Last news in Fakti

24 Септември, 2023 13:42 4 446 69

Фон дер Лайен пожертва Армения

  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • фон дер лайен

Москва има полза да изчака Пашинян да падне от власт и арменците да разберат веднъж завинаги, че не могат без Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки примирието, азерската армия нахлу в Нагорни Карабах на 20 септември и след като изби повече от 200 арменци, сепаратистите капитулираха. Арменската армия в Ереван си остана в казармите, подобно на българската армия по време на Илинденското въстание, но с по-малко жертви от 1903 г. В сраженията, без да взимат участие във военните действия, загинаха 6 руски войници, пратени там да пазят мира. Президентът на Азербайджан – Илхан Алиев се извини на Путин и с това засега се приключи. За руският президент е важно да има добри отношения с Баку и да отмъсти на арменския министър председател Никола Пашинян за антируската си и проамериканска политика. В Ереван протестите срещу настоящите управляващи не спират, защото азерската заплаха е по-силна от всякога.

Армения днес наброява само 3 милиона жители. Нейната диаспора пръсната по целия свят е вероятно много по-многобройна от живеещите в Кавказ. Арменците са потомци на една много древна цивилизация. За тях се говори още от времето на Александър Македонски. Притиснати от множество империи, те са оцелели до наши дни благодарение на изключителната си национална и етническа привързаност, както и християнска принадлежност.

Настоящите събития са следствие на разпадането на Съветския съюз и настоящите кавказки републики са били част от него. В резултат на което на територията на Азербайджан остава анклавът Нагорни Карабах, населен с етнически арменци. Той е свързан с Армения чрез жизненоважния Лачински коридор. От 1990 до тази година между арменци и азери редовно има търкания, които често преминават в сражения. През цялото време отношенията между християнска Армения и мюсюлмански Азербайджан са били под контрол, благодарение на руското присъствие и влияние. В тези несигурни времена, в Ереван се появява „Отворено общество“ и самият Джордж Сорос дарява опозицията, водена от Никола Пашинян, с 5 милиона долара. Рояк от НПО-та се захващат привидно с борбата за свобода на пресата, за правата на жените, на децата и всички чувствителни теми, засягащи демократичните промени. Реално инвестициите на Сорос са насочени преди всичко срещу руското влияние в Армения.

Те се увенчават с успех в изборната победа на опозицията, начело с журналиста Никола Пашинян през 2018 г. Новите управляващи обръщат гръб на многовековния си закрилник Русия и правят мили очи на НАТО и Европейския съюз, забравяйки не само, че Армения е малка и бедна, но че се намира на пътя между Азербайджан и Турция. В Ереван изглежда са пренебрегнали казаното от Ердоган преди време: „Ние сме една нация – две държави!“ Губи ли Русия от победата на азерската армия в Нагорни Карабах и сближаването на Анкара с Баку? Москва има полза да изчака Пашинян да падне от власт и арменците да разберат веднъж завинаги, че без Русия не могат. Защо? Една друга бивша империя също има значителна роля в този регион, богат на петрол и газ – Иран. Техеран е изцяло на страната на Армения и против излаза на Турция до Каспийско море. В този сложен „Задкавказки възел“ в който се преплитат интересите на Турция и Иран, нищо не може да се развърже без участието на Русия.

Освен Армения, другият голям губещ е Европейският съюз с нейната злополучна намеса в стремежа да се изключи ГАЗПРОМ от европейския пазар. През юли 2022 г., Урсула фон дер Лайен подписа с президента на Азербайджан – Илхам Алиев договор за доставка на 20 милиарда кубически метра газ. От угризение на съвестта или от срам европейската дипломация мълчи пред азерскато нахлуване в Нагорни Карабах. Русия е агресор – да, но Азербайджан какъв е? Миротворител може би? Ежедневно Путин е определян като диктатор - ок. Илхам Алиев какъв е тогава? Миротворец може би?

Преди година и половина Русия нападна Украйна за да защити русофонското население в Донбас, подложено на безчинство и насилие. Азерската армия превзе Нагорни Карабах, населен единствено с арменци. Днес тези 80 хиляди жени, деца и обезоръжени мъже са заплашени от етническо почистване!? Къде са защитниците на Правата на човека, на борците от многобройните НПО-та, платени от Брюксел, Сорос и компания?

Защо мълчат Жозеп Борел, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен? Защо Папа Франциск в реч пред 60 хиляди поклонници в Марсилия призова християните да отворят широко домовете си за африканските имигранти, но не каза нито дума за Нагорни Карабах!?

