Last news in Fakti

12 Януари, 2024 09:07 3 034 30

Борислав Ангелов пред ФАКТИ: Румен Радев е една от причините да се случи „сглобката“

  • борислав-
  • ангелов-
  • шенген-
  • сглобка-
  • дпс-
  • визи-
  • сащ

Партиите от „сглобката“ започват да действат много антиевропейски и антидемократично при упражняването на властта, казва политологът

Борислав Ангелов пред ФАКТИ: Румен Радев е една от причините да се случи „сглобката“ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Промените в Конституцията, Шенген и други теми – дали са в дневния ред на обществото на българските граждани. Ротация, смяна на министри и ролята на ДПС… Пред ФАКТИ говори политологът Борислав Ангелов.

- Г-н Ангелов, какво ново чухте в заявките на партиите, след като се откри новият парламентарен сезон?
- Формациите от „сглобката“ говореха основно за предстоящата ротация и избирането на регулаторните органи. Трудно може да се каже, че имат дългосрочна визия и хоризонт, въпреки че чуваме заявките им за пълен мандат. А у нас да изкараш пълен мандат често не е защото имаш реално визия за управлението, а заради математическото мнозинство в парламента. Фактор ще е и геополитическата ситуация. БСП седи като единствената формация, която е алтернатива на случващото се. Тя не само критикува, но и предлага решения, алтернативи, може да управлява. Не бяга от дебати и политически борби. Това не може да се каже за останалите две формации, определящи се за опозиция – „Възраждане“ и ИТН. Там повече се набляга на негативни критики, скандали и сблъсъци, циркаджилъци, на фрази и лозунги, а не толкова на алтернативни идеи и предложения. А и е ясно, че те нямат управленски капацитет. Да не говорим, че „Възраждане“ обслужват в ключови моменти ГЕРБ както се видя при гласуването за НЗОК, когато си промениха на 180 градуса гласуването, след като Десислава Атанасова им даде знак е химикалка, което се видя по телевизиите.

- Шенген, Еврозона, рекорден бюджет – кой с какво се хвали?
- Кой с каквото си харесва и най-вече му отива на електората. Имам огромно съмнение доколко тези теми са реално в дневния ред на обществото, колкото искат да бъдат българските политици. Скептичен съм доколко хората вярват, че Шенген, Еврозоната и рекордния бюджет ще им решат проблемите. За значителна част от обществото това не означава нищо. В миналото сме имали далеч по-големи цели, свързани с присъединяването на страната към ЕС и НАТО, а това не доведе до огромна любов към формациите извървели този път – напротив, до загуба на избори. Редно е малко фанфарите да се понамалят. Някои политици да бъдат малко по-скромни. Вижда се, че партиите от „сглобката“ започват да действат много антиевропейски и антидемократично при упражняването на властта – в парламента, в Сдружението на общините, при разпределянето на регулаторите, в СОС. Това ще им изиграе лоша шега накрая.

- Как ще протече ротацията на „сглобката“. Какво очаквате? Да видим преговори или нали понеже е модерно да се играе шах в последно време ще видим стратегически ходове?
- Както се състави правителството, така ще протече и ротацията. Има ли съгласие да има ротация, драми големи няма да има. Ще бъде интересно единствено, ако някой реши да не участва в ротацията. Смяна на министри ще има. Здравният вече заяви, че напуска. Във връзка с това очаквам в следващите седмици силно медийно присъствие на по-слабите министри, за да демонстрират, че са свършили много работа, имат програма, много са ценни и могат още неща да свършат, за да останат на постовете си. Други ще демонстрират и геополитическа подкрепа.

- Как виждате ролята на ДПС след ротацията. Партията ще има двама съпредседатели след февруари, най-вероятно. Ще бъде ли ДПС различно?
- Не мисля, че ще намалее ролята на ДПС. Най-малко ще се запази. Предстои да бъдат избирани и регулаторни органи. Вероятно ДПС отново ще предпочете да не участва открито със свои представители в изпълнителната власт. Моделът на двама съпредседатели и един почетен председател ще представлява интерес, но аз не виждам да има чак толкова голяма промяна във функционирането на формацията. ДПС не е чак толкова публична. Или поне не беше. За нея досега рядко излиза информация какво се случва, какъв е нейният вътрешнопартиен живот. Какви процеси текат в партията. Когато се случат събития, каквато е настоящата ситуация в ДПС, обикновенно научаваме и правим изводи дали има криза и вътрешни проблеми. Не знам защо отново трябваше Доган да обърне внимание, че вървят геополитически промени и имаме процес на трансформация към многополюсен свят. Самата идея на Доган да има двама съпредседатели за мен идва и от геополитическите промени.

