Last news in Fakti

2 Август, 2023 09:03 3 661 105

Армията ни е с ограничени способности и трудно би изпълнила конституционните си задължения! Ивайло Иванов пред ФАКТИ

  • ивайло-
  • иванов-
  • румен-
  • радев-
  • българска-
  • армия-
  • украйна

Ето три причини за тази радикализация на говоренето на президента Радев по темата Украйна, казва експертът

Армията ни е с ограничени способности и трудно би изпълнила конституционните си задължения! Ивайло Иванов пред ФАКТИ - 1
Колаж: Личен архив/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение…

- Военният министър каза още, че ние към момента не разполагаме със съвременна натовска артилерия и ракетни системи за залпов огън, но планираме да закупим… Колко изостава модернизацията на българската армия?
- За съжаление, въпреки фактите и поради споменатото разделение в обществото и между институциите, България, както личи и от вашия въпрос, остави впечатление и сред българското общество и сред нашите съюзници на колебаеща се държава. В резултат на това ние пропуснахме значими възможности. На първо място това е да подобрим имиджа на страната ни и да натрупаме политически капитал. Неща, които нямат количествено измерение, но са изключително важни и можеха да ни помогнат да реализираме наши интереси и цели, в които имаме нужда от подкрепа от нашите съюзници - например Шенген. На второ място да реализираме "триъгълни сделки" и в замяна на предоставено старо съветско въоръжение на Украйна да получим модерно такова, което е съвместимо с това на нашите съюзници. Тук искам да подчертая, че това няма да реши въпроса за превъоръжаването на българската армия.

Закупуването на ново въоръжение и техника е неотменима отговорност и задължение на българската държава,

но подобни сделки щяха да поставят началото на модернизацията и да дадат импулс за нейното по-бързо развитие. В допълнение на това България щеше да си спести не малко средства, които трябва да отдели в следващите години за сваляне от въоръжение и утилизация на тези системи. И на трето място ние - като общество, продължаваме безобразно да хабим енергия и време да спорим по въпрос, на който отдавна би трябвало да сме отговорили, така както направиха други общества. Ето отново обсъждаме темата за военната помощ за Украйна и започваме дебата от начало, сякаш не сме юли 2023 г., а е февруари 2022 г. Вече два пъти предоставихме военна помощ и това не ни въвлече във войната, но отново и отново ни се налага тази теза. Това е напразно изгубено време и енергия, които би трябвало да използваме да решим огромните проблеми стоящи пред нас като общество и държава, а не да се въртим в кръг.

За съжаление, модернизацията на българската армия можем да кажем, че изостава с 20 години.

След по малко от година ще отбележим 20 години членство в НАТО, а нашите въоръжени сили продължават да разчитат почти изцяло на съветско въоръжение и техника. Ситуацията с Миг 29 е показателна в това отношение и символизира състоянието на българската армия в настоящия момент. Дори елементарни неща, като стрелковото оръжие на войниците все още е по съветски стандарт и е несъвместимо с това на нашите съюзници в НАТО. Както отбелязах, ние пропуснахме чудесни възможности с "триъгълните сделки" да заменим поне част от това въоръжение с по-ново. И нещо дори по- важно - отговарящо на стандартите на НАТО. Още по-лошото е, че повече от година след началото на войната ние продължаваме да се държим все едно е 1990 г., а не 2023 г. Няма сериозен публичен дебат какви са поуките от тази война за нас, какво трябва да преосмислим, в какво приоритетно да инвестираме и най-важното как да мотивираме хората да се включат във въоръжените сили, а обществото да подкрепи отделяне на необходимите средства за модернизация.

Може да прозвучи неприятно, но аз не бих хвърлил цялата вина за състоянието на българската армия върху политиците. Значителна част от вината е и наша, на обществото.

За всичките тези години като общество не решихме каква армия искаме да имаме. От една страна българското общество иска да има добре въоръжена и дори по-голяма армия от настоящата, но от друга страна не е готово да отдели необходимите средства за това. В резултат на това противоречие ние имаме въоръжени сили със силно ограничени бойни способности, които на практика много трудно биха изпълнили вменените им от конституцията и законите задължения.
Пред българското общество много ясно трябва да се заяви, че това състояние не може да продължи и трябва да се направи избор. Или трябва да задели необходимия ресурс, за да има армията, за която мечтае, или да приеме, че със средствата, които се предоставят, размерът на въоръжените сили трябва да бъде намален. Между другото това е факт, тъй като от години е публично известно, че в армията има значителен недокомплект. И още нещо важно, когато говорим за модернизацията. Освен закупуването на ново въоръжение и техника също толкова важно е и осигуряването на достатъчно средства за непрекъсната подготовка и учения на личния състав. В крайна сметка възможностите на едно оръжие се определят от способностите на войника да оперира с него.

