Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Август, 2023 21:01 2 114 56

Зеленски води и друга война – срещу корупцията

  • корупция-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • киев

Според представители на Европа и САЩ няма доказателства, че помощи за Украйна потъват в нечии джобове, но дори усещането за измама може да повлияе негативно на политическата подкрепа за Киев

Зеленски води и друга война – срещу корупцията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинският президент Володимир Зеленски видя опасен вътрешен враг, който подкопава усилията на Украйна във войната ѝ срещу Русия – корупцията.

В петък президентът обяви, че ще бъдат освободени от длъжност началниците на всички областни военни центрове за набиране на военнослужещи поради опасения от корупция, предаде Ройтерс.

Следователите установиха, че служители са вземали подкупи, за да позволят на хората да избегнат военната служба по медицински причини, информира "Файненшъл таймс" . Въпреки патриотичния плам, който е обхванал страната 18 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия, не един украинец отчаяно иска да избяга от военната повиквателна и е готов да плати, за да се измъкне от нея. Украинските мъже на възраст от 18 до 60 години имат забрана да напускат страната от въвеждането на военно положение през февруари 2022 година. Съществуват обаче изключения по медицински причини, обучение в чужбина, самотен баща, повече от три деца или грижа за човек инвалид.

Размерът на "подкупа за свобода" варира

Скорошно правителствено разследване разкри корупция в центровете за набиране на военнослужещи в 11 различни региона на Украйна. Размерът на "подкупа за свобода" е различна в цялата страна, но от много хора, искащи да избегнат военна служба, е било поискано да платят 6000 долара за медицинско свидетелство, което ги освобождава от повиквателна, установи разследването.

Следователите се захванаха с работа след обвинения в корупция, повдигнати срещу ръководителя на регионалния център за набиране на персонал в Одеса през юли. Евгений Борисов беше обвинен във вземане на подкупи на стойност над 5 милиона долара, за да одобри "негодност".

Борисов имал "диференциран" подход: при подкупи, които варирали между 2000 и 10 000 долара на човек, той помогнал на стотици, а може би и хиляди мъже да избегнат мобилизация, посочва "Файненшъл таймс".

Така, докато Украйна се превръща в пепелище от войната, Борисов успял да си осигури средства, за да си купи вила за 4,2 милиона евро в Испания през декември и за незаконно пътуване в чужбина за ваканции, включително до Сейшелските острови.

Който няма пари за подкуп, бяга

Когато е твърде скъпо да бъдеш обявен за негоден за военна служба, бягството през рехавата западна граница на Украйна е алтернативен вариант. Общо 13 600 мъже са били заловени при опит да преминат в съседни страни извън официалните контролно-пропускателни пунктове, а други 6100 са били арестувани с фалшиви документи на редовни гранични пунктове, каза говорителят на украинската гранична охрана Андрий Демченко. Дневният брой е спаднал през последните месеци до около една трета от това, което е било в началото на инвазията, каза той.

Броят на заловените, пресичащи границата, представлява малцинство от потенциалните новобранци на Украйна, но все пак се равнява на около пет бригади и е невъзможно да се знае колко мъже са успели да избягат незабелязани.

Като се има предвид, че за контраофанзивата си Украйна сформира девет нови бригади (една бригада има 3 500-4 000 войници), може да се предположи, че набирането на жива сила за военна служба не е лесен процес.

В социалните мрежи, представяйки се от съображения за своята сигурност под името Джорд Ивенсия, 40-годишен украинец споделя как е успял да премине нелегално в Румъния в края на юли. Той пише в канала Телеграм, че преминаването е "трудно" и "не е за негодни", без да навлиза в конкретика. Той твърди, че не желае да се сражава за сегашните украински власти, като ги описва като корумпирани и неработещи в интерес на украинците. Сега Ивенсия се намира в Чехия със съпругата си и "продава" маршрута си за бягство на други укриващи се от военна служба за 1000 долара. "Джордж" казва, че получава около дузина съобщения всеки ден от мъже, но също и от жени, които пишат от името на роднини и приятели мъже, казвайки, че те също не искат да влизат в армията.

Успява ли Зеленски?

