Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 09:04 8 249 40

Участва ли Васил Терзиев като съдружник в таксиметрова компания в София? Красимир Цветков пред ФАКТИ

  • красимир-
  • цветков-
  • синдикат-
  • такси-
  • фирма-
  • васил-
  • терзиев

Доста странно е защо водещи институции у нас бездействат…, казва председателят на Националния синдикат на таксиметровите шофьори

Участва ли Васил Терзиев като съдружник в таксиметрова компания в София? Красимир Цветков пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се издават и ще се издават разрешителните за таксиметров превоз в столицата… Темата се оказва повече от интересна, защото новият кмет на София Васил Терзиев има съдружие в таксиметрова компания в София. Има ли конфликт на интереси тогава… Пред ФАКТИ по темата говори Красимир Цветков, председател на Националния синдикат на таксиметровите шофьори.

- Господин Цветков, скоро имате публикация в социалните мрежи - като представител на Националния синдикат на таксиметровите шофьори, в която коментирате какво се случва в таксиметровия бранш, а намесвате и името на новия кмет на София Васил Терзиев. Ще обясните ли повече?
- От доста време синдикатът на таксиметровия бранш се опитва да занимава институциите с проблема. Конкретно става дума за начина, по който се издават общинските разрешения за таксиметров превоз. Това става чрез „кухи фирми“ като данъчно задължени лица. Практически така се ощетява осигурителната система със значителни суми като осигуровки. Говорим за суми от порядъка на 2,7 милиона лева месечно само в София. Сами си представете какъв е мащабът, ако разгънем „схемата“ за територията на България. Важното за нас тук е, че новият кмет на София се оказва част от тази схема и ние виждаме потенциален конфликт на интереси. Въпросът е сегашното ръководство на Столична община дали ще продължи да толерира този сив сектор.

- За какво става въпрос?
- Васил Терзиев, чрез фирмата си „Илевън кепитъл“, е акционер в една от големите таксиметрови компании в столицата.

- От колко години тази компания е на пазара?
- Компанията стартира първоначално като приложение. Говорим за преди около 10 години, а на пазара като физически таксиметров превозвач съществува от 5-6 години. Оказва се, че фирмата на Терзиев участва - според информация в Търговския регистър, с малко над 17% в таксиметровата компания. Това означава ли, че кметът участват с едни 17% в „сивия сектор“. При въпросната фирма се развива схема с регистрация на „кухи фирми“, взимат се разрешения от общината и така се създават условия за укриване на осигуровки.

- Това са тежки обвинения, но можете ли да ги докажете?
- Това са тежки обвиненията, така е. Осигуровката на един таксиметров водач е 244 лв. на месец. В момента във фирмата има около 700 автомобила, а шофьорите са няколко. Това може да се види в регистъра на издадените разрешения за таксиметров превоз в София. За нас е интересно как се издават от общината тези разрешителни? Фирмата подава заявления на база документи, които не отговарят на действителното положение, а чрез това после реализира търговската дейност… Така ли ще работим? Къде е прокуратурата. Защо не са влезли в офисите на фирмата, в общината и защо не са ги тръшнали тези земята. Нали така правят!

- Какви сигнали сте подали?
- Всевъзможни. В общината, в прокуратурата, в Министерството на транспорта, НАП и последно писахме до Министерството на финансите. Въпросът още не е решен, а нещата се прехвърлят от институция на институция. Явно някой има интерес от осигуряване на този данъчен чадър върху „сивия бизнес“. И още нещо да знаят институциите. Този вид дейност покрива скритата безработица в държавата. Компетентните органи да се намесят и да дадат отговори. Занимава ли се тази таксиметрова компания с регистрацията на „кухи фирми“... Дали схемата със скритата безработица не работи по поръчка и когато става въпрос за купуването и продаването на гласове по изборите… Доста странно е защо водещи институции у нас бездействат…

PS: Изпратихме въпроси по темата до екипа на Васил Терзиев, писахме и на мейла за медии на общината. Имахме разговор и обещание, че ще получим отговор в рамките на работното време в понеделник. Още чакаме…


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трол

    92 8 Отговор
    Ще участва момчето, що да не участва. Софиянци трябва да бъдат най-добре извозените граждани в България.
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    86 6 Отговор
    ТАКА СЕ ПРАВЯТ МИЛИОНИ
  • 4 Ешшш...