- Русия стопира зърнената сделка и обяви, че кораби в Черно море, превозващи зърно, може да станат „неприятелски“, респективно да се смятат за вражески. Сигурна ли е морската граница на България?
- Зависи как тълкуваме сигурността. Ако под сигурна ли е морската ни граница разбираме, дали има опасност от пряка руска агресия и нарушаване на морския ни суверенитет, може да се каже, че заплахата за България е минимална, благодарение на членството ни в НАТО. Ако обаче възприемаме заплахата в по-широк смисъл, то тогава имаме сериозни основания да се притесняваме. Отклонила се ракета или дрон, отнесена от течението морска мина, погрешно атакуван търговски кораб, замърсяване причинено от потапяне на военен или търговски кораб са все реални заплахи за сигурността на морската ни граница. Когато непосредствено до нас се води пълномащабна конвенционална война, трудно можем да говорим за напълно защитена граница.

Действията на Русия в Черно море непрекъснато генерират нестабилност

и създават заплахи не само за морската ни граница, но и за националната ни сигурност. Минирането на зони в Черно море, затварянето на части от акваторията за корабоплаване и ограничаването и нарушаването на функциониране на морските търговски маршрути най-малкото нанасят икономически щети на България и заедно с това носи заплахи за всички морски съдове, плаващи под български флаг. Всичко това изисква България да инвестира средства в придобиване на модерни бойни способност за поразяване на надводни и подводни цели. Едновременно с това трябва да засилим значително сътрудничеството си с черноморските ни съседи, с които сме съюзници в НАТО и особено с Румъния. Заедно с Букурещ трябва активно да работим в рамките НАТО и на ЕС за приемането на политики, които активно въвличат двете организации в разрешаване на проблемите и редуциране на заплахите в района на Черно море.

- Президентът Радев каза, че Украйна има интерес да води войната. Това езиков лапсус ли е, или ясна теза. Как гледате на тези негови думи?
- Не мисля, че изказването на президента Румен Радев за войната в Украйна е езиков лапсус. То определено представлява нова по-радикална оценка на случващото се в Украйна, но по същността си отразява позиция му по отношение на войната от нейното начало, поне пред българската публика. Аз не мога да приема тази позиция, защото тя противоречи на всички факти и звучи като реториката и коментари, идващи от Русия. Освен това тази позиция противоречи и на множество декларации и решения, които България е подкрепила в рамките на ЕС, НАТО и други международни организации, при това често пъти представлявана именно от г-н Радев.

Ако търсим причини за тази радикализация на говоренето на президента по темата Украйна, могат да бъдат посочени три.

Първата е свързана с имиджовата катастрофа, която той понесе при срещата с украинския президент и която не може да бъде забравена лесно. Втората е, че със съставянето на редовно правителство формалната, но особено неформалната роля на президента в управлението е прекратена и той получава все по-малко медийно внимание. Така единственият начин да си гарантира забележимо присъствие в медиите е като изразява радикални и силно критични позиции по различни въпроси. Третата причина е, че президентът се стреми да се позиционира в политическото пространство и да привлече избиратели с оглед на бъдещо участие в политиката след края на президентския мандат. С критиките си към един от кандидатите за кмет на София господин Радев демонстрира, че желае да бъде фактор в местните избори. Предстои да видим дали той ще запази дистанция, или ще се опита да повлияе пряко на резултатите като подкрепи определени кандидати.

- Станахме свидетели на това как дронове удариха няколко пъти търговски център в Москва. Това следващ ход на войната ли е…
- Не бих го нарекъл следващ ход, тъй като вече имахме няколко случая на дронове дори над самия Кремъл. Освен това информация за дронове, достигнали околностите на Москва, има поне от около два месеца. Това, което сега е различно от предишните случаи, е, че Украйна поема отговорност за тези атаки. Според мен промяната на поведението на Киев е продиктувано от няколко съображения. Първо, с тези действия Украйна цели да се възползва от ситуацията и възникналите настроения след бунта на Евгени Пригожин и да усили допълнително напрежението и натиска върху руския президент и военното ръководство. Това трябва да доведе до увеличаване на противоречията и конфликтите не само в рамките на министерството на отбраната и службите за сигурност, но и сред руския елит, а в крайна сметка да отслаби и разклати управлението на страната. На второ място, да покаже на руското общество, че Русия е уязвима, да го деморализира и създаде усещането, че войната е загубена. И на трето място, да покаже, че Владимир Путин и ръководството на министерство на отбраната са неспособни да защитят дори Москва и по този начин да ги делегитимират в очите на обществото.
Тези действия на украинската страна имат и чисто военни цели. Те трябва да накарат Русия да засили противовъздушната си отбрана около Москва, което вероятно ще изисква изтегляне на подобни системи, които в момента са разположени в Украйна, отслабвайки по този начин защитата на руските войски. В този смисъл очаквам да продължим да наблюдаваме подобни атаки.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армията ни

    57 3 Отговор
    е с никакви способности!

    Коментиран от #9, #22

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    58 5 Отговор
    Бна яУнищожиха След 1989 Година
  • 3 Тагаренко

    41 1 Отговор
    Аз и Запряна сме армията !
  • 4 То няма болници и аптеки из провинцията

    65 2 Отговор
    Няма и хора, масово емигрират заради липсата на правосъдие и произвол на без"""мозъчни мутри, тия оръжия ще купуват!?! И кой ще ви учи да ги ползвате бе, като вие сте неграмотни едни жълти павета да наредите!!!!
  • 5 пешо

    51 2 Отговор
    В армията ни има 1500-3000 дееспособни военни, всичко останало е пълнеж.

