Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 09:17 7 885 27

Калоян Методиев пред ФАКТИ: Етикетът се оказа менте – кабинетът е антиевропейски по съдържание и действия

  • калоян-
  • методиев-
  • герб-
  • бсп-
  • борисов-
  • радев-
  • пеевски

Много вероятно е да тръгне бежанска вълна от ивицата Газа, трябва ни добра ограда по границата, казва анализаторът

Калоян Методиев пред ФАКТИ: Етикетът се оказа менте – кабинетът е антиевропейски по съдържание и действия - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ и ДПС успяха ли вкарат ПП-ДБ в ъгъла… Служебните кабинети на президента Радев? Има ли връзка между Терзиев и Хекимян… Израел срещу „Хамас“… Пред ФАКТИ говори политическият анализатор Калоян Методиев.

- Г-н Методиев, чухме лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да казва, че ПП-ДБ без ГЕРБ и ДПС не могат. Всъщност, толкова ли важно за ПП „да могат“ и да са във властта?
- Явно им е по-важно от всичко. Направиха брутален компромис – морален най-вече. Сложиха един евроатлантически етикет, за да сглобят този политически Франкенщайн. Потъпкаха абсолютно всичко, което обещаваха, в което се заклеваха и заради което получиха гласове. Станаха всичко, срещу което се бореха. И етикетът се оказа менте – кабинетът е антиевропейски по съдържание и действия. Това, че слугуваш заради един списък на партньорите си, унижаваш се, ипотекираш собствената си държава, отказваш се от националния интерес, задължаваш собствения си народ с всякакви милиардни покупки за години напред, за да се откупваш, не те прави европеец, евроатлантик, демократ. Защо България е единствената държава в Европа, в която опозицията няма нито една комисия в парламента? Къде са Шенген и Еврозоната?

- Борисов и Пеевски „диктуват“ модата в парламента, а премиерът Денков само е в обяснителен режим. Защо изпадна ПП в такава ситуация?
- Загубата на моралния компас, скъсването на връзката с избирателите и лъжата ги оставиха в политическа безтегловност. Сливането с ГЕРБ и ДПС уби ПП-ДБ. Денков няма какво да го коментираме. Прав сте, че Борисов и Пеевски доминират в управлението. Единият като опозиционен център на собственото си правителство, който го клати с корупционни разкрития, насаждане на страх, закани към партньори и откровени заплахи, докато другият го пази на живот и смърт. Не знам дали са си разпределили умишлено роли, но отстрани изглеждат като доброто и лошото ченге на кабинета. Разрушителят и пазителят. Пеевски се прави на нещо като евроатлантически държавен лидер, който от сутрин до вечер раздава задачи и благодари на колхозници-зърнари, на синодалните старци, на авиоотряда, на поредните протестиращи и т.н. Явно от обкръжението му никой не смее да му каже, че е загубил всякаква мярка. Техен проблем, на ПП-ДБ, си е в каква ситуация са, но вкараха всички нас в техния си филм с тази сглобка.

- Протести на зърнопроизводители, протести на енергетици. Има ли връзка…
- Връзката е Борисов-Радев. Силуетите на двамата прозират зад тях. За да не съм голословен. При зърнарите основен двигател, организатор и говорител беше близкият до Радев председател на овцевъдите, който събира парите и организира бутафорията с пилона на „Рожен“. Снимаха се постоянно заедно. Отделно зърнарите - като обособена икономическа каста, се изградиха при дългите управления на ГЕРБ. При протеста на миньорите има нюанс. Някои от тях имат и справедливи искания, много са лъгани през годините. Но там се намеси Борисов чрез приближеният си синдикат „Подкрепа“, който плъзна по медии и барикади. На местните избори през 2015 и 2019 година те официално подкрепиха Фандъкова за кмет на София, нищо че са синдикат и не им е работа. Давам го като пример за близостта им. Отделно БНТ направи разследване, че повечето говорители на барикадата край Стара Загора са кандидати за общински съветници на неясното политическо формирование „Левицата“, управлявано и подпомагано от Радев и Илияна Йотова. Напомням, че в нощта на изборите действащият правен съветник на президента беше регистрирана като наблюдател при обобщаването на резултатите в Информационно обслужване с пълномощно от „Левицата“. Отделно сглобката не пипна почти никой от хилядите незаконни назначения на Радев-Йотова на всички нива в държавата. Те си управляват на всички нива от зам.-министър надолу. Ще им организират още протести.

