Last news in Fakti

24 Януари, 2024 13:11 4 078 62

Как признахме Македония! Стефан Тафров пред ФАКТИ

  • стефан тафров-
  • македония-
  • признаваме-
  • филип-
  • димитров-
  • желев-
  • стоян-
  • ганев

Голямата заслуга е на тогавашния министър-председател Филип Димитров, казва дипломатът

Как признахме Македония! Стефан Тафров пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Годината е 1992-а. Президент е Желю Желев, Филип Димитров е премиер. Стафан Тафров е първи заместник-външен министър. Но именно през него минава всичко, което има да се случва. И което все го повтаряме с гордост, че България първа признава Република Македония. А днес отношенията с вече Република Северна Македония са… Доста мътна и кървава. Но какво се е случило тогава, как сме действали, защо сме го направили… Пред ФАКТИ Стефан Тафров се връща към онези събития.

На 15 януари 1992 г. България първа и безусловно да признава независима Република Македония. А това става след едно много дълго заседание на МС. Именно на него се решава дали българското правителство да направи тази стъпка и как. Тогава ситуацията на Балканите е следната. Четири югославски републики - Словения, Македония, Хърватия и Босна и Херцеговина, минават през референдуми за независимост и хората казват: „Искаме независимост!“ Германия и Австрия са „за“ Словения и Хърватия, а Босна и Македония остават някак встрани. България се намира след Лукановата зима, а у нас триумфира СДС и се създава правителството на Филип Димитров.

„Тогава имаше и избори за президент, а реално това да признаем независима Република Македония се случи точно между двата тура на президентските избори. Кандидатът на СДС беше Желю Желев. Но в СДС имаше едно разделяне, защото се очертаваха различни лагери. Имаше такива, които се противопоставяха на Филип Димитров, спомня си Тафров. – По това време бях първи заместник-министър на външните работи по молба на Филип Димитров и на Желю Желев. Двамата се опасяваха, че тогавашният външен министър - Стоян Ганев, няма опит с външната политика. Така в отсъствието на Ганев в момента на признаването на Македония на мен се падна тази отговорност да изработя позицията на МВнР по въпроса.“

Последва едно дълго заседание на МС, което протича близо три дни. Така се стига до решението между Филип Димитров, Желю Желев и Стефан Тафров, че България трябва да направи нещо за Македония, нещо знаково, за да не остава Скопие встрани от процесите, които се случват на Балканите. Също така за България е важно да даде ясен знак на Милошевич, че не може да разпалва Балканите, включително и в посока Македония. Всичко това, отнесено към 1992-а, става след десетилетия на много последователна, силна, безогледна антибългарска пропаганда и по време на кралска Югославия.

„Тогава започваха югославските войни. Гърция водеше силна кампания срещу името на Македония и спираше независимостта на Македония, беше против признаването ѝ от европейската общност“, допълва Тафров.

15 януари 1992 година
„Както казах, по време на заседанието на МС Стоян Ганев го нямаше, защото беше в Германия. Тогава това Гърция го прие като опит България да убеди Германия да признае Македония. Гърция буквално заплаши Германия, че ако признае Македония, ще наложат вето върху признаването на Словения и Хърватия. Стоян Ганев изпрати една грама от Бон, в която пишеше, че се е срещнал с германския външен министър Ханс Дитрих Геншер и той е искал да не признаваме Македония, защото се опасявал Гърция да не наложи вето върху Словения и Хърватия. Респективно, това би било много тежко от гледна точка на германското обществено мнение спрямо правителството. Представих грамата и тогавашният финансов министър Иван Костов каза: „Това е мнението на германския външен министър... А какво е мнението на българския външен министър?“
А аз казах: „Позицията на българското външно министерство е, че трябва да признаем Македония“, допълва Тафров.

