Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 21:05 6 814 88

Западът предава Зеленски? Спомнете си за Талейран!

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • медии

Светът е на прага на преоценка на конфликта в Източна Европа

Западът предава Зеленски? Спомнете си за Талейран! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западните медии, изненадващо и единодушно започнаха да пишат за провала на контранастъплението на украинските въоръжени сили, което доведе до открита конфронтация между военните (в лицето на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни) и политическото (в лицето на президента Владимир Зеленски) ръководство на страната. Достатъчно е да прочетете редакционните статии на американски, британски и западноевропейски вестници, за да разберете, че светът е на прага на преоценка на конфликта в Източна Европа. Ето само няколко забележителни публикации.

Така например вестник The Daily Telegraph пише материал със заглавие: „Има пукнатини между Владимир Зеленски и украинската армия, тъй като конфликтът с Русия е в задънена улица“. Изданието отбелязва, че след 20 месеца на конфронтация, напрежението между военните и украинското правителство е станало публично достояние, а Зеленски визуално изглежда „уморен, тревожен и раздразнителен“.

На фона на ескалацията на палестинско-израелския конфликт американското издание на The New York Times заявява: „Конфронтацията в Украйна остана на заден план“. Журналистите на германския Spiegel са съгласни с това, но също така критикуват Зеленски: „Той (бел. ред. Зеленски) многократно е подлагал западните правителства на морален натиск, изисквайки да предостави на Украйна повече оръжия, боеприпаси и пари за отбранителна кампания срещу Русия. След 7 октомври (бел. ред. денят на атаката на Хамас срещу Израел) обаче фокусът се измести от Украйна. Ситуацията в Украйна стана мрачна. Изглежда, че Вашингтон постепенно обръща гръб на страната и едва ли европейците ще успеят да запълнят този евентуален дефицит. За Украйна прекъсването на помощта от САЩ би било нищо друго освен катастрофално.

Колумнистът на аг. Bloomberg и пенсиониран адмирал от ВМС на САЩ и бивш върховен главнокомандващ на НАТО Джеймс Ставридис пише: „Украйна може да се наложи да приеме, поне за известно време, окупацията на Крим от Москва и създаването на сухопътен мост между този полуостров и Русия.“

Бившият ръководител на Военния комитет на НАТО, пенсиониран генерал Харалд Куят, в интервю за Youtube канала HKCM каза нещо почти невъзможно преди година: „Има много експерти, учени, включително американски, които казват, че Западът е този, който провокира специалната операция (на Русия) . Не бих стигнал толкова далеч да кажа, че ние сме единствените виновни. Но казвам с увереност: ние не направихме всичко възможно, за да предотвратим началото на тази конфронтация. А бившият британски дипломат и агент на MI6 Алистър Крук каза в интервю за Youtube канала на Judging Freedom: „Режимът в Киев започва да се фрагментира и разпада“.

Геополитическите реалности в Европа бяха обобщени от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел: „Имаме много проблеми. На първо място Украйна, където не се очаква бърза победа над Русия.

...На френския външен министър от XIX век, майсторът на политическите интриги – Шарл дьо Талейран, се приписва остроумната фраза: „Навреме да предадеш, означава да предвидиш“. Очевидно днес Западът прилага на практика този политически афоризъм. Западът не само „предвижда“, но и вижда със собствените си очи, че военната част от конфликта в Украйна не приключи в полза на последната и сега трябва да се върви към някакъв политически резултат, споразумения с Русия. Що за предателство е това? Освен това класическата политическа мудност за колективния Запад е като смърт. Образно казано, остава много малко време за скок в последния вагон на мирните преговори. Иначе, вижте го, ще започне руска контраофанзива с бойни задачи за отрязване на Украйна от Черноморието. Ето защо натискът върху Владимир Зеленски днес нараства - както вътре в Украйна, така и отвън.

За оби кновените европейски граждани - от Португалия до България - подобно решение на най-кървавия конфликт от началото на XXI век в Европа е може би обнадеждаващо. Светът веднъж в своята история е оценил поговорката на древните: лошият мир е по-добър от добрата война.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 66 Отговор
    Тамерлан...е близко за Рашата! велик воин , почти като нашият Калоян!!!

