Last news in Fakti

1 Септември, 2023 13:29 6 437 35

Милен Любенов пред ФАКТИ: Защо точно днес Борисов коментира ролята на Алексей Петров за съставянето на кабинета…

  • милен-
  • любенов-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • пп-
  • кабинет-
  • алексей-
  • петров

Румен Радев също има интерес от тази конфронтация с управляващите, казва политологът

Милен Любенов пред ФАКТИ: Защо точно днес Борисов коментира ролята на Алексей Петров за съставянето на кабинета… - 1
Кадър: Нова тв
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В опит да отклони вниманието от разследването на „Турски поток“ и изнервен от георадара на „Хемус“, някой претопля и пренаписва истории с бившите си верни крими другари! Това написа в профила си в социалната мрежа Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", за да отговори на Бойко Борисов, който днес каза, че Алексей Петров наистина е сътрудничил за създаването на "сглобката" между ПП и ГЕРБ. Какво още чухме от депутатите в първия ден от новата им пленарна сесия. Пред ФАКТИ говори политологът Милен Любенов.

- Г-н Любенов, новият политически сезон започна. Нещо ново чухте ли от депутатите, което да ви направи впечатление?
- Нищо ново кой знае какво не чухме. Управляващите посочиха приоритетите, които изведоха и преди. Като основни цели за тяхната работа в рамките на тази парламентарна сесия опозицията също се фокусира върху неща, които бяха направени през последните месеци. Така че кой знае какво ново не чухме в днешните изявления.

- Бойко Борисов обяви, че правителството има да свърши 5-6 неща. За 5-6 неща ли се прави кабинет…
- Кабинет се създава с ясна управленска програма каквато на този етап все още не виждаме. Това, което липсва, е по-добра координация не само за законодателната дейност, но и в работата на кабинета. В рамките на миналата парламентарна сесия видяхме как се действаше твърде често адхок, как се правиха промени на промените, но без ясна концепция. Така че в рамките на тези реформи, много трудно ще се получат добри резултати.

- Лидерът на ГЕРБ добави, че Алексей Петров е участвал в съставянето на кабинета… Това какво трябва ни каже… Предвид и факта, че срещу него бе извършено покушение и той бе убит?
- На този въпрос трябва да отговорят и останалите участници в този процес, в тези разговори. Визирам ПП. Защото това, което чухме по този въпрос и от премиера Денков, и от вицепремиера Габриел след покушението, е, че Алексей Петров не е имал никакво участие в процеса на сглобяване на кабинета. Сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва нещо съвсем различно. Този въпрос със сигурност трябва да бъде изяснен, защото се създава усещане, че са водени разговори за съставяне на правителство, които са били задкулисни, а не публични. Когато се водят разговори и върви процес за създаването на кабинет, публичността е много важен елемент.

Сега остават съмнения, които тегнат над кабинета.

Друг въпрос е защо точно днес Бойко Борисов коментира ролята на Алексей Петров за съставянето на кабинета... На него този въпрос му беше зададен и след самото покушение срещу Алексей Петров. Тогава Борисов нищо не каза, а вероятно сега прави опит да отклони вниманието от други теми, които го засягат персонално. Визирам теми, свързани с показанията на Васил Божков и започналата проверка на прокуратурата във връзка с строежа на „Турски поток“. Аз отдавам това негово изказване на това, че така се отклонява вниманието. Не че темата с убийството на Алексей Петров не е важна и какво е неговото участие за съставянето на кабинета. Напротив, темата е важна и трябва да бъде изяснена. Само по себе си участието на Алексей Петров във формирането на кабинета поставя въпроси, на които трябва да се дадат отговори.

- Явор Божанков от ПП-ДБ се закани, че ще внесе законодателни промени, за да се ограничат правомощията на президента. Как гледате на това?
- Румен Радев също има интерес от тази конфронтация с кабинета. Според мен той също търси този сблъсък с управляващите, за да може да се утвърди като някаква алтернатива с оглед на неговите все по-ясни намерения за създаване на политически проект, на политическа партия дали преди, или след края на неговия мандат. Това е някаква стратегия и от негова страна. Иначе промени не трябва да се правят конюнктурно, защото сега президент е Радев, а след две години ще имаме друг държавен глава.

- Ако след време президентът е от ПП-ДБ, дали ще му дадат повече правомощия…
- Не трябва да повтаряме едни и същи неща, през които сме минали. Ставали сме свидетели на такива промени и след това как това се връща под някакъв различен друг режим на работа. Такива промени рефлектират върху работата на основни институции, така че много внимателно трябва да се прецени какво може да се направи и дали това ще подобри начините на функциониране на тези институции. Сега някак се създава впечатление, че промените ще се правят единствено защото между управляващото мнозинство и Румен Радев има открита война. Но трябва да кажем, че до голяма степен за тази война вина има и държавният глава.

