Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 13:34 3 502 15

Милен Желев с прогноза пред ФАКТИ: Един от фаворитите за лидерството в ДПС може да е Делян Пеевски

  • милен-
  • желев-
  • герб-
  • пеевски-
  • доган-
  • избори-
  • бюджет

Нито ГЕРБ-СДС, нито ДПС ще си позволят да подкрепят вота на недоверие, защото искат да запазят тази "сглобка", казва политологът

Милен Желев с прогноза пред ФАКТИ: Един от фаворитите за лидерството в ДПС може да е Делян Пеевски - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бюджет и вот на недоверие са основните теми в парламента. Колко е здрава „сглобката“ и как ще се справят кабинетите с харченето на държавни пари. Ще има ли нова роля Ахмед Доган в ДПС… Пред ФАКТИ говори политологът Милен Желев.

- Г-н Желев, Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС каза, че е „… трудно и гнусно, но няма да свалим кабинета“. Какво виждате зад тези думи?
- Виждам простичката истина, че двете страни в текущата „сглобка“ със сигурност няма да се разкачат преди Нова година. За мен това е категорично ясно и очаквам да се потвърди при гласуването на втория вот на недоверие. Нито ГЕРБ-СДС, нито ДПС ще си позволят да подкрепят вота на недоверие, защото искат да запазят тази "сглобка", тази некоалиция. Напреженията в нея ще продължат да нарастват, ще продължи да има вътрешни конфликти, но не е сега моментът самата некоалиция да събори това правителство. Същото показва и резултатът от местните избори.

- Защо фиксирате срок от Нова година…
- Казвам, че няма да се разглобят преди Нова година, през ноември и декември, защото и политиците у нас са хора. След Никулден голяма част от държавата спира да функционира, така че не очаквам да има някакви съществени промени.

- Какво е „разглобка“, защото се появи и такъв термин. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС го употреби…
- Със сигурност е имала предвид разсъхването на едни отношения в този „брак по сметка“, който очевидно не е „брак по любов“. Според мен ще продължим да слушаме нови разновидности на тази дума и с предстоящата развръзка и търсенето на мнозинство в Столичния общински съвет. Като цяло случващото се в местната власт има прилики и с българския парламент, но има и отлики. Напълно възможно е нежеланието на ГЕРБ-СДС в Столичния съвет, предвождани от Антон Хекимян, да не съдействат по какъвто и да е начин на новия кмет Васил Терзиев и да не подкрепят кандидатурата на Борис Бонев за председател. Но, в крайна сметка, очаквам и там да се стигне до нова „сглобка“ на база евроатлантически убеждения и по чисто логически и прагматични съображения. В момента явно текат преговори между двете страни. Ще видим какво може да излезе и за двете страни.

- В парламента се разглежда бюджет и вот на недоверие. Първото е важно, а второто само популизъм ли е…
- Интересна е думата популизъм, която използвате, защото тя може да се приложи и към проектобюджета за 2024 г. Голяма част от експертите и икономистите изразиха опасения, че бюджетът – особено в приходната част, е нереалистичен. Финансовият министър се опитва да го защити с думите си – „… като не се краде, ще има пари за всички“. Той се опитва наистина да увеличи парите на всички и го смята това като един вид инвестиция в хората. Ако разгледаме обаче цифрите и по-точно прогнозите на проектобюджета на Василев за събираемостта, нещата са… До момента събраните приходи от данъци за тази година са 30,8 милиарда лева в НАП, като до края на тази година може да се увеличат още малко, а прогнозата за до края на 2024-а е те да бъдат 40 милиарда лева. Значи за следващата година се планира събирането на около 25% повече данъци. Според мен това много трудно може да се случи и да се съберат в хазната такива приходи. В тези приходи се залагат и пари от мерките като „бонус-донос“ и данък върху бакшиша. Не виждам как ще успее набирането на тези средства. За мен това е немислимо. Друг важен проблем с бюджета е това, че сега го прави Асен Василев, а след март премиер ще е Мария Габриел.

- Това ми е следващият въпрос – бюджетът се приема сега по инициатива на ПП-ДБ, но ще го изпълнява ГЕРБ?
- Чухме Делян Добрев, който явно не е в добри отношения с финансовия министър, да казва, че ГЕРБ-СДС сега ще върнат бюджета на Асен Василев, за да го преправи. Нормално е, след като ГЕРБ ще работи с този бюджет, да изискват някакви конкретни параметри да бъдат ревизирани.

