Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 16:00 1 830 47

Огнян Минчев: Да изкореним наследеното от комунизма учене на две смени в България

  • огнян минчев-
  • ученици-
  • училище-
  • учене-
  • две смени

Докога българската държава ще бъде майка на мизерията в българското образование?

Огнян Минчев: Да изкореним наследеното от комунизма учене на две смени в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ученето на две смени в българските училища е едно от най-големите безобразия, някога сътворени от българската държава. Въвеждането на "двете смени" през 1973-та напълно се вписва в основния приоритет на управляващия тогава комунистически режим - да поддържа населението в непрекъснато състояние на напрегната мизерия, "да не се отпускат много..." Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Продължаването на тази практика изразява позиция на българската държава днес, която е още по-грозна и по-неприемлива от мотивацията на комунистическите власти преди половин век. Тази позиция изразява факта, че управляващите България от десетилетия насам се интересуват само и единствено от себе си - и от собствения си джоб. Техните деца учат най-често в частни училища, тъй като таксите там са достъпни за малцина.

Много малко е необходимо за да се създаде нормална среда за учене на децата на България - например от 9 часа сутринта - до 2 часа след обед (или малко по-късно), след което поне част от децата могат да обядват и да отидат на следобедна "занималня", където могат и да пишат домашни, и да спортуват, и да участват в осъществяването на занимателни проекти. Ние се намираме в драматична демографска криза и всяко дете на България е с цената на златото за бъдещето на страната. С цената на златото е и възможността на техните родители да бъдат спокойни за децата си докато са на работа през целия ден.

Докога българската държава ще бъде майка на мизерията в българското образование?

Похвално е, че заплатите на учителите напоследък бяха повишени до една граница на приличието в оценката на техния труд. Но това е само една стъпка към реформирането на системата на образованието.

Имаме буквално "една шепа деца" - по-малко от 60 000 деца във всеки набор. България заслужава всяко едно от тях да има условия за учене поне равностойни на тези, с които разполагат децата на нашите съседи, на всички европейски страни. Толкова ли е трудно? Толкова ли е скъпо?

На времето имаше един виц... Тодор Живков и премиерът Станко Тодоров отишли на посещение в университета. Студентите се оплакали, че стипендиите им са миниатюрни, столовете-трапезарии - мизерни, общежитията - тесни и многолюдни. "Станко, отпусни 5 на сто повече пари за университета", казал Живков. След това отишли в затвора. Затворниците се оплакали - мизерия в килиите, лоша храна, парцаливи затворнически униформи... "Станко, отпусни 50 на сто повече за затворите", наредил Живков. Премиерът Тодоров се заинтересувал - "Защо, др. Живков, дадохте 5 на сто за студентите, бъдещето на нацията, а 50 на сто за престъпниците, които и без това вече са ощетили народа с поведението си?" "Виж сега Станко, отговорил Живков, ние с тебе от сега нататък студенти няма да ставаме..."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    96 10 Отговор
    Децата в социализма учеха на две смени защото бяха много само набор 1980 е 158 000, а в светлата демокрацията се раждат по 50 000 хил на година.

    Коментиран от #45

  • 2 АНТИФАШИСТ

    79 8 Отговор
    Чухте ли сега комунистическо е да има мн деца в училище.
  • 3 Българин

    92 8 Отговор
    Две смени са въведени защото е имало много деца, след като унищожихте България и вече няма деца сега може и на една смяна!
  • 4 пенсионер от Варна

    10 56 Отговор
    веднъж да каже нещо смислено !
  • 5 ТаУмВзе

    65 3 Отговор
    Много ме кефят номеклатурчиците от ДС, които Резко станаха соросоидчета за да Папкат клекнали ПАК!
  • 6 Сега си решават задачите по математика

    64 3 Отговор
    през телефона!
    Всички домашни се пишат от интернет!
    Иде поколението на тоталните дебили!
  • 7 Нещо не схванах статията

    75 7 Отговор
    Това че българските деца стават все по големи едноклетъчни е виновна двойната смяна така лиии

    Егати по тъпа теория не бях чел хахоха
    Пич то бива да си подлога бива ма ти удари дъното
  • 8 Професори да искаш в тази държава

    52 2 Отговор
    Десетки хиляди "професори" , " доктори" и " академици" майно льо!

    Коментиран от #28

  • 9 Както е тръгнало

    54 2 Отговор
    Направо ученето ще бъде изкоренено. То е вредно и е загуба на време. За да хвърчиш с 250 по пътищата акъл не трябва, само мощна кола и малко сирикон. Мозък не. Чака-рака.

    Коментиран от #19

  • 10 провинциалист

    56 9 Отговор
    Ех, този комунизъм, колко ни пречи! Ами че в момента най-развитата икономика в света е комунистическа, бе! Какво правим сега, а?