    Коментиран от #9, #51, #88

  • 2 Прелъстен и изоставен

    125 13 Отговор
    Зельо уверено върви към майдан спретнат от господарите МУ.
  • 3 Да, да, ама не

    114 11 Отговор
    Абе, ще ви уври акъла, ама трябва още една зима да изкарате на 16 градуса в жилища, училища и обществени сгради.
  • 4 БОЗА

    83 10 Отговор
    Най-после нещо смислено днес във Факти... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #60

  • 5 Ееех Факти

    86 4 Отговор
    Не така, че Мара ще предвари Путин. Нищо, че досега десет пъти го погреба. Но човек какво ли не прави за няколко левчета повече.

    Коментиран от #69

  • 6 ХАРОН

    99 6 Отговор
    Запада се уплаши и почувства застрашен от геноцида в ивицата Газа. Европа не иска пак да е мишена. Въпросите са между САЩ /Израел и Арабския свят. Това нас, европейците не ни засяга. Ние сме гласували единодушно преди половин век, че по тези ширини трябва да има две държави. Сега има една, а "другата" е натикана в лагери с бодлива тел и чужда юрисдикция.
  • 7 хр. грозев предателят

    109 18 Отговор
    Тези цивилизовани свине едва сега разбират ,че да победиш Русия е не възможно . Колко глупав , наивен , болен трябва да бъде човек за да повярва ,че може да победи Русия когато Путин открито го каза , " Че светът без Русия да съществува е невъзможно " което означава - ако се опитате да унищожите Русия и при опасност от нейното съществуване ще използваме всички средства естествено и ядрената си триада която имаме --- повече от 1700 ракети с ядрени боеголовки---- при което няма да има победители.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вражалец

    88 14 Отговор
    Западът не предава никой! Просто започват да отрезняват и си дават сметка най- после за лъжите и корупцията в страната на артиста -евреин! Но за разлика от манипулацията на този артист,в ГАЗА умират наистина деца,жени и старци Разрушават се болници,а не се прави театър със сирени . Укровермахта загуби ,светът разбра,че е лъган. Дали със зелени дрехи или раирани на артиста в Хага ще му бъде все равно!

    Коментиран от #48

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 3 Отговор
    а в БГ се Шири Престъпност Корупция убийства Начо уби Ферарио Кристиан уби Милуен Цветков Семерджиев уби две Жени в Перник Момиче би Момче със СОП
    Държава
    Заскони
    Няма
  • 13 Здравей

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Лекуващ с анус.
  • 14 Мишок

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Теби сига койтиибе?
  • 15 среднощен

    75 5 Отговор
    "..Западът предава Зеленски? Спомнете си за Талейран!...";

    "Очакваното се случва"... Жалко за стотиците хиляди убити! "Колективният запад" гледа единствено и само своите интереси... ФАКТ!

    Коментиран от #19

  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 69 Отговор
    Путин е Агресор
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Глупости на търкалета

    13 64 Отговор
    Германия - 4 милиарда помощ за текущата година, и...8 милиарда за следващата!
    САЩ - 320 милиарда запорирани маскалски сметки,акции и ценни книжа отиват в помощ на Украйна.
    ))))
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "среднощен":

    Точно и е Факт
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КОТарАК

    1 22 Отговор

    До коментар #20 от "Мишок":

    утре с червената рокля пред катедралата Варна , 12 часа! Роди , ти ли си?
  • 22 Матей преображенски

    64 8 Отговор
    За РФ няма да е никак приемливо да се съгласи с подобни уговорки,още повече че един компромисен мир е отлагане на войната и даване възможност на врага да се укрепи и подготви .Какво неясно има толковаПутин неведнъж каза ,че СВО ще продължи до постигане на набелязаните цели,до денацификация на Украйна.Защо укрите си правят устата за примирие,защото сдават багажа по опис,не могат повече да имитират прословутото си контранастъпление.Значи в един момент руснаците могат да направят масирано настъпление и за укрите да настъпи военна катастрофа,просто тая възможност е надвиснала над тях и какво ще остане от цялата им бандеровщина в крайна сметка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 51 Отговор
    Щом копейките стенат и вият на умрело от бунищата и кофите за смет всичко е наред!
  • 26 Бат Валъо

