Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 10:00 1 483 22

Министерството на отбраната иска да финализира сделката за 3D радарите преди ротацията

  • радар-
  • 3d радар-
  • българия-
  • ввс-
  • авиация-
  • конкурс-
  • тодор тагарев-
  • лобизъм

България няма да иска подобряване на офертите 

Министерството на отбраната иска да финализира сделката за 3D радарите преди ротацията - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерството на отбраната иска да финализира сделката за 3D радарите преди ротацията. Това научи ФАКТИ от добре информирани парламентарни източници, пожелали анонимност.
Създадената за целта междуведомствена комисия ще препоръча да не се иска подобряване на офертите с мотива да не се забави доставката на радарите.

Това е вторият основен проект за модернизацията на ВВС след проекта за нови изтребители Ф-16 Блок70. Фирмата, която спечели конкурса, е задължена да осигури обучение на военните и гаранция за радарите.

Бързото купуване на модерни радари за армията е наложително,

тъй като в момента армията ни използва радиолокационна техника от времето на Варшавския договор. Тази техника, освен че не покрива добре страната, не е в съвместимост със стандартите на НАТО. По тази причина от министерството на отбраната искат да приключат сделката до ротацията на кабинета. Те се надяват на подкрепа от евроатлантическото мнозинство в парламента. Дори и премиерът акад. Николай Денков подаде оставка, то ръководеното от него правителство ще продължи да управлява, докато президентът Румен Радев връчи мандат на ГЕРБ-СДС като първа сила в парламента за съставяне на кабинет и така се извърши ротацията.

Но както казва народната мъдрост дяволът е в детайлите.

Пет фирми подадоха оферти. Това са "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта" (Израел), "Индра" (Испания) и "Талес" (Франция).

Парламентарни източници заявиха пред ФАКТИ, че има опасност конкурсът за 3D радарите да се превърне в поредната обществена поръчка, свързана с националните интереси, която ще се реши не от конкурсното начало, а от лобистки интереси.

Това се дължи на факта, че

сделката е за 400 млн. лева.

Срещу нея България трябва да получи седем 3D радара. Без тях българската бойна авиация няма да може да използва новите изтребители Ф-16 Блок70. Първите машини от американските изтребители трябва да дойдат в началото на 2025 година.

И така се стига до последните седмици от края на миналата 2023 г., когато над междуведомствената комисия започва да се оказва натиск да се избере точно определена компания.

ФАКТИ научи, че на първо място в конкурса с малка преднина е класирана испанската "Индра". Плътно зад нея обаче са "Локхийд Мартин" от САЩ, израелската "Елта" и "Талес" от Франция.

След тях са италианците от "Леонардо". Вместо министерството на отбраната да поиска подобряване на офертите от участниците в конкурса, е започнал натиск над междуведомствената комисия за избиране на точно определена компания, която не е класирана на първо място и не е свързана с американския военно-промишлен комплекс.

Компанията е европейска и е част от водеща за Еврозоната икономика. Освен това радарите от тази европейска компания пазят от месеци небето не само на Украйна, но и на Молдова, така и на предстоящата Олимпиада, посочват поддръжници на сделката.

Искането за подобряването на офертите не е прецедент за министерството на отбраната.

Преди да бъде сключен договора за бойните ни фрегати на няколко пъти България поиска подобряване на офертата и успя да договори изгодни условия за участието на български фирми в проекта.

Във вторник Тодор Тагарев участва във форума „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации", който се проведе в София Тех Парк. Там военният ни министър подчерта значението от участието на България в европейски и атлантически инициативи с цел да се спестят средства пи закупуването на въоръжение.

"Едно е страна сама да закупува въоръжение, а друго е няколко страни да се обединят, обемът става много по-голям и цената по-малка. Така участваме в инициативата за Европейски небесен щит", посочи Тодор Тагарев.

Интересно е защо министерството на отбраната не поиска от петте компании от търга за 3D радарите подобряване на офертите, а оказва натиск за избор на точно определена компания.

Изглежда Тодор Тагарев харесва прякото договаряне. Така беше сключен и договорът за 1,3 млрд. долара за закупуване на 193 бронирани бойни машини "Страйкър" от САЩ.

Според специалистите тези машини не отговарят на много от изискванията на проекта – по-ниско ниво на защита на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за основното 30 мм оръдие, поради специфичните изисквания за зареждане в американската армия, могат да се доставят само от САЩ.

Експерти посочват, че за исканите 1,3 млрд. долара България по-добре да беше преговаряла за закупуването на френските Nexter и дори германските Boxer, считани за мерцедеси и най-скъпи в този сектор.

И сега с 3D радарите управляващото мнозинство ще се опита да прокара сделката на Тагарев с мотива, че в момента в Украйна се води война и България трябва спешно да модернизира военно-въздушните си сили.

Не трябва да се забравя и клаузата, която посочва какъв процент от сделката победителят в конкурса за 3D радарите е готов да вложи в българската икономика по линия на поръчки за български компании от отбранителния сектор, включване на български компании във веригата на продажби на доставчика на радарите, ремонт и поддръжка на територията на български предприятия и други проекти, от които българският военно-промишлен комплекс се нуждае, за да увеличи допълнително способностите и износа си. При проекта за бойните фрегати България успя да договори нови възможности за участие на български фирми и конкурентна цена. Сега при 3D радарите не е ясно какво ще е участието на родния ни ВПК.

