Last news in Fakti

27 Юли, 2023 19:00 7 068 64

За да не живее България в простащина и мутренски бабаитлък

  • море-
  • плаж-
  • мутри-
  • образование-
  • престъпност

Ако не искаме украински тип война по нашите земи след 10-15 години, наложително е още сега - веднага да бъде възстановено просветното усилие в училищата, в университетите, в медиите

За да не живее България в простащина и мутренски бабаитлък - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеобщо опростачване има у нас - мутри контролират плажове и курорти, мутри контролират улици и пътища. Откъде иде убеждението, че да си простак е по-добре, отколкото да си възпитан? Че силата е над правото?

Две съобщения във Фейсбук ми направиха впечатление тия дни. Първото е на Козата Ани по повод деградацията на нравите, най-вече в туристическия бранш, но не само: „Хиляди години еволюция и накрая това. Селяндури, свинщина, тарикатлък и простащина“.

Във второто Николай Слатински описва следното премеждие. Извежда да разходи с инвалидна количка 90-годишната си майка. Пътя им препречва спрял мутромобил със запален двигател, осмърдяващ околната среда. Професор Слатински моли сина на мутрата да преместят колата – и: „Средношколецът ме гледа със смес на безразличие и презрение“. Бащата-мутра, разбира се, опитва да стартира онази процедура („Къф ти е проблема бе…“), която завършва с уличен търкал – т.е. с това, тлъст нахален бабаит да набие професор.

Както винаги у нас световни тенденции проличават в особено уродлив вид. Все пак тук слоят на цивилизованост е особено тънък и диващината под него е особено видима.

Простащина и насилие

Култът към простащината, неприкритият нагон към насилие, третирането на себеподобния като отпадък – това е световна тенденция, набираща сила в последния поне четвърт век. Ако не разберем за какво иде реч в световен мащаб и не вземем мерки, рано или късно ще започнат да ни убиват по улиците. Впрочем, те – пияни, надрусани, каращи мутромобили и следователно ненаказуеми – вече го правят. Но както в последната година и половина ни демонстрират руснаците – винаги може още.

Та, за какво иде реч? Откъде идва все по-ясно доминиращото убеждение, че да си простак е по-легитимно, отколкото да си възпитан? Че силата е над правото? Според големия британски историк лорд Актън, историческото развитие в Европа има ясно изразена посока, особено в последните 500 години: „бавно придвижване от подчинение към независимост“. През Средновековието всеки е чакал някой по-висш от него да му каже кой е и какво следва да прави. Днес, предполага се, всеки си взема решенията самостоятелно.

Защо, обаче, веднага не е настъпил хаос? След като всеки сам си взема решенията – как така изобщо има общества? Защо още преди, да речем, 300 години всичко не се е разпаднало на враждуващи индивиди?

Защото, напомня лорд Актън, процесът „от подчинение към независимост“ е бил съпътстван от друг процес: „от насилие и жестокост към съгласие и сдружаване“. А и двата процеса се основават в крайна сметка върху едно и също усилие: просветата. Именно кризата на просветата е в основата на онова опростачване, което днес пълзи из света и заплашва да го върне в епохата на пещерните нрави.

Що е просвета и какво ѝ се случи?

Предпочитам думата „просвета“, тъй като преди изграждането на съвременните образователни системи вече е било налице просветно усилие. То произтича от придвижването от подчинение към независимост: след като не съм длъжен да се подчинявам на някакъв господар в живота си, не съм длъжен да се подчинявам и в ума си. Трябва да има начин самостоятелно да стигам до разбиране на света и на моето място в него – със собствени сили, а не като питам попа или кмета.

От тази самостоятелност се ражда научното усилие и правилата на мисленето, които ни казват, кое твърдение е по-вярно от друго твърдение. В крайна сметка просветното мислене успява да изведе от безкрайната шарения на живота сноп от общи принципи, които го определят и оформят.

Ето това, в общи линии, е просветата (намирането на процеп в мрака на невежеството): първо, прилагането на мерки, които да отсеят лъжата от истината; второ, прилагането на мерки, които да изведат общовалидните принципи, които инак се крият в безкрайното разнообразие на битието.