- Рокади в МВР, главният секретар хвърли оставка, смяна на полицейски шефове по места. Изпълнява ли се задачата, която чухме да се коментира на онази сбирка на Националния съвет на ПП, чийто запис Радостин Василев разпространи…
- Много много неща могат да се чуят по време на такива сбирки. Въпросът е, че това, на което сме станали свидетели през последните години, е как всяко едно управление прави такива промени и това е право на всяко едно правителство, на всеки един министърът да работи с такъв екип, какъвто прецени. Проблемът е, че се наблюдава политизация на вътрешното министерство и това не е от днес или вчера. На това сме били свидетели в последните 10 и повече години. Работата в МВР трябва да бъде изключително в правомощията на професионалното ръководство, а политическото да поставя целите и задачите, които стоят пред министерството. Ето един факт за тази политизация и той е, че двама от бившите представители на професионалното ръководство бяха назначени за министри в третия кабинет на Борисов, а сега са народни представители. По-силна индикация за политизация на професионалното ръководство няма как да има.

- Ще прескочи ли управлението местния вот?
- Можем само да правим прогнози, но това, което сплотява в момента управлението, е, че не се наблюдава алтернативна коалиционна формула срещу тях. ПП и ДБ нямат друг вариант да управляват, а същото се отнася и за ГЕРБ. Това е една нежелана коалиция, коалиция по неволя. Тя ще изкара толкова дълго, докато не се появи някаква алтернатива срещу нея. Както гледаме обаче последните социологически проучвания, не се наблюдава някаква кой знае каква динамика в електроните нагласи и формирането на нещо ново.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 10 Отговор
    Лидерът на най голямата партия признава за заговор срещу държавата.В САЩ това е най тежкото престъпление и се наказва със смърт.Къде е прокуратурата?

    Коментиран от #3

  • 2 ТтТ

    35 7 Отговор
    Днеска го попитаха дали А.Петков познава папи Петко!??
  • 3 ТтТ

    14 29 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти коментирай, как е Русия!

    Коментиран от #6, #15

  • 4 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    37 8 Отговор
    Сорос от кога щеше да спира грантовете?
  • 5 Излиза

    30 3 Отговор
    че противници на сглобката са заинтересовани да я разглобят и да отстранят посредника при сглобяването й.
  • 6 Последния Софиянец

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "ТтТ":

    В Русия заговор също се наказва със смърт.

    Коментиран от #8

  • 7 влък

    10 0 Отговор
    Аз откъде да знам?
  • 8 ТтТ

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    За Русия може, за САЩ това отдавна е в историята! Но ти може да си пишеш каквото искаш…

    Коментиран от #17

  • 9 лесно е

    22 1 Отговор
    Защото точно днес са го попитали журналистите. М?

    Коментиран от #19

  • 10 истина е

    42 12 Отговор
    Докато боко е на свобода ,тази страна и крачка напред няма да мръдне ,а кражбите ще продължават с още по голяма сила !

    Коментиран от #24

  • 11 Миризлив пор

    28 4 Отговор
    От цялата работа да разбирам ли, че в тази държава най големия проблем е Боко? И за да излезе от властта трябваше някой да отстрани човека помогнал за сглобката? Т.е. трактора? Сега убиеца убиец ли е или е Освободител радетел за свободата и справедливост?
  • 12 Мнение

    11 26 Отговор
    Борисов иска да си вдигне рейтинга предизборно с клевети и подмятания. Вчера излезе статистика, че ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ 21,8 на сто. ПП повиши рейтинга си след успешното начало на управление начело с Денков.
  • 13 Анонимен

    13 4 Отговор
    Интересува ме дали и къде мога да намеря яйца за здравословното ми състояние и кой краде животинчетата, не гласувам за никого, хаир няма от 240 и от 37 години, един и същ човек управлява Бг, днес е на 64
  • 14 Баце ЕООД

    16 5 Отговор
    Герб взима местния вот и разваля правителството.. Това им се иска поне
  • 15 Русия

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "ТтТ":

    Е много по добре отколкото България някога ще бъде...
  • 16 признава и

    14 4 Отговор
    опонентите разбират флашките, Асан пумака, кадруването , помагат на Бойко да се занимава с политика . Хората го арестуваха, той се кара на президента , Лена неска го описа с действията му . Чагъртал я с Алексей , но тя го чегъртала 2 пъти .
  • 17 Хахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "ТтТ":

    САЩ екзикутират по затворите без да се дава гласност по медийте. В Русия разстрел а в сащ мъчение на електрическия стол.
  • 18 Фактъ

    24 3 Отговор
    Боко , като е толкова в час , направо да каже , кой поръча Алексей Петров ?
  • 19 Град Симитли

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "лесно е":

    Щото днес изпълзя от канализацията на видело.
  • 20 много интересно

    21 4 Отговор
    Татко Петко, семейния приятел на видния пловдивски комунист Георги Гергов, бил пръв приятел и с Трактора Петров.
  • 21 Мемфис

    12 19 Отговор
    Не мога да преценя, кой е по- голям подлец и предател между РадеФ и Мутрата! И двамата продадоха България на ушанките, но Мутрата това го прави вече 20;г. докато фатмака започна от преди десетина! И двамата ме ОТВРЪЩАВАТ и в нормална държава не биха си позволили подобни гадости, за които биха лежали в затвора ДОЖИВОТНО!!!
  • 22 моля?

