Last news in Fakti

6 Септември, 2023 10:05 1 772 63

Да браним Съединението и днес

  • съединение-
  • бранене-
  • днес

 За голяма съжаление и президентът Радев, вместо да работи и да търси пътища за обединение на българското общество чрез  дебати за намиране и подсказване на  правилните национални интереси и приоритети, особено след началото на войната в Украйна, се явява като основен фактор и генератор за разединение

Да браним Съединението и днес  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на д-р Събина Петканска

Жалко, че 138 години след Съединението, осъществено от български родолюбци, които противопоставяйки се на великите сили, включително и на освободителката Русия, осъществяват обединението на Княжество България с Източна Румелия, ние отново не сме обединени от общи принципи, цели и национални каузи. А сме отново разединени, както по време на управлението на Стамболов, както през 1923, 1944 и 1989 години. Разделения, които рязко намаляват националния ни потенциал за развитие като народ и общество.
И ако до преди избухването на войната в Украйна разединението беше основно по линията корупция, организирана престъпност от едната страна и стремеж за правов ред от другата страна, сега към това разделение се добави и разделението към отношението войната на Русия срещу Украйна. Което провокира и разделението на русофили и русофоби, путинофили и путинофоби, а дори започна да се появява и разделение и за правилната външно политическата ориентация на България – за пълна интеграция към ЕС или за отдалечаване от ЕС ,с лозунгите за национална самостоятелност и достойнство ,които прикриват цели за доближаване Евразия.
Тези разделения буквално счупиха обществото ни , разделиха ни на много групи с различни позиции и са много опасно състояние за развитието на съвременна България.

За голяма съжаление и президентът Радев, вместо да работи и да търси пътища за обединение на българското общество чрез дебати за намиране и подсказване на правилните национални интереси и приоритети, особено след началото на войната в Украйна, се явява като основен фактор и генератор за разединение.
Много умело, а в същото време и недостойно се възползва от неправилните и грешни идеи на ПП-ДБ- ГЕРБ за промяна на националният празник 3-ти МАРТ с 24 май. Вредна, опасна и популистка е инициативата му за учредяването на движение 3-ти март за запазване на националния празник 3-ти март.
Позиция за запазване на 3-ти март като национален празник ,която основната част от българите подкрепяме и той умело и недостойно ще я използва, за да вкара още една линия на разделение в обществото ни .

Затова ще си позволя да се обърна към представителите на ПП -ДБ -ГЕРБ , ОТКАЖЕТЕ СЕ от безсмислената инициатива да включвате в конституцията промяната на националния празник. Първо, че в обществото ни съвсем основателно 3-ти март се възприема като рождена дата на третата Българска държава, което се възприема и като успешния край на многогодишна борба за освобождение. Тази дата се подкрепя да е национален празник от 70 % от българите.

Второ, защото символа на 24 май, братята Кирил и Методий ,исторически не са свързани с България и

трето – защото пред обществото ни има много , много по- важни въпроси за решаване и е грешно да се създават предпоставки за разделение по такива символни теми , когато има много не решени прагматични и важни въпроси.

Много по- важно е ясно формулиране и масовото оповестяване на целите за приемане на еврото в България, приемането ни в Шенген и пълната интеграция на България в ЕС, борбата с корупцията и създаването на условия за върховенството на закона, подобренията в образованието, здравеопазването, правовия ред и местното самоуправление, с цел това да се превърнат в общонационални цели,които да ни обединят като общество. Общонационални цели ,по които трябва да се обединим и да намерим лидери с потенциал, които да започнат да ни обединяват за да ги осъществим. И да изградим една съвременна България, тясно интегрирана в ЕС с върховенство на закона и с грижа за всеки българин.

Създаването на съвременното българско общество е формирано с борбите за самостоятелна Българска християнска православна църква ,които се увенчават с успех, с борбите за национално освобождение на които основни изразители са Раковски, Каравелов, Левски, Ботев, Бенковски и много други национални герои и бележат основаването на третата Българска държава, с преломните моменти в историята на третата Българска държава като Съединението , управлението на Стамболов, септемврийското въстание 1923 година, промяната на обществения строй през 1944 година и промените през 1989 година, присъединяването ни към ЕС през 1.01. 2007 година.
Един дълъг исторически път на развитие от почти 200 години , често криволичещ и противоречив, който е предпоставка на база на постигнатото и грешките през годините , да си направим изводи за истинските и правилните български приоритети, завещани от предците ни, да се обединим около обществените лидери, които най -правилно и добре формулират истинските български дългосрочни цели и да изградим интегрирано, демократично и проспериращо общество и България, с която да се гордеем и с радост и удовлетворение да живеем в нея и да завещаем на наследниците си .