"От насилие и жестокост към съгласие и сдружаване"

Къде тук е преминаването „от насилие и жестокост към съгласие и сдружаване“? Лесно е. След като никой няма господар на главата си, значи, че всички са свободни. Никой никому не дължи подчинение и никой няма правото да заповядва на никого. Така всички стават равни. Но все пак някакви решения трябва да е взимат - нанякъде трябва да се върви като общност (общество, нация, държава). Как да стане това, след като никой никого не е длъжен да слуша?

Вариантите тук са два: насилие и жестокост - т.е. прави се онова, което казва най-силният; или съгласие и сдружаване - прави се онова, по което има съгласие между хората. След края на Средновековието се пробва силовият вариант. Ренесансовите републики в Италия са в постоянна война помежду си. Следват войните между католици и протестанти. Днес този вариант се прилага от Владимир Путин.

В Европа, обаче, след близо 200 години на подобни експерименти хората са стигнали до извода, че така работата няма как да върви. По-добре е до решения да се стига не с насилие и жестокост, а със съгласие, постигнато като следствие от дискусия между равни; и с последващо сдружаване, за да се свърши работата.

През цялото това време деятелите на просветата доработват и оформят правилата, по които може да се избегне насилието и да се живее в съгласие и сдружаване. Такива са правилата на научното дирене, на дискусията, на спора, на решаването на конфликта, на постигането на съгласие, на оценка на резултата от дадено действие.

Нужни са постоянни усилия

Да изведеш тези правила, някои от които впоследствие са закрепени в закони, никак не е лесна работа. Още по-малко лесно е те да бъдат постоянно прилагани. Усилието е огромно и изморително. От време на време се появява изкушението то да бъде прекратявано. Вместо да се учим на правила, т.е. да сдържаме своите щения, няма ли да е по-добре да „изразяваме себе си“? Вместо да спорим по сложни правила и да сме готови накрая да отстъпим от собствената си позиция – не е ли по-„истинско“ да напопържаме отсрещната страна, да я обявим за идиот и да се откажем от правенето на каквото и да е? Вместо да виждаме в другия потенциален бъдещ съюзник, не е ли по-лесно да го презираме като някакъв очевиден слабак и да си се оправяме с насилие и бой по улиците?

Такива неща вече са се случвали. Отслабването на просветното усилие в края на 19-ти век дава като резултат две световни войни, болшевизма, фашизма и нацизма, с има-няма 60 милиона убити човешки същества. Отслабването на това усилие в края на 20-ти век доведе до т.нар. „Ислямска държава“, талибаните, Тръмп, Путин и войната в Украйна. И до онова всеобщо опростачване и освинване, което наблюдаваме у нас всеки ден по всички публични места: мутри контролират плажовете и курортите; мутри контролират улиците и пътищата; мутри-държавници всекидневно проповядват, че няма нужда от изтънченост и цивилизованост, а само от сила, наглост и тарикатлък.

Каква е истинската цел на образованието

Ако не искаме украински тип война по нашите земи след 10-15 години, наложително е още сега - веднага да бъде възстановено просветното усилие в училищата, в университетите, в медиите. Като начало е добре да се уточни, каква е целта на образованието. Тя не може да бъде някаква утилитарна глупост като например „подготвянето на кадри за пазара“. Пазарът, като иска кадри, да си ги подготвя. Аз не съм пазарът. Аз съм обществото и имам друга заръка към образователите.

Единствената възможна цел на образованието е да бъде помагано на подрастващите да разберат защо е по-добре да се живее в съгласие и сдружение, а не в насилие и жестокост. Целият преподаван материал трябва да бъде насочен натам. И не става дума за откриване на топлата вода, а за припомнянето на добре забравеното старо. Учебниците в стара Европа са били подчинени именно на тази цел след края на Втората световна война и докъм края на 20-ти век. Намираме, адаптираме, ползваме.

Добре е да се действа веднага, за да не се налага някой ден да коментираме новината, че средношколец - син на квартална мутра е убил на улицата професор, защото онзи се е обърнал към него с „Вие, уважаеми младежо…“.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    84 1 Отговор
    "Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме" нали се досещате коя мутра го каза.

