Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 08:30 3 070 33

Съдия Татяна Жилова пред ФАКТИ: Един съдия няма много ходове за защита и това е най-страшното

  • татяна-
  • жилова-
  • съдия-
  • божанов

Съдебна реформа ще има тогава, когато гражданите я поискат истински, казва магистратът

Съдия Татяна Жилова пред ФАКТИ: Един съдия няма много ходове за защита и това е най-страшното - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса разкрива все повече зависимости в съдебната система. И сега става така, че тези, които трябва да разследват, трябва да разследват сами себе си – разбирай прокуратурата. Кога ще има съдебна реформа… Пред ФАКТИ говори съдия Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите в България.

- Съдия Жилова, как в една страна едно убийство – визирам това на Мартин Божанов – Нотариуса, може да разтърси съдебната система. Толкова ли е лабилна тя?
- Съдебната система не е лабилна и не може да рухне от един криминален акт, но той е показателен за това, колко много е инфектирана тя. От години в общественото пространство избухват скандали, свързани с политическа намеса и търговия с влияние в съдебната власт, по които обаче не само не се вземат адекватни мерки, но, като че ли, те се преглъщат лесно от обществото и така се превърнаха в метафора на институционалната пасивност и на обществената търпимост: „белите покривки“, „двете каки“, „гнилите ябълки“, „опраскване“, „две други сгради“, „ти си го избра“. Преди по-малко от година бе извършен атентат срещу бившия главен прокурор, който предизвика сериозен трус в съдебната система чрез директно осветяване на политическото влияние в прокуратурата. Институциите реагират след всеки скандал, след като свалят градусите на общественото недоволство с някакви спешни мерки, както се сваля бързо температурата на болен човек, но не се предприемат истински оздравителни мерки, следователно заразата остава в системата и се разраства, докато стигне до нов пик.

- Какво чуваме и какво не от това, което се е случвало около Нотариуса?
- До този момент чуваме това, което се казва по медиите, но няма никаква сигурност, че тази информация е вярна, още по-малко - пълна. В крайна сметка официално ще чуем това, което прокуратурата позволи да чуем, тъй като тя има монопол върху досъдебното производство.

- Имаме показания на съдия Цариградска от 2020 година. Как коментирахте в съдийските среди това. Сега сме 4 години по-късно, а темата пак става актуална. Какво направихте през това време в Съюза на съдиите?
- Ще внеса малко фактологични уточнения. През февруари 2020 г. съдия Цариградска беше изслушана само от ВСС заедно със съдия Цвятко Лазаров. Производство по нейния сигнал бе образувано едва през май 2023 г., а показания тя даде едва през юли 2023 г. – както виждате, случайно или не, това съвпада с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Винаги активно сме подкрепяли съдия Цариградска, имаше и официална позиция на Съюза на съдиите.

- Имате ли жалби от други съдии, които са били обект на натиск?
- Имали сме жалби от колеги, които са подложени на вътрешен натиск от страна на административни ръководители, но винаги сме реагирали в тяхна защита пред ВСС. Вие обаче сигурно питате за външен натиск. Колеги, които са били подложени на натиск чрез медиите, са се обръщали към нас и са срещали нашата подкрепа. За съжаление, ние нямаме какво друго да направим освен да настояваме пред Съдийската колегия на ВСС за активни действия в тяхна защита или да излезем с публична позиция, което и правим.

- Каква е защитата на един съдия, ако бъде подложен на натиск. Какви ходове има?
- Един съдия няма много ходове за защита и това е най-страшното. Няма работещ механизъм за защита, въпреки че такъв има приет от ВСС, въпреки законово уредените правомощия на институциите. Съдия Цариградска се обърна към ВСС, към Инспектората на съдебната власт, към прокуратурата, към органите на МВР и към министъра на правосъдието. Беше изслушана, беше ѝ осигурена охрана от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието за период от 6 месеца, но след това? След като виновното лице не е привлечено към отговорност, за каква защита може да се говори?

- Имаме и комисия в НС, а членовете ѝ се надбягват да казват какво има в доклада, който им е предоставен. Така ли се разследва корупция в съдебната система?
- Парламентарната комисия не е разследващ орган, не може да има правомощия да разследва, но може да подпомогне разследването. Тя е преди всичко форма на обществен контрол и това е положително, но трябва да подхожда внимателно към информацията, която ѝ се предоставя. Комисията трябва да работи с документи, които се получават по институционален ред, ясно е от кого изхождат и съдържат факти, които са проверими и с други доказателства - иначе ще се доближи до медиите, които наричаме жълти. Ако не се лъжа, вие – журналистите, имате правило да проверявате една информация от три независими източника.