    83 5 Отговор
    Още не е стъпил в "истинската" власт, а схемите започнали... :)
  • 5 Да,да

    70 5 Отговор
    Добрите Сили возят софиянци.

    Коментиран от #10

  • 6 Опааа

    52 5 Отговор
    Всички гласували за ДС-ППеееее аста веднага в Белене!
  • 7 Терзиев е корумпе

    55 6 Отговор
    Г.йска му работа. Съд и затвор няма ли
  • 8 Демократ

    50 3 Отговор
    България е на дъното като държава,защото вместо да има върховенство на закона има върховенство на ДС кастата. Там са изковани железните кадри на сърпа и чука, които са недосегаеми, обиграни мошеници, нагли и безскрупулни. Така наречените отговорни органи в държавата прокуратура, съд, НАП, МВР както и много други се управляват от техни железни другари и в държавата на чугунените глави какво очакваме да се случи? Нали знаете комунистическия призив :
    бъди "Не човек, а желязо".
  • 9 един

    21 41 Отговор
    20 год.комунята го плюха Иван Костов,сега обърнаха плочата на ред е Васил Терзиев!Крадливите комунисти никога не са виновни,на три пъти фалират държавата от крадене, но виновни са другите,не и те!

    Коментиран от #39

  • 10 неуморни сте

    7 23 Отговор

    До коментар #5 от "Да,да":

    Поредната индийска сапунена опера.
  • 11 Павел пенев

    42 1 Отговор
    Хайде сега както и други кметове, Васил Терзиев къш от общината.
  • 12 Кой клати масата

    34 3 Отговор
    Значи схемата е за 2,7млн лв. С 244лв. на осигуровка на шофьор това прави много грубо 10 000 таксиджии, за които никой не плаща редната осигуровка. Фирмата, в която е инвестирала фирмата, на кмето, има 800 автомобила.
    Ако това е истинска схема, с изсветляването и изгарят много повече от оператори от TaxiMe.
    Та, какво цели войводата, разправяйки ни това? Готови ли са наистина ГЕРБ и ДПС да си отрежат носа, само и само да разкарат цирея Терзиев?

    Коментиран от #14

  • 13 зевзек

    39 8 Отговор
    освен богаташ, Терзиев е и инвеститор, бизнес ангел, и съветник, нормално за такава фигура да се занимава с такива работи, както е и на Запад, българският Елон Мъск, нали искате като на Запад, ето ви като на Запад, наслаждавайте се

    Коментиран от #15

  • 14 замислен

    29 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кой клати масата":

    То има и друг проблем, щом кмета си има собствена фирма за таксиметров превоз дали няма да започне да притиска останалите? А като започне да ги притиска и вече падне конкуренцията дали това няма да раздуе цените на този превоз и това да го платят избирателите?

    Коментиран от #21

  • 15 Даа

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "зевзек":

    Наслаждавам се на безсилието ви. Вервай ми!
  • 16 Ксйсй

    23 0 Отговор
    Знаех си че бакшишите ще управляват :)
  • 17 Някой разбра ли

    5 16 Отговор
    Какво точно иска да каже този човек?

    Коментиран от #22

  • 18 Иван

    3 12 Отговор
    Това е реалността сега се почва да се търси под вола теле и сам да съм пак ще се блъскам
  • 19 Чичак,

    7 17 Отговор
    в крайна сметка нищо не каза. Това твоето не са факти, а некакви нелепици. А, имал приложение е направо за рамка на стената.
  • 20 ИСТИНАТА

    27 1 Отговор
    е коя институция да го разследва!? те са оплетени като черва...........ши.б.а.н.а държава
  • 21 Пак се тресе чинията

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "замислен":

    Веригата доколкото разбирам от статията е следната. Терзиев притежава Илевън, или част от нея. Илевън има 17% дял в таксиметрова компания. Таксиметровата компания извършва измама, която обаче изглежда поне една значителна част от таксиметровите фирма в България вършат по същия начин.
    Не става дума за извършено престъпление от страна лично на кмета, но се хвърля съмнение, че е вероятно той да продължи да толерирара схемата като кмет.

