Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 17:21 3 904 10

Спешната помощ на ГЕРБ или как Костадин Ангелов се опитва спешно предизборно да хвърли вината на другиго

  • асена сербезова-
  • спешна помощ-
  • одит-
  • стойчо кацаров

Какво е общото между спешната помощ и недостига на лекарства? - Желанието на предишните управляващи да отклонят вниманието от своето последователно в годините действие и бездействие относно важни за здравеопазването въпроси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“ГЕРБ сезира прокуратурата за загубените пари за спешната помощ. Проверката трябва да обхване мандатите на здравните министри Стойчо Кацаров и проф. Асена Сербезова, виновните за провала на проекта трябва да си получат заслуженото, категоричен е проф. Костадин Ангелов” на 28.06.2023 г., като съобщава това в някои медии. Кои обаче са виновните за това?

Под въпрос е поставено изпълнението на проект за 164 милиона лева и ГЕРБ сезирайки прокуратурата за това, всъщност ще подбудят разследване срещу собствените си министри. Години наред дейностите по този проект изостават, а се предприема само по-лесното и бързото – закупуването на апаратура и линейки. В застой е обновяването на сградния фонд на спешната помощ, а проектът е удължен с няколко години, поради лошо управление на дейностите.

Оказва се, че по времето на управлението в последните години, проектът BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 е трябвало да приключи през 2020 г. Е как тогава един министър, управлявал в периода 13.12.2021-02.08.2022 г. може да е виновен за провала му? Каква е истината зад това поредно популистко внушение на проф. Ангелов?

Проектната документация е разработена в периода 2016 – 2018 г., със значително закъснение – тоест част от проектната документация е разработена преди първоначално планирания край на проекта. От 2018г. до 2022г. техническото състояние на обектите се е влошило значително – изолацията по покривните конструкции, шпакловките и вътрешните мазилки са компрометирани, външната мазилката е подкожушена, дограмата е провиснала и част от стъклопакетите са счупени. В проектната документация не са разработени проекти за изграждане на външни връзки по части „Електрозахранване“ и „ВиК“ и участниците не са оферирали изграждането на такива. Именно това се установява, когато аз поех ръководството на министерството и в частност проблемите, свързани с този проект, който е трябвало да приключи две години преди това.

Какво още се установи? Проектът стартира през м. октомври 2018 г., тоест в годината, в която първоначално е трябвало да бъде приключен. Това е проект за обновяване и модернизиране на 237 обекта... Към месец декември 2021 г., когато аз поех управлението на министерство на здравеопазването са завършени едва около 10 обекта с издадени Акт 15 или Акт 16 от общо 235 обекта от системата на спешната медицинска помощ. Обществената поръчка за линейките с висока проходимост е била провеждана неуспешно няколко пъти. Установи се и, че в бюджета на проекта е заложен недостатъчен финансов ресурс, предвиден за тези строително-монтажните дейности, особено на фона на значителното повишаване на цените в строителния сектор през 2021 и 2022 година.

На фона на обвиненията на проф. Ангелов лично към мен, мога да споделя какво направи ръководството на МЗ по времето, когато аз бях министър, въпреки това тежко наследство:

eжеседмично се провеждаха срещи с водещите дирекции и експертите в тях, като се определяха ясни цели и се отчиташе изпълнението им. В резултат от това, в рамките на 7 месеца бяха завършени строителствата в 11 обекта, което е повече от общия брой завършени обекти от началото на проекта през 2018 г. до края на 2021 г.

успоредно с това се активизира работата на други 37 обекта, като повече от 10 от тях са в напреднал етап на изпълнение и тяхното завършване предстоеше, когато мандатът ни бе прекратен предсрочно. На тези обекти “преряза лентата” д-р Асен Меджидиев.

Започната бе процедура по преобявяване на обществени поръчки под условие за обектите, за които няма избран изпълнител, с актуализирани прогнозни стойности..

Изпълнението на тези дейности се случваше в изключително неблагоприятна икономическа обстановка, породена от края на поредната COVID-19 вълна в началото на 2022 г. и породения от няколко събития значителен ръст на цените на строителните материали и труд. Това попречи за постигането на още по-добри резултати и завършването на по-голям брой обекти. За справяне с проблемите, породени от инфлацията, Ръководството на МЗ предприе стъпки към извършване на независим анализ на ръста на цените в сектор „Строителство“, чрез който да се определи формираният недостиг на финансови средства по бюджета на проекта. Дейността бе успешно изпълнена, в резултат на което служебното правителство завари актуална количествено-стойностна сметка, отговаряща на пазарните равнища за изпълнение на предвидените строително-ремонтни работи.

За няколко месеца успяхме да завършим повече обекти, отколкото за периода 2018-2021 г. Удобно, проф. Ангелов замълча по тази тема, след което месец след това се активизира по друга – недостига на лекарства.