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    13 3 Отговор
    Поредната фейк статия от поръчковото сайтче.
  • 2 Селянин

    14 7 Отговор
    Какво съединение с ПП и ДБ, марш предатели американски подлоги
  • 3 инхи

    11 1 Отговор
    Стига пропагандирате, нищо не пишете за ПеПерудките ,,
  • 4 Счетоводител

    12 1 Отговор
    Ако нашите предци са разсъждавали както коментиращите тук, щеше още да има държава България от север на стара планина и държава Румелия на юг. Хайде да бъдем обединени около национални каузи, а не около това кой какво харесва във външната политика. Иначе статията е добре написана.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вън от България

    10 4 Отговор
    продажната сорска зган хохлска
  • 7 истина е

    12 0 Отговор
    Сегашните се съединяват и обединяват само в името на властта и парите , и за това никога няма да станем бяла страна !!
  • 8 Честит празник, братя!

    10 11 Отговор
    И да не забравяме никога думите на Захарий Стоянов:
    "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи."

    Коментиран от #13

  • 9 Квобда браним б ма

    6 5 Отговор
    Киро и лена съединени на парапета ли
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПСР

    11 0 Отговор
    За мен,днешният Празник е много важен,истински и напълно български.Съединението са го направили без чужда помощ,в угрозата на негативна реакция и агресия отвън.Която и идва.Днес обаче,ситуацията след морското бедствие и жертвите,настроението ми не е празнично,за жалост.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Г.С.Раковски:

    8 9 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Русчук, 1-й Март 1886 г.

    Коментиран от #19

  • 15 Захарий Стоянов:

    8 7 Отговор
    "Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница?"

    Коментиран от #21, #24

  • 16 Българ

    8 10 Отговор
    Честит празник на всички свободни българи. А на русофилите ще кажа, че България се обедини ВЪПРЕКИ Русия, а не благодарение на нея
  • 17 Ашколсун бе, Факти!

    6 6 Отговор
    Изтрихте думите на З.Стоянов:
    "Аман ей, аман! Лошо нещо било туй московлука!"

    Коментиран от #18

  • 18 Извинявам се на Факти!

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ашколсун бе, Факти!":

    За грешката...
  • 19 Лъжа

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Г.С.Раковски:":

    това са думи на масона З. Стоянов
  • 20 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    3 1 Отговор
    Пропагандната машина е в действие. Какво съединение с ПП и ДБ и ГЕРБ американски подлоги
  • 21 Как кой?

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Захарий Стоянов:":

    ..авсрийците
  • 22 Това е НАЦИОНАЛЕН

    4 2 Отговор
    Празник, БЪЛГАРСКО дело, въпреки съпротивата на рашата и т. нар "велики сили", обединение на български земи с български етнос са: Княжество БГ е МИЗИЯ, Източна Румелия е ТРАКИЯ, липсва третата част МАКЕДОНИЯ, за която са положени толкова жертви, но пак същите са ни порязали жестоко

    Коментиран от #27

  • 23 вейл

    6 2 Отговор
    На тази мога да кажа , че конституционното задължение на Президента не е да обединява народа с предатели и мафиоти ,които разпродават държавата на чужденците , а да пази народа си и държавата от такива престъпни структури, които благодарение на краварите .управляват държавата .

    Коментиран от #25

  • 24 Рашата,

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Захарий Стоянов:":

    Ръски империализъм, после болшевизъм, днес специални операции, все" освободители", ние желаем вече да ни освободят от себе си рашистите
  • 25 Резидента е с черепа

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "вейл":

    Организира платени метежи, юмручни
  • 26 Сатана Z

    0 2 Отговор
    По днешните стандарти в политиката Съединението не е нищо друго освен анексиране на територията на Турската автономия Източна Румелия от Княжество България.
    Този акт е в нарушение на решенията от Берлинският договор и нарушава териториалната цялост на Османската империя.
    Така е по новоговор

    Коментиран от #28

  • 27 3 март е национален празник

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Това е НАЦИОНАЛЕН":

    Съпротивата е на англия, не на рашата.
    И няма как да има съединение без освобождение

    Коментиран от #45

  • 28 Стига бе

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Сатана Z":

    А какво е, и какъв акт е анексирането на средновековна България от Османската империя?
  • 29 Истината

