Last news in Fakti

18 Август, 2023 12:00 2 141 27

Богатството на българския език

  • кирил и методи-
  • български език-
  • думи-
  • богатство

На какво се дължи това синонимно богатство?

Богатството на българския език - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато човек разбере и осъзнае богатството на българския език, той може само да сведе глава и да се поклони на това нематериално богатство - наше основно средство за общуване.Разнообразието и богатството на българския език говори за една дълбока древност - много по-близка до числото 13 000 години, отколкото до прословутите 1 300 години България.

Езикът притежава лексика и граматика. Лексиката, това са думите, а граматика това е конструкцията, според която думите се подреждат в смисъл. И двете - и лексиката и граматиката в българския език, показват изключително богатство, което пак да повторя говори за една забележителна древност, за натрупване на езиков запас във вековете и хилядолетията и същевременно за едно разнообразие и обогатяване в граматично отношение.

Да започнем с един ключов глагол, какъвто е глаголът „говоря“. В различните български краища имаме над десет синонима, т.е. сродни думи, на този основен глагол „говоря” и това са веля, хортувам, оратя, думам, редя, глаголя, ромоня и т.н. Едно невероятно разнообразие, което едва ли се среща в друг език. На български ние може да кажем „съмва се“. Може да кажем „развиделява се“. Може да кажем и „зазорява се“ – отново едно голямо разнообразие и езиково богатство. Имаме думата „врата“, но имаме и думите „порта“, „капия“ и „двер“ ( например „царски двери“).

На какво се дължи това синонимно богатство? Специалистите веднага ще кажат, че към нашия славянски език имаме голям слой думи от османско време, които са турски, персийски, арабски, като например думата „капия“. Думата „двер“ е славянска, а думата „порта“ е латинска. Истината е, че освен множество „турски“ думи, в българския има и огромен пласт латински думи, останали още от времето 1 - 7 век, преди създаването на българската държава. Тази тема почти не е разработена, за голямо съжаление, и очаква своите изследователи.

Много думи в българския са дошли именно още в римско време, когато земите ни са били част от голямата Римска империя, обхващаща целия цивилизован свят около Средиземно море. Тогава в езика на местното население трайно навлизат множество думи като маса, порта, каруца, капа, вила, линия, креда, канал, дирек, номер, вулкан, луканка,кредит, цивилен, нула, кобила, кум, свекър и още стотици думи, както и имената на месеците – януари , февруари, март, април и т.н., който са различни от славянските. Славянските имена на месеци са се запазили и до днес, например в украинския – сичен, лютий, березен, квитен и т.н., понеже римската власт и влияние не е стигнала до онези краища. За разлика от Балканите където тя е продължила около шест века.

Българският език е аналитичен, т.е. безпадежен език, за разлика от всички славянски езици, които са падежни, синтетични, както и езици като немски, гръцки и други европейски такива. В граматично отношение българският език също показва голямо богатство откъм времена на глаголите, родове на предметите, членуване на имената и т.н. Това специфично членуване на имената – човек – човекът, жена – жената, дете – детето, се наблюдава в други два балкански езика – румънски и албански и е една от причините да се говори за дълбока древност на балканските езици, както специфичното образуване на бъдеще време и други неща свързани с граматиката на езика. Учените определят термина Балкански езиков съюз, за да обяснят това явление и говорят за съществуването на обща стара балканска реч, от която и до днес има видими следи в граматиката, най-вече в нашия език.

Това което трябва да знаем ние, днешните обитатели на българските земи, носители на българската реч и на цялото ѝ разнообразие с нейните регионални говори, диалекти, е, че сме пазители на едно огромно богатство – българският език. Българският език, наред с българската природа, българският ген, нашата вяра, са най-ценното, което ни е поверено и което трябва да пазим, така както пазим зеницата на очите си.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факт

    21 7 Отговор
    Има хора, предимно соросоиди, едно малцинство, малко, но много шумно... Добре платени,... На тези хора им пречат паметниците, празниците, християнството, азбуката... Значи те се намират в Чужда държава!!! ГЕРБ+ ПП+ ДПС+ ДБ имат голяма гнусна коалиция от 169 депутати... Ще сменят празници и Конституцията, а това се одобрява от под 20 процента от българите... Какъв абсурд на демокрацията...

    Коментиран от #10

  • 3 Човек

    9 13 Отговор
    Част от това богатство беше заличено с правописната реформа от 1945 г. извършена от комунистите с цел опростяване на българския и приближаването му до руския. Две букви са били премахнати от азбуката ни, както и множество правописни особености. Анти-българската политика на Русия има безброй лица.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Сандо

    17 0 Отговор
    Толкова е богат българския език,че разбираме напоследък колко много сме дали на англосаксите,а и сме с впечатлението,че латиницата е взела за употреба някои букви от нашата азбука.Само едно нещо не можем да проумеем:защо от поне 20 години не ни разрешават да приемем Закон за българския език и кой е този толкова мощен Цензор?
  • 5 Моарейн Дамодред

    16 0 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

    web

    Език свещен на моите деди
    език на мъки, стонове вековни,
    език на тая, дето ни роди
    за радост не - за ядове отровни.