Отново, с незадълбочени познания в темата, въпреки краткото му битие на здравен министър поднесе една чувствителна за хората тема – недостига на лекарствени продукти. Като министър, той твърдеше, че такъв няма, а когато аз поставих този въпрос по времето на първата вълна от COVID-19, дори бях обвинена, че всявам паника, приравнено като терорист. При това, заради съобщаването на информация, която бе предоставена предния ден от Европейската агенция по лекарствата по официални канали. Сега, когато Ангелов откровено поднася само част от истината, тази, която обслужва предизборните интереси, къде са институциите да се намесят, защото подава фалшиви сигнали за тревога? Вярно че с годините свикнахме на двоен стандарт – за “наши” и “ваши”, но не е ли време да дадем път на фактите и обективността? Именно това е истинската промяна, която ни трябва. Какви са фактите? Доклад на ДАНС е категоричен, че именно законодателството, създадено през 2018 г. от парламентарното мнозинство по това време е довело до този недостиг. Мнозинството, от което проф. Ангелов бе част. Недостигът на едни или други лекарства в България е резултат от цялостната лекарствена политика, която се провежда в последните 15 години, а не от “замяната” на една формула с друга преди година – действие, което е законосъобразно и което проф. Ангелов определя популистки като основната причина за недостиг. Лекарствената политика в България е организирана така, че няма улеснен паралелен внос на лекарства в недостиг (напротив, на практика той в продължение на години е затруднен), няма възможности за генерично заместване, няма пълна дигитализация на процеса на предписване и отпускане на лекарствата (за да знаем какво се случва с всяка една опаковка на територията на страната) – самият проф. Ангелов сложи “спирачка” в електронното предписване на лекарства с бяла рецепта, а политиката на ценообразуване и механизма за устойчивост на НЗОК “прогониха” стотици продукти от лекарствения пазар в България. Едва 29% от лекарствата за редки заболявания, които са разрешени за употреба в ЕС са налични в България. В периода 2014-2022 г. 3000 лекарства са изтеглени от българския пазар и това няма нищо общо с каквато и да била формула!

Сега, конкретно за обвиненията по “променената” формула. През 2018 г. се приема законодателство, според което потреблението и наличностите на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък се следят чрез Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), която се администрира и поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата. Тази система трябваше да започне да функционира от м. февруари 2019 г., но бе забавена две години! Факт, който проф. Ангелов пропуска да коментира. Именно по времето, когато той беше министър на здравеопазването, СЕСПА започва да функционира, както се оказва, в резултат на разпореден от мен одит, определяйки кръгът на лекарствени продукти с недостиг в нарушение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Очаквам службите да се сезират защо проф. Ангелов е приел система, в която е заложена формула, в нарушение на закона, както се установи от разпоредения от мен одит, както и десетки бъгове в системата. Знаел ли е за това, ако не е – защо, а ако е знаел кой го е мотивирало да го направи. Защото моите действия са мотивирани от отговорността за спазване на закона. Всякакви други твърдения, ще му се наложи да доказва по надлежния ред. Но преди това трябва да осмисли сложната проблематика и на това явление, за което имаше коренно различно мнение, когато беше министър. При мен промяна няма...

Автор: Асена Сербезова


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    30 2 Отговор
    Костадин Ангелов не е никакъв професор, а най-обикновен шарлатанин, докоснал се, благодарение на партия ГЕПП до най-високото ниво в медицината на страната! Той е за съд и присъда, а те май пак за министър го гласят.. Е как да има оправия в тази държава?
  • 2 ха ха

    15 11 Отговор
    Тази още ли не е в затвора за терора със зелените сертификати в помощ на фарма компаниите?
  • 3 Коцко за затвора

    24 1 Отговор
    Костадинка е готова да види бай Ставри от близко, ама няма нито съд, камоли прокуратура….

    Жалки институции - мизерстващ народ…..
  • 4 ИСТИНА Е

    20 1 Отговор
    Няма герберистки депутат който да не е за затвора поне за 10 год., а гуруто им за 100.
  • 5 д-р ох боли

    18 1 Отговор
    Ангелов като ходихте с Балтов като доктор и санитарка до Разлог да приберете Каролев колко забогатя спешната помощ бе тъ---
  • 6 лекар

    4 15 Отговор
    Не съм фен на Костадин Ангелов , но в сравнение с Асена Сербезова е цвете за мирисане , чист като сълза , света вода ненапита ! Кака Гюкчен е шефката на фармамафията диктуваща лечението на пациентите в противоречие с медицината , но във финансов интерес на фармацевтичните акули във вреда на болните !
  • 7 Истина

    5 9 Отговор
    Сегашния Министър каза по
    Телевизията,че Сербезова е в играта с лекарствата,защото е променила процентите за право на износ на лекарствата,което е противозаконно ,така че тази милионерка да не се прави на ощипана мома.
  • 8 Наблюдаващ

    5 1 Отговор
    Проект, намерение, времена комисия... Неща с които да се оправдават мераците за пари. За начин да се свърши работа не се предвижда. Защо тя или той.... Защо не аз/ние да не намажем от тия пари.
  • 9 Анонимен

    0 0 Отговор
    Eто може би така става.Германия недостиг на лекарства повече от 9 месеца.Казаха ще поръчаме в други страни .
  • 10 Анифармамафиот

    0 0 Отговор
    Сербезова е част от фарамамафията. Промяната, с която се улесни паралелния износ на евтини лекарства от България е нейно дело. В създаването на самия закон също има пръст, като директор на ИАЛ. За това липсват лекарства днес. Да не забравяме чистката, която направи в националната онкология в София и махна без никакво основание единствения директор, който защити интереса на държавна болница пред фармацевтичните фирми и оправи всички дългове. Сербезова е за затвора, не да пише оправдателни статии.