Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 04:50 877 2

Д-р Хамад Ал-Ауади: Правилните учения на религиите призовават за придържане към ценностите на мира

  • д-р хамад ал-ауади-
  • оае-
  • посланик

Подписването на Документа за човешкото братство е исторически момент, заяви временно управляващият посолството на ОАЕ

Д-р Хамад Ал-Ауади: Правилните учения на религиите призовават за придържане към ценностите на мира - 1
Снимка: varna24.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приемането на Международния ден на човешкото братство, който беше признат от ООН и се празнува от целия свят на годишнината от подписването на този документ, считайки 4 февруари за Международен ден на Човешко братство. Това е исторически момент, подчертава пред ФОКУС временно управляващ посолството на ОАЕ у нас Д-р Хамад Ал-Ауади

Папа Франциск и Великият имам на Ал-Азхар Ахмед Ал-Тайеб привлякоха вниманието на света, когато се срещнаха на 4 февруари 2019 г. в Абу Даби. Бихте ли разказали подробно какво точно се случи на тази дата?

- През февруари 2019 г. ОАЕ беше домакин на Глобалната конференция за човешкото братство, която се организира от Мюсюлманския съвет на старейшините с цел активиране на диалога относно съвместното съществуване и братството между хората и начините за укрепването му в световен мащаб. Тя също така цели да се противопостави на интелектуалния екстремизъм и неговите отрицателни аспекти, укрепват човешките отношения и установяват нови правила за тях сред хора с различни религии и вярвания. Конференцията съвпадна със съвместното посещение на Великия имам, д-р Ахмед Ал-Тайеб, шейх на Ал-Азхар, и Негово Светейшество папа Франциск, папа на Католическата църква, в ОАЕ. Следователно, папа Франциск и Великият имам, Шейхът на Ал-Азхар, Ал-Шариф Ахмед Ал-Тайеб, привлече вниманието на света, когато се срещнаха на 4 февруари 2019 г. в Абу Даби, Обединените арабски емирства, за да подпишат споразумението. Което представлява съвместна декларация, призоваваща за мир между хората по света. Тази среща и това подписване беше инициатива на Обединените арабски емирства за установяване на практически подход, който документира толерантността в нейния широк и широк смисъл сред народите по света, което накара Общото събрание на ООН да приеме единодушно резолюция за разглеждане на 4 февруари като "Международен ден на човешкото братство", въз основа на инициатива, представена от него. Обединените арабски емирства, Кралство Бахрейн, Арабска република Египет и Кралство Саудитска Арабия и международната общност започнаха да празнуват този ден годишно, считано от 2021 г.

На кои разпоредби се позовава Документът за човешкото братство

Документът за човешкото братство потвърждава следното:

1- Правилните учения на религиите призовават за придържане към ценностите на мира и поддържане на ценностите на взаимното опознаване, човешкото братство и съвместно съществуване.

2- Че свободата е право на всяко човешко същество: вяра, мисъл, изразяване и практика, и че плурализмът и различията в религията, цвета на кожата, пола, расата и езика са мъдростта на божествената воля, с която Бог е създал човека същества и го превърна във фиксиран принцип, от който произлизат правата на свобода на вярата, свобода на различията и криминализирането на принуждаването на хората да се придържат към определена религия.Или специфична култура, или налагането на цивилизационен стил, който не се приема от други.

3- Справедливостта, основана на милостта, е пътят, който трябва да се следва, за да се постигне достоен живот, в рамките на който всяко човешко същество има право да живее.

4 - Диалогът, разбирането и разпространението на културата на толерантност, приемане на другите и съвместно съществуване между хората биха допринесли за ограничаването на много от социалните, политическите, икономическите и екологичните проблеми, които обсаждат голяма част от човечеството.

5- Диалогът между вярващите означава среща в огромното пространство на споделени духовни, човешки и социални ценности и инвестирането им в разпространението на морала и висшите добродетели, изисквани от религиите, и избягване на безплодни противоречия.

6- Защитата на местата за поклонение, включително храмове, църкви и джамии, е задължение, гарантирано от всички религии, човешки ценности и международни конвенции и норми, и всеки опит за атакуване на места за поклонение и насочване към тях с нападение, бомбардиране или разрушаването е явно отклонение от ученията на религиите и явно нарушение на международните закони.