    2 2 Отговор
    Съединението изобщо не се харесва на Русия, която вижда в обединението на Българския народ заплаха за нейните имперски интереси на Балканите и заплаха за нейните съюзници, начело със Сърбия. Затова началникът на Азиатския департамент изпраща телеграма на управляващия руското консулство в Русчук от 8 септември 1885 година, която гласи: „Моля Ви още днес повикайте в консулството всички висши руски офицери от гарнизоните: Русчукски, Видински, Търновски и Шуменски, а така също началниците на отделните части и им предложете да решат следните въпроси: В случай на отзоваване на руските офицери от България способни ли ще бъдат младите български офицери да заместят руските и да командват бригади, полкове дружини? Има ли сред българските офицери достатъчно способни артилеристи? За колко време приблизително може да бъде приведена в бойна готовност българската армия със свикването на запаса? В състояние ли ще бъде българската войска при отсъствието на руските военни инструктори да устои на въоръжено стълкновение от страна на друга държава? Какви мерки руските офицери намират по – удобни за това, щото в настоящия момент да се затрудни положението в българската армия? Отговорът на предложените въпроси е необходимо да се оформи във вид на решение на руските офицери, съставено във Ваше присъствие. Това решение ще бъде доложено на Господаря Император. Така също Ви моля за отговора на руските офицери незабавно да ми съобщите по телеграфа и да известите генерал – майор княз

    Коментиран от #32

  • 30 Димитър Благоев

    3 3 Отговор
    „…Русия беше тая, която се обяви против съединението на Южна и Северна България. А когато Съединението, въпреки това, беше извършено, Русия не само одобряваше, но и насърчаваше Сърбия да обяви война против България“, (Работнически вестник, 18 март 1913 година).
  • 31 Артур фон Хун

    2 3 Отговор
    „Русия беше първа от европейските сили, която съветваше Турция да окупира Източна Румелия“ пише той и добавя:
    „И тъй, светът доживя до чудното зрелище, че не пострадалата и в правото си нарушена Турция се обърна против българското съединение, а … матушка Русия.
    Матушка Русия не ръкопляскаше и не викаше браво на смелите българи, а посипа незарасналата рана със сол...“

    Коментиран от #40

  • 32 По истината

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    точно така- Русия не е против Съединението, изтегля офицерите си за да не участват в една евентуална война при извършването му. В противен случай, това би означавало, че Русия открито подкрепя Съединението и нарушава Берлинския договор за който е гарант по стечения на обстоятелства. А това автоматично я вкарва във война каквато не може да си позволи към онзи момент - с Франция, Англия и Германия.., а и по този начин ( изключително важно за нас) легитимира акта пред останалите "Велики сили".
    Политиката е сложно нещо (и освен далновидността и разумността) се съобразява с обстоятелствата. Иначе, катастрофа, след катастрофа...

    Коментиран от #36, #48

  • 33 Коч

    4 1 Отговор
    Извинете, каква е била позицията на държавата Украйна спрямо Съединението! Руските офицери неофициално отидоха с българските дружини на границата да защитават Съединението! Украинските там ли бяха?

    Коментиран от #53

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Име

    3 2 Отговор
    Няма какво друго да предложат - затова променят празници - и тяхната не е лека - да се правят на мъже - борци срещу Русия.

    Руснаците отдавна са ни отписали - много сме им важни - в крайна сметка си имат интереси. Иначе - можеше да им взимаме нефта и да пробутваме плод-зеленчук.

    Непрекъснато - едно и също - Радев, та Радев, разбрахме - няма да гласуваме повече за него като Президент.
  • 36 Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "По истината":

    Ако Съединението бе извършено от Народната, русофилска партия на Иван Вазов, Запада тозчас щеше да прати Османската империя да окупира току що освободена България! Затова българите прибягнаха до немного хитър ход - Съединението бе извършено от европейските агенти от либералната партия! Русия естествено няма да е доволна! Както не е доволна, когато влязохте в нато и ЕС! А Сърбия бе подпряна от Австро - Унгария! Когато българите стигнаха до Ниш, не руснаците, а австрийците ги заплашиха, че ако не спрат настъплението, ще срещнат не сръбски, а европейски войски!
  • 37 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Помнете историята си, а не митовете за нея! Защото Съединението не радва всички Велики сили, особено Русия...