    Коментиран от #92

  • 6 бай Ганьо Балкански

    60 13 Отговор
    Съд и затвор за продажниците и марионетни подлоги от ПП , ДБ , ИТН ........
    Вън унищожителната пасмина НАТО от родината ни.
    НЕ на разполагането на ядрени оръжия в България.

    Коментиран от #11

  • 7 АПЗ

    8 7 Отговор
    Болиме фара, важне са 1, 7 и 20 и още една годинка до предела.
  • 8 АУУУУУ

    14 52 Отговор
    ЗА КОПЕЙКИТЕ Е ВАЖНО РУСИЯ ДА Е ДОВОЛНА.....ДАЖЕ ТОВА ДА Е ЯВНО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БЪЛГАРИЯ 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 9 РЕалистА

    13 45 Отговор

    До коментар #1 от "Армията ни":

    благодарение на Фатмака, кремълския слуга !!!

    Коментиран от #16

  • 10 Лъжат

    5 38 Отговор
    Как така е
    Нали имаме "специалист" в президентството
    от тия работи които се виждат в Интернета как палят руското тенеке с 40 милиметрови гранати следващото нещо което трябва да се купи са 100 френски танка Льоклерк и 200 бтр-и шведски и да приключваме с армията за 50 години напред

    Коментиран от #18, #65

  • 11 Карлуковски

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "бай Ганьо Балкански":

    хахаха, наркоман ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пилотът Гошу

    61 4 Отговор

    До коментар #9 от "РЕалистА":

    Аха, тъй тъй, РРадев викаш унищожи армията, той наряза ракетите, той с трабанта обикаляше и се правеше на интересен и наряза цялото въоръжение без някакви уговорки да се получи ново. Пак той вече десетилетия е на власт и не е купил и 1 танк за армията... Аааа чакай бе, не било то РРадев, ми било Соломончо Паси... Чак Тръмп се възмути в интервюто и издаде, че унищожаването е било предложено от Паси, не е било изисквано от Турция. Цитирам "за какво ни е на нас да привличаме съюзник, а да го караме да се разоръжи, как ще ни помага? Ние знаехме, че нямате пари за ново въоръжение". Край на цитата. Кой също десетилетие бе на власт от 2009 насам? Колко въоръжение купи? Кой управлява в България, премиерът или президентът? Май въобще не си в час каква република е България....

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пилотът Гошу

    27 4 Отговор

    До коментар #10 от "Лъжат":

    Като направим България президентска република веднага ще го питаме за способностите му. До тогава ще се надяваш на Боко и компания.
  • 19 Защо триете фактите бре?

    37 3 Отговор
    ТозиПуделИванов от къде го изкарахте? ЖалъкПлужек, който не е виждал оръжие на живо, но натрапчиво споделян във ФейктиБгПидираситие от няколко дни.
  • 20 Спокоен

    7 31 Отговор
    България е в НАТО, другото са глупости.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ъхъ

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Армията ни":

    С, какви способностти да е като се управлява от натовски подлоги!
  • 23 Адолф Путлер

    5 35 Отговор
    Всички Оръжия трябва да бъдат дадени на украйна чак и лопатите Нямаме нужда от Руски Боклуци видяхме че са непотребни

    Коментиран от #44

  • 24 Роки

    38 2 Отговор
    "Армията ни е с ограничени умствени способности" - то и в МВР е така - чалга, татуировки, псувни, ракия и белот, докато свърши работното време.
  • 25 Джамбaза

    26 1 Отговор
    България не трябва да закупува модерни натовси оръжия, а трябва да ги произвежда.
  • 26 да видим

    42 1 Отговор
    Армията не може да ни защити. Политиците ни не могат да защитят българските национални интереси. Полицията не може да ни помогне при нужда. Съдът не може да въздаде справедливост и да спазва законите на страната. Прокурорите предпочитат да се споразумяват с престъпниците, отколкото да доказват престъпленията. Лекарите не могат да ни лекуват, особено ако не разполагаме с безграничен финансов ресурс. Държавата не може да си събира вземанията, поради което ги прехвърля на частните съдебни изпълнители, за да оскъпят задълженията двойно. БНБ не може да контролира таксите на банките. ДКЕВР не може да ограничи грабежа на електроразпределителните дружества. КЗК не може да ограничи монополите. КЗП не може да защити потребителите. Кажете ми какво работи в тази държава, че иска от нас да плащаме данъци???

    Коментиран от #73

  • 27 Не си наясно

    15 6 Отговор

    До коментар #16 от "Пилотът Гошу":

    Джонка 21 век е..в момента персонала-войника е специалист даже и щурмоваците което значи само едно единствено нещо трябва техника която да пази живота му на бойното поле в максимална степен..бронята която е имаме не отговаря на мисията..въобще целият модел на бг армийката не отговаря..трябва всички текущи генерали да се пенсионират и да се командва от млади хора които разбират от модерна война

    Коментиран от #30

  • 28 Механик

    32 3 Отговор
    Тридесет и три години аталнтиците ни убеждаваха, че трябва да си разтурим армията и да си нарежем/подарим оръжието, защото нямаме нужда от всичко това.
    какво стана сега, та същите тия "атлантици" заговориха за нашата армия???????
  • 29 бай Евро