А ние, които имаме обща съдба с арменците... и ние ли ще мълчим, защото Фон дел Лайен е осигурила нашия комфорт до 2027 година?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    84 10 Отговор
    Важното е да си продаде новите ваксини в България.
  • 2 Боли ги гз на запад

    78 15 Отговор
    Войната в Украйна е "добра инвестиция" за САЩ, Америка унищожава руската армия, без да загуби нито един войник. Това заяви американският сенатор Линдзи Греъм.
  • 3 Делю Хайдутин

    69 10 Отговор
    Ще има пак арменски геноцид.
  • 4 Последния Софиянец

    56 10 Отговор
    Хекимян ще подслони арменците в София.

    Коментиран от #59

  • 5 Наблюдател

    99 10 Отговор
    И Армения се сдоби със своя Саакашвили и Зеленски и плати горчива цена. Америка и ЕС ги накара да излязат от колективната отбрана, да откажат помощ на Русия в Украйна и . А миналата седмица арменската армия имаше мащабни учения с американската. Явно са тренирали как да напълнят гащи и да гледат как азерите завземат Арцах и убиват арменци. През това време техните майдановци крещят пред руското посолство. Поредната тоалетна хартия на Америка.

    Коментиран от #9, #32

  • 6 Бълг

    8 69 Отговор
    Руска маймуна!
  • 7 Сандо

    12 53 Отговор
    Чеков понякога се изказва по въпроси,за които има повърхностни познания.По-добре ще бъде,ако го ползват като информатор за положението във Франция,където наистина е интересно.

    Коментиран от #48

  • 8 Плашимир

    46 8 Отговор
    Събухте Путин. Сега лижете.
  • 9 Сандо

    51 7 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    В момента неиндефицирани американски военни пазят Пашинян и властта му.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бъркаме топлото и мекото.

    25 26 Отговор
    Проблемът в Планински Карабах (така се казва на български) е от 1994 година, когато арменската армия с активна подкрепа от Русия завладява района. Избиват много азери, гаврят се с живи и мъртви и въобще дават всичко от себе си, за да ги намразят за поколения напред. Азербайджан, от своя страна, приема за национална кауза освобождаването на Карабах и започва да се подготвя за това. Укрепва икономиката си, сближава се максимално с Турция и получава от там въоръжения и технологии. Тези конкретни събития стават без намесата на ЕС и Фон дер Лайен в частност. От друга страна ЕС иска да привлече Армения. Не е тайна, че в ЕС живеят повече арменци, отколкото в самата Армения. ЕС смята Карабахския конфликт за затворена страница.

    Към днешния ден Карабахският конфликт наистина е затворена страница. Армения тепърва трябва да решава накъде ще поема.
  • 12 Убитите руски войници

    16 39 Отговор
    Убитите руски войници, 6 броя, се оказаха висши руски офицери, командировани в Карабах с дебели връзки, за да не ги пратят на фронта в Украйна. Коментаторите се шегуват, че ако трябваше да ги унищожават в Украйна ВСУ трябваше да похарчи 2-3 ракети Хаймарс. Азерите са се справили с доста по-малко разходи.

    Коментиран от #15

  • 13 наблюдател

    30 7 Отговор
    То и Грузинците много скачаха , ама да чувате нещо в момента ?
  • 14 пешо

    8 31 Отговор
    е айде сега ЕС са виновни путин има интерес от всичко това и обвинява други защото така му е удобно

    Коментиран от #17

  • 15 жълтата тениска брат

    34 4 Отговор

    До коментар #12 от "Убитите руски войници":

    това е най тъпия коментар за деня .
  • 16 Хъш

    40 9 Отговор
    Браво за силните и откровенни думи господин Чеков. Нека нека българското правителство да каже какво мисли по въпроса, оо да ние знаем какво мисли. Както винаги мисли като шефа. Но ние няма да забравим кои са подлогите които предават жертвата на нашите възрожденски отци, предават бъдещето на България, няма!
  • 17 нема начин

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "пешо":

    Е нали им обещаха в нато и в ЕС.
  • 18 няма арменец миньор нито войник

    43 4 Отговор
    То арменците да си стоят в казармите и да правят учения с краварите - пък руснаците да вървят да се бият с азерите !
    Че от какъв зор ?
  • 19 Защото българите са предатели

    27 9 Отговор
    и ще направят една джамия от Руската църква.
    Няма повече Света София, няма и да има Св. Николай.
    Вие сте на прав път, другари.
  • 20 Айде

    10 30 Отговор
    Най - напред Русия ще си замине! После ще видим!