    "Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!"
  • 38 Истината

    2 2 Отговор
    Съединението на България е най-омразният за Русия и русофилите празник, защото е извършено против волята на руският император и накърнява руските имперски интереси. Поради тази причина не се чества по времето на социализма и е обявен за официален празник на България едва през 1998 година с решение на Народното събрание от 18 февруари. Най-омразни за русофилите са и Захари Стоянов и Стефан Стамболов, две фигури тясно свързани със Съединението.
  • 39 Захари Стоянов

    1 1 Отговор
    Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?
  • 40 Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Артур фон Хун":

    Какво да напише един германски агент?! 50 години по късно се видя, колко българите мразят Русия - дори Хитлер го разбра, след като не можа да прати българи на Източния фронт! Чели ли сте ,,Негостолюбиво село" от този период, господине? Там, където германския дипломат казва на руския си колега, че те, русите са сътворили височайшата глупост да освобождават един толкова див и неблагодарен народ!?

    Коментиран от #47

  • 41 Първоначално комитетът е за

    4 1 Отговор
    Освобождение на Македония, Одринска Тракия и Източна Румелия.
    Но вербуват З.Стоянов за член на Португалската масонска ложа и той зачертава Македония и Одринско Тракия.
    В спомените си няколко дейци на Съединението сочат, че големият революционер Христо Македонски заплюва З.Стоянов в лицето.
    Антируснаците не обясняват как нашата армия изостави турската граница и замина на Сръбската, въпреки че Изт.Румелия е турска територия.
    Султанът казва, или освобождавайте Румелията, или я плащайте,или влизаме.
    Руският император се отказва от контрибуция която Турция трябва да плати за 82 монюзлатни франка,270 т.злато
    Русия сключва договор с. Ългария която да ги върне за 45 г Оригиналът е наречен Манифест и е в Нац.библиотека.През 1918 г комунистът Ленин ликвидира кредита и не плащаме нищо.Анвксът подписан от Ленин е също там.
    Така Русия освен че дава жертви, плаща и Южна България на турците

    Коментиран от #43

  • 42 Кочо

    1 1 Отговор
    Източна Румелия е било българо - гръцка област! Иначе на табелата нямаше да има надпис на гръцки - ,,Анатолики Румелиа"! Факт! Древният Филипополис!

    Коментиран от #55, #59

  • 43 Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Първоначално комитетът е за":

    Западните агенти побързаха в Деня на Съединението да убият популярния майор Райчо Николов, за да не заеме някой пост в освободената област и попречи на европейските лешояди да опоскат областта! Изобщо, както сега, народа е бил русофил, но продажния ганчовски ген, хищния подъл нрав на демократи от европейски цивилизован тип и парите на западните хищници налагат своята завоевателна страст! С 800 000 души население, Румелия има БВП, колкото двумилионното княжество! Как няма да го опапкат хищниците?!

    Коментиран от #46, #49

  • 44 Историк

    0 1 Отговор
    Малинов учреди движение "Русофили" (и за това го награди лично Путлер), Костадинов си направи партия от движение Възраждане, Чалгаря си направи ИТН от движение "Гергьовден", а сега Радев прави движение "3 март". Забелязвате ли взаимовръзката?
  • 45 Замяната с друг

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "3 март е национален празник":

    Окупатор НЕ Е освобождение, а ПРОПАГАНДА, всички знаем каква, болшевико-рашустка
  • 46 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Кочо":

    Русофилите няма да престанете зя фалшифицирате българската история нали? Какви западни агенти са убили Райчо Николов, защо лъжеш?
  • 47 Артур фон Хун

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Кочо":

    „Българската армия не се съсипа от оттеглянето на развратните руски офицери, а се подсили още повече. Тази беше първата злонамерена постъпка на матушката против България; но след нея последваха и следват още и до днес цяла върволица коварни действия, подкупи, нихилистически покушения на българския държавен глава и много други зловредни намерения за задушаването на България. Но всички тези лоши намерения не можеха да намерят почва в България. Българският народ стои непоколебим като канара и отблъсква с желязна ръка отровните стрели, отправени към него от северния колос с дървените крака.“
  • 48 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "По истината":

    Невярно. Има документи които свидетелстват, че Русия се е опитала да накара Турция да ни нападне, а след това е предоставила и одобрението си за сръбско нападение над България.
  • 49 Истината

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Кочо":

    След като Русия се обявява против Съединението група либерални русофили около Др. Цанков отправя писмено послание "мазхар" до Високата порта, в което те ПРИЗОВАВАТ СУЛТАНА ДА ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ. Този документ предизвиква широко недоволство. Дори турците изпитват погнуса от подобно поведение и наричат Цанков предател. Но след 9 септември документа е скрит от българската общественост защото не е в унисон с официалната политика.