    Коментиран от #31, #33

  • 11 Тома

    36 2 Отговор
    Редовно има комунист да плюе комунистическия режим
  • 12 той и навални го мързеше и не е

    10 1 Отговор
    учил в гулаг . но брайвик става правис . замалко да го помилват .
  • 13 Сатана Z

    33 3 Отговор
    Бай Тодар е казал за такива като Оги Мършата
    "Прост народ-слаба държава"
  • 14 С.П.

    39 3 Отговор
    Минчев, вместо да изявяваш истеричния си антикомунизъм, вземи и дай няколко милиона от грантовете, които си получил от разни западни и отвъдокеански НПО-та за твоята русофобия и за твоя антикомунизъм, които вече 30 години ни плюеш в лицето то телевизионния екран. С тези милиони ще помогнеш да се построят училища и така ще отпадне двусменния график в българските училища. Знам, че няма да дадеш - търбухът ти е по-важна от просветата...

    Коментиран от #23

  • 15 Абе АЙОЛУ

    38 5 Отговор
    То ученето на двете смени в училището само си изчезна след като НЯМА ученици . Преди 89г . бяхме Д Е В Е Т милиона а сега Ш Е С Т . КОЛКО са били учениците ТОГАВА и колко са СЕГА . ДА живее демокрацията .
  • 16 Гешевче

    34 0 Отговор
    За сведение относно комунистическите две смени- във всички държави от СССР винаги се е учело на ЕДНА смяна. Проблемът в бг е липсата на достатъчно училища, а не е комунистически. Не ви ли омръзна всичко да приписвате на едно далечно минало.
  • 17 Лост

    21 1 Отговор
    Сигурно ще е много удобно да ги води някой в 9 часа и да ги прибира в 14 часа.
  • 18 Ха ха ха

    25 1 Отговор
    И на този продукт на комунистическото образование, то му пречи, като трън отзад.
  • 19 Моарейн

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Както е тръгнало":

    Учението е труд, трудът е песен, песента е удоволствие, удоволствието е губене на време. Следователно и учението е губене на време.
    Сега сериозно: хубаво е да учат децата в една смяна, ама ще има ли къде? Класните стаи ще стигнат ли за всички или ще обединявате класове, че да му е още "по-лесно" на учителя да укротява 40 невъзпитани, ли.гави, откровено тъ.пи и незаинтересовани ча.вета след като е обективно невъзможно да се справи и с 25 де.бил.че.та. А учители ще има ли да поемат едновременно всички паралелки? Въпроси, на които тоя "експерт" очевидно няма отговор.
  • 20 Хасковски каунь

    28 4 Отговор
    Сега виж др.Минчев,
    Мисля, че голямата вреда е трисменното производство на снаряди за Украйна
  • 21 Дълго_Име

    19 0 Отговор
    Оги, съгласен съм с тебе като виждам това "безобразие", какво мисловно безобразие е сътворило от тебе! Давай в този дух да заклеймяваш! Ашкулсун!
  • 22 През

    23 3 Отговор
    миналия строй, който ви пречи 35 год... нямаше неграмотни, нямаше престъпност, нито проституция, па за обратни от двата пола да не говорим за тая пандемия...
    И как да го премахнем, като на всяко възлово място и в голямата си част на "бизнеса" са само синовете и внуцуте на комунисти, ни без морала на миналото..
  • 23 ценов

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "С.П.":

    Пропусна само да уточниш - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КАЧЕСТВЕННИЯ ТЪРБУХ !!!!!!!!!!!!!
  • 24 наблюдател

    20 1 Отговор
    Моля да се отговори на един "несъществен" въпрос.КОЛКО УЧИЛИЩА бяха закритеи в България?“Цялата Мара втасала...
  • 25 Иво

    15 0 Отговор
    Още малко и може и на половин смяна да се мине.
  • 26 ами

    11 4 Отговор
    къде учат на две смени? Нещо конкретно или да си чешем езика само?
  • 27 Политиците на сапун

    14 1 Отговор
    Е, пари се дават за Усссрайна, за грантове, за какво ли не, но за 34години едно училище не построиха!
  • 28 Иванов

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Професори да искаш в тази държава":

    В клетата България професори и генерали да искаш. Но имаме ли в днешно време имена, като професорите Благовест Сендов, Владимир Топенчаров, Александър Чирков и др. А за какво ли ще станат сегашните генерали при една евентуална война -- за смях . Представете си генералите Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Димо Гяуров и др. новоизлюпени да са на фронта.
  • 29 Сандо

