Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 19:01 1 988 11

Защо в Япония има толкова много жертви на психически тормоз

  • япония-
  • тормоз-
  • японци-
  • психология-
  • деца-
  • ученици-
  • психически тормоз-
  • училище-
  • мобинг

Защо толкова много японци стават жертва на мобинг?

Защо в Япония има толкова много жертви на психически тормоз - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо в Япония психическият тормоз, т.нар. мобинг, е толкова широко разпространен? Всяка година в японските училища над 600 000 ученици са подлагани на тормоз. И то въпреки специалния закон срещу мобинга, който действа от 10 години насам, пише германската обществено-правна медия АРД.

Кореспондентът на АРД в Япония Бернд Муш-Боровска е посетил началното училище "Фунабаши" в Токио. Там той е видял как учениците в пети клас обсъждат в групи току-що излъчен филм за мобинга. В него се разказва за ученик, тормозен от група в класа си по време на социални дейности, както и в социалните медии.

Класът работи на групи, за да стигне до възможните решения на проблема с тормоза, показан във филма. Учениците трябва да заемат позиция. Биха ли се намесили, т.е. биха ли помогнали на изолирания съученик, биха ли съобщили за случая или просто биха предпочели да стоят настрана?

По-голямата част от децата казват, че ще се намесят при случай на тормоз и ще информират учителя. Някои обаче предпочитат да не го правят, за да не се окажат в крайна сметка и те жертви на психически тормоз.

"В Япония този проблем е огромен"

Последните данни на японското Министерство на образованието за 2022 година са документирали над 600 000 случая на тормоз. Според публикации в японските медии напоследък дори се предлагат застрахователни полици за потенциални жертви. Те покриват разходите за психологическа помощ, за евентуална смяна на училището, за нови училищни униформи и учебни материали.

След няколко много сериозни случая на психически тормоз в японските училища от миналото, преди 10 години бе приет законът срещу тормоза. Наред с останалите неща, той задължава училищата редовно да разглеждат темата в часовете си. Както и да предоставят услуги за подкрепа на жертвите на тормоз, обяснява Дайзабуро Танияма, инициатор на проекти за подкрепа. В миналото самият той е бил жертва на тормоз.

"В Япониятози проблем е огромен. Въпреки закона, който влезе в сила преди 10 години, има все повече случаи. Също и по-сериозни случаи, при които учениците вече не влизат в клас и дори се самоубиват", разказва Танияма, цитиран от АРД.

Една от причините за всичко това е училищната система. Учениците винаги се намират в една и съща група по време на целодневните уроци - в клас, през почивките, по време на спорт и при следобедния контрол. Трудно е да се избегнат възникващите социални конфликти.

Освен това и родителите са част от проблема, смята Сейджи Фурутани, учител, който участва в проекта за борба срещу психическия тормоз. При възникнал конфликт много от тях са убедени, че тяхното собствено дете е право и не подлага други деца на тормоз. "Родителите трябва много по-често да разговарят със своите деца и да проявяват повече разбиране към останалите", казва той.

Учителят Сейджи смята че голяма вина за ръста на психическия тормоз сред учениците имат и интернет и социалните медии.

Мобинг не само в училищата

Дайзабуро Танияма, който сега се занимава с услуги за подкрепа след собствения си опит с тормоза като младеж, е разработил апликация, чрез която жертвите да могат да получат помощ. В нея свидетелите на подобни инциденти, които не са взели участие в тях, могат и да съобщят за случаи на тормоз. "В момента нашето приложение се използва от 1250 училища, което означава, че досега сме стигнали до около 360 000 деца и младежи с тази услуга", казва Танияма.

Но в Япония тормозът е широко разпространен и в живота на възрастните - на работното място, например. Миналата година бяха затегнати наказанията за кибертормоз. Оттогава обидите и клеветите в интернет и социалните мрежи могат да бъдат наказвани с глоби, еквивалентни на до 2500 щатски долара, а в някои случаи и даже със затвор.

Затягането на закона беше предизвикано от самоубийството на млада актриса през 2020 година. Тогава жертвата бе подложена в интернет на буря от послания, съдържащи омраза и обиди, припомня АРД.

Автор: Бернд Муш-Боровска ард


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изкукуригало племе

    20 3 Отговор
    щом приемат за нормално атомните бомбндировки над Хирошима,та чак и първи дружки с американците.
  • 2 ОМИР

    14 3 Отговор
    след 3 ЯДРЕНИ УДАРА -НОРМАЛНО Е ДА ИЗКРЕЙЗЯТ --ДАЖЕ ДА ОБИЧАТ ТЕРОРИСТА
  • 3 Гориил

    11 3 Отговор
    Животът на острови, предразположени към урагани и земетресения, прави японците груби и жестоки. Освен това Москва денонсира споразумението за риболов с Токио.Всички японски риболовни шхуни подлежат на задържане и арест. Руските граничари откриват огън без предупреждение.
  • 4 бай Даньо

    11 2 Отговор
    Защото японците са откачени масово. Аз лично не познавам японец без някакъв вид психично отклонение ... в България е време да отрезвеем от япономанията. Япония толкова стресово общество че някои я наричат края на капиталистическия път въпреки че напоследък корейците като че ли ги задминаха леко ....
  • 5 Двете

    8 2 Отговор
    Държави Япония и Южна Корея се конкурират по ненормалност , в Южна Корея вече има училища за самоубийци . Накрая Северна Корея ще се окаже много по нормална от тях тези ще се избият помежду си .?
  • 6 Винкело

    2 2 Отговор
    Що ли? Ми щото са много. 600 000 изтормозени. Ако питате у нас сополетата, ще се покажат къмто 100 000 измъчени, че требе да учат. Пък японците са барем 30 пъти повече от българете.
  • 7 Алфа херинга

    2 1 Отговор
    Дойче зеле, я да им въведат едни транс учители, да затегнат малко дисциплината. Най доброто решение, нали?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    3 1 Отговор
    В България е същата бройката, а сме 20 пъти по малко от японците 😉
  • 10 Търновец

    0 0 Отговор
    В Япония има около 125 милиона хора а в Токио повече от 38 милиона, Японците са трудолюбиви и издръжливи и за разлика от Израел си плащат сметките сами. А Японците които срещам тук в Търново са много любезни, те обичат Търново. В Японските училища няма такива престрелки както в САЩ
  • 11 ганю

    1 0 Отговор
    не беше така когато имаше самураи
    ако не знаете откъде сте тръгнали
    не знаете накъде отивате