„Голямата заслуга България първа в света да признае Македония е на тогавашния министър-председател Филип Димитров. По Конституция правителството има право да признава нови държави и няма нужда от парламент, от президент. Но тогава президентът Желев оказа политическа подкрепа на това решение, а Филип Димитров бе водещата фигура. По време на тези почти тридневни заседания на правителството се състоя един Съвет за национална сигурност в президентството, на който тогавашният вицепрезидент Атанас Семерджиев се противопостави на признаването на Македония. И това беше проблем. Той все пак беше представител на опозицията. Но президентът Желев записа едно обръщение към нацията, което беше излъчено. Неприсъствието на Стоян Ганев на това заседанието на правителството също беше проблем, защото имаше опасения, че това ще предизвика силен сблъсък между противниците и привържениците на идеята в СДС. Голямата заслуга на Филип Димитров тогава бе в това, че той успя да направи така, че МС да му даде правомощието той да избере момента за признаването. В момента, в който заседанието приключи и министрите се разотидоха, Димитров извика говорителката на правителството Надежда Михайлова (Нейнски): „Наде, отиди в телевизията да съобщиш, че признаваме Македония. Аз отивам в парламента със Стефан Тафров, за да го съобщя.“ Това е един от най-прекрасните моменти в живота ми! Когато министър-председателят влезе в парламента имаше гласове, включително от СДС, които бяха: "Ти къде си тръгнал? Изчакай Стоян Ганев". Тогава той взе думата и каза, че Република България признава републиките Словения, натърти на Македония, Хърватска и Босна и Херцеговина. СДС станаха на крака и започнаха да викат "Браво!". БСП не знаеха как да реагират, но Филип Боков от социалистите излезе и доста уместно попита: „Къде ви е външният министър, г-н министър-председател? Защо го няма тук?“, сподели още Тафров.

-------------------
Стефан Тафров е роден на 11 февруари 1958 г. Завършва 9-а Френска езикова гимназия в София и журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е във вестниците "АБВ" и "Демокрация" през 1989 - 1991 г. Бил е завеждащ "Международния отдел" на Съюза на демократичните сили и съветник на президента Желю Желев по външнополитическите въпроси през 1990-1991 г. От м. ноември 1991 г. до февруари 1992 г. е първи заместник-министър на външните работи в правителството на Филип Димитров. Последователно е посланик на България в Италия - от април 1992 г. до януари 1995 г., и посланик на България във Великобритания - от януари 1995 г. до май 1997 г. От март до май 1997 г. е посланик със специални поръчения за присъединяването на България в НАТО. От май до декември 1997 г. е първи заместник-министър на външните работи на България, след което от началото на 1998 г. до 26 февруари 2001 г. е посланик на България във Франция и постоянен представител на Република България при ЮНЕСКО. През март 2001 г. става първият български посланик, носител на най-високата степен - командир на Ордена на Почетния легион на Франция. Той е и Офицер на Ордена на Италианската звезда. Два пъти е бил постоянен представител на Република България в ООН. През 2021 г. е депутат в 46-ото Народно събрание, избран от листата на "Демократична България" от Русе. Говори френски, английски, италиански, руски и полски.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!

    49 9 Отговор
    Не трябваше!
  • 2 провинциалист

    49 8 Отговор
    Ние не сме я призавали, текущите парламентарни хрантутници го направиха.
  • 3 Бегай !

    58 12 Отговор
    Сътворихте една глупост ! Заради която всеки който е българин в Македония е преследван и бит !
  • 4 помнещ

    50 9 Отговор
    Голяма "заслуга" /признаването на Македония/ , няма що ! Всъщност , Тафров /като доайен на ... гъвкавите китки в политиката/ има много други " заслуги " , но нямам време да ги изброявам сега . Който се интересува , може сам да /ги/ провери . Само ще спомена , че вредите които той е нанесъл на българските интереси не са една и две .
  • 5 3.14К

    60 10 Отговор
    Гей дружината на Филип Димитров тласна страната към 33 годишният кошмар и разруха, в който живеем.

    Коментиран от #9

  • 6 Сатана Z

    49 5 Отговор
    Филип Димитров или Фил Кенеди беше невменяем и се разхождаше гол из коридорите на МС по думи на очевидци.Единствената му заслуга беше ,че имаше брада и носеше ръчни оплетен пуловер докато подскачаше на площадите заедно със стадото.