7 - Омразният тероризъм, който застрашава сигурността на хората, независимо дали на изток или запад, както и на север и юг, и ги преследва със страх, ужас и очакване на най-лошото, не е продукт на религията - дори ако терористите повдигнат неговите банери и носят неговите значки - но по-скоро това е резултат от натрупването на неразбиране на религиозни текстове и политиките на глад, бедност, несправедливост и потисничество. И трансцендентност;

8- Концепцията за гражданство се основава на равенство в задълженията и правата, при които всеки се радва на справедливост. Следователно трябва да работим за установяване на концепцията за пълно гражданство в нашите общества.

9- Връзката между Изтока и Запада е крайна необходимост и за двамата и не може да бъде заменена или игнорирана, така че и двамата да могат да се обогатят от другата цивилизация чрез обмен и диалог на културите.

10- Признаването на правото на жените на образование, работа и упражняване на

техните политически права е спешна необходимост, както и необходимостта от работа за освобождаването им от исторически и социален натиск, който противоречи на принципите на тяхната вяра и достойнство.

11- Основните права на децата на семейно възпитание, хранене, образование и грижи са задължение на семейството и обществото и трябва да бъдат осигурени и защитавани и никое дете никъде не трябва да бъде лишено от тях;

12- Защитата на правата на възрастните, слабите, хората със специални нужди и уязвимите е религиозна и обществена необходимост, която трябва да бъде осигурена и защитена със строго законодателство и прилагането на техните международни конвенции.

Какви са резултатите от този документ на международно ниво?

- Един от най-ярките резултати е приемането на Международния ден на човешкото братство, който беше признат от ООН и се празнува от целия свят на годишнината от подписването на този документ, считайки 4 февруари за Международен ден на Човешко братство. Освен това шейхът на Ал-Азхар и папата на католическата църква призоваха този документ да стане обект на изследване и съзерцание във всички училища, университети, образователни и педагогически институти; Да помогнем за създаването на нови поколения, които носят доброта и мир, и защитават правата на потиснатите, потиснатите и нещастните навсякъде. Затова университети и училища в Обединените арабски емирства, Египет, Кралство Бахрейн, Ливан, Италия, Съединените американски щати и други включиха документа в своите учебни програми и документът стана интересен и за много изследователи от цял свят свят.

- Този документ промени лицето на света и заздрави връзката между Изтока и Запада. Той също допринесе за сближаването на последователите на различни цивилизации. Днес се смята за конституция за сближаване между религиите и тласна света към по-голяма съжителство, братство и мир. От този документ произлязоха много добри инициативи, като Международния ден на човешкото братство. И други инициативи. Като например създаването на Международния комитет за човешкото братство.

- Миналата година Ватикана изрази стойността на този документ, когато отбеляза в изявлението си: "Ние празнуваме четвъртата година от подписването на Документа за човешкото братство, който беше подписан в Абу Даби, столицата на толерантността, на 4 февруари , 2019 г. Нека си припомним заедно смелостта на мъжете, които решиха да отворят нов път за човечеството и да удължат десетилетията на напредък." Съперничество и вражда, мъже, решили да запалят светлината на братството, която единствена може да победи мрака на фанатизма и мракобесие."

- През октомври 2022 г. Конференцията на католическите епископи на

Съединените щати разпространи Документа за човешкото братство на повече от 200 епископи в Америка и те се ангажираха да използват документа като справка за бъдещи национални междурелигиозни диалози.

- През септември 2022 г. Университетът Джорджтаун (във Вашингтон) беше домакин на конференцията "Изграждане на междурелигиозна солидарност“ за семинари и дискусии за укрепване на Документа за човешкото братство с участието на студенти от цял свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    1 1 Отговор
    Правилно
  • 2 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    Соломон Паси прати българското православие по дяволите тоест вкара го в списъка на неправилните религии, същите процеси но на държавно ниво бурно протичат и в Украйна. Този списък със човешки ценности прилича на наръчник как бързо да колонизираш една територия и народ. Всички написани редове са само лозунг теория утопия защото в реалния живот е точно обратното.