- Казвате, че целият разказ около Нотариуса ще бъде много циничен. А не живеем ли изобщо в цинично време, в което силните на деня правят каквото си искат?
- Именно за това говоря. Съдебната система не е изолиран остров. Каквото е обществото – такива са институциите му. Колкото и промени в законодателството да правим, ако не се промени моралът на хората във властта – във всички власти имам предвид – няма да имаме напредък. Съдебна реформа ще има тогава, когато гражданите я поискат истински. А дотогава - най-цинично ще се раздрусват клоните, за да падне някоя гнила ябълка, но гниенето ще продължава.

- Ако искаш нещо да се потули, създай комисия в парламента. На това сме свикнали. Очаквате ли наистина да се разрови всичко…
- Добрият тон изисква да кажа, че очаквам. Но бих казала, че само се надявам.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тиквенсониада

    22 1 Отговор
    В момента бат Бойко Тиквата и Делян Шопара се чудят на кой наемен килър да възложат поръчката за отстраняване на проговорилите ! Дали е така ? Те са хуманни люде.....май !
  • 2 воденМАДАГАВУР

    24 0 Отговор
    Нотариуси , Евро , Долар , Юан , Трактори , Къро - Мъро , Сарафа , Гешев ,......това е само незначителна и видима частица от айсберга на рекета , престъпността , кражбите , беззаконието ......НО НА ВЪРХА МУ СТОЯТ най-видните юнаци ! Те колят и бесят в последните 10-15-20 години ! Те и техните ШАЙКИ - едната просташко-банкянска , другата турско синя !
  • 3 Жмуц

    23 0 Отговор
    Съдебната система работи само при хора с ниски доходи и без политическа ангажираност. Иначе има ценоразпис и посредници.
  • 4 Видимо и без присъда

    17 2 Отговор
    Има ли отказали се от работата си съдии? Толкова ги е страх, че всички напират да стават съдии. Неможещи и без опит станаха КС, никой не ги закача, а колегите им съдии мълчат.
  • 5 ВАР систем

    4 0 Отговор
    Как да нямат? Когато свирят в Перник, оставят Миньор да бие и готово.
  • 6 Г-жо съдия

    15 1 Отговор
    Не ви трябват ходове за защита! Това, което ви защитава е безпристрастното прилагане на законите!
    Който ги нарушава- вън и без право на защита!
  • 7 Обществото

    17 1 Отговор
    Верно ли??? Ама пускате убийци на пътя с условни присъда, а? А изверги убили обикновени и невинни хора?

    Коментиран от #18

  • 8 Иван

    16 2 Отговор
    Най страшното е че никой не може да каже нищо съдията е като богоизбран и прави каквото си иска така че не ревете а да видим кой какво притежава имоти и банкови сметки
  • 9 Търновец

    10 1 Отговор
    В България съдебна система няма - корупцията и кражбите по високите етажи продължават и съдии и прокурори просто замитат делата - най накрая подсъдимите съдят България. Преди много години селата самички са си избирали съдиите, трябва и сега ние да избираме районни съдии и прокурори, аз съм над 60 но още не знам как се става прокурор или съдия

    Коментиран от #17

  • 10 Механик

    11 2 Отговор
    Всичките в тая система сте за пербиване, без правото на каквото и да било защита.
    Що народец сте затрили, бедна ми е фантазията.
  • 11 ВЪПРОС

    6 0 Отговор
    Всички много добре знаем КОЙ си слагаше и избираше ГЛАВЕН ПРОКУРОР ! Нали ? И защо тогава се питате КОЙ е на върха на всичко това с рекета , кражбите , чекмеджетата , убийствата , подчиняване на съд и прокуратура , парите в сакове , завземане на бизнеси , изнудване , къщи в Барселона , фалити ............
  • 12 Майк Алън Патън

    8 1 Отговор
    Чуйте какво казва съдия Цариградска ! Намерете го , докато не са го премахнали. И посла , ако МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ САМОСТОЯТЕЛНО , бихте разбрали и се досетили за това КОЙ , КОГА , КАК и ЗАЩО ! Побързайте , че БОЙКОВЦИТЕ и ПЕЕВЦИТЕ са се задвижили в изтриването вече !
  • 13 леле , КАКО !

