Last news in Fakti

29 Юли, 2023 16:00 2 563 29

"Мамо, ще умра ли?": Българско семейство за пожарите в Родос

  • пожар-
  • гърция-
  • българи-
  • семейство

Бягство от пламъците в 41-градусови жеги с дете на рамене, хиляда евро за автобус до летището и три последователни евакуации

"Мамо, ще умра ли?": Българско семейство за пожарите в Родос - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пожарите на остров Родос оставиха хиляди хора без сигурен начин да се приберат по домовете си. Семейство Борисови разказват за четиридневния ад в търсене на спасение извън острова. Това разказва Вики Христова за "Дойче веле".

Бягство от пламъците в 41-градусови жеги с дете на рамене, хиляда евро за автобус до летището и три последователни евакуации. Така се спасява от пожарите на гръцкия остров Родос българското семейство Борисови - Юлиян, Гергана и двете им деца, на четири и на 11 години. Те живеят в Дюселдорф. Преди две седмици заминават на почивка на Родос, без да подозират че няколко дни по-късно край хотела им ще бушуват пожари.

"Като че ли никой не допускаше, че пожарът ще стигне до нас. Очаквахме властите да реагират подобаващо, да загасят огньовете. Но нещата ескалираха рязко", казва Юлиян пред ДВ.

Гъст черен дим над хотела

От миналата седмица на цялата територия на Родос текат евакуации поради горския пожар, който бушува на два фронта в югоизточната част на острова. Хиляди туристи чакаха полети, с които да се приберат по домовете си, а над 20 000 души бяха евакуирани по суша и вода.

По обяд на 22-ри юли семейството на Юлиян получава известие, че в селото, в което се намират, тече евакуация. Минути по-късно забелязват гъст черен дим зад хотела, а скоро и пламъци.

"Обмислях кой е най-добрият момент да побегнем. Осемстотин души можеха да загинат. Управителите на хотела казаха на всички: "Идете да обядвате, всичко е наред". А долу имаше страшно много деца, страшно много хора, които спокойно обядваха, сякаш не се случва нищо", спомня си Юлиян.

От управата на хотела уверяват, че има автобуси за евакуация. Но се оказва, че превозни средства не са осигурени, а инструкциите се менят всяка минута. От местното представителство на туроператорската агенция не реагират на пожарите.

Седем километра бяг до спасението

"Синът ми се нагълта с пушек, започна да кашля. Проблемът с въглеродния оксид е, че не знаеш кога може да доведе до отравяне. Всички имахме главоболие и не знаехме отровени ли сме или не. Единствената ни цел беше да избягаме колкото може по-бързо от пушека", казва Юлиян.

Реакцията на семейството е бърза - тичат седем километра до следващия най-близък курорт, далеч от прииждащия дим. Слънцето е силно, а водата е на привършване. На пристигане във втория хотел успяват да купят само вода и слънцезащитен крем.

"Жена ми тичаше с дъщеря ми отзад, синът ми беше на раменете ми. Всичко това на 41 градуса жега", описва ситуацията Юлиян.

"За дъщеря ми беше невероятен шок, тя непрекъснато питаше плачейки дали вървим в правилната посока, дали се отдалечаваме от пожара", казва Гергана.

От хотела ги убеждават, че вече са на безопасно място, но само успокоенията не са достатъчни. Минути по-късно Юлиян получава второ известие: районът, в който се намират, също не е безопасен. В рамките на половин час семейството отново тръгва, въпреки умората от изминатия път.

"Трябваше да излезем на магистралата, нямаше паваж или тротоар, по който да вървим. Ходихме пак шест-седем километра до поредния курорт в Генади. На финала - при последните два километра - една жена се смили над нас и ни закара до селото."

На 15 километра от първия хотел ситуацията изглежда по-спокойна. Към 1100 души, сред които са и семейство Борисови, са избягали в село Генади. Гергана и Юлиян се оглеждат за възможности за спане - на шезлонги, на столове или на плажа - най-вече заради децата. Опитите за връзка с туроператорите остават безуспешни.