През 2019 г. Зеленски беше избран за президент, давайки обещанието, че ще прочисти страната от ендемичната корупция. Минаха вече 4 години… "инцидентите" следват един след друг, пише "Гардиън".

През януари президентът освободи министър Васил Лозински , който беше обвинен в присвояване, а някои от най-близкото му обкръжение напуснаха правителството.

Водят се 112 наказателни съдебни производства срещу длъжностни лица от военните окръжия. Зеленски каза, че има доказателства, че "някои са взели пари, други са взели криптовалута“.

"Цинизмът е еднакъв навсякъде", каза той. "Незаконно обогатяване, легализация на незаконно придобити средства, неправомерно облагодетелстване, незаконно превеждане на военнослужещи през границата.“

Главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужний получи нареждане от Зеленски да назначи нови ръководители на териториалните центрове за набиране на военнослужещи, като кандидатите биват подложени на проверки от службата за сигурност.

"Всеки "военен комисар", който е обект на наказателно производство, ще бъде подведен под отговорност“, каза Зеленски. "Съвсем справедливо е. Пълна отговорност. Уволнените "военни комисари" и други длъжностни лица, които имат пагони и по отношение на които не са открити данни за престъпления или нарушения, ако искат да си запазят пагоните и да докажат своята достойнство, трябва да отидат на фронта."

Но Зеленски пропусна да спомене друг случай на предполагаема корупция, съобщен в украинските медии, свързан с министерството на отбраната.

Според документи, с които разполага разследващият новинарски сайт ZN.ua, министерството на отбраната е надплатило доста над стойността за летен камуфлажен комплект, закупен от Турция като зимни палта за войските.

Твърди се, че 4900 якета, които струват общо 142 000 долара, са били купени за 421 000 долара..

"Малката" разлика между двете цени е останала в турската фирма, която доставя стоката и която е собственост на украинец от южния град Запорожие. Министерството на отбраната отрече да е надплатило облеклото. Но и не даде обяснения защо купува летни униформи по цени за зимни.

През юни службите за сигурност на Украйна започнаха разследване срещу Вячеслав Шаповалов, бивш заместник-министър на отбраната, и Богдан Хмелницки, бивш ръководител на отдела за държавни поръчки в министерството на отбраната, за закупуване на нискокачествено зимно облекло от чужбина. Не е ясно дали двата случая са свързани. Шаповалов и Хмелницки отрекоха каквото и да е нарушение.

Корупционните скандали създават допълнително напрежение в момент, когато украинските сили са подложени на нарастващ натиск от руско настъпление в източната част на района на Харков, в североизточната част на страната.

Случващото се съвпада и с появата на признаци на умора в отделни кръгове от Запада на оказваната подкрепа за Украйна във война, чийто край поне засега не е видим. И едва ли всекидневно ставащите известни случаи на корупция стимулират съюзниците на Киев. Те все по-често си задават въпроса за какво се харчат милиардите, които отделят от своя джоб за подкрепата на Киев.

В действията на Зеленски срещу корупцията някои хора виждат пропагандна акция. "Ню Йорк таймс" цитира Андрий, офицер от Силите за териториална отбрана, който казва, че корупцията във военните окръжия отдавна е добре известна и че уволняването на някои от отговорните едва ли ще има позитивен ефект върху процеса на мобилизация.

Според представители на Европа и САЩ няма доказателства, че помощи за Украйна потъват в нечии джобове. Но дори усещането за измама може да повлияе негативно на политическата подкрепа за Киев.

Войната срещу корупцията, също така, не приключва с уволнение. Ще стане ясно дали украинският президент води истинска и неумолима битка срещу подкупите когато станат известни присъдите и конфискациите на имущество на съгрешилите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    65 3 Отговор
    Зеленския, да пита Боко и Шиши как се справиха с корупцията особено с магистралите! хаха

    Коментиран от #50

  • 2 Zеления шмъркач

    63 4 Отговор
    е N1 в курупционните схеми.
  • 3 Въпрос?

    59 3 Отговор
    Зеленият Гаргамел с огледалото ли води война с корупцията?Той най-много се е нагушил с пачки в зелено.Последно яхта си купи.
  • 4 Русофил

    6 67 Отговор
    Зеленски е политик номер едно. Ако руснаците имаха Зеленски щяха
    да спечелят, но извадиха късата клечка с Пу.