    Коментиран от #62

  • 2 Мек Отело

    86 12 Отговор
    този явно се събужда от 30 годишен сън. Опростачването е държавна и посолствена политика целяща по-лесно разчистване на територията
  • 3 гроб-дпс

    54 7 Отговор
    ние сме циганолюбива партия, абе цигания до шия направихме
  • 4 стоян георгиев

    28 10 Отговор
    аз не съм мутра, просто най-обикновен джендър.
  • 5 Кой какво

    53 9 Отговор
    Вкарайте тиквата в затвора,другите мутри ще се покрият и готово... България без простащина, мутри,ще е що годе нормална държава
  • 6 Дупничанин

    42 2 Отговор
    Добре, че Баце въобще не е такъв. И никой от обкръжението му, де...
  • 7 Сталин

    69 6 Отговор
    В България няма място за кадърните хора, навсякъде само връзкари, лузъри, пропаднали типове,мутри, чалги.Всички които стават за нещо са в чужбина,в България останаха само социални инвалиди, мърлячи и мързели които
    като бурени задушават всичко кадърно.Бивши келнери , бакшиши,махленски сервитьорки станаха "бизнесмени" и политици
  • 8 Мутрипитеци

    23 1 Отговор
    Пребройте се.
  • 9 Тиква

    37 4 Отговор
    Да живее - с Бойко и цялата хунта, ДПС, царя който ни мина с 800. Новите шмекери лапачи! Да живее България!
  • 10 бай Гъдю

    30 4 Отговор
    След толкова много приказки, какво стана с мутрата, че не дочетох?
  • 11 ВНИМАНИЕ!!!

    41 3 Отговор
    Внимавайте когато теглите банкноти в евро от Уникредит!
    Между тях може да има повредени банкноти, които не се приемат обратно нито от банката, нито от БНБ.
    А иначе се натискаме за еврозоната. Тотално сбъркана държава !
  • 12 мунчо

    50 4 Отговор
    15 ГОДИНИ ви управлява ПРОСТАК и НЕГРАМОТНИК, заслужихте си го!!!
  • 13 Няма значение

    42 8 Отговор
    След като през последните 34 години всичко кадърно напуска българската територия, простащината тук взе връх. Същите тези простаци си народиха поколение и си го възпитават по свой образ и подобие. Точно като 1945 година, когато поради друга причина България остана без интелигенцията си.
  • 14 ЕВРОНЮЗ

    29 22 Отговор
    Това са ЕвроАтлантическите ценности..
  • 15 Пешо от панелката

    39 6 Отговор
    "Култът към простащината, неприкритият нагон към насилие, третирането на себеподобния като отпадък – това е световна тенденция, набираща сила в последния поне четвърт век"

    Не, не е световна тенденция, господа другари от ДВ, не лъжете. Посочете една нормална европейска държава, в която да цари такава простащина като у нас. В последните две-три години съм бил в Испания, Португалия, Австрия, Швейцария, Словения и Дания. Не забелязах такива тенденции.
  • 16 ДС руzки cвиHE

    36 18 Отговор
    Тези мутри са същите, които от ДС-КГБ създадоха при контролирания преход по съветски сценарий .
    Някои ги отстреляха, но групировките са същите - ТИМ, ВИС, СИК, Трактора ...
    Съветски мутри !

    Коментиран от #21, #27

  • 17 Василев

    41 7 Отговор
    Началото на опростачаването на нацията сложиха Слави Трифонов и Бойко Борисов. Те наложиха визията, че да си мутра е нещо престижно.
  • 18 Нормално

    38 3 Отговор
    12 години простащината беше еталон и всички се опитваха да МУ подражават.
  • 19 Б Ългаркте

    25 2 Отговор
    Изпадат в екстас от мутрите ,всички искат да са с тях или като тях
  • 20 Абе Дойче Зеле,

    24 10 Отговор
    кога стана България у вас? Тя не е ваша и никога няма да бъде, дори за безродниците, които обслужват жълтият ви сайт.
  • 21 Буха ха

    28 9 Отговор

    До коментар #16 от "ДС руzки cвиHE":

    Щот в Украйна мутри няма, там всички са потомци на английски аристократи, лордове и баронеси
  • 22 Интелект

    27 1 Отговор
    Един добре замислен и проектиран процес за всяка една област и във всяка една дейност, но отговорът е много елементарен!Ние допуснахме ли това да се случи?Да ние народа го допуснахме и ние сме си виновни за всичко!
  • 23 Сталин

    25 0 Отговор
    2-ра Поправка на Конституцията на Съединените Американски Щати

    Добре регулирана милиция е необходима за сигурността на една свободна държава,правото на хората да притежават и носят оръжие НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАРУШАВАНО.