    Коментиран от #30

  • 22 1122

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Някой разбра ли":

    Аз не разбрах.
  • 23 ЧУДЕСНО

    22 2 Отговор
    и това ако не е конфликт на интереси здраве му кажи тия от ПП са много нагли крадци
  • 24 зевзек

    18 2 Отговор
    тези, които не разбирате, трябва да ви обезсилим дипломите за средно, и да ви върнем в първи клас, конфликта на интереси е очеизваден в случая, ако са верни вактите изнесени от този господин
  • 25 Гошо Таксито

    11 6 Отговор
    Първо шибания йелоу и умрелия О.К. Да не би да са редовни .
    Второ ако прецакат нещата цените ще се вдигнат двоино то не стига че и сега няма работа на тея цени
    Трето накрая софия ще остане без таксита и ще ги видя как ще има нови 240 шофъора кавалите от народното събрание
  • 26 българин 777

    20 1 Отговор
    той участва и на още 50 места поне като всички това е тактиката но всички се правят на чукнати и гръмнати
  • 27 дада

    4 16 Отговор
    Мафията не спира да оплюва с нелепици малкото останали читави хора на тази територия.
  • 28 КОМЕНТАР

    16 1 Отговор
    НА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ Е ЗАБРАНЕНО ДА ИМА ФИРМИ, ИЛИ ЗАТВОР ЗА ТАКИВА РАБОТНИ ХОРА КОИТО ИМАТ ПО НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ФИРМИ
  • 29 всичко е точно

    9 1 Отговор
    Ни съ питиснявъйти.ДС учавствувъ навсякъде и приди и сегъ благодарение на еднити си и същи потомствени кадри.
  • 30 уйко калеко

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пак се тресе чинията":

    Ако изнесеното е вярно,наистина новият кмет не върши престъпление лично.Това го прави фирмата му и той е вода не напита само дето ще прибира едни пари ,ама и те са на фирмата му ,а не негови..Навремето и мъжът на ХУБАВОТО НАДЕ ПРИЛАПА ГАРАЖИТЕ НА ЦК НА БКП В СОФИЯ.Тя се оправдаваше ,че тези дела касаели съпругът й ,и тя нямала нищо общо с далаверата ,макар да беше МНИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ В КОСТОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО.МОЖЕ ПЪК НОВИЯТ КМЕТ ЩОМ Е ОТ КОМУНИСТИЧЕСКО КОЛЯНО ДА ЗАРАБОТИ ЗА САМАТА ИДЕЯ В,, ПОЛЗУ РОДУ,,КАКТО НАВРЕМЕТО СЕ ИЗРАЗЯВАШЕ ЕДИН ЧОВЕК.НЕ ,,ВЕРВАМ,,АМА ЩЕ ПОЖИВЕЕМ ,ЩЕ ВИДИМ.

    Коментиран от #33

  • 31 Дани

    0 0 Отговор
    Защо не? или само....???!
  • 32 корупция и далавери

    6 2 Отговор
    Партията, така ли ще остане? Напред, към евро-атлантическите ценности, с помощта на ДС!
  • 33 ХА ХА

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "уйко калеко":

    Това изнесеното са пълни глупости, всички коли са със платен патентен данък, социалната осигуровка не е задължителна а здравната защо да я плащаш след като покрива само аспирин.
  • 34 Бакшишите

    7 3 Отговор
    Познат бакшиш печели средно по 3000 лв на месец с еднонтакси,работи само нощем,за две години си купи още две коли таксита,имало голям недостиг,а в медиите лъжат че нямали работа
  • 35 0001

    0 0 Отговор
    а субектите от СС на бончо мразят Метрополитен, защо ли .....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.