Last news in Fakti

21 Януари, 2024 16:00 5 623 60

Илиян Василев: Москва отправи залп към България през САЩ по темата "Лукойл"

  • русия-
  • лукойл-
  • руска агресия-
  • руски енергиен монопол-
  • илиян василев-
  • мнения

Изглежда търпението на Кремъл се изчерпва

Илиян Василев: Москва отправи залп към България през САЩ по темата "Лукойл" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Москва отправи залп към България през САЩ по темата "Лукойл". Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

Официална Москва не е особено приказлива по темата Лукойл у нас по две причини: първата, че не иска да прехвърля върху корпоративната глава на тази компания негативите на войната в Украйна и втората, че всяка активна намеса ще провокира обратна на желаните резултати.

Поводът е премахването на дерогацията върху горивата, които продава в ЕС и краят на доставките на руски суров нефт, което трябва да стане след 1 март.

Изглежда търпението на Кремъл се изчерпва,

още повече, че просторът за работа „на пользу Родину“ на тази единствена останала да работи в ЕС голяма руска рафинерия /тази в Румъния е дългосрочен „отпуск/ се свива и ще свива още по-драматично. Може да се приеме с голяма доза увереност, че Москва отправи своето послание през медийната си артилерия от САЩ –„National Interest“, „Нашънъл Интерест“, която публикува статия на един непознат млад студент в някакъв американски колеж със заглавие „ Българската енергийна криза може да провокира социално недоволство“. Материалът е посветена изцяло на събитията около отношенията между "Лукойл" и българското правителство.

Трудно е на Русия да ангажира автор с по-висок авторитет, за това прибягват до „академичен“ автор, който публикува не само в "Нашънъл Интерест", но и в "Консерватор" – все издания, които покриват медийно американски избиратели, които подкрепят Тръмп.

"Нашънъл Интерест" се свързва с Дмитрий Саймс, който се оказа един от най-големите пропагандни активи на руските служби през последните пет десетилетия. Той създаде и ръководи в продължение на много години американския Център за национален интерес, и неговото издание "Нашънъл Интерест". Започва своята дейност преди почти 50 години, като неформален съветник на Ричърд Никсън, след което съветва Путин и Тръмп по двустранните отношения. След началото на разследването срещу Тръмп за връзките му с Путин, Саймс е изтеглен обратно в Русия и в момента се използва за високо профилни пропагандни събития като Петербургския икономически форум и за телевизионни формати.

Въпреки принудителното си връщане в Русия, за да не бъде разпитван и съден в САЩ, Саймс и изданието продължават да се ползва с протекцията на тръмпистите и очевидно има да играе роля в предстоящата кампания на Тръмп, макар от дистанция. Наивно е да се смята, че този студент ще има достъп до национално издание без съответните протекции. Още по-малко че изказаните от него мнения са само негови лични –

нерде САЩ, нерде "Лукойл" в България.

Основните послания в статията, които могат се възприемат като послания на Путин:

На първо място, Русия следи внимателно действията на българските власти – особено действията на данъчните и митнически власти, както и законодателната власт. Готови са да използват влиянието си за да запази този стратегически актив и да не допусне смяната на собствеността и ограничаване на дейността, поне докато Тръмп дойде на власт. Разчитат, че това ще позволи смяна в българската политика и спиране на натиска срещу Лукойл.

На второ място, демонстрира се ярък антиевропейски контекст – действията на българските власти, не са самостоятелно решение на София, а са взети “ диктата на ЕС.“ Цитат: „Еврофилските политици са известни с готовността си да пожертват националния суверенитет и да ангажират съответните си страни да поемат разходите за увеличаване на икономическата взаимозависимост и разпространението на либералните ценности. Несъмнено обаче идва момент, в който националните граждани губят търпение към идеологическото усърдие на своите лидери.“

Трето, предупреждава, че може да дестабилизира пазара на горива с цел предизвикване на социално недоволство, което предполага и вероятност от по-резки действия на "Лукойл" под натиск на Кремъл.