- Промените в Конституцията са факт, а сега президентът ги оспорва. Румен Радев брани властта си или го прави по закон. Как гледате на реакцията му?
- Реакцията му е не толкова от грижата дали промените противоречат на Конституцията, колкото се засяга за промените, засягащи неговите правомощия и най-вече за служебните му правителства. Президентът няма грижа към хората, а само към себе си. Служебните правителства на Румен Радев се превърнаха в еднолично управление на страната. Партиите бяха виновни и обвинявани за всичко. Самият президент Румен Радев е една от причините да се случи „сглобката“. В ситуация на криза ролята на президента е да бъде медиатор, да бъде посредник да се излезне от нея, а не да разделя, да противопоставя и да се свързват с неговото име нововъзникващи политически проекти. Ако не беше прието предложението за двойното гражданство, трудно щеше да се скрият истинските причини на президента да сезира Конституционния съд. Години наред обикаля света и убеждава българите там, че трябва да имат право да са президенти и министри и с двойно гражданство. По тази тема, както войната в Украйна, се видя, че президентът едно говори в чужбина, а друго в страната. Поведението му е абсолютно двулично. Занимава се с политически инженеринг, създаване на партия след партия, храни вътрешни опозиции, обижда и напада наред – мутри, шарлатани, родоотстъпници, предатели и т.н.

- Вече споменахте, че хора с двойно гражданство ще могат да стават депутати, ако Конституционният не го отмени. Идват избори за европарламент. Какво да очакваме…
- За двойното гражданство ще очакваме решението на Конституционния съд. За мен то е опасно и застрашава националната сигурност. Последиците може да бъдат големи за страната. Изборите за европарламент ще бъдат интересни за мен повече на ниво ЕС, където очаквам нова, различна конфигурация. За първи път имаме ситуация, при която може да се пропука статуквото в ЕС. За мен въпросът е дали ЕС ще намери мястото си в един многополюсен свят да бъде един от факторите, а не да зависи от САЩ. Докъде ще стигне политиката на разширяване на ЕС, която заедно с миграцията да не доведе до неговото избухване отвътре. В България изборите за Европейски парламент ще са последният опит на мнозина евродепутати да останат по някакъв начин на политическата сцена. Изборите за европарламент се радват на ниска избирателна активност, хората не виждат смисъл да гласуват за кандидати, които ще вземат огромна заплата и да не усещат реални ползи от тяхната дейност. Друг е въпросът, че и те самите не правят нищо за да обяснят тяхната дейност. Няма други избори, като тези за евродепутати, които да се смятат от хората за толкова далечни и неясни.

- България в Шенген по въздух и море. Управляващите се хвалят, за опозицията е нищо. Какво е това?
- За мен предложението, което беше направила Австрия, е последното на масата и друго нямаше да има. България и Румъния трябваше или да го приемат, или да се откажа от офертата. При условие, че ти не знаеш дали въобще ще има подобно следващо и кога ще се случи. Скептик съм, че скоро ще станем членове и по суша, ако не се промени рязко тенденцията. За българския бизнес, за българската икономика е по-важно присъединяването в Шенген по суша - 97 % от стокообмена с ЕС е по суша и само 3 % по въздух и вода. Толкова сме приети. От друга страна по въздух ще се облекчат пътуващите със самолети, което не е никак малко. Не знам защо у нас не се споменава темата за отпадането на визите за САЩ, което също е своеобразен двоен аршин към България като страна, която е част от ЕС, но този път от страна на Вашингтон. Това не виждам да се изважда като водещ приоритет и цел. Може би има страх да не се ядоса с това някои във Вашингтон или пък се работи по темата тихо по дипломатичен път.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    15 35 Отговор
    Слугуването на руснаците от страна на Радев крепи сглобката.
  • 2 Последния Софиянец

    16 38 Отговор
    Зелените чорапки служи на Москва, съжелявам че го подържах по време на протестите и гласувах за него!
  • 3 Коментар

    40 5 Отговор
    Сглобката се случи заради мерака да захапят кокала,а не заради друго.

    Коментиран от #22

  • 4 ПОЛУГРАМОТЕН ПОЛУПОЛИТОЛОГ

    31 7 Отговор
    Като гледам как си си начесал перчемчето рязбирам, че това че са ти дали пари за си купиш стол и компютър е върха на твоето развитие.
  • 5 Лоша карма има президента

    14 26 Отговор
    Радев е злото . Носи нещастие - графигнатиево, равнец, ввс, президентството и оттам държавата. Носи нещастие.
  • 6 Съзнателно

    26 1 Отговор
    или не , но политическият климат е катастрофален , пагубно дори за държавата и народа !
  • 7 Томи

    14 23 Отговор
    Има хора енергийни вампири. Радев е такъв. Изсмуква. Това го знаят всичките му колеги. И тримата шефове на на ВВС не искат и да чуят за него.
  • 8 АГАТа Кристи

    15 16 Отговор
    Българските злини са оцветени в червено !

    Коментиран от #9, #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АГАТа Кристи

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    През 1990г посредством вътрешно партиен преврат, червените родиха "синьото". Времето го доказа с разкриването на много партиини билети на така наречените "сини"... Комунистите се преродиха в демакрати...
    Така, че СДС се оказа продукт на БКП.
    Типичен пример - другарката Импексова, Иван Костов, Стефан Софиянски.....

