Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 13:16 2 722 31

Проф. д-р Диана Ковачева пред ФАКТИ: Като юрист и омбудсман категорично подкрепям индивидуалната жалба до КС

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • правата на човека-
  • съд-
  • ес

Натрупаната в годините експертиза, професионален и академичен опит ми помогнаха много да направя тази стъпка, казва тя

Проф. д-р Диана Ковачева пред ФАКТИ: Като юрист и омбудсман категорично подкрепям индивидуалната жалба до КС - 1
Снимка: ombudsman.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Диана Ковачева бе избрана преди дни от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПСАЕ) за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели мнозинство със 115 гласа пред съперниците си Галя Вълкова (73 гласа) и Драгомир Йорданов (13 гласа). Ковачева получава деветгодишен мандат, който трябва да започне до три месеца. Какво е за нея новото предизвикателство. Пред ФАКТИ говори проф. д-р Диана Ковачева, която е и омбудсман.

- Г-жо Ковачева, правосъден министър, омбудсман, съдия в Европейския съд по правата на човека. Кариера или просто желание за ново развитие… Защо решихте да участвате?
- Цялата ми кариера, преподавателската дейност по международно право и международни отношения, целият ми професионален път, натрупаният опит в годините от моето завършване на Юридическия факултет в Софийския университет дотук са свързани неотменно и последователно със защитата на правата на човека. Затова интересът ми е напълно обясним и логичен. И да, определено е нов път в развитието ми и като професионалист, и като правозащитник.

- За да стигна до поста съдия, процедурата отне цяла година. А и човек не може да бъде сигурен. Имаше ли моменти на разколебаване, или целта бе ясно формулирана и преследвана…
- Действително процедурата беше дълга и много оспорвана. Премина на четири етапа, по-голямата част от нея беше изнесена извън страната, но започна тук в България, където първоначално се състоя селекция между 13 души, от тях бяхме избрани трима кандидати, но реално изборът завърши в ПАСЕ. Там имаше селекция по СV, разгледана беше и самата процедура за прозрачност и безпристрастност от бивши съдии в Европейския съд по правата на човека. После се състояха две селекции от депутати от ПАСЕ, първата бе изслушването в комисия, а втората - гласуването в самата асамблея на Съвета на Европа от депутатите на ПАСЕ, които бяха от националните парламенти на 46 държави, обединени в различни политически семейства, където събрах много голямо мнозинство от 115 гласа от 200 гласували.
Между другото и тук в България преди 8 години с единодушие бях избрана от депутатите за заместник-омбудсман и преди 4 години за омбудсман, а това бяха два много различни парламента с разнородни партии. Това е важно, защото така нито една партия не си присвоява кандидата и всички партии го подкрепят. Оправдах очакването в годините като омбудсман, оставайки безпристрастна, независимо кое правителство беше на власт, аз никога не съм си позволявала да си замълча, работя единствено в подкрепа на гражданите и огласявам и защитавам техните проблеми.
По въпроса за колебанието - аз съм такъв човек, който, когато вземе решение, то е много добре обмислено, не се разколебавам, преследвам целите си. Знам какво мога, какво искам. Натрупаната в годините експертиза, професионален и академичен опит ми помогнаха много да направя тази стъпка.

- Изслушването беше пред депутати в асамблеята на Съвета на Европа. Имаше ли нервност, или политическият ви опит ви вдъхваше увереност, когато се изправихте пред депутатите?
- Нямам политически опит, управленски и академичен - да, но не и политически. Дори когато отидох в правосъдното министерство в първия кабинет на г-н Бойко Борисов, бях поканена от него в качеството ми като експерт на неправителствена много авторитетна международна организация, която оглавявах повече от 10 години. Не съм била народен представител и никога не съм членувала в партия.
А когато се изправих пред депутатите от ПАСЕ бях напълно спокойна, отговарях на въпросите и на френски, и на английски. Ценното бе, че много от въпросите подплатих с конкретни примери от работата ми като правозащитник и омбудсман, свързани с жалбите на гражданите. Т.е. академичната част от биографията ми определено има значение, но и всекидневната работа на терен със сигналите на гражданите в търсене на справедливост и конкретните действия, които институцията на омбудсмана под мое ръководство предприе, включително със законодателни промени и сезиране на Конституционния съд, оказаха влияние върху крайния резултат. Не е маловажно и това, че от 10 години съм позната и с активната си работа като експерт на Съвета на Европа.

- Европейски съд по правата на човека - звучи много сериозно, но, всъщност, спазват ли се правата на човека в ЕС. Какво мислите?
- Европейският съд по правата на човека е правораздавателна институция, контролен орган, който не пререшава делата, разглежда жалби, свързани с нарушени права от страна на държавата по отношение на гражданите.
По Европейската конвенция за правата на човека основното задължение на държавите е да се занимават с „поправянето“ на нарушени права, т.е. ЕСПЧ има субсидиарна роля спрямо държавите. Този съд е много гъвкав и се развива. В началото на 50-те години, когато е приета Конвенцията, много от правата, които днес са защитавани, изобщо не са съществували. ЕСПЧ разглежда проблемите на хората в светлината на днешния ден, което е много ценно. Такива например са делата за екологични промени и климатични проблеми, домашното насилие и др.