- Престана ли темата „президент Радев“ да е интересна за управляващите. Някак кабинетът забрави, че имаме и държавен глава?
- Опитват се да излъжат избирателите. Борисов прави всякакви номера, за да не позволи да му се пипне служебният кабинет. Видяхте, че двамата говорят в един глас за смяната на шефовете на специални служби, които бяха предложени, одобрени и назначени еднолично от Радев по време на служебните му управления. ГЕРБ го обслужва като му прави външнополитическата програма. Криза е, а самият президент е неадекватен. Не знам какво работи? Светът гори. Войни от север и от юг. По закон трябва да свиква КСНС на всеки три месеца. Не го е свиквал от година и десет месеца. Целият свят прави съвети, щабове, оперативни планове. Какъв главнокомандващ е той? Ходи да открива частни винарни, разхожда се да открива пилони с духовия оркестър, меси се в местните избори със 7-8 кандидата… Не свика КСНС за ковид кризата, за войната в Украйна, за мигрантския проблем, за Шенген, сега за войната в Израел. Когато трябва за реална, сериозна работа, го няма. Иначе е позьор. Интересува го само да не му пипат служебния кабинет и службите.

Войната в Израел е изключително опасна за България. Искам дебело да подчертая и да съм ясен, защото се занимавам от много години с този проблем.

Първи поисках да се строи ограда по границата през 2010 година и тогава ме смазаха от критики и хули. А се оказах прав. Границата трябва да стане централен приоритет в момента. Всички сили да се хвърлят там. Израел ще изравни със земята Газа. Много вероятно е да тръгне бежанска вълна, трябва ни добра ограда. При кризата 2012-2014 много бойци на Ислямска държава проникнаха нелегално с потоците. Много от атентатите из Европа бяха извършени от такива лица. Сега ще е същото с "Хамас". А е вероятно да ударят и "Хизбула" в Ливан. Днес имаме заловени в Брезник, загинал в Елхово, Монтана… всеки ден, навсякъде. Границата ни е разграден двор. Срокът е вчера. Всички сили да се насочат натам. Да се обърнат за експертиза към гърците – тяхната ограда я строиха след нашата, а за 10 години имат словом и цифром нула преминавания.

- Промените в Конституцията се свързани най-вече с правомощията на държавния глава. Когато президентът стане „от нашите“, пак ли да очакваме промени…
- Мисля, че най-вече се прави заради съдебната система, което си е традиционен приоритет на ДБ-ДПС. Въпросът за президентските правомощия е принципен. Трябва разделение на властите и баланс. Никъде в Европа няма подобни служебни кабинети, които функционират като еднолична собственост. Ако утре пак имаме президент, който се е самозабравил, който не е на нивото на държавник, който злоупотребява с изборите, намесва се, прави си партии, разбива партии, уволнява хиляди хора, подписва антибългарски договори за десетилетие напред, ползва институциите за бухалки, той трябва да бъде ограничен. Независимо от имената му. Радев компрометира идеята за служебен кабинет. Не беше на висотата на поста, на момента… Служебните кабинети трябва да се ограничат съдържателно със закон както предложи Корнелия Нинова. Така независимо кой е президент – почтен човек с добри намерения или някой случайно попаднал с нездрав апетит за власт, ще има ограниченията на закона, за да не се злоупотребява. Борисов очевидно е в договорка с Радев да не му пипа служебните кабинети и службите. И тук се сещам за нещо интересно – какво толкова се е запънал Радев за тези служби? Това само по себе си вече е съмнително! Нещо правил ли е по време на служебните кабинети с тях, например, намеса в изборите, незаконно подслушване, събиране на нерегламентирана информация, прочистване на архиви…? С какво са толкова важни за Радев и кохортата му? Излизат по медиите секретарите му и едно и също: не му пипайте службите. Частна собственост ли са му? Ако вече са му частна собственост, да каже и да спрем да питаме.

- Хекимян срещу Терзиев в битка за София - това неочаквано добра комбинация ли е?
- Това ще кажат избирателите. Че са някаква комбинация, комбинация са. В коалиция са в сглобката, а в София са опоненти. Чакам Терзиев да се определи по отношение на модела Фандъкова-ГЕРБ в София. Корупционен ли е? Какво мисли за Борисов, който управлява столицата от 2005 година насам? Същото важи и за Ваня Григорова, която хвали кметицата във вашата медия и месеци наред дума не обелва за модела ГЕРБ в София. Също Вили Лилков и кандидатът на „Възраждане“. Никой от изброените засега не е алтернатива. Стоят ми като парчета от бъдещо мнозинство в общинския съвет, което ще контролира кмета, който и да е той. Имат още три седмици да се позиционират. Единствено Радостин Василев се е позиционирал категорично, но кампанията му е минорна. Хекимян е статуквото.