    Свободните хора не само трябва да бъдат въоръжени и организирани ,но те трябва да имат достатъчно оръжия и амуниции,за да поддържат статут на независимост от всеки ,който се опита да ги малтретира ,което включва и собственото им правителство.

    Джордж Вашингтон
  • 24 Мда

    24 28 Отговор
    Първо изгонете най-големия простак в парламента - Копейкин! Цяла България го гледа как обижда и заплашва останалите ненаказано, защо и другите да не го правят?
  • 25 Гражданин

    22 4 Отговор
    Посткомунистическата олигархия води до смърт на държавата!

    Коментиран от #28

  • 26 Сталин

    21 0 Отговор
    Мистър Колт изравнява правата на всички
  • 27 ЕВРОНЮЗ

    21 8 Отговор

    До коментар #16 от "ДС руzки cвиHE":

    Италия със 110 американски военни бази. Средствата за масова оглупяване денонощно бомбардират светът със страховитата сицилианска мафия. Сицилия най голямата ВВС база СИГОНЕЛА на Америка. Странно как пък Сицилия е гара разпределителна за европейския пазар на дрогата
  • 28 ЕВРОНЮЗ

    15 6 Отговор

    До коментар #25 от "Гражданин":

    Пост комунистическата олигархия е купена от Джордж Сорос с бъдеще за децата им. В момента в който няма нужда от тях и всичко ще им бъде конфискувано както на руските олигарси
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Реалист

    20 5 Отговор
    Те затова до 20 години нема да има работещи и българия ще стане турски вилает,без да гръмне една пушка:)
  • 31 Държавата функционира на ПРИНЦИПА

    12 1 Отговор
    "Да не ти ПУКА !" Сиреч , държава НЯМА !

    Коментиран от #33

  • 32 Гого

    25 0 Отговор
    И да не пропуснете някой епизод от новия Ерген, ей! Че може да изпуснете с какви прашки ще е новата гърла там! Важното е за бира и цигари да има.
  • 33 За какво ти е държава?

    21 2 Отговор

    До коментар #31 от "Държавата функционира на ПРИНЦИПА":

    Нали ходиш за гъби в деня на изборите, защото няма за кого да гласуваш. Тогава нека те командват тези с купените гласове.
  • 34 ха ха

    17 5 Отговор
    Култът към простащината, неприкритият нагон към насилие, третирането на себеподобния като отпадък – това е световна тенденция, набираща сила в последния поне четвърт век./ демократични ценности ,въведени след инструктажи от маркетингови специалисти и власт ползващи мутро милиционери , но пък на дойче веле пак са му виновни руснаците , заради идиотски изводи по реални проблеми сега се води война , но щраусите това си могат това правят , главата в пясъка им решава проблемите
  • 35 Ал капоне

    25 0 Отговор
    Колкото и да си голям все някога ще се срещнеш с някой на който не му пука кой си.
  • 36 Сандо

    25 12 Отговор
    Ами това е Капитализмът,изправил се пред нас в истинската си същност!Всички си мислехте,че той е райска градина и безкрайна фиеста?!Е,сега по трудния начин ще разберете как са ви омайвали,а и още продължават,с медени слова,бляскави картинки и и интригуващи етикети да му се подчините.
    А иначе особено удоволствие ми достави по какъв елегантен начин авторът е вмъкнал в материалчето си Путин.Преди години така всеки се чувстваше задължен в дипломните си работи,независимо по какъв предмет,я да цитира Бай Тошо,я да да припомни решенията на някой партиен конгрес или пленум.
  • 37 без имена

    14 4 Отговор
    дойчо да си види първо германията.....
  • 38 ежко

    20 7 Отговор
    Посочете ми една западняшка държава в която ставането от мястото на млад човек от мастото си и предлагането му на бременна жена или стар човек е норма, каквато беше в България преди 1998г.?Една едничка държава?Аз такова нещо не съм видял!Естествено преди 1900г. всичко е черно и тоталитарно.......
  • 39 Продажен политик

