, не забравяйте, че преди няколко години същият този Путин /пиша го с главно П, защото така са ме учили, а не, защото заслужава/, обяви най официално, че нашата българска азбука била създадена и разпространена от днешните "северно македонци". Така, че 24 май, или имперското руско "освобождение". Били сме БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИ от 681 г.

    Коментиран от #88, #95, #98

  • 88 Баба Пена

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "Алик Ибрямов":

    Бабиното, че то Македония тогава е бела в пределите на Българската държава и е прав човека, като е казал така. Но не е казал, че е създадена от днешните северо македонци защото няма как, като държавата им е създадена с това име преди 2-3 години.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Гай Турий

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "Отличен":

    Самото включване на Павлов в тая дискусия с подчертаване въжделенията на сегашната бандитска власт, прави професорчето нечистоплътно, намацано с козя мас. Олеква с висока скорост, колкото и да е писал и дрънчал по телевизиите години наред. Никога не е късно да стане за резил. Десетилетия гради авторитет, от раз го офекали. Това професорче с говорни дефекти винаги е повдигал съмнения, че не е чистоплътен духовно и политически. И сега се доказа.
  • 91 Друг професор

    9 0 Отговор
    без да е на хранилка от грантове: Националният празник да се превръща в оръжие на посолствоТО и тяхната пропаганда е грозно и недостойно

    Коментиран от #105

  • 92 Цитат в десетката:

    8 1 Отговор
    "99% от националните празници на всички държави по света са свързани с отстояването и отвоюването на независимостта на тези държави. Не мога да разбера, след като 1951 г. 3 март е наречен "великобългарски шовинизъм“ и след 1989 г. е възстановен като национален празник, каква аналогия търсим пак с комунистически режими или с друг тип подобни сравнения. В крайна сметка, тази е датата, която аз мисля, че обединява българските граждани. Още повече, 24 май – разбира се, дата паметна, светла, ама какво, ще празнуваме заедно със Скопие и с Москва ли?"
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 християнин

    3 0 Отговор
    Твойто не е аргументи, а глупости, и що се отнася до "златен" милиард, натрупаните богатства са крадени с цената на стотици милиони избити от тях хора, а тази цена ще платят и няма да им бъде простено. Има Бог.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Дубнишки

    3 0 Отговор
    Що лъжеш бе асане?
    Путин каза, че азбуката е била създадена на територията на днешна Македония, а не че е създадена от македупената "нация"
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Анадъмо ?

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Алик Ибрямов":

    Ами с това особено име си личи, че си функционално неграмотен - четеш и слушаш но не осмисляш чутото и написаното. Путин каза,че азбуката идва от македонските земи, а тия земи когато е дошла азбуката в Русия са били част от България.Анадъмо?
  • 99 Кирцата

    0 0 Отговор
    Тоя , много добре знае че Кирил и Методи дори не се казват така! Създали са глаголицата по поръчка на Византийският Император! Глоголицата има толкова общо с българският език , колкото аз с марсианците!:) Що не напише на какво са писали и говорили българите преди нея?!
  • 100 Дъртак

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Че кога си бил свободен ?! По времето на другаря Тодор Живков ли?!:)
  • 101 Осман Катър Оглу

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тролич":

    Прав си ! Дотогава празнувахме денят на Османската империя!
  • 102 кокорчо

    2 0 Отговор
    ИЗМИСЛЕН ПРОФЕСОР НА ЗАПЛАТА НА КОЗЯК АКО ГО НЯМАШЕ 3 МАРТ НЯМАШЕ ДА ИМА ДРУГИ БЪЛГАРСИ ПРАЗНИЦИ ДА ГО ПРОУМЕЕШ НЕ ТИ ТРЯБВА ПРОФЕСОРСКА ИЗМИСЛЕНА ДИПЛОМА
  • 103 Същият

    2 0 Отговор
    Явно Великотърновският университет,си заработва,обещаното.Срам ме е от такива псевдопрофесори.На Вас ли господа да обяснявам,че братята Кирил и Методий са славяни и азбуката е славянска.
  • 104 Хайл 14/88

    0 0 Отговор
    КАКВО ОБЩО ИМА ПУТИН С 3 МАРТ???? ТОЯ,,, И.Д.И.О.Т "ПРОФЕСОР" да обясни.Путин ли ни е освободил от турско РОБСТВО ???? То Путин май не е бил роден тогава...да ееееаааааа и 🐀 нещастна
  • 105 Хайл 14/88

    1 0 Отговор

    До коментар #91 от "Друг професор":

    За това пребий професор българомразец и спаси народа от такъв предател
  • 106 Ние

    1 0 Отговор
    Заради такива като тоз "Професор" сме на това "дередже".
    Сигурно е бил комсомолски секретар, сигурно ще стане всякакъв ако има "келепир".
    Типичен безродник!
  • 107 Овчаров

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Професоре,":

    "Путин е роден 80 години след 03.03.1978г. "


    Значи Путин ще се роди на 03.03 2058 г.
  • 108 В Конгреса на САЩ е внесена Резолюция

    0 0 Отговор
    За тържествено честване на македонската писменост,език и култура на 24.Май. Македонската история ,територия и етническа общност на Балканите.
    Посланничката на САЩ беше казала ,че е щастлива понеже не е в София.
    Какво става със стратегическия партньор САЩ предатели ?
  • 109 животновъд доц. д-р Ташев

    1 0 Отговор
    Мургавото нискочело ДС-патриотар Пафчо от мааалата в Търнов, пак ще се наложи да се извърти "научно"-идеологичеси!
  • 110 !!!!????????

    0 0 Отговор
    Отказа от 3 март ще породи много юридически въпроси!!!!??? Кога е освободен гр.Варна /Сталин/!!!??? Колко букви има по улиците!!!???
  • 111 Дойче зеле

    0 0 Отговор
    Тавариш Путин има толкова общо с освобождението на България от османската империя, колкото Кирил и Методий с Българската азбука. Съдаването на Третото българско Царство е въз основа на поредната Руско Турска война, водена от Александър II-ри наречен още Цар Освободител и то не защото е освободил България и станал причина да се създаде третата българска държава, а защото е премахнал крепостничеството в Русия заради което пък бившите помешчици са му видяли сметката в последния от няколкото атентати срещу него. Когато пък въз основа на протекцията на българския Цар Борис I , наречен още Покръстител се е възприемала и разпространявала българската азбука, двамата братя Кирил и Методи отдавна не са били между живите, а тази работа са я вършили техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Четете си доказаната история бе хора и не се отричайте от нея под никакъв натиск, че иначе в нашата окастрена изконна територия могат да се появят още републики, подобни на РСМ, на които все някакви българи са има криви, а то в основата ще бъде превратното четене и политизиране на тази наука, наречена история, която е достатъчно сериозна за да има вяра само на доказаните достоверни исторически факти.
  • 112 ........//////

    0 0 Отговор
    Правилно за знамената???Грабва да отчетем и Вазовия герой който минава Дунава с една дъска за да освободи България!!!!!! Колко ли негови сънародници са участвали???!! Какво ще кажеш за тяхното знаме!!!??
  • 113 Той

    0 0 Отговор
    Всички се страхуват от ВРЕМЕРО, то се страхува от ИСТИНАТА./08.08.2023/
  • 114 Коко

    0 0 Отговор
    В опълчението колко народи е имало!!!???
  • 115 Павел

    0 0 Отговор
    Нека Павлов отговори колко македонци са участвали в Опълчението?? 1/20, 1/4,. 1/3, 2/3, Нека отбележи верния отговор!!!