    Коментиран от #11, #53

  • 5 007

    5 64 Отговор
    Този човек израсна пред очите на света! На светлинни години е пред бункерния плъх от кремъл!!! Слава Украина!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #51, #56

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха

    47 3 Отговор
    осигурява още жертви за американските интереси
  • 8 Налудник

    44 2 Отговор
    Тц, корупцията даже го спонсорира.
  • 9 Майна

    42 3 Отговор
    Скот Ритър-,,Агент Зеленски,,
    ,,Зеленски притежава в Маями (само тази вила струва 34 милиона долара), в Израел, във Форте дей Марми (Италия), в Лондон, в Грузия, в Гърция, а също и в Крим (това е само грешна инвестиция, защото сега Зеленски вече не го притежава).

    Разследването на Скот Ритър в същото време разбива фалшивата история, че Русия унищожава украинското зърно и по този начин гладува Африка. Реалността е, че Cargill и други мултинационални компании в агробизнеса заграбват най-добрите земи в Украйна и използват произведеното там зърно за свои собствени стратегии. Планът на САЩ за намаляване на продоволствената сигурност в Европа с цел по-добър контрол върху съюзническите страни попада в тази рамка.
  • 10 Хахахаха

    40 2 Отговор
    Това че по родните медии има цензура не значи че не се знае че това е най големия корупционер
    Водел той що открадна покрай тая война вие пращайте шарани
  • 11 Да бе

    35 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Зеленски ен е ли Махатма Ганди, украинският Васил Левски? Както казва твоят Евро (€) Атлантик ($) пастор - Монката Паси?

    Коментиран от #40

  • 12 Майна

    41 2 Отговор
    ,,Aгент Зеленски,,
    ,,...Украйна не само е ограбена от земята си, разпродадена от Зеленски и неговите сътрудници на мултинационални компании, но е все по-задлъжняла. Огромните военни доставки, които получава от Съединените щати и големите европейски сили, не са подаръци, а дадени на кредит. Така Украйна вече е натрупала такъв външен дълг, че изплащането му ще отнеме векове. Този дълг ще нарасне допълнително с „ реконструкцията “, която Зеленски постави в ръцете на американската BlackRock, най-голямата инвестиционна компания в света. ,,
    Само че, лично мнение- ако има изобщо още такава държава..
  • 13 Сатана Z

    29 2 Отговор
    Език мой—враг мой
    “ Зеленски води и друга война”
    А можеше заглавието да е жизнерадостно,например :”Зеленски ще води задгробен живот”

    Z
  • 14 Зеленко

    26 2 Отговор
    Твърде късно. Ще загуби и тази война. По-добре да събира капачки или гилзи от снаряди.

    Коментиран от #54, #55

  • 15 Паралелен свят

    28 2 Отговор
    Мисирките живеят в свой собствен, приказен свят, който няма нищо общо с действителността.
  • 16 1302

    31 2 Отговор
    Смех.
    И те са върло пропаднала държава, като България.
    Само дето тук главни консултанти в борбата с корупцията са Б.Б.и Д.П.
    А в Украйна сигурно Брендо ще бъде
  • 17 Хаха

    25 2 Отговор
    Символът на корупцията води война с корупцията. Като бай Тиквун, затова ги харесват и държат на власт, за потупване по рамото.
  • 18 шааа

    19 2 Отговор
    Каквото и да казват, трудно е да водиш война със себе си.
  • 19 Ццц

    24 2 Отговор
    Дрогата води война срещу корупцията? 🤣 Е това вече е смешно. Все едно дрогата да води война срещу дрогата. Ще му е поредна загубена битка. Не случайно и човекът с маршрута не иска да се бие за този режим и много точно е написал защо. Ако Наркомански иска да запази поне малко чест - нека той иде на фронта. Но не тихомълком да даде някое медалче, а като старите крале - начело на войската. С удоволствие му даваме и Тагаренко. Да има и друга мишка на фронта за другарче .
  • 20 Сандо

    21 2 Отговор
    Днес ФАКТИ се постараха да ни развеселят с някои материали.
  • 21 Гост