    Коментиран от #10

  • 7 Ти да видиш

    51 9 Отговор
    И това ли е повод за гордост? Да тръбиш, че си признал част от собствената си държава за друга, чужда държава, трябва да те прави герой? ми да - в очите на стадото, всеки, който го дои е герой.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    44 5 Отговор

    До коментар #5 от "3.14К":

    О....да ,така беше.В тази дружинка влизаше и вътрешният министър Йордан Соколов - (Жана),който беше заведущ отдел „Жалби“ в ЦК на ДКМС по Татово време.
    Добре е да си гу припомняме от време на време как започна голямата измама
  • 10 Филип Димитров

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Освен това беше и тежък п. е. д@л .
  • 11 Това трябва да е :

    35 5 Отговор
    Как предадохме България! Стефан Тафров пред ФАКТИ
  • 12 зачуден

    35 7 Отговор
    Демек - исторически факт е , че когато обратни възседнат власта - на България и се емава байката ! Странното е , че българите пак си избраха такива за управляващи сега и защо се чудят защо сме на този хал - не мога да разбера ?!
  • 13 предатели срам

    31 8 Отговор
    Тафров - предател и майцепродавец, как признахте изконна част от майка България и я подарихте на сърбите. Нека ви съди провидението.

    Коментиран от #16

  • 14 Плюе си в лицето

    29 7 Отговор
    Намерил с какво да се хвали..... Подкрепихме втора Украйна. Да си имаме постоянен оплюващ ни, дразнител и молител. А ние все да прощаваме и даваме. А македонците се въртят и от всеки съсед се чудят какво да изкрънкат.
  • 15 Вън сащ от България

    27 4 Отговор
    Признаваме македонско за държава, когато националния предател и us-лакей желев се върна от инструктажа си от сащ.

    после другият us-лакей стоянов искаше да смени кирилицата с латиница
  • 16 Атлас

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "предатели срам":

    Кой я е подарил на сърбите, след като беше част от Югославия?

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Няма какво да се пените

    26 1 Отговор
    Както първи сме я признали така и първи можем вече да не я признаваме.Знаете ли колко бързо ще си сменят конституция.Само, че нямаме депутати с. ТОПКИ а са с рокли!
  • 18 Сглобараки

    13 7 Отговор
    Господинът е разказал дългата версия. Кратката е следната: изууме гаще прЕди да са ни го посакАли. Явно България в хороскопа има кармична натовареност, защото 15 в номерологията е числото на вълшебника, но в негативното си проявление е на дявола. Според заслугите...
  • 19 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    26 5 Отговор
    Стефан Тафров - безлична и отблъскваща личност, която създава усещането за някаква лепкава течност.
    Изживява се като едва ли не историческа фигура. И той като Соломон Паси за влизането в НАТО си приписва заслуги, които всъщност са изпълнение на поръчки на западните господари.

    Коментиран от #45

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тито си

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Атлас":

    издейства Македония от Сталин и скоро си "развали" отношенията с него.
  • 22 Как кой ???

    17 5 Отговор

    До коментар #16 от "Атлас":

    Англичани, французи, германци на Берлинския конгрес в Германия- отделят българите в макединско от България

    После, англичани и французи с Ньойския договор във Франция дават още от България на македонско..
  • 23 сноу

    16 2 Отговор
    Много циганин в тая държава ...то и макетата като мярнат тафрата се прибират и заключват..
  • 24 Аха

    15 0 Отговор
    Ок ама това сега как до то разбираме? Като комплимент за тафров или като голяма грешка. Може би не трябваше да то правим. А може би е добре че сме го направили Защото щяхме май да си сложим таралеж в гащите с макетата Ако се върнеха в пределите на България . Едно обаче е ясно сами те не могат да се управляват. Липсват им традиции школи университети институции с традиции и опит Там всичко е наследено и функционира по югославски .
  • 25 знаещия

    7 4 Отговор
    как ги признахме ??!!! - то е ясно - с голямо куфарче пари в ръчичките на някой ....
  • 26 Тъпана

    14 1 Отговор
    Дали е било правилно или не то вече е станало сърдете се на бай Георги щото Тито го пребори беше по голям приятел на Сталин иначе Македония никога нямаше да е част от измислената Югославия която вече я няма но България я има и ще я има още много години
  • 27 Тъпана