Четвърто, статията определя главното острие на Русия в тези процеси – партията „Възраждане“ и в класическия маниер на руските пропагандни центрове, разположени на Запад, анализът се прави от гледна точка на престорена загриженост да не би ръстът на влияние на тази партия, което е неминуемо според статията, да превърне България в пасив на политиката на САЩ и НАТО. Има и други послания и те трябва да бъдат разчетени.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    45 27 Отговор
    в Щатите всички бензиностанции на Лукойл си работят

    Коментиран от #18, #19

  • 2 да де

    55 23 Отговор
    Хехе то щото Илиян Василев е един авторитет та ум да ти заиде.

    Коментиран от #21

  • 3 Урюрвкос

    39 11 Отговор
    общо по Света Лукойл имат 4700 бензиностанции а в Щатите имат 1700 купени от ConocoPhilips

    Коментиран от #45

  • 4 Сесесере

    45 51 Отговор
    Навсякъде пъка от копейки! Руската зараза е туморна!

    Коментиран от #20

  • 5 Читател

    47 19 Отговор
    Глупости на квадрати, Марков им го обясни това има го в ю тюб при Карбовски.1 Лукойл не е държавен а частен и 2 премахване на дерогация ще оскъпи горивата с 20 30 процента.

    Коментиран от #17, #27

  • 6 Сесесере

    38 64 Отговор
    Лукойл, трябва да бъдат позорно изгонени от България, да си взимат о Альошата на тръгване! Рафинерията е българска, на българския народ!

    Коментиран от #25, #33, #39

  • 7 Голем смях

    18 25 Отговор
    Официално...България си го премести ..даже не се почеса .
  • 8 ХАХАХА

    45 25 Отговор
    На този измишльотините докога ще минават за политически анализи ? Ще вземе да се удави от злобни плюнки към Русия!
  • 9 Хвърлибобев

    16 3 Отговор
    Предвиждам пърлено прасе!
  • 10 Я да видим кой е Илиян Василев

    46 7 Отговор
    След военната си служба завършва международни отношения във Висшия икономически институт „Карл Маркс“.
    През 1981 – 1990 г. по времето на комунистическия режим е сътрудник в Международния отдел на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). На тази длъжност сътрудничи на Отдел 01 ДС при Софийско градско управление, който събира от него информация за чуждестранни контакти на БЗНС, като през февруари 1988 година е вербуван за секретен сътрудник на Държавна сигурност. Според доклада за вербуването му е приел да сътрудничи по „идеологически, морални и политически мотиви“.
  • 11 Германец

    15 24 Отговор
    Видя ли "европейски диктат" и е ясно, че "статията" идва от Кремъл :)
  • 12 ТаУмВзе

    34 11 Отговор
    Илианчо, хващаш кофата и почваш да носиш втечнен краварски газ и всичко е точно! Кажи си се Прилежно, какво ти е Агентурното именце соросоидче.
  • 13 Голям празъ

    16 21 Отговор
    Жалки напъни на блатните туземци..тая рафинерия във всеки един момент може да бъде национализирана и ония да ближат сладоледа безплатно
  • 14 АГЕНТА САШко

    25 7 Отговор
    ДА НЕ ОСТАНЕ ПО НАЗАД ПРЕД НОВИТЕ СИ ГОСПОДАРИ..............А КАК ДОНАСЯШЕ ПРЕДАННО НА ДС И КГБ..........АМА ВЕЧЕ СМЕНИ ПИСТАТА.....

    Коментиран от #60

  • 15 Русия ли?

    19 15 Отговор
    Страната на лъжите!
  • 16 Покрай руската тема да си спомним как

    20 17 Отговор
    нашите болшевики, командвани от съветските си началници, убиваха истински българи. На 19 януари 1947 година в милиционерския участък в Асеновград е убит 73 годишният Тане Войводата – забележителен българин, с големи заслуги в борбите за национално освобождение на българите в Македония и Тракия, участник във войните за национално обединение – и в двете Балкански войни, и в Първата световна война.
    Днес никой не знае къде е неговият гроб, а комунистическите убийци не спират пред физическото му убийство – опитват се и да окалят почтеното му име.
  • 17 Щом

    11 13 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    е при рашиста карбовски никакво обяснение не е, а чиста проба лъжа и пропаганда.
  • 18 Да бе, вярно

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Я кажи къде са, обаче. Само от там искам да зареждам.