    Коментиран от #12, #28

  • 11 Агнето

    5 5 Отговор
    Млък, комунде необразовано!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Човек

    9 17 Отговор
    Радев не е една от причините, а единствената причина за сглобката. ПП направиха този самоубийствен ход само за да спасят България от Радев. Можеха да си пазят електората и да гледат как Радев бута България към Русия, но те избраха саможертвата в името на родината. За пръв път от 80 години се появяват политици, които работят за народа. Той, обаче, не е особено интелигентен и не им даде мнозинство. А защо не е интелигентен? Защото такъв беше плана на комунистите и техните протежета - да контролират по лесно материала.

    Коментиран от #18

  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 13 Отговор
    ПPOKЛЯТИETO НA БЪЛГAPИЯ E ........... ZЕЛЕHИЯ ЧОРАП ........... ФАКТ !
  • 15 браво бе

    16 7 Отговор
    тоя пезидент сега ви е виновен и ви служи за извинение а трактора ,главата ,дъртия петков къде ги забравихте тия се прегърнаха в уста се целунаха и застреляха трактора за да няма коментар утре ще е следващият президент виновен и ще им служи за тоалетна хартия
  • 16 Смърфиета

    14 1 Отговор
    Какво ни казва въпросният политолог, че не разбрах и за шарани ли ни взимате.
  • 17 Наблюдател

    11 2 Отговор
    Той е виновен и за световното затопляне.
  • 18 факти само истински

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    ПП работят за народа??? и саможертва направили влезнали голи в банята! кога и къде работят само и единствено в собствена полза средно статистичният българин му дреме за русия , путин и зеления наркоман имаме си достатъчно проблеми киро,кокорчо главата ,шиши и други видни лъжци и крадци та ни правите ала- бала и ни отклонявате вмиманието все с наклони към русия ако ще да ни накланяте и към патагония това са само инсинуаций не са ни нужни САЩ ,РУСИЯ и ЕС това е като номера с трите чаши ТУКА ИМА ТУКА НЯМА където под едната има нещо тука и под трите няма нищо! казва се АЛА БАЛА!
  • 19 а стига бе

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "АГАТа Кристи":

    Червено, синьо мешано все в нашия
  • 20 Урюрвкос

    10 5 Отговор
    ако това в статията е вярно означава че Радев е много силен президент ако го сравняваме с предходните амеби
  • 21 Сглобаджиата

    11 0 Отговор
    Главната причина да се случи „сглобката“ е посолствоТО, колкото и да не го казвате.
  • 22 Електра

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Точен е Коментарът Ви
  • 23 Абе

    4 6 Отговор
    Евалла на сайта Факти През ден изравят от някъде червен пропагандатор И го инсталират на видно место с голяма снимка.Днес поредния руски "политолог"плюе по правителството Представя бсп/бкп за алтернатива хули лошите американци .Този човек най нагло се продава на хората за независим политолог???? Още като си отвори устата мирише на руска ватенка и водка путинка. Угасна руска хибридни война се води в момента срещу дерусификацията на страната ни.Всеки ден масивна руска пропаганда и дезинформация водят три руски партии в парламента. И политолози и социолози русофили в нета телевизиите и радиото.
  • 24 Този на снимката да нее РОМ от Лом??

    6 1 Отговор
    Поредния плювач от списъка да плюе по Р Радев!!
  • 25 О о Радев

    4 3 Отговор
    Р.Р. ,така и не мога да го разбера на кого служи !?
    Кариерист,и уше на ВКР от курсант !?
  • 26 О о Радев

    5 2 Отговор
    Р.Р. ,така и не мога да го разбера на кого служи !?
    Кариерист,и уше на ВКР от курсант !?
  • 27 гост, нерегистриран

    4 2 Отговор
    Измислените картончета от дс с големи коси дънки белене са у мехмет доган, там е заровено кучето и чрез него бойко дава на гладните парче екмет да си построят замъци, да развият бизнес, купени земи от общини, същото е с държавните служби, копчето се натисла отвън, а баце и доги изпълняват и назначават хора, които те преценят, това е за днес порцията ви за храна
  • 28 Само питам

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "АГАТа Кристи":

    Я кажи кога "другарката Импексова"е членувала в БКП и какви са и връзките с ръководството ѝ по онова време.
  • 29 Адрес 4000

    0 1 Отговор
    А добро утро
    От самото начало ви разправям точно това
    Сглобка хубава лоша
    Ще има до края на мандата на Радевшенко
    Който е близък и до този на парламента
    Твърде много се осветли като платен агент на Матушката
    Така че другият път мислете като гласувате
  • 30 Верно ли жалък

    0 0 Отговор
    Не помня Румен Радев да е в посолството на САЩ, което събра двете мафии в двата олигархични кръга капитал и доган! Да стоиш на страната на национални предатели и да плюеш срещу българин пазещ си страната, трябва да копаеш дъното! Продажници!