    11 3 Отговор
    Да започнем с финала- не се наблюдава динамика в (вероятно електорални) нагласи!? На хората им писна водевила разиграващ се в последно време. А пък този човечец политолог ли е или адвокат на подмяната?
    Аааа, и как не каза нищо за вината на Русия в цялата работа, много интересно!
  • 23 Бойко Борисов е голям Лъжец. Доказано

    20 9 Отговор
    НЯМАГО Трактора и сега може да лъже каквото си иска и каквото му Изнася!! НИКОЙ НЕ МУ ВЯРВА ЗА НИЩО!! ЗАЩО НЕ ГО КАЗА ТОВА, ДОКАТО АЛЕКСЕЙ БЕШЕ ЖИВ???? МЪЛЧЕШЕ, ЗАЩОТО АЛЕКСЕЙ ЩЕШЕ ДА МУ КАЖЕ, ЧЕ ЛЪЖЕ!!? СЕГА ПРЕДИЗБОРНО ХВЪРЛЯ КАЛ ПО ПП И ДБ!В негов стил, е всичко, да Маскари и Очерня всички около него, та той да изглежда по бял!!? !

    Коментиран от #25

  • 24 любител

    21 6 Отговор

    До коментар #10 от "истина е":

    прав си пич но за ЦСЗ при бай ставри в единочки до живот са не само боко а свитата му харвардчетата сокола и всички национални предатели довели Б-я до пълна разруха и мизерия.
  • 25 любител

    15 6 Отговор

    До коментар #23 от "Бойко Борисов е голям Лъжец. Доказано":

    защо да хвърля кал по ПП- ДБ та те са същите крадци като него разлика няма те играят заедно в един цирк.
  • 26 Анонимен

    5 2 Отговор
    Защото родопите гласуваха за него и ако не гласуват, лошо за герб. Те ги назначаваха явно чрез алексей, къде бяха, че с милиционерско са го предложили за доцент, отдалече трябва да се започне, а не от кики, дано да не се гърмят факти. Тетевен балкана мълчи и ще е интересно,, те са много маргините и не желаят навън, а само турциибългаринеискатвбългария
  • 27 Тома

    12 1 Отговор
    Ами прост съм брат ми и ми е лесно казал бате бойко и за това го е казал точно днес за трактора
  • 28 Анонимен

    10 4 Отговор
    Доган се оттегли, защо някои не го сторят. Време е, ако не бг ще пропада и ще я напускат младите с еднопосочен билет.
  • 29 Четец

    4 1 Отговор
    Съдията, покойник. Да почиват в Мир. Електрическият стол си бе при социализма или викат подсъдимите, влизат в стаята, тока ги убивал, без да усетят, а не, че ссср ги гърмял. Всичко си върви в Бг според мен от 78 години. Кой е кики, дете на дс, защо си намирате всички пренинали през НС за тия 78 години. Безсмислено е да се противопоставяте взаимно.
  • 30 ХХХХ

    4 4 Отговор
    Ще си двигне, ако помаците гласуват за герб, ако не може да измислят измами и да си останат за вечни времена всички. Нямат настроение, видно, но интересното предстои, борисов може да ги омагьоса, кво му е. На държавна хранилка и под негова опека са в някои региони, къде живков ги е затварял с открит лист и са като първобитни хора
  • 31 Анонимен

    6 1 Отговор
    Що си намирате кусури. Всички сте правени от едно място
  • 32 днес

    13 1 Отговор
    чух следната реклама: Ани нямаше да е толкова щастлива, ако имаше цистит! На тя има "цистирен", който я предпазвал от това страдание! И по аналогия моята реклама: Българите щяха да са много щастливи, ако родителите на нашите политици бяха ползвали презервативи "Континетал" по време на акта на зачеването на нашите "управленци"
  • 33 Хипотеза

    10 4 Отговор
    Алексей Петров е играл ключова и много важна роля при съставянето на сглобката
    Типично в негов стил е започнал да рекетира и двете страни които успял да сглоби
    Точно затова се е наложило спешно да бъде отстранен
  • 34 нннн

    9 1 Отговор
    Съвсем логично, А. Петров е бил посредника(сводника) между новата мафия и старата мафия.
  • 35 Колю

    1 0 Отговор
    Боко го е страх де не му вземат парите и да го гръмнат. Явно са му сложили чатала да сваля Правителството. Какво ли не прави човек от страх? Прави всичко което му наредят и признава всичко, независимо дали е истина или не.