    19 2 Отговор
    Горкия, жив да го ожалиш! От артист до маршал…!
  • 22 НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА ПРЕДИ СЕГА

    22 1 Отговор
    ВЪРХА НА ЦИНИЗМА ..ТОЯ СЕ БОРЕЛ С КОРУПЦИЯТА . ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ЦИНИЗЪМ Е ,ЧЕ ЕС И ЦИГАНСКОТО НАТО ПРИКРИВАТ ЧУТОВИЩНАТА КОРУПЦИЯ , ПРОДАЖБИТЕ НА ЧЕРНО ,НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ИЗПРАТЕОТО ОТ ТЯХ ОРЪЖИЕ.
    СЕКРЕТНА СВЕТОВНА ТАЙНА Е, ЧЕ УК БЕШЕ И Е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА.
    ДААА, АМА НЕ ИМ ОТТЪРВА НА СПОНСОРИТЕ ДА ГО ПРИЗНАЯТ, ПАДА ИМ АВТОРИТЕТЕ ЗА ПОТКРЕПАТА НА ТАКАВА ПРОПИТА ОТ КОРУПЦИЯ ДЪРЖАВА.
  • 23 Дддд

    20 2 Отговор
    Никой не иска да се бие. Насила хората ги карат да ходят на война. Как няма да плащат подкупи.
  • 24 Сталин

    20 1 Отговор
    Там където има корупция,има еврей,и там където има еврей има корупция
  • 25 Сталин

    22 1 Отговор
    А кога ще разследват евреийската мафия в Украйна за отвличане на деца за части към израелските клиники за трансплантация
  • 26 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 1 Отговор
    Ами да започне от жена си, която харчи по 40 000 лири за един шопинг.....не казвам, че зеления е корумпиран, ноооо......
  • 27 Никой

    18 1 Отговор
    Зеленски да бори корупцията, е като лисица да пази кокошарник.
    Ще хванат 2-3 "мухи на дребно" и толкова.
    Киев , е затънал в такива зависимостти от 80те насам, че българските бледнеят.
    Клоуна играе поредната си роля.
  • 28 Та Пак

    14 1 Отговор
    и той като Бочко - бори се със себе си
  • 29 Човече... ...

    9 1 Отговор
    Между другото Слуга на народа , партията приключва своето съществуване....
  • 30 Урюрвкос

    21 1 Отговор
    аве щом дъщерята на военния министър си купи къща в Кан за 7млн евро ясна е работата.
  • 31 крадеца

    11 1 Отговор
    вика дръжте крадците е ситуацията в Украйна. Всички си знаят, че някой (обикновено по-ниско в йерархията) ще го отнесе за "измиване на очите" пред Запада - един вид ние сме непремирими с подобни явления. Обаче, и Запада си знае, че това не е точно така (или по-точно, семейството на Байдън, при това от личен опит).
    Няма лошо - както завземат по едно селце, така и да си отива по един апаш. Всички доволни, украинците чистят имидж и се правят на силни. Ама има ли кой да вярва?!
  • 32 111111

    14 1 Отговор
    Факти се превърна в фекален сайт.
  • 33 Мухахахахаха..

    12 1 Отговор
    Отлично краварски диванни войни. Тук се справяте невероятно. Време е да се докажете на истинския фронт. Украйна има нужда от Вас. Знаем ,че можете очакваме ви, нужни сте на фронта.
  • 34 ДЕДОТИ

    14 1 Отговор
    Най-добрия начин да победиш порока е да му се отдадеш. И зеления така се бори с корупцията и чертите.
  • 35 Няма доказателства,

    10 1 Отговор
    защото никой не търси такива. А тези обяви на всякакво въоръжение в даркнета? Къде отиват приходите от него? А твърденията на мексиканските власти, че до картелите там е стигнало оръжие, предадено на Украйна? Преди имаше и изявление на президент от Африка, че и там вече се появяват. За Ал Кайда да не говорим. И самият Еленски, за който има разследвания още преди войната, че държи имоти и средства в офшорни банки за между 1 и 1,6 милиарда долара. Не са от актьорските му изпълнения, няма толкова богат холивудски актьор. Поне да беше приютил някой и друг украински бежанец в един от множеството си имоти. Само за вилата му в Италия писа италианската преса миналото лято, че е била наета за 2 месеца от руска /?/ двойка.
  • 36 Хахаха