    Коментиран от #26, #28

  • 19 Хахахаха

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Ако в щатите някоя бензиностанция продава такова отвратително гориво като в нашия Лукойл, до два дена ще са и драснали клечката.
  • 20 Азиим

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    Вий нали бе сте „заразени”, спете си спокойно.
  • 21 Хахахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Някой знае ли, какво работи агент "Сашо" от ДС?
  • 22 Читател

    13 1 Отговор
    Номер 17 провери собственост на рафинерията и тогава говори щуротии.Просто бъдете обективни
  • 23 О йес.

    12 8 Отговор
    От 2025 Германия преминава на водород.Франция на ядрена енергетика.По-малките държави ще получават от Норвегия и сврврна Афрка.
    Закривай!
  • 24 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 4 Отговор
    Га лапа московските кифтета ни това продажнико!
  • 25 .....

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    А кой я построи и обурудва много лесно рушите. Защо не саборите и панелите наречени хрушчовки
  • 26 Хохо Бохо

    18 7 Отговор

    До коментар #18 от "Да бе, вярно":

    В Ню Йорк има повече бензиностанции Лук Ойл отколкото в Москва и София, във Вашингтон също има доста. Що питаш ? Гугъл картичка на Ню Йорк, после търсиш Лук Ойл в района. Има и стрийт вю ако не ти се вярва да погледнеш. Ама си жълтопаветник демек с ограничен ментален капацитет

    Коментиран от #32

  • 27 Марков при Карбовски???

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Сериозно????
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ами буе

    11 8 Отговор
    Тази биологична единица явно има сериозни психически проблеми свързани с яростната русофобия която демонстрира. Явно му трябва квалифицирана медицинска помощ, за да не стане постоянен пациент на психиатрична болница. Цялата теза в писанието му е безумна и просто не заслужава да се коментира. Абе с една дума - луд за връзване.
  • 32 СУРУСОИТ ПРУДАЖЕН

    7 10 Отговор

    До коментар #26 от "Хохо Бохо":

    ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ, БЕ

    Коментиран от #36

  • 33 россиян..

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Нефтохима в бургас е голема работа,благодарение на него в питер се построи най високата сграда във европа..болгаристанции зареждайте из станциите на рефинерята..защото вова положи основите на най високия небостъргач в света във лахта центр.
  • 34 Ае,копейките

    5 4 Отговор
    Почвайте да пишете глупости.
  • 35 Хохо Бохо

    5 3 Отговор
    Аре бегай да зареждаш 34-02 31st St, Queens, NY 11102, United States
    Поне 20 са в района умню

    Коментиран от #37

  • 36 Хохо Бохо

    10 5 Отговор

    До коментар #32 от "СУРУСОИТ ПРУДАЖЕН":

    Това не променя факта, че в Ню Йорк има повече бензиностанции на Лук Ойл отколкото в Москва и никой няма да ги национализира, фалира .... Ъндърстенд? Панимаеш?

    Коментиран от #38, #44

  • 37 Мерси

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Хохо Бохо":

    Знам я. Пълно е с рускоговорящи които зареждат от там старите си каруци, за по 500-1000 долара
    Носталгия по калната им кочина.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Да закрием козяк
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Само че

    8 8 Отговор
    Управляващите трябва колкото е възможно по скоро да върнат Данс в ръцете на бг правителството и българската държава И всичко ще си дойде на мястото .Копейкин волгин социолози политолози недялковци и още много други подобни Ще получат нужното внимание и ще бъдат обезвредени!!!
  • 43 Кирил

    13 4 Отговор
    Не съм доволен от цените и качеството на горивата на Лукойл .
    Качеството е като за трактори и булдозери, цените са като в Австрия
  • 44 Ами

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хохо Бохо":

    това говори много добре за американците, би трябвало много да ги харесваш.