    Коментиран от #53

  • 21 И така

    21 17 Отговор
    Като гледам статиите на тукашните писатели всички са на едно мнение ,че Нагорни Карабах си изконна арменска територия.Не така казва обаче международното право и самото име Карабах .Та защо журналистите се напъват да припишат тази земя на арменците а не са обективни и безпристрастни като отлично знаят на кого принадлежи тази земя.Видно е,че са поръчкови статии за да изкарат окупаторите като жертви.А защо никой журналист не повдига геноцида от Ходжалъ?Платени статии и журналисти,това е заключението ми.
  • 22 Точно в целта

    26 2 Отговор
    Много истински въпроси, които доста народ не иска и да чуе. Преди да е станало прекалено късно и просто да изчезнем.
  • 23 Като цяло

    39 5 Отговор
    Достоверна статия, но не разбрах от последното изречение какъв комфорт ни е осигурила урсула до 2027 г.?
    Може би нафта по 5 лева литъра и либерален ток за домакинствата по лев за киловат ? Да ви еа ефрозоната и светлото брюкселско бъдеще.

    Коментиран от #25

  • 24 исторически

    24 10 Отговор
    Ако руснаците ги бяха оставили на турците да ги изколят всичките , сега нямаше да го има тоя проблем .
    Обаче видиш ли - руснаците пак са виновните.

    Коментиран от #39

  • 25 за комфорта

    23 3 Отговор

    До коментар #23 от "Като цяло":

    Комфорта е че до 2027 година имаме да плащаме лихвите по заемите на украйна . После ще видим ...
  • 26 Просто човек

    5 27 Отговор
    Няма отърсване от тая путинска марионетка...Аман!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нации

    19 1 Отговор
    които не помнят миналото и историята си, нямат бъдеще.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гражданин

    16 15 Отговор
    Нормалните хора не могат да разберат. Как така Азербайджан нахлува в Нагорни Карабах, нали това е територия на Азарбейджан. Другият въпрос е защо в Нагорни Карабах няма азербайджанци, ами много просто, те са избити от арменците.
  • 32 Калпазанин

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Точно, ама поне чеков пише откровено и за сорос и неговото отворено общество, ама нещо тези отворковци почнаха и да ги закриват
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Верно ли бе

    29 5 Отговор
    Червеят Денков - българският Пашинян.
  • 35 Матей преображенски

    20 1 Отговор
    Фон дел лае,ли лае,значи от нея е топлата връзка с щатите и подкрепата за предателя Пашинян,на когото предстои свержение,арменците са озлобени и ще има революшън,едва тогава ще се обърнат за помощ към Путин.Дано дотогава азерите не са ги изтребили до крак.
  • 36 Радомир

    4 25 Отговор
    Великопен анализ на нещата ставащи на Закавказие,с една забележителна поправка всичко това стана что то лилиПутин слаб,а негов,, приятел,,ердо ,вкарал му отз....д и го държи на поза партер.Ватниците винаги предавали свои приятели, цялата техна история пълна със ,,мужицки,,изполнения
    Сърбия, Молдова, Грузия, Армения,Арцах, Афганистан..........
    Господ да пази народа на Арцах!

    Коментиран от #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 без имена

    7 0 Отговор
    тук става дума за геополитика....нападнали , избили......всичко е за териториите , не за хората.
  • 39 Сандо

    28 3 Отговор

    До коментар #24 от "исторически":

    Ако не беше Руската империя със сигурност сега нямаше да съществуват Армения и Грузия.България - също!А и не само те.
  • 40 интереса клати феса

    23 5 Отговор

    До коментар #37 от "В.В.П.":

    Ами нали всички умни и красиви разправят че не е имало турско робсво . Даже учебниците промениха . Че било съжителство .
    Ееее може отново да съжителстваме ако се наложи ...
  • 41 майстор тенекеджия

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "Радомир":

    А на тебе кой ще заваря сцепения ауспух . Много шум вдигаш .
  • 42 Дядо Бончо

    7 25 Отговор
    Този нафталинен "писател" кога точно видя проамерикански президент в Армения. Държавата почти столетие стои с РУззия и сега за няма и няколко месеца вече станала проамериканска?

    Държите си езика в нафталина г-н "писателю"-чекист, не ставате!
  • 43 Анонимен

    16 5 Отговор
    Наиграха се!Страх ме е за България,е в по-далечно б деще,но с този унизителен слугинаж!Пък,какво,така и така ходим там на пазар и на море,поне да имаме силна държава!Д вярата ще се примирим,след като със смяната на пола го можем!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Всички видяха

    6 19 Отговор
    че русия е твърде слаба срещу тези, които могат да се защитят
    няма да пипнат азерите дори с кутре, за да не ядат боя

    извинили им се за войниците, ...дооообре, той и Ердоган се извини за пилота и самолета, Путин само на извинения го кара, слабак!
  • 46 Милка

    5 15 Отговор
    Поредният пенсионер, който вижда Сорос в шарките на пердета у тях.

    Защо ги публикувате тези ненормалните?