    17 72 Отговор
    САЩ и НАТО си играят с Русия без да дават нито една жертва, както си искат и я изтощават.
    Затова всички оръжейни пратки идват с месеци закъснение в Украйна. Обаче дойдат ли ф-16 не могат да се лигавят и ще я смачкат!
    Путин ще получи инфаркт, клонингите му ще бъдат дръпнати в някое мазе и разстреляни, след това кремирани. Дъщерите му ги чака бърз развод и падане на стандарта на живот. Копелетата му глад и мизерия!

    Коментиран от #30, #71, #73

  • 27 Ремарк

    14 2 Отговор
    Скоро скелет 509 ще стане действителност.
  • 28 Жуже не ти ли е жал за рашките

    11 42 Отговор
    Мобилизиран на 23 септември, убит на 10 октомври

    Миналата седмица дори руските държавни медии реагираха с ужас, когато стана ясно, че в Украйна е изпратен висш служител от московската администрация, който няма никакъв боен опит. 28-годишният Алексей Мартинов, който е бил мобилизиран на 23 септември, загина на фронта на 10 октомври. На пресконференция в Астана миналата седмица журналист, близък до Кремъл, попита Путин как е възможно това да се случи. Той също така се позова на нарастващия брой съобщения за смъртни случаи.

    Но Путин не каза нищо за загиналите мъже, които сега се връщат в ковчези. Вместо това той подчерта, че 220 000 от планираните 300 000 резервисти вече са били призовани. Десетки хиляди от тях вече са на фронта. 
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Архимандрит Григорий

    12 56 Отговор
    Русофилските биоотпадъци газ пикаят, че ВСУ вече година и половина унижава "втората в света". Зеленски знае какво говори. Вчерашният ден беше особено "урожаен". Украинците изпратиха при Кобзон около 1300 руски дегенерата и унищожиха над 120 единици бойна техника. Алилуя!

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дедо попе,ша дигнеш расото до ушите

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "Архимандрит Григорий":

    Село,ша та скъсам
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Русофил

    9 31 Отговор
    Мир с Путин = мирът на Чембърлейн с Хитлер.
  • 37 Марина

    14 6 Отговор
    Миленке, ще изкараш 4000 тоя месец.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българин

    21 1 Отговор
    Дреме ми,не сме в Шенген.Ние ги пускаме те отиват в Холандия и Австрия.
  • 40 Артилерист

    48 6 Отговор
    Американците и западняците воюват с Русия за да продължат да господстват над света и до ограбват всеки когото си наричат/несъгласен с тях. Американският ред, основан на техните правила се утича като мръсна пяна и те, в угода на ината и проклетията си, са на път да въвлекат света във всеобща катастрофа. Не Русия разширява агресивното американско НАТО, не е Русия тази, която не спази ПРИЕТИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ МИНСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ, не Русия изби 14 000 мирни донбасци, чиято единствена "вина" беше, че не искат да се нацизират по бандеровски и тн. Това са САЩ, световното зло, което тероризира целия свят с най-мощната си армия ...
  • 41 Поправка

    42 7 Отговор
    Западът НЕ предава Зеленски, а ЗАГУБИ от Русия
  • 42 Браво Миленче

    30 4 Отговор
    Ама на твоята колежка Мария Атанасова тази статия никак няма да и хареса....
  • 43 .....

