Last news in Fakti

4 Януари, 2024 12:16 2 370 16

Героят, убил създателя си, е жив

  • бай ганьо-
  • алеко константинов

Големият изобличител на управниците на своето време се прощава с този свят, ненавършил 35 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мюмюн КАРТАЛ

Бай Ганьо: Избиратели ли? И сянката им няма да видиш! Като ти кацнат от всяко село по 12 души общински съветници с кметовете барабар, като събереш чиновниците и писарите, постави по краищата жандарми да връщат другите селяни, окръжи бюрото с тия 40-50 катили, направи някоя шашарма, наблъскай в кутиите няколко снопа бюлетини и ето ти тебе и магарето народен представител, ха-ха-ха.

– – –

Данко Хърсъзина: Я кажи бе, бай Ганьо, кажи бе, брате, кого да хвана за гушата, кого да изритам из врата навън?...

– – –

И бай Ганьо рече. На 11 май 1897 година платени убийци, организирани от служител на пазарджишкото село Радилово, стрелят из засада на пътя Пещера – Пазарджик и улучват един от най-достойните творци на България Алеко Константинов право в сърцето.

Роден на 1 януари 1863 година, големият изобличител на управниците на своето време се прощава с този свят, ненавършил 35 години.

– – –

Алеко Константинов: Прощавай, снизходителний читателю! Ти ще срещнеш в тази книжка някои цинични думи и сцени, аз не можах да ги избягна; ако ти можеш да изобразиш бай Ганя без цинизми - заповядай! Европейци сме ний, ама все не сме дотам!... Прощавай, не е за чудо пак да се срещнем.

Алеко Константинов е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май (11 май стар стил) 1897 година (б. а).


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Василев

    25 1 Отговор
    В тая територия за съжаление е пълна с G ан Y овци. От тях патим малкото нормални хора.
  • 2 Мда

    27 0 Отговор
    Бай Ганьо е гербаджия!

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ран

    20 1 Отговор
    Читаво четиво.С посланиия.
  • 5 Търновец

    3 0 Отговор
    В Търново преди време имаше "гражданско сдружение" с офис в центъра което предлагаше безплатни юридически услуги чрез млад адвокат и след това един човек раздаваше документ за кандидатствуване с контактен телефон на който "Марти" се обаждаше и канеше на политически мероприятия. Сдружението беше наскоро споменато във връзка с партия
  • 6 Софийски

    13 0 Отговор
    Сред тези хора живеем за съжаление
  • 7 Така е...Бай Ганьо е жив и е кмет

    8 0 Отговор
    на гр. Свищов...казва се Генчо Генчев
  • 8 Вуте

    18 3 Отговор
    Алеко Константинов Бог да го прости,вечна му памет. Бай Ганьо,Гочоолу,Дочоолу,Данко Хайрсъзина са живи и на избори действат успешно.
  • 9 карабиберче

    1 3 Отговор
    Още през далечната 2015 - та година старата номенклатура орева орталъка срещу нас - срещу моя милост и срещу Пеевски ! С мотива къде се чуло и видяло сиът на готвачка, визирайки Делян Пеевски, да бъде допуснат до потиката ? По повод моя милост изреваха, че, видите ли, как е възможно обикновен охранител да знае пове от тях ? Те, старата номенклатура, били завърши престижни институти и университети в Москва ! Щяло да става това, което те кажат, а ние да сме си налягали парцалите ! Моя милост се отдръпна и ги остави да си разиграват коня. В резултат на което понастоящем наблюдаваме само хаос и безпътица... Те толкова си могат !!! Да преливат от пусто в празно и да разтягат локуми...
  • 10 карабиберче

    0 4 Отговор
    Още през далечната 2015 - та година старата номенклатура орева орталъка срещу нас - срещу моя милост и срещу Пеевски ! С мотива къде се чуло и видяло синът на готвачка, визирайки Делян Пеевски, да бъде допуснат до политиката ? По повод моя милост изреваха, че, видите ли, как е възможно обикновен охранител да знае повече от тях ? Те, старата номенклатура, били завърши престижни институти и университети в Москва ! Щяло да става това, което те кажат, а ние да сме си налягали парцалите ! Моя милост се отдръпна и ги остави да си разиграват коня. В резултат на което понастоящем наблюдаваме само хаос и безпътица... Те толкова си могат !!! Да преливат от пусто в празно и да разтягат локуми... коригиран текст с корекции
  • 11 Това е спасението!

    4 0 Отговор
    Пълно е в министерства,парламент и всички държавни и общински институции!
  • 12 Ами ако се разплете

    3 2 Отговор
    Амиии.. съпартиецът на Алеко хич не бил читав,все в заговори и далавери се е забърквал. Никой не си прави труда да разплете дали селяните от Радилово са били ощетени от спора за земите. Да не се окаже Ганьото от партията на Алеко?
  • 13 граф Монте Кристо

    2 1 Отговор
    Бай Ганьо в шенген ,а?Те австрийците само се правят че отварят портата,само привидно,а иначе я държат здраво залостена.Иначе връщат тук сульо и пульо,асан-докан сикариот и гладиатор-провокатор.Измислили са си специален механизъм,дъблинско споразумение за да ги връщат,за да подсилят престъпната съобщност,редом с циганите това ще е контингента от ганьовски катили.Дочоолу,Данко хаирсъзина и пр.
  • 14 По нищо

    3 0 Отговор
    Не се различават Сега ще ти избори оттогавашните и сегашните ни управленци от тогавашните
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Флуиден

    2 0 Отговор
    Че то Михаил Такев си е бил шарлатанин отвсякъде, участва в два заговора,противник на стамболовистите,забърква се във Войнишкото въстание,после пък противник на земеделци и анархисти. Доста флуиден съпартиец на Константинов.