    Коментиран от #55, #56

  • 47 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    6 15 Отговор
    Агент Чеков, за пореден път се "хвърля", като "Матросов на амбразурите" в обречен опит, да пази реномето на русия. Трябва да си много наивен, за да вярваш, че азерската победа в Карабах, по някакъв начин работи за кремъл. Напротив. Възходът на Азербайджан е пряко свързан с възходът на Турция,а поражението на Армения е пряко свързано със залезът на русия.
  • 48 Коко Н

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    +++
    В територията Нагорни Карабах живеят високи горди планинци,които не са арменска семка.Опитът да бъдат анексирани е с помощ от Русия.Видимо е,че турците забравят предателството на изключително обичаните от тях арменци и нещата ще се върнат,където са били преди разрива.
    Г-н Чеков,мисля,че сте в грешка.
  • 49 тука има - тука нема

    4 14 Отговор
    Автора не знае ли или се прави, че не помни за сключения договор през 1997 г. между Русия и Армения за колективна отбрана приятелство и взаимопомощ? Какви отговорности се опитва да вменява на Жозеп Борел, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен в подобна ситуация? Или на принципа 300 чули, трима разбрали е по лесно да манипулираш общественото мнение в определена посока? Или може би някой трябва да обяснява, че няма сестра, но даже не е информиран за критиката отправена срещу нея? А вероятно е имал надеждите ЕС и НАТО да се намесят директно за да се осъществи дългоочаквания от различни злобари сблъсък между двете супер сили на планетата? От тази и други публикации в медиите обаче достигам до извода, че става въпрос за някое левче повече, независимо от начина по който е спечелено. Не е случайно квалифицирането на шпионажа като втората най древна професия в света. Първата всеки я знае, но и двете могат да бъдат обобщят само с една популярна дума.
  • 50 Аз съм веган

    3 8 Отговор
    4000 се изкарват наведен. Авторът да си си ги харчи съм здраве.
  • 51 Теме Рут

    21 5 Отговор
    Гледайте Армения, мислете за България. Това ни чака и нас. Глупостта винаги се заплаща
  • 52 Геро

    7 16 Отговор
    Като стигнах до края на тази пишман-статия и ми стана ясно, че автора е пълно шизо...направо само извънземните не е изредил накрая ...това как го публикувате изобщо? Алооу, факти?
  • 53 Айде дано всички русофоби,

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "Айде":

    платени соросоиди,да си отидете преди всички останали!Няма да липсвате на никого!
  • 54 ама тоз

    2 17 Отговор
    сериозно ли? Фон дер Лайен е виновна за конфликт, който съществува от преди ЕС??!?

    Тези дедки с мозъци от водка наистина трябва да спрат да говоря, веднъж та завинаги!!!!!

    Коментиран от #60

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бай Бай Лов

    4 0 Отговор
    Американското посолство в Ереван е най-голямото в тази част на света.Америка за Армения командва.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 да да

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "ама тоз":

    ти пий хапчета..но те се пият само с вода, без ракия..че убягва ти мисълта..
  • 61 Хххххххххххх

    9 1 Отговор
    Нека това е урок за България. Нека видим до къде ще ти докара слугуването пред Запада.

    Коментиран от #68

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 чекинята

    2 1 Отговор
    вече не и стигат сомалийците.много нервна
  • 64 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Илхан може да си въобразява, че е приключило, но жа ама бубата. Голама грешка е допуснал с убийството на руските войници.
  • 65 Търновец

    2 1 Отговор
    Урсула иска да стане шеф на НАТО и много зависи от Бербок и Израелските лобита в Германия и САЩ и затова предава Армения. А не е вярно че Азерите са Тюркяни - по произход те са по скоро Персийско племе, но са били турцизирани, а Българското правителство както винаги малчи - кога Баце и Шишо са правили нещо добро за България. Путин мълча и преди години когато Ердоган превърна катедралната църква Света София в джамия - малко преди Турски поток, но Путин не е Християнин. А Армения е наследник на древните Арамейци а те идват от Страните - съседи на Шумерите. Жалко.
  • 66 Брат Румен Ралчев

    0 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 67 Иван Грозни

    0 0 Отговор
    Чеков ако група сепаратисти не дай боже вземе оръжие и стреля по български полицаи в България няма ли да е редно българската армия да "нахлуе" и да отговори по категоричен начин. Камата има две остриета.
  • 68 Рррррррр

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Хххххххххххх":

    А докъде ни докара слугуването на Русия??????
  • 69 резервист

    0 0 Отговор
    ЕС отдавна не е това за което се представя. Той се превърна в един голям съветски съюз, в който управляващата върхушка става все по некомпетентна и изолирана. Решенията се вземат незнайно къде и с неразбираеми мотиви. Двойните стандарти се прилагат навсякъде, както в отношенията с други страни, така и към страните членки. Корупцията за която постоянно ни сочат с пръст се оказа проникнала във висшия ешалон на ЕК. А пък Пласмасовата Урсула я приеха на официално посещение в Китай като заместник министър. Но пък бонус ще и останат баснословните печалби покрай ваксините.