Last news in Fakti

10 Декември, 2023 19:01 3 339 22

"Днес ще уча каквото искам": едно по-различно училище

  • училище-
  • германия-
  • ученици-
  • образование-
  • уроци-
  • знание

Директорът залага на самостоятелността и е убеден, че стриктните уроци пречат на качественото учене

"Днес ще уча каквото искам": едно по-различно училище - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В едно по-различно училище в германската провинция Баден-Вюртемберг всяка сутрин учителката поздравява децата с таблет в ръка. Всички те също имат таблети. Урокът е по математика и се нарича входящ урок - такъв вид занимания се провеждат по всеки предмет само веднъж седмично. През другото време учениците се обучават самостоятелно, разказва германската обществено-правна телевизия АРД в репортаж за училището.

16-годишната деветокласничка Виктория Дузинска проверява на таблета си дали правилно е решила задачите по математика и остава доволна от резултатите си. "Хубаво е човек да прави грешки. Така може да ги поправи и да ги разбере по-добре", казва момичето.

Без програма и класна стая

Отново в таблета Виктория може да провери и каква е програмата ѝ за деня. В това училище обаче тя не е фиксирана. Момичето само решава кой предмет иска да учи и кога. След входящия урок тя решава да продължи подготовката си по математика. За целта се качва в т.нар. Студио за учене - голямо помещение с много места за работа. Момичето си има свое собствено бюро там. Всички нужни неща обаче са вече с нея - в таблета. Това е най-важното нещо в това училище, пише АРД.

В студиото за учене всички деца спазват тишина и са съсредоточени в работата си. Позволено е само да се шепне и всички спазват правилата. Тук учителите се наричат ръководители на обучението или треньори, а бюрата им са в центъра на помещението. Те стоят там през цялото време, за да са на разположение на учениците, ако имат нужда от помощ.

Седмичен план по желание на учениците

Веднъж седмично учениците в това училище имат и т.нар. коучинг. Всеки ученик си има специален педагогчески съветник. Мария Шедлер дава съвети на Виктория и ѝ помага да организира седмицата си. Учениците решават и кога да полагат изпити, обяснява АРД. Правят го тогава, когато се чувстват подготвени.

Мария Шедлер е убедена, че тази концепция за учене ще функцонира и в големите градове с проблемни квартали - най-вече заради връзката между ученици и учители.

Директорът на училището Щефан Рупанер е превърнал учебното заведение в общност, където всички се обучават заедно и свободно. Той е убеден, че стриктните уроци само пречат на качественото учене. В това училище няма класни стаи, каквито ги познаваме, а маси, дивани, кресла, възглавници - учениците се разполагат, където желаят. Някои учат съсредоточено, а други си говорят.

Директорът обяснява, че от пети до десети клас учениците са на едно място. "Тук всеки може да учи както иска - няма значение дали е седнал, дали стои прав или е легнал. Има проучвания, които показват, че децата на възраст до 13 години учат най-ефективно, докато лежат, чак после се нарежда ученето в изправено положение и на последно място седнали. Най-добре е да могат да променят позицията на тялото си. С това сме се съобразили и ние", обяснява Рупанер пред АРД.

16-годишният ученик Невио Франке казва, че иска да завърши точно това училище, след като преди е бил в две други. Според него той много е подобрил представянето си откакто е тук. "Тук можеш сам да решаваш какво искаш да учиш и да се концентрираш над нещата, които все още не умееш."

Доколко успешен е този модел?

Директорът Рупанер непрестанно се налага да отговаря на един въпрос - доколко успешен е този модел? Според местния еквивалент на PISA училището в Баден-Вюртемберг се представя много по-добре от останалите в района. "Резултатите ни са над средните", обяснява директорът пред АРД. "По всички показатели. Целта беше да създадем място, където всички да изпитват удоволствие от ходенето на училище. Това дава резултати."

Има и още нещо, което е много важно за директора - всеки, който иска да работи по този модел другаде, няма да има проблеми с финансирането. Това училище е държавно и се финансира като всяко друго в Германия.

Деветокласничката Виктория вече пета година е в това училище и казва, че не може да си представи да отиде в друго, пише АРД. Многото отговорности, които младото момиче поема тук, не ѝ пречат - даже напротив. "Когато ходиш на училище, се учиш на отговорност. Порастваме и по някое време вече се налага да поемаме отговорности."