    23 0 Отговор
    България след някоя друга година ще я пишем бегала когато един народ няма ценностна система Този народ ще бъде безмилостно унищожен дори в библията го пише точно и ясно!
  • 40 Мнение

    15 7 Отговор
    Мутрите в световен мащаб са САЩ. Това го доказваха многократно и то много време преди войната в Украйна. Както мутрите на улицата налагат своите правила, така и те действат и в момента.
  • 41 Ненеипакне

    7 2 Отговор
    Просвещаването си е башка. Но е дълъг процес, ако изобщо започне. Така че веднага по-наложителното - въоръжаване на населението. Па после ще броим мутри, бандити и мошеници.
  • 42 Късно е

    8 0 Отговор
    Това трябваше да стане преди 20 г.
  • 43 Евелин

    18 0 Отговор
    Сервитьорка - областен управител, другарката с кофите, приятелката от Дулово......
  • 44 Анонимен

    12 3 Отговор
    Библейски въпрос, няма как да стане в държава, в която националните герои са хайдути. Тук никой не се интересува от хората които градят, а от хора които усвояват.

    Коментиран от #45

  • 45 Буха ха

    16 0 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    Не хайдути а айдуци. Коренът е един и същ, но хайдутите отдавна са избити, останаха само айдуците.
  • 46 Перо

    13 8 Отговор
    Слатински е същия боклук, от същото тесто, допринесъл много за соросисткото развитие на страната! “Професор” от корумпираната система за титли на конвейр!
  • 47 дааа

    9 0 Отговор
    Защото няма тояга.Народи като нашия доказано и арабите примерно си ни рябва тояга и то дебела.Не харесвам комунизма и бих избягал лично аз,но като имаше тухларни не са се правели на мутри.
  • 48 Хаха

    7 3 Отговор
    ДВ голем мерак да сме втора Украйна, ама зелето няма дубликат
  • 49 фич

    17 1 Отговор
    В България друго освен мутри, полиция и електорат какво друго остана? Мутрите ни хранят, мутрите ни бранят - та при тех са хотелите, ресторантите, част от едрите земеделци, проектите и пр. Полицията не закача мутрите, НАП не ги пипа. Да му мисли електората.
  • 50 Абсурдистан

    14 0 Отговор
    Дойдохме си на думата. Опростачаването е повсеместно! Аз го наричам приматизация или обърната еволюция. Ако не бъде спрана след едно поколение България ще престане да съществува и никой отвън няма да е виновен! С настоящите политици нямаме шанс!

    Коментиран от #52

  • 51 А причината скрили

    14 1 Отговор
    По-направо казано, възложихме и образованието на дистанционно управление отвън, от експерти на Световната банка и Евросъюза, които прилагат губителна схема към езика и културата ни, съобразена единствено с доказалия своята негодност план за „прехода“, известен с името „Ран-Ът“. А този план предвижда само една промяна: Ликвидиране на хуманитарната насоченост на нашето училище и подменяването му с техническо по характер обучение, свързано с икономиката.

    Н.Хайтов Сп. „Педагогика“, 2001 г.


    Кратко и ясно от къде сега идват бедите.

    Коментиран от #60

  • 52 Бар Лога

    7 2 Отговор

    До коментар #50 от "Абсурдистан":

    Не са само политиците виновни приятелю, те не се избират сами. Гъбарите са виновни, тъбаритееееееее
  • 53 кокорчо

    5 0 Отговор
    ЗАБРАВИЛ ДА НАПИШЕ МУТРИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ МУТРИ В МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ МУТРИ В ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ ОБЩО ВЗЕТО МУТРИ НАВСЯКЪДЕ
  • 54 резервист

    3 0 Отговор
    Просветата е от изключително значение. Хората трябва да се научат от малки да мислят самостоятелно, да пресяват и проверяват информацията, която им се поднася. Взаимоотношенията в училище трябва да не копират простащината на улицата. Тя трябва де се обяснява на децата и да се заклеймява. И най-важното е примерът, който им даваме. За това трябва по-внимателно да избираме водачите си.
  • 55 адаша

