2 Ноември, 2013 11:12 25 261 0

Доларът струваше 3000 лева. Наистина

  • георги-
  • харизанов-
  • румен-
  • гечев-
  • бсп-
  • икономика-
  • банки

Пионерски устрем назад към 1996-та с вкус на некадърност и ДС

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Помните ли зимата на 1996-та? Доларът струваше 3000 лева. Наистина.

Едни хора се редяха на едни безкрайни опашки пред едни банки, едни банки нямаха достатъчно пари за да ги дадат на едни хора, а на едни други хора кредитите им се стопиха, и от пари за покупка за завод се превърнаха в пари за покупка на баничка.

Вицепремиер на „демона” Виденов по това време беше г-н Румен Гечев, икономист с иначе внушителна биография. Румен Гечев специализира икономика в Илинойс, Теймс Вели и Университета на Аризона. Е, бил е и секретен сътрудник на ДС, но това едва ли е изненада – все пак е „пуснат” да учи в САЩ през 1987 година.

В годините портретът на демона Виденов избледня и днес е с по-скоро пастелни тонове. Да, съсипал е държавата, но не в личен интерес. Излъган бил, иначе бил честен и не бил крадлив. Изчезнаха милиарди, но той ходи пеша да води лекции със стар бежов шлифер. Не той е крал, а хората около него. Подлъгаха го, хубавото момче, използваха го, съсипаха го.

Може ли тогава да попитам – ако Виденов не е причинил умишлено краха на България през 1996 година, то тогава кои са тези хора които го причиниха? Дали случайно не трябва да насочим въпросите си към вицепремиера по икономиката по това време, а именно г-н Румен Гечев?

С какво е актуален г-н Румен Гечев днес, ще каже някой? Ами пак със същото, ще кажа аз.

Седемнадесет години по-късно, възползвайки се от поизбледнелите пастелни цветове в картинката на виденовата разруха, г-н Гечев отново иска да командва банките и икономиката. Чиято стабилност е най-важния фактор, който продължава да крепи крехкото равновесие в малката ни одърпана икономика. На кой ще се харесате, ако забраним на банките да взимат такси за отпускане на кредити? На кой ще се харесате, ако забраните на банките да отнемат жилища при необслужени ипотечни кредити? На тези които си плащат редовно с цената на лишения? Какво стимулирате всъщност?

Лансирането на г-н Румен Гечев за инициатор на икономическата политика на парламентарната група на БСП означава ли, че лидерите на тази партия са доволни от работата му по време на мандата на Жан Виденов?

Лансирането на председателя на бюджетната комисия в парламента по времето на Жан Виденов – Кирил Желев, за директор на Митниците, означава ли че БСП са доволни от състоянието, в което поставиха бюджета на държавата през 1996 година?

Ако тезата, че Жан Виденов е честният тимуровец, излъган от едни лоша хора около него, как да си обясним завръщането на същите тези хора в първите редици на властта? Хората отговорни за фалита на държавата през 1996 ли ще определят дневния ред в икономиката през 2013?

Означава ли това, че БСП дават положителна оценка на кадрите и резултатите от управлението на Жан Виденов?

Как да си обясним заиграването именно с банковата система от хора, които са синоним на разсипването й? Как да си обясним световната практика в криза да се стимулира кредитирането /респективно потреблението и производството/, и сегашната българската практика в криза да се тръгва с натиск към банките?

„БСП имат лоша традиция в управлението на банките. Те имат група от специалисти, които се занимават с тези проблеми и това е една група за чудовища, а проектът им за закон е поредното родено чудовище от БСП”, казва икономистът Красен Станчев. „Проектът за този закон много прилича на идиотизмът с мораториума за продажбата на земя. БСП нямат никакво разбиране за функционирането на банките и лъжат, че тези мерки ще обслужат потребителите”.

Емил Хърсев, може би най-умният, който имам честта да познавам, нарече тези хора „пълни идиоти”.

Нямам причини да не му вярвам.

Днес доларът струва 1,44. Засега.



Свързани новини