Last news in Fakti

6 Декември, 2023 13:00 1 702 3

Радослав Бимбалов: Да започнем да четем книги на децата, а не да им хвърляме таблети

  • ученици-
  • неграмотност-
  • радослав бимбалов-
  • мнения-
  • писа

Не децата са неграмотните. Ние с вас сме.

Радослав Бимбалов: Да започнем да четем книги на децата, а не да им хвърляме таблети - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според международно проучване, публикувано днес, 54% от българските ученици са функционално неграмотни.

Осъзнавате ли бездната, в която се спускаме от години?

Вината не е в „западните ценности“, светещите дисплеи в лапите им, екшъните в киното. Това коментира във "Фейсбук" Радослав Бимбалов.

Вината не е и в децата. Новите поколения са природно надарени да обработват информация със скорост, непозната за нас. Те растат по-бързо и по-динамично, затова ни е трудно дори да ги следваме.

Вината е в нас, защото вместо да им четем книги, им хвърляме по един светещ дисплей, за да не ни се пречкат пред очите.

В нас, самовлюбените възрастни, които си мислят, че като изпратят децата в училище със здрави обувки и два лева в джоба сме си свършили работата.

В нас, слабохарактерните родители, които пускат децата си в една нереформирана, остаряла и неефективна образователна система, която вместо да ги обогатява и развива съсипва всичко, което са получили свише, за да ги избълва след 12 години като интелектуални и морални инвалиди. Поколения осакатени душевно човеци, които започват да формират болно, немощно общество.

Вината е в нас, зрелите българи, които се надпреварват да се разправят за миналото си, вместо да се погрижат за единственото бъдеще, което имат – собствените си деца.

Не децата са неграмотните.

Ние с вас сме.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пери

    10 1 Отговор
    Всичко тръгва от семейството, но и училището трябва да помага. Министерството също, като например да не поощрява, даже узаконява, преминаването на децата в по-горен клас, без да могат да четат, пишат и смятат. Няма повтарящи деца, но пък ненаучените затъват без тези базови познания. Четенето трябва за всички предмети, включитено математика.
  • 2 Точен

    12 2 Отговор
    Този Бимбалов да влезе в клас, където 40 г съм бил! От втори в Европа по знания и УМЕНИЯ вече сме предпоследни- Такива демократи и политолози ни убиха образованието. Децата и учителите са/сме жертва на НПО-та и демократи.

    Коментиран от #3

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точен":

    "Пиза" е върховна глупост! Школското образованието е продължителен процес, чиято крайна цел е 18 годишните, а не ДЕЧУРЛИГАТА, да могат да решават житейски проблеми........Капанът "Пиза" е много коварен! Една къща, докато не е построена изцяло, е негодна за пълноценен живот в нея.