    23 1 Отговор
    Нашата армия не може да изпълни проституционните си задължения та какво остава ца конституцианните си задължения.
  • 30 Не си наясно

    26 2 Отговор

    До коментар #27 от "Не си наясно":

    От това което виждам как се пази границата не очаквам нивото на армията да е много по високо..всички тия мишки дето взимат заплати и им точат бюджета трябва да се съкратят/пенсионират и да останат само реални офицери и сержанти които командват реални войници
  • 31 Мисля

    32 2 Отговор
    Манипулативна статия , относно войната в Украйна. Бивш израелски посредник каза, че САЩ и Великобритания са против мирни преговори. За да си продават оръжията на такива като нас. И не е нужно ,всеки който има друго мнение, различно от зададеното от посолството, да бъде обявен за руска пета колона. Просто много хора мислят с главите си, и разсъждават трезво.
  • 32 Аз бре

    10 3 Отговор
    КокУрчо каза, че са отблъсне сеКва агреЦия ... Насекъде .. Да е излъгал ли ?
  • 33 Истината

    20 2 Отговор
    Българска държава няма от 1989г.камо ли армия.Всичко е разруха и айдуклък.Запада ни унищожи отвсякъде,а народа е болен и прост !

    Коментиран от #35, #91

  • 34 Мда

    25 2 Отговор
    Този от къде го изкопахте? Всякакви плужеци, никога не хващали автомат, се изхождат по темата за въоръжението на БА! И как така, все Президента е виновен...Истината за триъгълните сделки е, че сиренето не е без пари! Пример: Чехия си даде всичко- ПВО, вертолети и всякакво друго въоръжение и какво получи: Системи Пейтъиът от Германия за няколко месеца на заем и после си ги взеха. Сега нямат ПВО! Вертолети почнаха да получават срещу скромната сума от 440млн. $ за 12 бр.
    През годините БА, конкретно ВВС е имала предложения от САЩ за подаряване на консервирани вертолети UH1 и бойни вертолети AH1, от Виетнамската война. Като трябваше ние да платим на BELL helicopters за пълното им възстановяване и модернизация. Кое безплатно тук? За сравнение, сащ подариха на Гърция БМП над 200 бр, в експлоатация! Така, че не ми говорете глупости! И най-вече, че Президента е виновен! Радев многократно е заявявал, че БА е окаяно състояние! Това беше една от причините да си подаде оставката като командир на ВВС! Я между другото, ако бяхме взели Грипен, досега вече щяха да носят бойното дежурство!

    Коментиран от #36, #38

  • 35 СТИГА БРЕ

    1 11 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Че запада унищожи и СССР....това не пречи на другарите и техните отроче да живеят на Запад....
  • 36 Умни хора

    2 8 Отговор

    До коментар #34 от "Мда":

    И кво вие решихте че е по-добре да търкаляте зиловете..безплатно няма никъде другари
  • 37 факт

    22 3 Отговор
    Плащаме годишна вноска на НАТО, но НАТО не иска да ни помогне да се въоръжим. Защо? Има ли интерес НАТО да има член на източния си фланг, т.е. граничещ с най-големия натовски враг, който не може дори небето си да пази сам? Не може ли нато, след като не иска да ни въоръжи, да ни оснободи от годишната вноска, за да дадем тези пари за нъоръжаване и поддържане на армията? Въпросите са простички, но отговорът е още по-прост - не ни е нужно въоръжение и собствена армия, защото народът ни е русофилски настроен. Значи трябва да разположат тук чужда армия и чужди оръжия, за да предотвратят възможността българите да преминат на страната на Русия, когато ги вкарат във война с нея. Затова е важно тук да няма нормални политици, добра армия и нормално въоръжение. Ние трябва да плащаме, за да ни пазят от врага, който те сами създадоха. Защото, ако не беше нато, Русия не представлява никаква заплаха за България, натото я направи такава.

    Коментиран от #40, #48, #99

  • 38 ТОА ПЪ

    3 14 Отговор

    До коментар #34 от "Мда":

    Къде на балканския полуостров има грипени....
    Чехия била без ПВО....тия приказки на баба ми.....
    Системите Пейтриът има и в Чехия.........
    Аре стига говори небивалици, въпреки че може и да си служил в армията....
  • 39 Дън Бай

    9 2 Отговор
    Голям Иксперт, няма що! Обществото му виновно!
    Остава да го изброи с имената и ЕГН.
    А Зам.-министърът Запрянов си трае. От преди 2000-та е зам. по ресурсите на ГЩ. Все вътре в кацата с меда.

    Коментиран от #68

  • 40 КАКВО ПЛАЩАМЕ НА НАТО

    1 11 Отговор

    До коментар #37 от "факт":

    Че нещо не се разбра......имаме натовски военни в БГ.....просто и ефикасно......хем ни пазят, хем си плащат издръжката...или не е вярно

    Коментиран от #47

  • 41 таго

    7 1 Отговор
    ивооооо,българия и армия ....ти чуваш ли се кво говориш ,това са две успоредни прави бе мой
  • 42 мфснда

    12 1 Отговор
    А?Ама верно ли?Кой ни каза да си разпуснем армията?Да си продадем оръжията,да ги нарежем и т.н.?КОЙ?Кой бе?Га крадохте и гушнахте парата ни ривахти,а?Сега всички предатели под строй и да "охраняват" Източния фронт.Буфосинхронисти!