    Коментиран от #52

  • 45 Да ти кажа..

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    Да син събирата багажа и да се махат от България, па ич не ме интересува колко бензиноколонки имат в щатите или по света..ма ич да ти кажа..
  • 46 чакам март

    6 1 Отговор
    за да видя сашето върху какво ще се упражнява?!? Сигурно върху това, как лошите руснаци от Лукойл вдигат цените на горивата безпричинно!
  • 47 Боко

    10 7 Отговор
    Тръмп каза, че, ако стане пак президент, веднага ще спре войната в Украйна.
    Зеленски НЕ желае войната да приключи.
    Зеленски си взе наркотрафиканта Брендо.
    Вижда се, че Сорос, Байдън, Клинтън и Зеленски искат два славянски народа да се избиват на взаимно.
  • 48 9689

    5 2 Отговор
    Когато се изписва името на този трябва да се допълва-гаден доносник на ДС.
  • 49 А бе кееее леш!

    12 10 Отговор
    Какво се опитваш да докажеш соросоид продажен! Значи вече и в сащ Путин управлява медиите?! Значи всички западни медии,които разсъждават нормално върху политическите процеси в света са проруски?!Значи Възраждане,която е единствената Българска партия,понеже поставя на първо място Националния интерес на България,е проруска?! Апропо: не виждам какво лошо има и да е такава,в крайна сметка 80%от Българския народ сме русофили!Слава на Русия, нашата Освободителка!Само Възраждане!!!

    Коментиран от #50, #56

  • 50 А сега де

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "А бе кееее леш!":

    Копейкин каза че не е русороб бре..А иначе за бг народа русофил и да живее червената армия Виж да не се изтървеш някъде на вън Че може да ти счупят кокалите!!
  • 51 Перо

    4 2 Отговор
    И това изритано от властта недоразумение със забрана да стъпва в Русия се упражнява в съчинения с фейк, интернет информация!
  • 52 Хохо Бохо

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ами":

    Кой е казал, че не ги харесвам? Харесвам всякакви народи, не харесвам политиците им. Гутгайшчета харесвам, особенно републиканците, виж демократите някак крадливи ми идват, а не харесвам крадци и престъпници
  • 53 Магнитски

    3 1 Отговор
    Илиян Василев съветски възпитаник агент на ДС сега е НАТОВЕЦ БОЖЕ ОПАЗИ ...
  • 54 Русофила не фата

    3 2 Отговор
    Ганя иска хем в ЕС и НАТО, хем в маскалия! Е, нема кък да стане !
    Америчките ни усетиха и скоро ще гризнем на тслата дръжката.
  • 55 Продажник

    2 2 Отговор
    Поредният продажен краварски експерт ...нали ти знаем биографията и на теб долен чаршаф
  • 56 Патриот

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "А бе кееее леш!":

    Израждане няма как да е българска политическа поратия, защото Вождът и Костадинов я е създал в Посолството на Козяк, от където му и плащат, а дебилите, които гласуват за този проект на Цру ще си останат глупави завинаги.
    Какво направи Коста цента( легендата за Копейкин е измислена на Козяк заедно с него, за да лъже балъците) откакто е в Парламента, освен да хвали САЩ?!
    Нищо конкретно не е казал а само говори неща, които чете в Нета от умните хора и най-вече, говори само това, което му е позволено от Посолството.
  • 57 Илияне вониш на кравар

    3 2 Отговор
    Илияне да те няма пътя и на Козяк!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Коментар

    2 1 Отговор
    „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД са собственост на банковата династия Ротшилд чрез ING Group.Използват случая покрай войната,за да го лапне някакъв турчин.Като го вземе друг е повече от логично,че ще се качат цените.
  • 60 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "АГЕНТА САШко":

    Веднъж предател,цял живот предател.