Паниката не спира и в Генади. "Нямаше дете, което да не плаче. Чух много деца на английски семейства да питат: "Мамо, ще умра ли?'"

Пред хотела чакат таксита и автобуси, резервирани по-рано от семейства с личен транспорт към летището на остров Родос. Притеснени посетители, много от които родители с малки деца, се опитват да нахълтат в автобусите за спасение.

"Проблемът ескалира с шофьора, който се опитваше да ни изгони от рейса. Поиска от нас четиримата 1000 евро за 30-те километра до летището. Важното е, че се спасихме", казва Юлиян.

Днес семейство Борисови са живи и здрави в дома си в Дюселдорф. Гергана и Юлиян са облекчени, че са избягали от огнения ад, но все още изпитват страх от бъдещи пътувания в чужбина. Юлиян остава оптимист и е благодарен за гостоприемството на гърците, които са им помогнали по пътя обратно. "Убеден съм, че ще се върнем в Гърция и това ще е заради хората там", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    34 10 Отговор
    Страхотни българи. Живеят в Дюселдорф, почиват в Гърция и сега българите от България трябва да се косим, а може и помощи да им събираме. Да няха си дошли поне за ваканцията в България

    Коментиран от #10

  • 2 Оффф ,

    32 6 Отговор
    и за някакво си непознато семейство , живеещо в Германия и било на Родос при пожарите ли трябва да се пише ?
  • 3 Ице

    28 4 Отговор
    Тъпо. Следващия път на студа на Северно море в Германия. Там пожари няма. Духат ветрища 24/7 при макс. 20 градуса.
  • 4 БЕЛЧО И СИВУШКА

    9 2 Отговор
    В ГЕНАДИ...РАЗКАЗ С РАЗБИРАНЕ...☝
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    15 11 Отговор
    Не, малкото, няма да умреш, ако немските ти български родителите следващия път решат да са в родината си, вместо в пропаднала Византия
  • 7 Да си

    27 6 Отговор
    седят в Дюселдорф , щом вече се страхуват да пътуват ! Че и мърморани по български ! Скъпо им взел шофьора да ги вози до летището ? В такава ситуация , когато никой не се пазари !
  • 8 очевидец

    6 3 Отговор
    Малко е това което се е случило,трябва сега и градушка да удари да изгаси пожара
  • 9 Боруна Лом

    12 5 Отговор
    ЧИИ ГО ДИРЯТ ТАМ?

    Коментиран от #11

  • 10 Кирчо Брейкъ

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Дай да съберем по една заплата всички и за тях?
  • 11 Истинския ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 8 Отговор

    До коментар #9 от "Боруна Лом":

    И какви българи са изобщо? Сигурно такива гладуващи в чужбина и натресли ни Харвардските измамници

    Коментиран от #12

  • 12 Боруна Лом

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Истинския ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТАКА Е! НА УКРИТЕ И БЕЗПЛАТНАТА ХРАНА НЕ ИМ ХАРЕСВА! НАГЛИ И НАХАЛНИ ДО БЕЗОБРАЗИЕ
  • 13 Последния Софиянец

    4 17 Отговор
    Ще измрат ватите и продажните копейки, ние сме си добре!
  • 14 почиващ в Гърция

    11 11 Отговор
    И да умрем мама , на българското море няма да стъпим никога !!
  • 15 Кен Еф

    14 1 Отговор
    Отруденият българин съчувства ня богатирите, почиващи по луксозни курорти?
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    3 10 Отговор
    Замина раша у канала❗
  • 17 Генерал Радецки

    7 0 Отговор
    На Шипка всичко е спокойно!
    Слънцето е силно, а водата е на привършване.
  • 18 Да не ми реват

    7 3 Отговор
    Родос е скъпа дестинация.Бил съм там служебно.Да ме ми рИват,че им взели 1000 евро. В България щяха да им вземат 100.
  • 19 Реалист

    12 2 Отговор
    На остров Родос се появиха две снимки. Първата на територия определена зя изсичане и направата на ветро парк. Втората от космоса на същото място е пожара. Няма да гадае дали е умишлен пожара.