Правителството на Денков/Габриел

дойде на власт с обещанието за борба с корупцията и прозрачно управление.

В същото време военното министерство за пореден път за по-малко от година се опитва на тъмно и по втория начин да прокара споразумение за милиони долари вместо да иска подобряване на условията по сделката от фирмите-участници. Подаването на подобрени оферти ще отнеме около две седмици, но ще покаже, че България иска да играе прозрачно при харченето на парите от бюджета за отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварска медия

    30 2 Отговор
    Народен съд за майцепродавците

    Коментиран от #20

  • 2 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Ексклузивно! Росен Желязков и Мирчев са загинали при ракетна атака в Киев.

    Коментиран от #7

  • 3 Симпатизант

    28 1 Отговор
    Ако оставим Тагаренко да решава, ще прибара целия бюджет за нуждите на войната.

    Коментиран от #4

  • 4 Финансист

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Симпатизант":

    Какво значение има след като демонкратичния БГ бюджет и без това не стига за нищо
  • 5 Отново

    25 1 Отговор
    Спонсорираме икономиката на терористите и създатели на войни. Краварите няма да ни го признаят, това са използвачи и Тагаренко ще получи едно погалване по главата , като добро куче. Както е написано и в статията, за 1.3 милиардна, за бронетранспортьори, щяха да стигнат и Boxer , а това са върха на сладоледа.
  • 6 АРЕС Z

    24 1 Отговор
    Бързат за да може престъпника и нац.предател Тъпанареф да вземе комисионната.
  • 7 шефа

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Де тоя късмет,ако беше истина отварям шампанското.
  • 8 Пари няма за нищо

    23 2 Отговор
    Пари няма за заплати, на Балканските всички държави ни изпревариха по минимални заплати, а се купуват стари бронирани машини от времето на първата война с Ирак и радари без предоговаряне. Народе събуди се.
  • 9 БеГемот

    20 1 Отговор
    Да обесим Магарев пред американското посолство!

    Коментиран от #12

  • 10 Сандо

    13 1 Отговор
    Бързат,бързат милите,че положението на фронта се скапа съвсем.А и борбата за комисионите е безмилостно жестока.
  • 11 Скапана държава от крадци!

    12 1 Отговор
    Коко е комисионата?
  • 12 Сандо

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "БеГемот":

    По-доре ще е да го инсталират като паметник пред Посолството,както Тодор Колев в оня прекрасен филм.Само че позата му трябва да е клекнал,лизещ един чепик.
  • 13 Спасиянчо

    9 0 Отговор
    Просто вижте кои деца и внуци са наместени на работа
    предварително в историите и готово.
    За такива неща хората се вербуват предварително
    и после се води всичко по пътеката случайности няма!
  • 14 НОТ

    5 1 Отговор
    Всички в управлението са от бандата на "НОТАРИУСА" - голямо крадене пада ... ама голямо!!!
  • 15 резервист

    3 0 Отговор
    Какво друго сте очаквали от тази паплач? Лапат като невидели, защото времето им свършва. И пак за приказката за зелника и кой е луд.
  • 16 Харон

    0 1 Отговор
    Аки има намерение не само за Ф16 ами иза изграждане на комлексна отбранителна система бих се фокусирал на това:
    "„Железен купол“ има три основни компонента:

    Радар, който засича и проследява: радарната система е създадена от Elta, израелска военна компания и филиал на Israel Aerospace Industries, както и на Израелските отбранителни сили.
    Контрол на операциите и оръжеен контрол (BMC): контролният център е създаден от mPrest Systems, израелска софтуерна компания, която е субконтрактор към Rafael.
    Система за изстрелване на ракети: устройството, което изстрелва Tamir, ракета прихващач, снабдена с Електрооптичен сензор и многобройни перки за по-висока маневреност. Ракетата е произведена от Rafael.8
    Радарът на системата е разработен и произведен от IAIs ELTA, подразделение, известно още като ELM-2084. Той засича изстрелването на ракета и изчислява нейната траектория. Ако ракетата е заплаха за населено място, батареята изстрелва ракета прихващач, която неутрализира опасността."

    И тогава става ясно с кого да почнем сделката.
    Да неговорим за това:
    "Предвид солидното финансиране от страна на САЩ има натиск, както от Сената, така и от Камарата на представителите, да стартира съвместно производство и разработване на „Железен купол“ и в САЩ по същия начин, както е и с противоракетната система Arrow III. Между 40% и 50% от частите за нея са произвеждат от Boeing. Медийни съобщават, че Пентагонът е настоява за същото. „Железен купол“ попада в списъка с общи
  • 17 каунь

    4 0 Отговор
    хамериканците бързат щот Бойчо мое купи руски
  • 18 Гост

    6 0 Отговор
    Тагаренко бърза да прибере комисионните, докато още е министър.
  • 19 Пешо

    5 0 Отговор
    Тагаренко вече е взел комисионна от първата фирма в списъка.
  • 20 истина ти казвам

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Краварска медия":

    Ми като не искаме да храним собствена армия ше храниме чужда! Разбираш ли чер....н бо .....клюк? Мам........ и деменциии!
  • 21 Елементарно

    0 0 Отговор
    Хамериканците са я закъсали : трябва да ги спонсорираме!
  • 22 някой

    0 0 Отговор
    Колкото по-скоро му бият шута на този корумпиран и вреден военен министър, толкова по-добре за страната.