    7 2 Отговор
    Дали е било правилно или не то вече е станало сърдете се на бай Георги щото Тито го пребори беше по голям приятел на Сталин иначе Македония никога нямаше да е част от измислената Югославия която вече я няма но България я има и ще я има още много години

    Коментиран от #31

  • 28 Май ка ви да е, ба

    11 3 Отговор
    всички трябва да ви разстрелят за това
  • 29 Тъпана

    7 3 Отговор
    Дали е било правилно или не то вече е станало сърдете се на бай Георги щото Тито го пребори беше по голям приятел на Сталин иначе Македония никога нямаше да е част от измислената Югославия която вече я няма но България я има и ще я има още много години

    Коментиран от #53

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Смея ти се много

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпана":

    Македония я загубихме 1913г. и се сърдим на хомото Фердинанд

    Коментиран от #32

  • 32 Тъпана

    1 7 Отговор

    До коментар #31 от "Смея ти се много":

    Много си далече чети повечко история
  • 33 Поредния пример

    12 2 Отговор
    За недалновидна и дори липса на адекватна външна политика от 30тина години назад.И щом знаещите и можещите по различни причини бяха уволнени и за политическо раболепие като награда мястото им заеха неподготвени хора като социолози,учители и т.н. резултатите са налице.Така,че цялата гавра и омраза,която търпим от години си я заслужаваме,а да не забравяме че от известно време имат негласната подкрепа на САЩ,което още повече засилва безобразията им.
  • 34 Ххах

    6 4 Отговор
    Не е вярно, питайте всеки един северджанин и той ще ви каже, че татарите пак лъжат!
    Първите, които са признали Македонизма за сърбите. Те са го създали и приложили. За тях няма значение като какви се определят макетата, само да не са българи.
  • 35 а трябваше

    7 2 Отговор
    първо да ни впишат в конституцията и тогава да ги признаваме
  • 36 ТАФРАТА - ЛЮБИМЕЦА НА ОБРАТЕНЯЦИТЕ СКОРО

    6 4 Отговор
    ИМА ГОЛЯМ ПРАЗНИК В БАНКЯ С БОКО ! В БАНЯТА !
  • 37 ИДИ В УКРАЙНА БЕ ТАФРА !

    10 2 Отговор
    РУСИЯ ТЕ КАНИ !
  • 38 Мирослав

    5 15 Отговор
    Признаването на Македония беше едно от най-добрите неща, случили се в България (да не кажа най-доброто) след 1989г. За съжаление 90% от коментарите са от тролове и малоумници, които няма да схванат, че това е един от малкото случаи в последното столетие, в който България е водила самостоятелна външна политика, изцяло съобразена с националните ни интереси..

    Коментиран от #52, #56

  • 39 ИДИ В УКРАЙНА БЕ ТАФРА !

    7 3 Отговор
    РУСИЯ ТЕ КАНИ ДА ИМ ГО ЛА ПАШ !
  • 40 Мнение

    9 4 Отговор
    Ами голяма грешка сте направили Тарфов,че сте признали тогава Македония,без да сте си оплели кошницата,както гърците си я оплетоха! Бързата кучка слепи ги ражда,та и вие тогава! Хак ви е тогава! Така наречената Северна Македония,никога няма да признае доброто, което и е направила България и ще я мрази така,както сега украинците мразят Русия! Има си поговорка, направи добро,иазяш......
  • 41 НЕЩАТА СА СЕ ОБЪРНАЛИ ЗАЩОТО

    8 2 Отговор
    ОБРАТЕНЯК Е ПРИЗНАЛ МАКЕДОНИЯ !
  • 42 Македонец

    6 5 Отговор
    Признахме и очаквахме, че македонците ще хукнат да се сливат с нас. Обаче както при нас още командват руснаците, така и при тях още командват сърбите. Отделно, че ние нямаме правилна и последователна политика спрямо македонците. Вместо веднага да сложим вилата на врата, ние чакаме сами да се усетят. Много години ще са нужни още, докато се нормализираме.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Перо

    12 3 Отговор
    Тези гейове и национални предатели признаха враг No 1 на БГ и с това предателство и простотия се гордеят!
  • 45 Мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Абсолютно!
  • 46 МАКЕТАТА СА ПРАВИ !