    6 1 Отговор
    Така наречените "мутри" Бяха създадени от БКП и тяхното производно БСП. Ще се опитам да го обясня. Създадени са точно от образователната система на така наречените "комунисти". Нещо като резервна армия. Нещо като "Вагнер". По времето на соца, във всеки окръжен град имаше спортно училище.И не само в окръжните градове. В тези училища имаше задължително паралелки от "силовите" спортове- бокс, борба, щанги, джудо, самбо. Имаше и няколко паралелки по гребане. Всяка година, тези училища, бълваха по 2-3 хиляди спортисти. От тия спортисти имаше около десетина които ставаха световни и европейски шампиони. Останалите нямаха никаква реализация. Да кажем,че някой от тях продължиха във ВИФ. Точно те в по- късен етап станаха ръководители на групи /банди/, които бяха сътворени от Луканов, Лилов, Младенов...Та членовете на тези групи бяха от не реализирали се спортисти. Тези хора за четири години в училище. учеха по един, максимум два месеца в годината общообразователни предмети. През другото време по лагери и състезания. Блъскане по главите и тотално затъпяване. Ето това е истината за "мутрите". Създателите са БСП.

    Коментиран от #57

  • 56 Да навържем нещата ;

    1 3 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ + НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ = ПРОСТАЩИНА ! ............. ТОВА Е И ПРИЧИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО !
  • 57 Пилотът Гошу

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "адаша":

    В частност си прав, но много голяма част от тая пасмина няма общо даже със спортните училища. Другите училища също имат куп боклук, който за нищо не става. Просто се видя, че по този път иначе некадърни хора постигат резултати. Ненаказуемостта драстично помогна техните редици да се увеличат.
    Иначе, ей това описва днешното общество, специално западните, нашето е още изроден вариант, прескачаме задоволения стадий:

    Първият закон на множеството е конформизмът. Цивилизацията е механизмът за контролиране и поддържане на това множество. Колкото по-цивилизована е една държава, толкова по-конформистко е населението й, докато не дойде последният век на тази цивилизация, когато множеството поведе война с конформизма. Първото става все по-диво, все по-неефикасно в своите крайности; докато второто се стреми да усили мащабите на своя контрол, докато тези усилия не придобият облика на жестока тирания.

    Коментиран от #58

  • 58 адаша

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Пилотът Гошу":

    Така е. Изглежда дойде времето за истинска война с конформизма. Чалга индивида е лесен за приобщаване към тези банди, които бяха създадени. Тези индивиди не са от прислойката "спортисти", но умствения им капацитет отговаря на нуждата за попълване редиците на организации като СИК, ВИС, ТИМ...Може би ...революция?!
  • 59 Ха добър ден

    4 0 Отговор
    Опростачването и мутризацията вървят ръка за ръка. Защо? Защото Държавата се е сраснала с престъпния свят и Олигархията ,като стимулира мутрите да вадят кестените от огъня и да прибира лъвския пай от далаверата по завземане на плажове, курорти, застраховки , зърнопроизводство , банки и търговия с много забранени и не толкова забранени стоки. Истината е че "държавния модел" подкрепян активно от политиците, осигурява безопасност и защита на криминалния контингент. Не напразно се приемат закони които да са против интересите на обикновения гражданин , но са жизненоважни и узаконяват грабежа на Народа от престъпниците. Не напразно няма истинки осъден за последните 30 години. Това си е истината за България. Може би след време всичко ще стане нормално , но кога.....може би след 3 поколения както е казал Мойсей.
  • 60 Глупости

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "А причината скрили":

    Образованието започва от родната стряха. Само че българите решиха, че учителите трябва да им възпитават отрочетата. Като тях самите в началото на демокрацията.
  • 61 Добре дошли в 199Х

    0 2 Отговор
    Благодарение на Слави и с любезното съдействие на Румен Радев вдигнал юмрук пред президентството и призовал мутрите на улицата.
    Бойко Рашков стана министър и криминалитета надигна глава. Трябва да очакваме войни между групировки, бомби по пътищата и разчистване на сметки.
  • 62 нпо агент

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    изгонете сорос и нпо от БГ и всичко ще се нареди,най вече в образованието..но за целта трябва да имаме наш Орбан..уви за 30 и кусур години все не можем да го намерим..
  • 63 а ла Хуля Фишер

    1 0 Отговор
    Нямам спомен , още от времето на бай Тошо та до днес , да съм живял в "просветена " добронамерена среда
  • 64 бомбето

    0 0 Отговор
    требе да обявим война на простащината разийши