    Коментиран от #50

  • 50 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "Истината":

    Това даже е широкоизвестен факт, тъй че отчаяните опити за продължаване на пробутването на руските фейкове са обречени.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Историк":

    Руските фейкове продължават с пълна сила. Прочети само коментарите на българофоба "Кочо" и ще се убедиш.
  • 53 3-ти украински

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Коч":

    Фронт го отнася във войната, не се прави на осъроумен
  • 54 България над всичко

    4 0 Отговор
    Украйна и САЩ на бунището.
  • 55 информативно

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Кочо":

    В южна България гърци няма, гръкомане, има няколко десетки в Пловдив. Всичката ви работа такава - от муха правите не слон, а кит, дето накрая всички виждат колко е фалшив. Рум идва от Рим - земи на източната Римска империя. Т.е. името е историческо. В източната римска империя гърчолята са били третирани така, че до 7-8 век всички гърци изчезват. Генетически от тогава насам ги няма. Има само едни гръкомани, дето се асоциират с нещо отдавна умряло, защото в очите на неуките някога е дало някаква култура, за корените на която скромно мълчат от къде са ги взели. Като се почне с митологията им, мистериите, та даже и топонимията - остров СамоТраки и други - всичко е крадено от тракийците.

    Коментиран от #56

  • 56 Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "информативно":

    Аз табелата ли да гледам или теп! Пише там - Ανατολική Ρouμυλία! Тогава българите са били толерантни!
  • 57 Размисъл

    2 0 Отговор
    Какво щеше да стане в България, ако тогава не бе съединение, а Сглобка. Като тази нашата сега, между Орел, Рак и Щука или меко казано между Крадец, Лъжец и Мошенник. Тази сглобка ще ни завлече, като морето вчера отнесе коли и каравани, това очаква България.
  • 58 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Авторката хем признава, че 3 Март трябва да остане национален празник, хем обвинява президента, че разединява нацията, като подкрепя 3 Март. Иди разбери!
  • 59 Лъжливото гърче

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Кочо":

    Напиши в нета и прочети:
    УЧАСТИЕТО НА ГЪРЦИЯ В СЪСИПВАНЕТО НА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ, СПОРЕД ПРОФ. ИВАН ДУЙЧЕВ
    за да разбереш защо гърците си наричат я "Анатолики Румелиа"
    " Пред света гръцките автори, в повечето случаи действащи анонимно, представят дори орязаната в Сан Стефано България като сериозна заплаха за гръцките интереси и за гърцизма. От историята е известно и каква борба се води в Източна Румелия в периода от 1878 до 1885 г., за да може източнорумелийските българи да преодолеят гръцката заплаха за народа ни в тези хилядолетни български територии. .."
    ..Най-печалното от всичко, обаче, било това, че неоправданите великогръцки искания намерили пълен отзвук всред английските управляващи среди. Английският министър на външните работи лорд Солсбъри в меморандума си от 1 април 1878 г., както и в изявленията си на заседанията на Берлинския конгрес през втората половина на юни с.г. се обявил против създаването на Сан-Стефанска България с оглед на гръцките искания. За сърби въобще не станало дума. Така, той поддържал, че българите в създадената толкова обширна държава щели да господствуват над многочислено гръцко население и щели да се мъчат да го претопят с помощта на терор. В едно от заседанията на конгреса той заявил, че в новата българска държава гръцката народност щяла да попадне под зависимост от славянското мнозинство, гръцкият език щял да изчезне и гръцкото племе да се стопи“. Съобразно с исканията именно на този английски представител били о

    Коментиран от #60

  • 60 Лъжливото гърче

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Лъжливото гърче":

    ..Съобразно с исканията именно на този английски представител били определени новите граници на България и била разгромена, чрез това, голямата българска държава, създадена в Сан-Стефано.

    Разбира се, Англия се грижела тук главно за своите собствени интереси. Все пак, най-страшните оръжия, които тя употребила за разгрома на българското народностно и държавно единство, били изковани тъкмо от нашите южни съседи – гърците."

    п.п. и преди Филипополис Градът е носил тракийски имена - Евмолпия, Одриса
  • 61 Дреме ми

    0 0 Отговор
    за съединението 😆😆😆😆😆
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ганю

    2 0 Отговор
    Вредните сте вие сегашните мафиотски управляващи боклуци
    Не Радев е причината за разединението, а антибългарската политика на това
    сглобено марионетно правителство.
    3-ти март възтановява българската държава с помоща на Русия
    и след това е Съединението.Самостойна българска църква 1870г
    сегашното управление са води по максимата "Разделяй и владей"