Но аз имам и други опасения и смятам, че тази мярка за „бонус-донос“ е особено вредна.

Причината е, че българското общество още от времето на Държава на сигурност е много чувствително на тема доноси. Може да се стигне буквално до отмъщението и не дай си Боже още при първия случай може да видим запалена кола или друг вид саморазправа. Затова изобщо се надявам да не се случи приемането на тази идея.

- Как виждате ролята на ДПС в тази некоалиция. В партията има раздвижване, а Ахмед Доган се връща на терена на политиката. Какво очаквате…
- За мен Ахмед Догано не се връща на терена политиката, защото той не е излизал от нея. ДПС нито при Лютви Местан, нито при Мустафа Карадайъ е била нещо различно, а те бяха просто поставени за лидери, но не са били реални лидери на тази партия. В момента ДПС прави това, което умее най-добре – да участва пряко във властта, но не и на хартия. Те са един незаобиколим фактор и най-прякото и цинично нещо е появата на Делян Пеевски на бял кон на територията на „сглобката“. Виждаме една политическа стратегия, при която се изгражда образа на един човек, който доскоро бе демонизиран олигарх и политик, а днес е човек, който пред погледа на обществото изгражда своя положителен образ. И за момента успява много добре.

- А самата роля на Ахмед Доган как я виждате. Той ще председателства ДПС до конференцията на партията, която се очаква да бъде февруари. Ще видим ли нов облик на ДПС?
- ДПС няма да се промени по някакъв начин. Нямам база за анализи кой ще бъде новият лидер на ДПС, но който и да е той, отново донякъде ще зависи от сараите на Доган. Но съм склонен да направя една прогноза. Един от фаворитите за лидерството в ДПС може да е Делян Пеевски.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Тоя е некъв нов свеж пациент на тръкването!
  • 2 обективен

    17 1 Отговор
    Пеевски е фаворит за затвора за 20 год. , но боко никой не може да го бие , защото той е за присъда от 1000 год.!!
  • 3 веган

    10 1 Отговор
    Кой казва, че мюмюнките не ядат свинско?
  • 4 пременил се Илия

    12 1 Отговор
    Естествено, че Делянчо ще е новият Председател! Така, хем Партията вече няма да бъде афиширана като етническа, хем ще демонстрира своята евро-либерална насоченост, хем Делянчо ще пере "маснитския" си имидж пред Господарите от Америка и Европа!

    Коментиран от #6

  • 5 Турчин

    12 2 Отговор
    Делян Пеевски Председател на ДПС- ДПС в бунището на историята. Този път дпандарският цанин се подведе лошо и стъпи на изгнилата дъска. Скоро ще ке катурне в лаяната яма...И цял един народ ще си отдъхне и поеме дъх.
  • 6 Шиши

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "пременил се Илия":

    ...."Магнитския"....
  • 7 Най Тежкия в ДПС е Пеевски и той ще

    7 1 Отговор
    Стане Лидер, и е и най Наглия! За това Борисов изгони Фидосова, беше по тежка от него, и като него Нагла!!
  • 8 анализатор

    2 1 Отговор
    не един от фаворитите , а най големият фаворит на Доган
  • 9 бай Кольо

    1 0 Отговор
    Е налЕ депесарите не ядат свинско уж?
  • 10 Шиши и ББ,

    3 0 Отговор
    колкото по скоро ги отстранят от политиката,толкова по добре за Държавата! Маггнитски им е сложил читалката на вратовете така,че орат земята! Всичко което правят е срещу държавата и народа ни!
  • 11 Мустафа

    0 0 Отговор
    Хасан Азис !
  • 12 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Вижте го само какъв сурат има,неописуем,в сравнение с него боко е Марлон Брандо,или Винету,А тоя все едно са го изкарали от Мордор.
  • 13 Ван дер Любе

    1 0 Отговор
    Тогава ще си имаме три партии по Магнитски: ГЕРБ, ДПС и БСП. Ще трябва да добавим и руската пета колона. Много има да ни освобождават. Дали да се надяваме на Румъния?
  • 14 германеца

    1 0 Отговор
    Страхотна прогноза, браво . Това се разбра още от първите дни на този парламент .
  • 15 ИНЖ

    1 0 Отговор
    Щом "лидерът" на ДПС е с диплома, купена от ЮЗУ-то, егати партията!!!!
    Както беше казал Нейчо Чакалнята: "Егати държавата - щом аз съм министър!!!".