    Коментиран от #45

  • 43 Бивш

    16 1 Отговор
    14г бях в @рмията. 30% са жени, а 90% от мъжете не могат и едно набиране да направят.

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СТИГА БРЕ

    2 11 Отговор

    До коментар #42 от "мфснда":

    Ние сме НАТО.....и требе да имаме натовски стандарти.....другите соц държави си шитнаха съветското оръжие и се оборудват със западно....само ние още са ослушваме....

    Коментиран от #69

  • 46 Ха ха ха

    12 1 Отговор
    Ивайло Иванов краварски пигмей
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 21 век 21 21 21 21

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "факт":

    Просто има неразбиране как се води модерна война..в момента трябват хора които да ги учат как да стават невидими направо..тая армия дето я имаме 20000 човека всеки трябва да е зачислен на машина и картечница..армията по принцип е много консервативна институция те предпочитат да си взимат заплатите и нищо да не се случва нормално бих казал
  • 49 ПРИ СОЦА

    1 8 Отговор
    Имахме 140 000 армия......поне едно конфликтче да си бяхме спретнали с Гърция или Турция......

    Коментиран от #79

  • 50 НИЕ СМЕ НАТО

    3 5 Отговор
    Чудно що Путин не напада натовски държави.....ще познаете ли....

    Коментиран от #56

  • 51 Абсолютно безмислено

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "Бивш":

    Жени може да има само медицински персонал другото е уреждане на приятелки на заплата
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Това беше целта

    7 0 Отговор
    Да нямаме армия.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Не го напада

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "НИЕ СМЕ НАТО":

    Защото НАТО само се ликвидира.
    НАтО има три армии,американска,английска и турска
    Вицеадмирал Левин с пола и високи токчета
    Ха ха ха ха

    Коментиран от #61

  • 57 ЩО ЛИ СИ ПЛЮЕМ

    5 2 Отговор
    Всичко българско....и армията също....
  • 58 Американците дават на Украйна

    7 1 Отговор
    През септември нашите Ф 16
  • 59 ОЗ ОФИЦЕР

    10 0 Отговор
    армия имахме до 1989 година достигаща на моменти 200 000 редовно служащи /преди тази година сме имали и много по големи численост/служещи без резерва и ВВС до 320 актуални самолети а сега питайте доц, Тагарев ако не го е срам да сподели той би трябвало да е служил някъде и да има спомен.Такива като него спецове ни унищожиха ракетните ни поделения за да се угоди и тогава на някои...

    Коментиран от #62

  • 60 Артилерист

    10 2 Отговор
    Изключително повърхностна и семпла американска пропаганда, и неграмотно атлантическо празнословие. Например, изпуснали сме били неземни възможности-забележете, не за нещо реално, ами "ДА НАТРУПАМЕ ИМИДЖ", тоест американците и западняците да ни хвалят и да ни тупат по раменете. Второ, и ОБЩЕСТВОТО било виновно за състоянието на армията. То, обществото, нали, не знаело каква точно армия искало. Как го е разбрал, защо пък "обществото" да иска модерна армия, въоръжена само с американски оръжия, нима "обществото" няма представителни органи. Трето, отваря темата за остарелите ни руски самолети, но нищо не казва защо американците не ни дават платените с милиарди техни старомодификационни таралясници. Как да правим и другата модернизация, като американците само ни крадат парите? Четвърто, пряка заплаха от Русия нямало, ама в по-широк обхват-какъв точно, изобщо що е това не обяснява-имало. Типично пропагандистки-сакън да не си помислят някои, че изобщо заплахата от Русия е изкуствено съчинена...
  • 61 СТИГА БРЕ

    0 11 Отговор

    До коментар #56 от "Не го напада":

    Май Варшавския договор се самоликвидира.....и като гледам как Финландия и Швеция набързо влезнаха в нато......и колко още желаещи има...а за токчетата не го мисли....оръжие на тия с "токчетата" трепе руснаците днес....
  • 62 АЙДЕ БРЕ

    3 8 Отговор

    До коментар #59 от "ОЗ ОФИЦЕР":

    И кво като имахме голема армия при соца.....Социализъма пак се срина.....

    Коментиран от #70

  • 63 ,у,уеиш

    7 4 Отговор
    Не бе, тъпако! Заплахата за българия е минимална не защото сте в НАТО, а защото Русия нема намерение да ни напада! Но ако продължавате да ѝ се зъбите и да я дразните , и това ще стане!