    21 3 Отговор

    До коментар #33 от "ИСТИНАТА":

    Само да те питам, а ти тая сводка от къде я изкара, че и на нас ние интерестно или и ти промиваш мозъци
  • 44 Само питам

    21 3 Отговор

    До коментар #33 от "ИСТИНАТА":

    Ти от мястото на събитията ли пишеш бе селски ?
  • 45 НЕЕЕЕ

    26 4 Отговор
    ЕС САМ СЕ ПРОДАДЕ БЕЗВЪЗВРАТНО СЪС БАЙРАКТАРА СИ ЛЮБИМЕЦ ЗЕЛЕН НАРКОМАН.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 дезориентиран

    35 1 Отговор
    В статии от преди тази пише,че Русия е затънала и ще рухне всеки момент.Тук пише,че Украйна се е провалила.Ние ли сме шизофреници или такива ви пишат съчиненията? Тоя бъркоч го въртите по 3 пъти на ден.
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 41 Отговор

    До коментар #11 от "Вражалец":

    Русофилската проказа е плъзнала навсякъде по света! Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 49 Вълчо време, без истина!

    36 3 Отговор

    До коментар #33 от "ИСТИНАТА":

    Коя истина... Че живеем в ерата на победилият капитализъм, който е само смърт и разрушения? Войни и грабеж? Колко млади мъже няма да отгледат децата си и колко няма да имат деца, колко момичета ще останат самотни и колко майки ще умрат от скръб? За какво е всичкото това кръвопролитие, кого ползва? Във всеки случай не тези, които умират...Убиха социализма, но унищожиха и капитализма с човешко лице. Какво следва? Със сигурност - нищо добро за народите! Та за коя истина става дума?
  • 50 Смех в блатото

    1 16 Отговор
    Действията друго показват :)
  • 51 Хе,хе...!

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Всички,дори и западняците и САЩ разбраха,че Украйна е аут...!
    Само ти още не си стоплил...!
    Но те разбирам...!Да го проумееш требе и акъл...!
    Нали...?!
  • 52 В.В.П.

    20 4 Отговор
    Путя ги пребива като уличници..бавно и методично ..Всички чакат На реда ,да си ЗАКУПЯТ,ГАЗ ПЕТРОЛ ,МЕТАЛИ ОТ РФ...ПО РЕД ..Работата е на пълна лудост .И шизофрения .. Ахахаха
  • 53 инфо

    19 0 Отговор
    Публикацията не е коректна изначално. "...светът е на прага на преоценка..." - изключително погрешно твърдение. Малка част от дезинформирани, силно манипулирани и бюрократизирани общности, начело с некадърни и продажни "ръководители" са задължени да признаят обективните действителноси.
  • 54 Алфа херинга

    20 5 Отговор
    Украйна е поредният типичен стратегически партньор на Запада и САЩ - прелъстена и изоставена. За съжаление ние също сме стратегически партньор.
  • 55 В.В.П.

    14 4 Отговор
    Само 5 хохулски трола все още не вдяват че са ликвидирани..като държава ..ИЗЗРАЙНА Е МЪРТВА ..путя си си изтощава като фенерчета ..
  • 56 В.В.П.

    17 5 Отговор
    Мисля че Рф иска даси върне ,ОДЕССА,Николаев ,Харков Крематорск Днепропетровск ...И тогава ще затвори страницата ,Ззрайна ..другото е за Урсул фашиста..и щолци ..
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Даа

    14 3 Отговор
    Джамбазов не хареса това :-)
  • 59 В.В.П.

    22 5 Отговор
    Напишете най накрая че ,зЗелю.излезе лапни шаран..и наивник..Къде си тръгнал да се биеш с най въоръжената държава в света ,, амджак???С мама РОССИЯ..Ахаха ..Дайте му един Макаров с един патрон ..и го заведете до хамбара ..
  • 60 Боза с Баница

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "БОЗА":

    Личното мнение на Андрей Ихтамизбегал ли ? От Казахстан ..
  • 61 ха ха хааа

    4 19 Отговор
    Скоро ще станат две години , как крепостнята се гъне да се обяснява за "тридневната" операция ... 🤭🤫

    Коментиран от #62

  • 62 Овцо,

    17 3 Отговор

    До коментар #61 от "ха ха хааа":

    не четеш ли какво каза Путин? Трябва минимални жертви, все пак са християни.

    Коментиран от #67

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Да го запалят с нафта

    14 3 Отговор
    Като онези българи на Майдана ! Ще е справедливо мисля.
  • 65 Западът не предава....