    Език прекрасен, кой те не руга
    и кой те пощади от хули гадки?
    Вслушал ли се е някой досега
    в мелодьята на твойте звуци сладки?

    Разбра ли някой колко хубост, мощ
    се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
    от руйни тонове какъв разкош,
    какъв размах и изразитост жива?

    Не, ти падна под общия позор,
    охулен, опетнен със думи кални:
    и чуждите, и нашите, във хор,
    отрекоха те, о, език страдални!

    Не си можал да въплътиш във теб
    създаньята на творческата мисъл!
    И не за песен геният ти слеп -
    за груб брътвеж те само бил орисал!

    Тъй слушам сè, откак съм на света!
    Сè туй ругателство ужасно, модно,
    сè тоя отзив, низка клевета,
    що слетя всичко мило нам и родно.

    Ох, аз ще взема черния ти срам
    и той ще стане мойто вдъхновенье,
    и в светли звукове ще те предам
    на бъдещото бодро поколенье;

    ох, аз ще те обриша от калта
    и в твоя чистий бляск ще те покажа,
    и с удара на твойта красота
    аз хулниците твои ще накажа.

    Иван Вазов
  • 6 Сандо

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Абе тя и кирилицата е реформирана глаголица,ама нали по ония времена е нямало комунисти да ви се бъркат в главите като бръмбари ...
  • 7 стига бе

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    И затова през година-две се намира по някой "умен" и креслив, който иска да заменим кирилицата с латиница. И това очевидно е само началото - няма да мирясате, докато не ни нахърлузите езика на колонизаторите като официален. За неразбралите - за ингилизкия ми е думата.
  • 8 Московийски пропагандатор

    22 1 Отговор
    Българския език е богат, но изобщо не е лесен. Кое е правилно? :
    Жена мие засмяна.
    Жена ми е засмяна.
    Жена ми е за смяна.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Моарейн Дамодред

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Московийски пропагандатор":

    Много добро попадение, колега. поздравления!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор
    Двойно потвърждение, като отрицание :
    "Да бе, да!"

    Минало незапомнено време :
    " Бил съм съ бил напил!"

    Коментиран от #26

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Московийски пропагандатор":

    Колега , това са
    ТРИ РАЗЛИЧНИ ПРАВИЛНИ ИЗРАЗА
    😉😉😉
    И да , още в пети клас класният ни даваше примера с
    " фаталната запетая" с която може осъден да бъде помолван или пък не 😉😉😉

    От тогава още помня

    " Бъди ВЕЩ,
    за да не бъдеш ВЕЩ ❗"

    🍹🍹🍹
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    айде още един митотворец... а 200 години преди кирилицата с каква азбука са писали българите? Да си чувал нещо за коптската азбука? нали си интернет образован, напиши коптска азбука в гугъля и се запознай с ....кирилицата...:)))
  • 16 Име

    11 0 Отговор
    Българският Език е национална ценност, която не можем да си позволим да изгубим. Трябва да се вслушаме в мелодията му, да преоткрием красотата, която за съжаление сме забравили! Процесът на себеосъзнаване е дълъг, но това не бива да ни спира. Не бива да ни спират и предразсъдъците или пък чувството на обреченост, на безизходица.И, да Българският език наред с българската природа, българският ген, нашата вяра, са най-ценното, което ни е поверено и което трябва да пазим и предадем на поколенията след нас.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Още веднъж:::
    "При аналитичните езици синтактичните отношения на имената и на местоименията на други думи в изречението се изразяват посредством различни предлози
    + т.нар.
    обща падежна форма
    (Casus generalis)"❗❗❗

    Дано схванеш защо пиша
    НА теб,
    а не
    ЗА теб
    🎬🎬🎬

    Коментиран от #23, #25

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Абе , ти плюсчето преди да напишеш поста си ли го слагаш ❓😉😉😉❓
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    очевидно си функционално неграмотен...не можеш да осмислиш написаното...:)) бъди здрав...:)))
  • 24 хахаха

    2 6 Отговор
    от 23 коментара, 8 изтрити...само така, дерзайте...публикувайте графоманските изцепки на разни андрейковци и трийте нормалните коментари...
  • 25 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    драгинко, казус генералис е всъщност именителен падеж...вероятно си достатъчно умен, за да знаеш защо падежът се нарича именителен...:)))
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Еми богат ще е езика

    2 2 Отговор
    Ни разбира се, няма да е мизерен като този на джуджето