    Коментиран от #67

  • 64 Знам

    6 0 Отговор
    НАЙ ПОСЛЕ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ИСТИНАТА. БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, АКО ТОВА ИЗОБЩО МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ АРМИЯ Е БЕЗОБРАЗНО МАЛОБРОЙНА И ТОТАЛНО ОБЕЗОРЪЖЕНА. ТЯ НЕ Е СПОСОБНА ДА ЗАЩИТИ СТРАНАТА ИЗОБЩО.
    ХАЙДЕ СЕГА ВЪРНЕТЕ СЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО И ГИ ИЗВАДЕТЕ ВСИЧКИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО ИСКАХА НЕЙНОТО НАМАЛЯВАНЕ И ОБЕЗОРЪЖАВАНЕ И ГИ ИЗПРАВЕТЕ ПРЕД СЪДА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

    НАЛИ НИ УБЕЖДАВАХА, ЧЕ ЩЯЛА ДА БЪДА МАЛКА, НО БОЕСПОСОБНА ? Е, СЕГА Е МАЛКА МОЖЕ ДА СЕ СЪБЕРЕ ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА ЕДИН СТАДИОН И ВЪОБЩЕ НЕ Е БОЕСПОСОБНА, ЗАЩОТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ КАТО ЗА НАЧАЛО ПОДАРИХА ТАНКОВЕТЕ НА македония И ОТТАМ ЗАПОЧНА МАСОВОТО РАЗОРЪЖАВАНЕ СЯКАШ ОТВСЯКЪДЕ СМЕ ЗАОБИКОЛЕНИ САМО С ПРИЯТЕЛСКИ НАСТРОЕНИ ДЪРЖАВИ КАТО ШВЕЙЦАРИЯ. ПРЕЗ 1992 г. НАРЯЗАХА НАШИТЕ РАКЕТИ С-300 И СКЪД, КОИТО БЯХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ ЗА ОТБРАНАТА НИ. ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И БЪЛГАРОМРАЗЕЦ.

    Коментиран от #66

  • 65 7777777

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Лъжат":

    ТИ КОГА СИ ВИЖДАЛ СВЕСТЕН ФРЕНСКИ ТАНК ПРЕЗ ВСВ И НЕЩО ДА СА ИМАЛИ УСПЕХИ С ТЯХ, ГЕРМАНСКИТЕ ТАНКОВЕ ГИ ПРЕГАЗИХА ЗА 1 МЕСЕЦ! ЕДНО РУСКО ТЕНЕКЕ ВЧЕРА УНИЩОЖИ 8 УКРАИНСКА ТАНКА И ЕКИПАЖА МУ Е ПРЕДЛОЖЕН ОТ ШОЙГУ ЗА НАГРАДА!
  • 66 СТИГА БЕ

    1 5 Отговор

    До коментар #64 от "Знам":

    И кво като имахме голяма и "силна" армия при соца.....опазихме ли соца и комунизЪма.....или МОГУЧАЯ, дойде при нас да запази социалистическата власт и "диктатурата на пролетариата"......

    Коментиран от #71

  • 67 Я ПЪ ТОА

    1 3 Отговор

    До коментар #63 от ",у,уеиш":

    Чакаме Путин да съ тества с НАТО......нещо са ослушва....
  • 68 УЙКО- КАЛЕКО

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "Дън Бай":

    Донякъде обществото е виновно защото избарахме Фатмака за втори мандат.ПРЕЗИДЕНТА НИ Е НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТЕН ЗА ДНЕШНАТА СИТУАЦИЯ С ВОЙНАТА В УКРАЙНАЗа триъгълните сделки с оръжието е напълно прав автора на тази статия.Трябваще да дадем всичко на Украйна с изключение на системите С-300 Примерите за тези сделки са ЧЕХИ ЯСЛОВАКИЯ И,ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ДОРИ ГЪРЦИЯ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТЯХ.ПАК НЯМАХМЕ
    КЪСМЕТ. ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА ДА НИ УПРАВЛЯВА ПРЕЗИДЕНТ( ЧРЕЗ СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА) ,КОЙТО СИ НЯМА,, ХАЛ ХАБЕР,, ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЪНШНА ПОЛИТИКА.Много изчерпателна и вярна статия.
  • 69 мфснда

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "СТИГА БРЕ":

    Мда,ако не НА ТО щъ пази,нъл тъй?Ще те пази,га пръдне бухала.С оне3и г.й.аци тук точно няколко минути ще са им необходими на която и да е армия да влезе в София.Уж имаме НА ТО,само че имам нищо.Видяхме ги как,къде пазят.Мхм.Вижда се руското оръжие в момента какво прави.Не ми обяснявай ти.
  • 70 абе

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "АЙДЕ БРЕ":

    тебе те боли главата армията ни не пази политическата система каквато и де а Тя а сигурноста на БЪЛГАРИЯ и НАРОДА НИ не съм се клел пред тато а пред Светинята ни БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФЛАГ и военни знамена оцелели във всички войни водени от България сега македонците ще ни прегазят с нашите танкове дето им ги дарихме и други резерви личи си че си фен на тия дето и не са служили и сега раздават и малкото което може да не ни даде някой ново.После 30% бяха в системата трудови войски построили Младостите 1,2 3 Дружбите НДК и кво ли не за без пари за едната храна сега мълчи и плувай казал дъртия циган на малкия като решили да стигнат Америка с плуване
  • 71 Знам

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "СТИГА БЕ":

    Сега, ако ти не си бил роден по това време и си чувал ала бала оттук и оттам аз мога да ти кажа, защото по това време съм служил и знам, че тогава, както ти го наричаш соца имахме наистина силна армия без кавичиките ти, която имаше повече ракети и самолети от Гърция и турция взети заедно. И да, тогава тя можеше да защити България за разлика от днес. Тук говорим за защита на страната ни, а не за соц, моц и всякакви щуротии в главата ти. Явно за теб политиката партиите, политическия строй е по-важен от защитата и съществуването на държавата ни.