    15 1 Отговор
    Официално подкупеното корумпе, с милиони в офшорките, ще бори корупцията? Това е майтап бе, Уили! Все едно да кажеш, че САЩ се бори срещу войните, които разпалва.
  • 37 Ха,ха,ха

    11 1 Отговор
    Жалък клоун!
  • 38 Шматка

    9 2 Отговор
    Зеления води две войни и, ма губи и двете... напразно се хаби..
  • 39 Гост

    9 2 Отговор
    Предлагам и война срещи наркотиците да започне.
  • 40 Ханко брат

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да бе":

    Може би подражава малко на Фидел Кастро (Ел Коменданте) или на Че може би..... Заради зелените одежди. Така се набива в очи защото Фидел беше най разпознаваемата личност на 20 век, та и на 21.... Тия зелени дрехи се асоциират с бунта за справедливост, с чиста кауза, с идеали и саможертва.
  • 41 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    НАПОЛЕОН БОНАПАРТ НОСЕЛ ПО ВРЕМЕ НА БИТКА ЧЕРВЕН МУНДИР .. ЗА ДА НЕ СЕ УПЛАШАТ
    ВОЙНИЦИТЕ АКО ГО РАНЯТ
    ....
    А ВОЛОДИМИР ЗЕЛИНСКИ НОСИ КАФЯВИ
    ГАЩИ ЗА ДА НЕ СЕ УПКАШАТ ВОЙНИЦИТЕ
    АКО СЕ НАХХХХ
  • 42 Корупцията

    3 0 Отговор
    Най корумпирания ще бори корупция.....
  • 43 Корупцията

    4 0 Отговор
    Най корумпирания ще бори корупция.....
  • 44 Николай Стоименов

    4 0 Отговор
    За да води война с корупцията трябва да започне от себе си тоя наркоман
  • 45 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Крадецът вика – дръжте крадеца !?
  • 46 Псевдоним

    2 0 Отговор
    Много обичам вицове рано сутрин :)
  • 47 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    2 0 Отговор
    НЕ ИСКА И ПОДЧИНЕНИТЕ МУ ЛАПАТ ИСКА ВСИЧКО ЗА НЕГО
  • 48 Арамсамсам

    3 0 Отговор
    Крадецът вика "Дръжте крадеца"
  • 49 Стар корупционер

    5 0 Отговор
    Един след друг рухват пропагандните митове.С нищо непредизвиканата пълномащабна война ,която украинците водят в защита на демокрацията се оказа пълна измишльотина.Каква такава пълномащабна война,като всякакви политици от целия свят се разхождат из Украйна,а слугите на народа станаха милионери,обикалят с яхтите си по морета и океани и си купуват вили в скъпи курорти През това време демократичния народ го ловят като зайци по кюлчетата чужди наемници и го пращат на изтребление в едно крайче на страната.
  • 50 Гражданин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Че той Зеленски е олицетворение на корупцията!Най-мразения човек в Украйна!
  • 51 Джеймс

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "007":

    Преди 1989 щеше да да бъдеш един от най добрите партийни глашатаи.
    Ама днес помията с която се опитваш да ни заливаш не върви
  • 52 Шемет

    2 0 Отговор
    Значи води война срещу себе си !
  • 53 Късата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Клечка е дръпна зеления след изборите в САЩ трябва да мигрира на Луната, макар и там няма да му е спокойно. Скоро памперса ще е история и всичко по старому без част от Украйна разбира се.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Zеленски Vладимир

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Зеленко":

    Да търси миша дупка скоро и техните ще го търсят да го бият. Разпродаде държавата си. Догодина неговия спонсор ще е история пък може и в затвора. Както вървят нещата Тръмп този път няма да го остави на стари години ще лежи при х американска Саври
  • 56 Zеленски

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "007":

    Къде е израстнал я пак. Артист ако не беше войната никой нямаше да го знае мишка най голямото корумпе разпродаде държавата си по бързо от баце.