- Какъв е проблемът един журналист да стане политик?
- Никакъв. Дори напротив. Това е занаят, близък до политическия. Въпросът е принципен - не се става политик от днес за утре. Трябва да сме нация от малоумни, за да си мислим, че политиката е най-простото нещо и всеки може да го прави без подготовка. Това е занаят – най-важният за едно общество. Може да си добър лекар, монтьор, шоумен, военен и т.н., но това не те прави политик, управленец, мениджър. От офиса, сервиза, бара, нюзрума или операционната и хоп в политиката. Е, чакайте резултати. Трябва всеки да се изгради, да натрупа умения, да извърви някакъв път. До утре мога да ви давам отрицателни примери само за последните три-четири години. Виждате Хекимян като смени стола, от комфортно задаващ въпроси на отговарящ, как се справя. С всяко изминало интервю потъва все повече. Ризова и Цекова го смляха. Не е носил на бой, не се е развивал, не разбира от политика и тепърва ще се учи.

- Човек не става кандидат от днес за утре, ако не е бил силно мотивиран. Колко силно е мотивиран Хекимян...
- Явно много силно. Стана ясно, че е силно желан и масово номиниран от ГЕРБ София, така че може и да е процес отдолу нагоре. Но на този въпрос трябва да отговорят той и Борисов. Няма как да знаем каква е цената на тази авантюра.

- Ако погледнем в национален план на изборите за кметове и общински съветници, какво очаквате?
- Очаквам силно раздробени общински съвети. Това е сигурно. С неясни и насипни мнозинства. Което не е добре за функционирането на общините, защото се размива отговорността и са предпоставка за корупционни схеми. Очаквам мръсна кампания , но и съществени промени. Очаквам повече балотажи, които ще са интересни. Очаквам ГЕРБ и ПП да понесат сериозни щети заради „сглобката“, която не е по вкуса и на двете избирателни тела. ГЕРБ имат какво да губят, докато ПП са за първи път на местни избори, така че и един кмет да вземат, могат да си го обявят за успех. БСП и ДПС имат подготвени кадри, изграден капацитет. БСП, в лицето на националното им ръководство, остана единствената алтернатива на „сглобката“. ДБ са си централна софийска формация, майстори на преференциалния вот, ще пренаредят изцяло общата листа, тук ще се разгърнат основно. Да видим какви щети ще понесат заради коалицията с ДПС и ГЕРБ. Президентските кандидати, основно бивши служебни областни управители, са много слаби и ще претърпят фиаско. „Възраждане4 са кресливи, но нямат нито сериозни кандидати, нито реален капацитет да управляват качествено и едно село. Балотажите са ключови. А, и да не забравя – гласувайте масово на хартия, за да не правят ала-бала с гласа ви.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не давайте

    42 9 Отговор
    трибуна на лъжци и продажници! Те не са пример за подражание!
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 7 Отговор
    Точно
  • 3 Хмммм

    14 8 Отговор
    ГЕРБ и ДПС успяха ли вкарат ПП-ДБ в ъгъла… Служебните кабинети на президента Радев? Има ли връзка между Терзиев и Хекимян… Израел срещу „Хамас“… Пред ФАКТИ говори политическият анализатор Калоян Методиев.ОТГОВРИ:Вкараха Им Го!Са Жив Цирк!Ромео и Жулиета 2.0!Вечното Дерби!Ива Го за А...Лизатор!
  • 4 Бравос

    17 24 Отговор
    Култово интервю. Отдавна не бях чел по-добър анализ.

    Коментиран от #14

  • 5 12343211

    26 4 Отговор
    Защо ли навремето пазихме граница с хора... гърците войни пуснали касетофона и се печаха на слънце... знаят, че пазим... сега всичко си минава... Шенген.

    Коментиран от #21

  • 6 ПиПи

    36 6 Отговор
    Антибългарски е,а не антиевропейски. Първом гледай България,а сетне Европата!
  • 7 Усвояване на евросредства

    24 4 Отговор
    Най-големите европейци са от герп/дъпъсъ. Обаче ако бяха направили кабинет тиква4, имаше горяма вероятност хората да ги убият с камъни (или жълти павета). Затова и набутаха татко Смърф и Гаргамел, които са прекалено жалки и будят по-скоро съжаление, вместо омраза. Само велики бг политици като толупа и доганя могат да измъдрят такава сложна стратегия без никоя мисирка да се сети.
  • 8 Партизанин

    11 12 Отговор
    Добре подредено, щом те хейтят значи си ги ударил в десетката...
  • 9 мната и на Европа

    23 6 Отговор
    Още от преди влизането ни в ЕССР през 2007г. управляващите са най-вече анти българи. Сегашните продължават традицията на тиквоча да лижат американски дупета и да цоцат евро средства. Нищо ново, а както винаги е за наша сметка.