    Коментиран от #80

  • 72 Ама

    3 0 Отговор
    Ние армия имаме ли ?
  • 73 7777777

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "да видим":

    БРАВО ПИЧ, ХАРЕСА МИ КОМЕНТАРА ТИ, МНОГО СИ ПРАВ! ЗА 30 ГОДИНИ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ РАЗСИПАХА ДЪРЖАВАТА НИ И И СЕГА СМЕ ЕДНА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА - НЯМА ДЪРЖАВА, НЯМА ИКОНОМИКА, НЯМА СЕЛСКО СТОПАНСТВО! НО ТАКА ИСКАТ САЩ И ЕС - ЩЕ НИ ДАДАТ КОЛИ, ПЕРАЛНИ, ХЛАДИЛНИЦИ, ТЕЛЕВИЗОРИ, ЩЕ НИ НАХРАНЯТ И ОБЛЕКАТ САМО ДА ГИ СЛУШАМЕ, НА ТЯХ УМНИ ХОРА НЕ ИМ ТРЯБВАТ!

    Коментиран от #74

  • 74 Мишо Шамара

    3 6 Отговор

    До коментар #73 от "7777777":

    За Русия е удобно троянски кон като България да е член на ЕС, за да обслужва руски интереси.
    Драги русофили, ЕС не е зло, но всичко, което ЕС ни подари се открадна от руснаците и от техните проруски представители в България. Всичко подарено от ЕС не стигна до вас, защото го крадат чисти българи и руснаците - нито циганите, нито турците, нито емигрантите ви ограбват. Вашият живот лош го правят изцяло български политици, платени с руски копейки.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ксаниба

    4 4 Отговор
    Странни същества са русофилите. Обичат да говорят с възторг колко въоръжена и силна армия сме имали преди 1989 година, когато сме били заедно с Русия. Но веднага стават пацифисти щом стане дума за превъоръжаване на българската армия. Започват да се тръшкат, че няма пари за социални разходи, пенсионерите измират от глад, здравеопазването е отчайващо а образованието е безобразно. Затова нямало нужда от разходи за отбрана. Пък и нямало срещу кого да се бием, защото никой не ни заплашвал.

    Коментиран от #77

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 КПСС БКП

    6 4 Отговор
    Дааа, това ерезултатът от членството ни в НАТО и Евросъюза ! Това са евроатлантическите ни ценности ! Нямаме армия, а държавната ни граница е разграден двор, какъвто никога преди това не е било !!! Слава на Русия !!!

    Коментиран от #84

  • 79 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "ПРИ СОЦА":

    При соца военният бюджет е бил между 10 и 12%,сега е под 2%. Познай са, пълни ще нададе на ако правителството поиска да го повиши на 3 или 5%

    Коментиран от #81

  • 80 СТИГ БЕ

    3 4 Отговор

    До коментар #71 от "Знам":

    И как определи че сме и имали силна армия, като не участвахме в нито една война.....СОЦАРМИИТЕ изпълняваха главно политически поръчки....да пазат соца....Унгария, Чехия, Полша...го доказаха...соца се разпадна и..ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР СЕ РАЗПАДНА...защо огромната ни и силна армия не ни защити от умиращия запад.....а просто си свалихме гащите пред него....или не е така.....

    Коментиран от #96

  • 81 НАТО ОПРЕДЕЛЯ ВОЕННИЯТ

    3 4 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Ни бюджет.....защото сме едно цяло......и като имахме 10-12% бюджет....какви военни успехи постигнахме.....само опазихме соца в Унгария и Чехословакия....

    Коментиран от #86

  • 82 Ксаниба

    3 5 Отговор

    До коментар #77 от "едрфгхуй":

    Всичко това в резултат на действията на петата колона на Москва. В България е традиция генералите да са руски агенти и да работят за интересите на Русия. Много "натовски генерали" наредиха имената си до тези на Радко Димитриев и Владимир Заимов, за които руските интереси бяха над всичко. Всички от генералите като Радев, Янев, Шивиков са учили във военни колежи в САЩ и са направили кариера в структурите на НАТО. Но през цялото време са спирали модернизацията на армията под различни предлози.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Истината

    3 6 Отговор

    До коментар #78 от "КПСС БКП":

    Това са ценностите на националните предатели русофили, за които интересите на Москва са по важни отколкото тези на България и българската армия
  • 85 ДПС

    5 1 Отговор
    ММММДааааа, България няма армия, скоро част от територията и ще стане турски вилает !
  • 86 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #81 от "НАТО ОПРЕДЕЛЯ ВОЕННИЯТ":

    НАТО определя МИНИМУМА на военният бюджет. Никой не забранява да се разработи по амбициозна програма за превъоръжаване. Но досега все руската агентура имаше последната дума
  • 87 Свидетел

    7 3 Отговор
    Истината излезе наяве - натовските стандарти са нефелни и руското оръжие е по-добро, а тактиката несъизмеримо по-успешна.