- Знаят ли европейците, в частност и ние, какви права имаме…
- Гражданите на ЕС и българите като част от Общността все повече разпознават своите права. От работата ми като омбудсман имам пряко наблюдение - определено гражданите все по-настойчиво защитават правата си. Все по-информирано поставят проблемите си, по-взискателни са, а доказателството за това е големият брой жалби, които постъпват в институцията на омбудсмана, както и осъдителните решения на ЕСПЧ.
Ще кажа, че аз следя осъдителните решения към България, от години в Годишния доклад на Омбудсмана има специална глава, отделена на висящите неизпълнени решения, а те са много, за съжаление те са повтарящи се и не се изпълняват над 10-20 години.
Нашата страна е осъждана почти по целия спектър на Европейската конвенция за правата на човека, има много дела за неефективно разследване, дела за домашно насилие, насилие между деца, право на собственост, реституции и др.

- Проблемът домашно насилие. Колко е голям на ниво ЕС…
- Проблемът и у нас, и в Европа ескалира много особено по времето на пандемията, но когато държавата не реагира на случаи на домашно насилие и на сигнали от страна на жертвите, всъщност тя толерира насилието – това е позицията на ЕСПЧ.
Искам изрично да подчертая, че проблемът с домашното насилие не засяга само жените, но и хората с увреждания, възрастните родители, децата, всеки който се окаже затворен с насилник у дома.
България неколкократно е осъждана заради непредприемането на оперативни, превантивни мерки за защита на жертвите, защото не са взети предвид техните оплаквания.
Аз като омбудсман се занимавам много с тази тема. Бях първият национален омбудсман, изслушан от Комитета на ООН, именно по тази тема и всички мои препоръки тогава се върнаха като препоръки от Комитета към България. Много настоявах за законодателни промени, лично писах законодателни предложения, срещах се с правосъдните министри, участвах в работни групи - настоявах в Наказателния кодекс за отпадането на системния характер на домашното насилие, т.е. жертвите да не подават задължително 3 сигнала, за да може да се приеме, че престъплението е извършено в условията на домашно насилие. И най-накрая м.г. депутатите приеха единодушно това законодателно предложение и системния характер на домашното насилие отпадна. Това е успех за България, защото жертвите на домашно насилие много често не говорят и не подават сигнали, те се страхуват.
Тук ще отбележа, че остана нерешен друг проблем за привеждане в съответствие с Конвенцията. Миналата година през август внесох в парламента законодателни промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание чрез въвеждане на нов състав на престъпление, който включва деяния, отговарящи на определенията за изтезание, мъчение, унизително третиране. Тогава поводът бе случаят на 18-годишната Дебора, която беше садистично нарязана с макетен нож от мъж.

- Индивидуалната жалба в Конституционния съд? Това какво право е…
- Това е правото всеки гражданин да има възможността, когато неговите права са нарушени, когато смята, че те са засегнати по някакъв начин, да отправи индивидуална жалба в Конституционния съд на България, за да се реши негов проблем.
Като юрист, правозащитник и омбудсман аз категорично подкрепям идеята да има такава индивидуална жалба, друг е въпросът, че в КС вероятно броят на такива жалби драстично би нараснал.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сто

    21 0 Отговор
    В Бгето има Картел на телекомуникациите, картел на зеленчуковите и плодовите борси работещи с митниците -справка ЗЛАТНИЯ ГЬОЛ,
    Картел на горивата и газта и енергетиката,и още мнаоогооо картели контролирани от бойко и шайката му вече 30 години...Така че от тая кокошка нищо няма да излезе
  • 2 Крум

    23 2 Отговор
    Алоу съдииката....не ми казвай какво подкрепяш или не,ами вземи свърши реална работа като омбусман. Такива като тая са паразити върху гърба на народа,морна вода не е пила.

    Коментиран от #5

  • 3 Жалба номер 1

    17 0 Отговор
    Да например да се забрани със закон, традицията МВР да убиват обикновени хора за забавление на Психично болни полицаи и политици!
  • 4 гларуса

    16 2 Отговор
    тази грозна тьотка такива пари гризна от дидо дънката за да деактува земята под дом Младост във Варна,че спокойно можеше да се засели в Доминикана
  • 5 варната

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Крум":

    айде да не върши никаква работа,че както отбеляза колегата ,при тази е - ДАЙ ПАРИТЕ И МАЙНАТА МУ НА ЗАКОНА
  • 6 и тая

    14 2 Отговор
    ала-бал си падна на таковатата........
  • 7 Гьонсурат

    16 1 Отговор
    Как ли се гледа в огледалото , като знае колко е ненужна и проформа, а за измислените титли да не говорим , то е срамота да ги обявяваш , като знаеш , че са купени от български търговски дружества (университети)
  • 8 какъв професор е тая ?