    16 3 Отговор
    Западът Зеленски направо ще го приключи. Няма шанс да му даде устата да си отвори за подкупи и корупция в ЕК, НАТО и САЩ
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Овчи ,

    4 10 Отговор

    До коментар #62 от "Овцо,":

    Твоят Путин каза ли ти , колко са "минималните жертви" в Украйна?
  • 68 681

    6 3 Отговор
    Муахахаха. Укри уотс гоин он? Вече не сме приятели.
  • 69 Естествен Интелект

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ееех Факти":

    Исус възкръсна един път, Путин възкръсва всяка седмица...Мара е свидетел...
  • 70 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "В.В.П.":

    Това е тролене от редакцията - борба за евраци срещу уж руско влияние.
  • 71 Естествен Интелект

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Валъо":

    Кинжалите друго разправят....
  • 72 Име

    5 7 Отговор
    Ще вземат и Одеса руснаците, за съжаление - стана пълна бъркотия.

    Дори да са агресивни по природа - Западът има даде възможност, като очакваше - да се разпаднат.

    Не знам, пълна липса на информираност, явно.
  • 73 Абе

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Валъо":

    Това звучи като да е най-великата мечта на соросоидите, но ще си остане само мечта............Русия ви опъна яко, ама ако си мислите че е свършило много се лъжете, това е само началото!

    Коментиран от #76

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ха ха хааа

    3 10 Отговор

    До коментар #73 от "Абе":

    Абе , ти още ли си вярваш , че русия може да" опъне" някой ??! Да си опъне жартиерите , че идва сеитба и много семена в браздите ..

    Коментиран от #78

  • 77 Пука ми

    12 4 Отговор
    Кой го предавал Зеленски ! Съсипа народа си и държавата си
  • 78 Аййййй

    8 4 Отговор

    До коментар #76 от "ха ха хааа":

    Русия така ви изтреска че още се чудите какво става скоро ще разберете
  • 79 Чакайте ве ам чи гов-НАТО нали беше там

    10 3 Отговор
    ЗАПАДА е КИФЛА, МЕДУЗА, Айрян без мляко !
    И ко стана ся , Украина се ПОМИНА !
  • 80 Гнойникът Украина ще провежда

    8 3 Отговор
    ПАНАХИДА и МОЛЕБЕН за разтраканата ХОХЛАНДИЯ !
  • 81 Ццц

    9 2 Отговор
    Най-умното, което може да направи паляка е да направи Покрайна република във РФ. Вярно е, че за него филма от "геймчейнджър" стана "геймовър", но така поне украинците няма да плащат поколение кредитите на дрогата или по-скоро ония плъхове зад океана ще имат да взимат. 🤣 Ще ревнат до бога и дрогата от отявлен защитник на евроатлантизма ще се превърне в негов кошмар.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Мара и пенис

    4 1 Отговор
    Да не те сбъхтат в редакцията
  • 84 нпо агент

    8 2 Отговор
    украйна вече не е приоритет на запада и сащ..прекалено много пари без реален резултат..така не се прави БИЗНЕС ..особено когато говорим за сащ и техните олигарси Ротшилд,Рокфелер и любител на цветни революции сорос..Все господа от един кръг..хуманисти..сигурно скоро ще им връчат нобел за мир..
  • 85 да да

    8 2 Отговор
    Нищо ново..само последен кретен не разбрал как действат сащ..Като видят края..както в афганистан и изчезват за 60 секунди-- Как така изведнъж всички медии като по поръчка започват да пишат за провала на укр армия и никой не говори за връщане на Крим и Донбас в украйна..Американските медии свободни да лъжат...по всяко време..
  • 86 наблюдател

    10 2 Отговор
    американска Украина се оттича в канала.
    Идва време на руска Украина, идва време на нормалността. Поне в тяхната част на света.
  • 87 фАНТОМасс

    4 2 Отговор
    А ще има ли ПРЕОСМИСЛЯНЕ и на смъртта , кражбите , експлоатацията и разрушенията , които причиниха САЩ на Афганистан , Виетнам , Ирак , Либия , Сърбия , на индианците и негрите-роби ? Ще има ли санкции , вето , изолация ,дамгосване , заклеймяване, глоби и изолация ?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.