    20 2 Отговор
    Ами Минчев,учехме на две смени защото бяхме много деца.Нашият клас бяхме 43 деца,подобни бяха и другите класове.И не се е чуло някой учител да се оплаче.И учехме здраво - няма смисъл да изреждам колко и какви висшисти имаме.Да не говорим за извънкласните форми и заниманията със спорт.Наистина лошо време - в училище учене,дисциплина,в къщи - учене,дисципплина и контрол.И всичко това се постигаше благодарение на това,че от малки ни учеха на труд и всеотдайност.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Айде сега

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    Да кажеш има ли някаква прилика с китайския комунизъм и нашенския. Концлагер ли са, или пътуват свободно кой където иска. Планова ли е икономиката им, или пазарна. Ние избрахме, по-,точно наложиха ни най-уродливата форма на комунизъм.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Калоян от Народен Гняв

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    Ама ние сме демократи,бе!
    Ако трЕбе ще изкореним и икономиката.През ,,татоларизма" работехме на три смени,ходихме на бригади.
    Какви демо крадци сме,ако не изкореним трудолюбието в българина,което също е кУмОнистическа отживелица??!
  • 34 Минчев безчестник

    9 1 Отговор
    Глупава статия. Безчестник и плямпач е този Минчев.
  • 35 Ще "изкорени"?

    9 1 Отговор
    Какво ще изкорените вие, драги господине? Не можете да стигнете "комунизма"! Освен това комунизъм не е имало. Така че говорете по-прецизно, не сме безпаметни. Така че, не мислете че света започва от вашата персона.
  • 36 Ний ша Ва упрайм

    5 1 Отговор
    тоя смърди на почвен грунд
  • 37 Моряка

    6 1 Отговор
    И кой ще ни построи още толкова училища,бе лизач?Не виждаш ли че за 34 години след Т .Живков един гвоздей не е забит в просветата?
  • 38 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    И този човек е ЕнтЕлЕгЕнтЕн и знаещ.....Хубаво е всички да са на сутрешни занимания. Нужни са условия !!
    За негово сведение аз учех на две смени още в 1959 година. Защото имаше деца и всички ходеха на училище.......... И бе построено ново училище на три етажа с общо 15 класни стаи, физкултурен салон и помещения за "ръчен труд" в същата година. Знаят ли съвременните деца какво е "ръчен труд". В тях години, когато държавата се отърсваше от следвоенната гладория и мизерия, това за нас -децата- бе чудо. Със всичките му извънкласни занимания и кръжоци за малки и големи.........
    И какво толкова го е заболяло, че учебните занятия започват в 7,30 часа сутринта.
    Нещастникът ще прави революция в образованието, когато по света има идеални примери и доказана необходимост и полза от ранното започване на трудовия ден ??
    Знае ли господина колко училища в страната са разрушени и колко бучат празни?
  • 39 ТОЯ ПОЛИТОЛОГ

    5 1 Отговор
    АКО ЗНАЕТЕ КОЛКО ХОТЕЛА СИ ПОСТРОИ НА МОРЕТО С ЛЪЖИ ТЕ СИ...
  • 40 Огнян Минчев?? Абе Свинчо нали

    8 0 Отговор
    Ти преподаваше тоя Комунизъм!!
  • 41 Смех

    3 7 Отговор
    Сащ са 330млн и нямат две смени. Българската фъшкиъ през комунизма имала две смени щот видиш ли 8млн много

    Коментиран от #42

  • 42 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смех":

    То и затова янките се славят като едни от най-тъпите в света.
  • 43 ОГНЯНЧО

    3 1 Отговор
    БУРЕНЧЕ МАЗНО
    А ТЕБЕ КОГА ЩЕ ТЕ КОРЕНИМ
    ИЛИ НАПРАВО РАУНДАП
  • 44 Атмаджа

    3 0 Отговор
    На родните ренегати не им пречат доносниците от ДС или бившите социалисти,които сега са най-големите капиталисти,а им пречи най-безобидното - това че децата учели на две смени!Те не борят престъпността и корупцията,а само имитират някаква дейност.
  • 45 мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Много си прав. Преди 1980 г. раждаемостта е стигала над 176 хиляди. Огнян Минчев един преподавател по време на ком.режим, който възхваляваше сега плюе по него. Не се очудвайте, преходът в България приключи. Отрочетата на ДС, доностници, на активни комунисти/болшивики/ завзеха изцяло властта! 6275

    Коментиран от #46

  • 46 мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "мунчо":

    В моето родно село всички бяха по два класа "а и б"с над 30 деца. сега от четири села не могат да съберат 15- 20 деца и то повечето са от ромски произход.
  • 47 Хамсал

    1 0 Отговор
    Защо го натрапвате този преподавател по Научен комунизъм? Дайте нещо сега и от Ленчето с кремчето!