    17 1 Отговор
    Какъв професор пък е Ковачевица? През живота си за пет пари работа не е свършила, написала е всичко на всичко две незначителни книжки, които никой не чете. Това професор ли е? Колко лекционни часове има? Не е изминала академичната йерархия отдолу- до горе, тя не е академичен човек, а с връзки я назначиха в УНСС.

    Коментиран от #30

  • 9 разхожда си кученцето по Витошка

    18 1 Отговор
    Тази цял живот търси служби, простове, облаги, нищо не работи. С ходатайства стигна до Европ. съд, а нищо не заслужава. Паразит.
  • 10 доц. Головодов

    17 1 Отговор
    Ковачева е човек на Б. Борисов, пет пари не струва, слаб учен, слаб администратор, слаб юрист, за нищо не става.
  • 11 Павел пенев

    12 0 Отговор
    При този състав на КС всяка жалба е безсмислена.
  • 12 фокс

    12 0 Отговор
    Проф. Диана Ковачева нека не използва позициите си "да лобира за свои роднини" ДА СТАНАТ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ.

    Коментиран от #14

  • 13 Божев

    12 1 Отговор
    Тази пък се определя като "юрист "?! Боже, боже, боже...на колко дела се е явила?
  • 14 Гочоолу

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "фокс":

    ,,Не е професор
  • 15 Баба Цола

    12 1 Отговор
    Неприятна
  • 16 Ти да видш

    12 1 Отговор
    Омбутсманке и ти ли си като Марто нотариуса? Не бих се учудил!
  • 17 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Искам да подам Лична молба, Конституцинният катун да бъде Закрит! Госпожата да ми каже къде да им го Подам Лично.
  • 18 Паразит Готованков

    8 1 Отговор
    Ковачева не иска ли да я уредят за конституционен съдия, там има все такива като нея. Нищо не работят
  • 19 Унищожават ни

    4 0 Отговор
    МВР ни убиват с смъртоносни честоти от 7 - 30 Херца масово в Югозападна България!
  • 20 Да питам тази на кой е помогнала

    9 1 Отговор
    реално с нещо , кой човек е спасила от монополисти, банки??? А който не разбрал, КС са кух скелет на умквла от доста време държавна институция....мъртви са, да сте чули от една година да са отговорили на милионите жалби в КС!?! Умрели лисици ...

    Коментиран от #21

  • 21 пенсионер

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да питам тази на кой е помогнала":

    Помогнала е на един пенсионер, като го е пратила при известна адвокатска кантора да му напишат жалба в съда.
  • 22 професор по нищонеправене със сигурност

    8 1 Отговор
    Хем калинка, хем фалшива, хем доста грозна.
  • 23 юрист ли ?

    6 1 Отговор
    Ковачева като се изкарва "юрист", колко пъти е влизала в съдебната зала като съдия, прокурор, адвокат? Специално като адвокат-ако е била, но едва ли- имала ли е клиенти, да се разправя с тях, да прави проучвания, справки в деловодства, адвокатски стаи, да пише искови молби, писмени защити, да пледира в съдебно заседание, да води правни спорове с противната страна, да обжалва актове на долната инстанция, да не може да спи от нерви и т.-н , и т.н. Тя е номинален юрист, лабораторен юрист, книжен, статичен, никакъв. Не познава нито правната доктрина нито правната практика. Тя е едно нищо.
  • 24 Дренски

    6 1 Отговор
    ,Ковачева, Пръмова, Сталинка, Бокова , Плугчиева - всички са от един дол дренки
  • 25 Ами да

    2 5 Отговор
    Ковачева е от малкото останали високи професионалисти и честни юристи в България! Но, такива като нея ги пращат, където могат само да предлагат или в девета глуха, за да не пречат на властта да краде! Сега ще я оценят в ЕС!
  • 26 абе

    4 0 Отговор
    тая е също руса ама не е манолова залудо си взема парите не може да нахрани вързана коза
  • 27 Факти

    6 0 Отговор
    Най -много си вирят носа онези , които са постигнали всичко на колене ! ФАКТ ! ! !
  • 28 Жена

    4 0 Отговор
    Пратих до омбудсмана преди два месеца вече, жалба за липсата на лични лекари педиатри - никой от работещите такива не взима нови пациенти. Познайте дали някой въобще си направи труда да отговори дори, камо ли да вземем отношение по проблема. Явно не им е важно.
  • 29 Службев

    2 0 Отговор
    Омбудсманът работи с цяла камарила от съветници, сътрудници, експерти, специалисти, секретари и секретарки, деловодители, писари, технически персонал, шофьори, снабдители, организатори и какви ли не.Това са около 70-80 човека, може и да са сто. Така, че всичко се решава от тези хора, омбудсманът само подписва.
  • 30 Изисквания

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "какъв професор е тая ?":

    Един човек, за да е професор, следва да е започнал като асистент, после главен асистент, доцент и тогава професор
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.