    6 2 Отговор
    ОБИДНО Е ДА ТЕ ПРИЗНАВА МЕКА КИТКА !
  • 47 Кака Маца

    6 0 Отговор
    Кажи ми кажи, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее? ( Отговорът не е политически коректен)
  • 48 ОТ СНИМКАТА СМЪРДИ

    5 2 Отговор
    НА СЕЛСКИ НУЖНИК !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Киро

    6 0 Отговор
    АБСОЛЮТНА ГРЕШКА!. СЕГА БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ. ОТ ОНИЯ ГЛУПАЦИ ТОГАВА НИЩО ДОБРО НЕ ОЧАКВАЙТЕ. МАЛОУМНИЦИ, НО КОЙ ДА ГИ ЗНАЕ ТОГАВА - НЯМАШЕ НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Уби ме от смях

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Мирослав":

    Това било пример за самостоятелна външна политика!!!Не това е пример за силно надупената ни позиция към новите ни господари.Поне трябваше да имитират нашите,че обмислят аспектите на взаимоотношенията ни,които никак не са лесни и прости и после гордо да рапортуват че първи сме ги признали.
  • 53 НЕ СМЕ ДЕБИЛИ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тъпана":

    повтаряш се като козите!
  • 54 Тъй

    1 2 Отговор
    Желю звъни в Москва да пита кво правим . Елцин е на мотика а прессекретаря казва ,,май ще ги признаваме,, и нашия хоп. И те така

    Коментиран от #57

  • 55 Петричката леля

    1 0 Отговор
    От всичките смехории най-смешно е твърдението, че тогавашния вицепрезидент е бил против признаването. Еми този що хора (танци) издруса, та това да се случи!!!
  • 56 трябва да се учим от историята

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Мирослав":

    Още тогава ако бяхме признали гражданите като македонци и езика им като македонски сега щяхме да сме приятели а не врагове. Гърция нищо не получи от това вето а само враг в очите на македонците. Ако не променим скоро политиката ще бъдем като тъпите гърци.

    Коментиран от #58

  • 57 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тъй":

    Точно обратното е било. Жельо убеждава Русия за признае Македония за да има истинска тежест и нашето решение ... Признаването на македония е комай единственото смислено нещо от българската външна политика за демокрацията. какво трябваше да провиним бе дрогари , да стоим страхливо и да с еснишаваме по тошовски ли !? И после как щяхме да отвърнем на обвиненията на македонците че не сме ги защитили !? Как да ги отбием от сръбското влияние , като не ги признаем!? Щяхме да създаден нова опорка на македонска омраза към нас дори само да се бяхме разколебали инак то е ясно независимостта им идва с нас или без ... И как щяхме да се поставим в роля на "добрия съсед" за македонците като алтернатива на Гърция и Сърбия !? Проблема е че после не си изиграхме картите а шанса да покажем добронамереност с признаването на македония беше майорна терца на пики ...Това с лошото признаване на Мекедония стана една модена мантра за безмозъчни.
  • 58 бате Кико

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "трябва да се учим от историята":

    Ако бяхме признали македонска нация и език, по начина който бюрманците искаха, за награда щяхме да получим официална претенция за пиринския край. Не че и сега не точат лиги .
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Баба ти

    0 1 Отговор
    Тогава започна внедряването на левите китки във Външно, то бяха тоя - къде ли не, и предимно из балканските страни, като Подлесни в Кипър, Богдан Богданов в Атина, и т.н....
  • 61 ТАФРАТА Е ДИПЛОМАТ ОТ ФИЛИПОВЦИ

    1 0 Отговор
    И Е РОДА НА БОНЕВ !
  • 62 ИСТИНСКОТО МУ ИМЕ Е

    1 0 Отговор
    АСАН ТЪПАКА , ТАКА ГО ЗНАЯТ В МААЛАТА ! ОТ МАЛЪК СИ БЕШЕ ОБРАТЕН !