    Коментиран от #24

  • 20 Дойче Зелкен

    9 2 Отговор
    Паниката е лош съветник, 1000 Е тия да ги разправят на балъците дето вярват на Дойче Зельото!? Изсмукано и украсено за голям "драматизъм"

    Коментиран от #22

  • 21 Ами

    3 2 Отговор
    Е,да бяха дошли на почивка в България.Тук само щяха да ги одерат с цените и с малко бой за довиждане.
  • 22 Пилотът Гошу

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дойче Зелкен":

    Абсолютно. Не била знаела дали се е насмукала с въглероден оксид, тя на километри от самите пламъци... Ми как да знае, то трябва акъл.
    Да не говорим, че в Родос няма въобще магистрала, дори двулентов път няма в южната част.
    Хората в Кьотари бяха извозени с лодки и автобуси, щом казва, че са вървяли към Генади трябва да са били там. Там беше голямата евакуация.
    Иначе какво да кажа, възрастни хора се държат като в детската градина.... Виждаш хоризонта черен, чакаш да дойде някой специално да ти обясни.... В най-лошия случай поне си подготви малка чанта с всичко важно...
    Родосчани евакуираха всички, частници и организацията на автобусните превозвачи. Туроператорите просто ги нямаше никакви. И абсолютно ме съмнява версията им за 1000 евро до летището, защото тоя шофьор щеше да бъде разкъсан... Всички бяха набрали вече до този момент на държавата, туроператорите, та въобще няма как да му се размине от местните. В Генади е пълно с албанци, тях не ги видях никъде из доброволците, евентуално такъв да рече да изкара от момента, но пак трудно, местните вече в четвъртък - петък - събота бяха озверели срещу подпалвачите, нула помощ от Атина и всякакви използвачи. Отвориха си къщите за туристите и изказванията са навсякъде, затова е много учудваща информацията на нашите сънародници.
  • 23 Емил

    7 0 Отговор
    "Убеден съм, че ще се върнем в Гърция и това ще е заради хората там" - щом имате 1000 евро за автобус!

    Коментиран от #25

  • 24 Пилотът Гошу

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Какво има да гадаеш, има намерени доказателства, снимки на полицията и тн. Класически стил с бутилка за преносим газов котлон и гума от скутер. На дъното на долчинка, където хора не ходят и ще се забележи късно, като се е разгорияло отдавна.
    Отделно занемарените зони против пожар също допринасят. Неадекватността от Атина, новите шефове на пожарната (преди година), които и имената на селата не знаят, липсата на свестна екипировка.... Доброволните отряди спасиха селата и хотелите. Панайотис Егглезос, водачът на отряда от Салакос/Аполона ги е наредил всичките.... Иначе пращат Jumbo Track на 9-ия ден..... Само с 1 седмица закъснение...
    Допълнителните палежи зад линията на пожарникарите, на чистото, вечер при това.... Всичко допълнително затрудняваше хората...
    Липсата на руснаците тази година се усети също навсякъде при пожарите.
    От както промениха закона за земята и губиш правото на строеж ако не е разчистено, така ще е. Преди това нямаше такива огромни пожари. За жалост на определени индивиди не им дреме за щетите, които ще понесат хората от региона... Няма ли наказания, няма да спре.
  • 25 Пилотът Гошу

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Емил":

    Няма начин да са дали и стотинка, украсена работа е цялата статия.
  • 26 ДиВайне

    5 1 Отговор
    Къде пък ги намериха Дойчето,хич не им вярвам Знаем за пожарите,знаем че е имало трудности ,но дойчета лъжат та се пръскат .Жалка българска редакция.
  • 27 Само,че

    4 0 Отговор
    Българската редакция на ДВ е боклук за рециклиране.Продажни и вредоносни за обществото.
  • 28 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Дпйчето не лъжете пожари-можари на Ганчо Борисов много му харесва в Гръчко как няма да му харесва като цацата е под 26 лева !?
  • 29 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Гърците са гостоприемни и добри хора искат само 1000 евро за 30 км ... Ганчоооо ... Дойчооооо !?