Автор: Юлия Хенингер ард


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 5 Отговор
    Трябва да заиграе тоягата в училище за да има резултати.
  • 2 Нашите ученици в 7-ми клас

    19 3 Отговор
    не могат да събират и изваждат.
  • 3 В проблемните квартали ще учат:

    13 4 Отговор
    Как се отваря брава, как се отваря електронна брава, как се точи карта, как се точи банка, как се стреля с пистолет, как се стреля с гранатомет, как се пласира Бело, как се прави амфета, как се отваря Мерцедес , как се измъкваш от куките. Това са мечтите, културата и мирогледа в проблемните квартали
  • 4 Смартфоните ще разкажат играта на децата

    21 3 Отговор
    След 10 години ще дойде едно тотално дебилно поколение.

    Коментиран от #6

  • 5 Не споменахте

    21 4 Отговор
    какъв учебен план са си избрали Мехмед от Афганистан и Абдулах от Сомалия.

    Коментиран от #21

  • 6 "Страхувам се от деня,

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Смартфоните ще разкажат играта на децата":

    в който технологията ще надмине нашето човешко взаимодействие. Светът ще има поколение идиоти." - Алберт Айнщайн. Казал го е преди 1955г. (тогава е починал) когато не се е знаело какви комуникации ще има в бъдеще.
  • 7 Алфа херинга

    11 2 Отговор
    Де факто, вместо да спрат по цял ден в тях, го правят в училището.

    Коментиран от #9

  • 8 Кольо,

    17 4 Отговор
    Когато и аз бях ученик до осми клас играеха шамарите и показалката през ръцете!
    А ако се оплачех татко ще ми изпере още няколко шамара във врата!!
    Този метод беше много ефективен и възпитателен,нарича се още Макаренковски.
    Или с едната ръка държиш моркова а с другата тоягата!!
  • 9 Алфа херинга

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа херинга":

    Спят имах предвид, не спрат
  • 10 Курций Руф

    13 2 Отговор
    Тези са готови за нашенски депутати.Работят,когато и колкото си искат,като един ги наблюдава отвисоко,да не си изкълчат показалеца,докато търкат по екрана на телефоните си и да си пишат трудова злополука.
  • 11 Сандо

    12 2 Отговор
    Триумф на неолиберализма.И на сатанизма,направил още една малка,но решителна крачка към унищожението на човечеството.
  • 12 Едно време ни гледаха ноктите

    12 1 Отговор
    на входа на училището, дали са изрязани и нямат кал. А сега малките кифли се разхождат с 3 сантиметра маникюр.

    Коментиран от #13

  • 13 Признай си

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Едно време ни гледаха ноктите":

    една такава кифла ако ти падне, какво ще направиш?

    Коментиран от #17

  • 14 Алекс

    3 5 Отговор
    Ще я изплющя,не по гейджендърските закони от европедалският Брюксел..!
  • 15 Объркано Атлантиче

    10 2 Отговор
    В Хамбург се издирва "опасен екстремист", дръзнал да постави забранена коледна елха с подаръци в двора на детска градина.
    -- Kita zeigt Wehnachtsbaum-Spender an --

    Ако не знаете, от известно време показването на християнски новогодишни символи в Европа е обявено за „нарушение на религиозната свобода".. само следете и тук как постепенно ще ни променят обичаите, нравите, вярата и културата.
  • 16 Дедо

    6 1 Отговор
    "Деветокласничката Виктория вече пета година е в това училище" дано да не е все в 9ти клас.......
  • 17 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Признай си":

    Понеже със сегашните кифли нормален интересен разговор с някакви наченки на интелигентност е трудно да се води,то тогава остава ...да бягаме.Че не се знае какво има в гащите - едно време поне носеха рокли и поли,а сега?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    1 0 Отговор
    Поредния проект , да се изкарат пари .
    Предполагам , че се спестяват и преподавателски длъжности- икономия на средства . Така или иначе имат недостиг на учители , така поне казват.
    Не е трудно да се досети човек , навярно липсата на мотивация и нежелание на преподаватели да работят в училище заради мулти-култи модела !?
  • 20 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    А след това самостоятелно ще решава кога да дойде на работа и кога , а също така дали ще свърши нещо или не. Прекрасен нов свят
  • 21 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не споменахте":

    Плана на коментар 3
  • 22 катран

    0 0 Отговор
    ще правя квото искам и ще уча ако пожелая..типично в стила да дойче зеле да рекламира такива напредничави практики, а те идват от мин.на обр. а там са леговище на соросоидни благодетели..както и при нас...за това българските ученици ще осъмнат без да се запознали с Вазов...и затова робство е нямало а имало владичество..и не се учудвайте ако утре прочетете в някой учебник по най новата българска история наложен от шарлатани..че ес е освободил българи от османско присътствие..Честито на печеливши..