    Коментиран от #89, #90

  • 88 НИЕ СМЕ НАТО,, НАЙ СИЛНИЯТ ВОЕНЕ СЪЮЗ

    1 6 Отговор
    И участваме в една колективна отбрана.....факт е че никой не скача на НАТО.....напротив ..и други държави искат в алианса.... ЗАЩОТО С НОРМАЛНИ ВОЕННИ РАЗХОДИ, СИ ОСИГУРЯВАТ МАКСИМАЛНА ЗАЩОИТА.....някъде пише че...обединението прави силата.....
  • 89 СТИГА БЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "Свидетел":

    Само дето НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ, А НЕ ОБРАТНОТО....

    Коментиран от #97

  • 90 Истината

    4 6 Отговор

    До коментар #87 от "Свидетел":

    Руското оръжие и руските стандарти целият свят ги видя колко струват
  • 91 Анонимен

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Малка поправка-българска държава няма от 1945г.
  • 92 ЛГ БТ активист с ампутиран крак

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Ха, ха, ха, твоят оптимизъм е за завиждане. Има най-много 200 - 300, които стават за нещо, другото и сбирщайн, т.е. имаме 2-3 роти. Добре че Смакедонците не са решили да ни нападнат с подарените танкове, ще ни съсипят...
  • 93 Редник

    4 0 Отговор
    Западното оръжие е в пъти по скъпо от руското. Някои от съвременните руски оръжия като танкове, ракети, подводници, самолети и др. нямат аналози на Запад. Колкото до артилерия и стрелково оръжие,, само един факт. Никой не е измислил по добро от Калашника.

    Коментиран от #94

  • 94 Стига бе

    1 2 Отговор

    До коментар #93 от "Редник":

    Що тогава САЩ продават най много оръжие в света......

    Коментиран от #101

  • 95 Редник

    2 1 Отговор
    До Стига бе. Продават, защото са завзели почти половината свят. Просто е. И ние вече от тях купуваме, но цена и качество са в полза на руснаците.

    Коментиран от #105

  • 96 Знам

    3 2 Отговор

    До коментар #80 от "СТИГ БЕ":

    Твърде си зелен за да ти обяснявам. Живей си в "демоНократичния" запад, който ти унищожи държавата и си мисли, че за тях си някакъв фактор. Върви се дупчи с сатанинските ковид ваксини и изпълнявай чинно евроатлантическите тинтири минтири и бъди щастлив.
    Аз не възприемам разрухата на България като нещо добро, но ти явно да. Кажи кое ти е наред тук? Здравеопазването, което е тотално унищожено и те гледат само като едно портмоне , а хората мрат като мухи, индустрията, която вече никаква я няма, непостроения АЕЦ Белене и подаряването на платените от българския народ ядрени реактори на Украйна, безсмислено затворените 4 ядрени блока на АЕЦ Козлодуй, унищоженото българско образование, което при соца беше на световно ниво, а днес 90% двойки на изпитите по български език, унищожената армия и нейното въоръжение, разпадащите се псевдо "магистрали" и техния ремонт на ремонта за милиарди лева от българския данъкоплатец. КОЕ ДНЕС Е НАРЕД? Аз не виждам.

    Коментиран от #102, #104

  • 97 Знам

    0 3 Отговор

    До коментар #89 от "СТИГА БЕ":

    Така ги трепе твоето натовско оръжие, че вече думкат Крим. Аз руснаците не съм ги чувал да реват за нещо, ама виж украинците къде ли не ходиха да просят оръжие, горива само хора още не са поискали.
  • 98 Фен

    3 1 Отговор
    Изпращайте политическата върхушка да служи за НАТО. А нашата армия си я знаем, как изглежда в човешка сила.Торби с ла....а., защото днес няма юркане, както в миналото при задължителната военна служба.
  • 99 Булгар булгар ……!

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "факт":

    Здравствуй НАТО дарагой !
    Ние сме до гроб с табой ;
    оти ти си най-магучий
    и най-паче, непабедимий !
  • 100 Никой

    2 0 Отговор
    Каква е връзката на Шкембе войвода и македонеца Орце Камчев ? Каква е връзката ГРОБ и Орце Камчев ? Кой си играе с Македонския конфликт ?
  • 101 Верно ли бе

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "Стига бе":

    Щото го купуват по задължение такива като нас , справка : въображаемите ф - 16 , дето ще ги видим само на картинка.

    Коментиран от #103

  • 102 СТИГА БЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Знам":

    Всяка държава се защитава от агресор, както може.....Украйна търси помощ....нормално.......Спря Путин....нормално....сега натрива носа на пълчищата питинови.....още по нормално......
  • 103 АЙДЕ БЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #101 от "Верно ли бе":

    Решава парламента.....нищо че на теб не ти харесва......че и останалите държави ли купуват щатско оръжие по "задължение"....едва ли....
  • 104 АЛОУУУУУУИ

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Знам":

    Щом е толкова добре при СОЦА, КЪДЕ ГО ИМА ПО СВЕТА....освен в Северна Корея.....и чудно ти що не си там, щом толкова го хвалиш.....
  • 105 АЙДЕ БЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #95 от "Редник":

    Като гледам, САЩ не са най голямата държава по територия и ресурси......има други критерии да продават толкова оръжие......дали не са високите технологии и качество....