    Коментиран от #16

  • 10 хе хе

    10 22 Отговор
    През последните години в България се пръкна една цяла нова генерация псевдополитици, които изгряха в българското политическо пространство само и благодарение на омразата си към ... Бойко Борисов. Хора без подготовка, без визия, без възможности, без знания, но всичките еднакво мразещи Бойко Борисов. Успяха да излъжат народа да гласува за тях и сега какво се получи? Ами ако Борисов не бе преглътнал всичко изговорено срещу него и не бе помогнал да се направи правителство, пак щехте да си живеете в президентската република управлявани от назначени от прецедента службаци. А подаръчните торбички да си вървят....

    Абе кво става с Бобокови?
  • 11 Абориген

    29 11 Отговор
    И пак президентът ти е виновен за всичко! Ама ти си голям и злобен мизерни!
  • 12 Големи

    5 6 Отговор
    ръчни си сътворил , бе , не се чете !
  • 13 тристан

    7 3 Отговор
    Хомобандит...
  • 14 Папа

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "Бравос":

    Калоян е подлога на Корнелия. Толкова за интелекта и възможностите му.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 абе

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "мната и на Европа":

    не само ние ги създаваме SАЩ с евро кинтите тръгват право към тях за закупуеване на оръжия! за народа не остава на тугаренко му харесаха комисионните и започна да извива ръчиките на парламента да копува и пак и пак....
  • 17 СТРАХОТНО

    16 6 Отговор
    мразиш боко получаваш киро и кокорчо като бонус демек от трън та на глог че е по висок абе сглобки що ли утрепаха трактора можеше да каже нещо....да ама умрелите си трайкат не обичат приказкте
  • 18 !!!?

    11 5 Отговор
    Добър разбор на "Сглобката", РР "Кохортата", ГЕРБ/ДПС "Магнитски", СССР "Въzраждане", но за БСП отгоре-отгоре, а за "Диван чапраз" ИТН нищо !!!?

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 любител

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "12343211":

    така и трябва да бъде сега граничарчетата събират само такса спокойно минаване. хахаха
  • 22 Артилерист

    13 2 Отговор
    По първите два въпроса Методиев е извън себе си- неочаквано точен за американските наложници от Подмяната и Дъ и Бъ, както и за сглобката на мутрата Борисов и турската кукла Пеевски. Много обективна е и оценката на Методиев за абсолютно безпринципната сглобка на Подмяната и жълтопаветния умнокрасивитет с мутрата Борисов и шайката му. Щеше да е коректно, ако Методиев беше признал, че първоначално просто Киро и Асан добиха авторитет, качени на раменете на президента Радев, но Методиев е толкова обзет от президента, че не може да превърти езика си за нещо подобно. Затова по следващите въпроси Методиев изпълзява изпод полата на Нинова и за всичко му е виновен президента и служебните правителства...
  • 23 СКАЛАТА

    6 1 Отговор
    на ВЛАСТ е мафията
  • 24 ха ха

    12 0 Отговор
    Общо взето от анализа следва, че държавата се води към фалит и бутане на борда. Глупавите ПП и ДБ са сложени на амбразурата за да отнесат народното недоволство. После фокусникът Баце ще се появи целият в бяло, а петата колона ще остане непокътната. Българинът после ще се чуди как вместо в Швейцария на Балканите се е озовал в Сомалия на Европа.
  • 25 Наш човек

    0 3 Отговор
    Калоянчо, пак говориш глупости. Явно не зи много умен. Предай много поздрави на Силвето
  • 26 Калин

    6 0 Отговор
    За някои неща е прав, особено за сглобката, но нито едно негово интервю не може да мине без да наплюе злобно и неоснователно президента.
  • 27 Етикетът се оказал менте ...

    1 0 Отговор
    Защото на САЩ и ЕС, им трябва, тук да имамат за елит племе от продажници, които да обслужват техни интереси, а не нуждите на народа. Част от продажниците са си продажници отколе и по душа. А техните интереси, с които успешно използват появилото се тук племе продажницине са не за друго, а ТЕ да печелят.