    7 1 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА се е прегърнала с ПЕЕВЩИНАТА и сега вилнеят на вола в РОДИНАТА ни ! Гледаме отделни серии от тяхната нагла безнаказаност и брутална простащина !
  • 14 чУвал или чувАл

    7 0 Отговор
    Забелязва се интересно нещо - прякорите на пешките са по-красиви и авторитетни , от прякорите на босовете им ! Примера с Нотариуса и Еврото и до тях тези на Тиквата , Тулупа , Шиши , Шопара ! Много голяма разлика имат , нали ?
  • 15 00001

    3 2 Отговор
    Има Татари в България,, и то на първа странница не грешат много печенегите от Северна Македония
  • 16 факуса

    7 1 Отговор
    абе има начи за лечение ама няма доктор,стадиони имаме,требе затваряне на границите проверка на имущество и доходи при несъответствие пълним стадионите,след един двама ще пеят хорово,е малко недемократично но пък ползтворно и на ползу рода
  • 17 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Търновец":

    Щом не знаеш, да ти кажа. Всичките окръжни прокурори са бивши военни, пратени по поръчка да учат право задочно, за да ги вкарат в системата след пенсиониране. Затова и скоро оправия няма да има. В момента се пенсионират тези, които са назначавани без конкурс около 2000та година.

    Коментиран от #21

  • 18 факуса

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Обществото":

    не случайно темида е с лента на очите и ВЕЗНА,кой плати невинен,няма значение кой е,кой няма в затвора,затуй и са махнали стария завет,там няма демокрация,не е изгоден за мошенниците
  • 19 Дядо Мраз

    6 0 Отговор
    Ха на бас , дали до 2-3 дни няма да открият убийците на Трактора и Нотариуса ! Не до 2-3 , не и до 200-300, дори и след 2000-3000 .....защото .....!?
  • 20 ами натиска е рекет

    4 0 Отговор
    и полицията реагира веднага . Тя се занимава с бандите , клановете , групировките . Скоро се лепяха едни некролози с глупости . Рецидивиста беше въдворен в лечебно заведение . Да са живи и здрави съдиите и прокурорите . И те грешат . На такава дейност с преценка са призвани . Затова ги хулят . Когато има разминавания и неистини ги сочат . Все пак темида е с везна . 90 много си плащаха за промяна мярка, гаранция, заталачване на дела . с 60-70 регистрации и с по 20 дела си ходеха като свободни . Няма обективен анализ на дейността през годините в тези съдилища .
  • 21 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    При противоречивия и по късно застрелян пришелец Петър Христов имаше на висока длъжност началник на инженерен отдел един пенсиониран полковник, като ми каза ела да те видя какво знаеш и аз просто си излязох, а един друг пенсиониран военен след 10 години служба беше промотиран от Петър Христов за шеф на БОП в областната полиция и беше арестуван че е предавал класифицирана информация на Петър Христов, в САЩ съм срещал адвокат на около 60 години който беше гласуван на избори за районен съдия но преди това беше вкарвал в затвора политици като полицай и беше известен на хората и те гласуваха за него. Двама президенти обаче - Буш и Обама - много влошиха съдебната система и Америка запада
  • 22 боко

    2 0 Отговор
    То е така когато нагазиш в ла---та и Гешефта го знаеше но 3 месеца по рано замести цацарката гаджето на сандалич
  • 23 истина ти казвам

    8 0 Отговор
    ...........Съдебна реформа ще има тогава, когато гражданите я поискат истински, казва магистратът. А до тогава който играй пичьели,който не играй не пичьели!

    Коментиран от #33

  • 24 селтак

    2 0 Отговор
    И ти си гнилоч!
  • 25 Пешо

    7 0 Отговор
    "Горките" съдии... А, какво да кажат жертвите на имотната мафия останали без дом, с разбит живот и без надежда за справедливост??? Жертви загубили всичко със съдействието на "не корумпирани" депутати, които 30 години не гласуваха закон за измама с недвижим имот, "не корумпирани" съдиирешаващи "по вътрешно убеждение", "не корумпирани" прокурори, които бавят делата до изтичане на давността им, "не корумпирани" следователи, които укриват документи,"не корумпирани" ЧСИ, които въвеждат измамниците във владение, "не корумпирани" нотариуси, които изповядват сделките с фалшиви документи и "не корумпирани" полицаи, които се явяват като кошаревски свидетели на измамниците????

    Коментиран от #26

  • 26 истина ти казвам

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    Това е положението! Само Китайския начин за разчистване на гнилото ше помогне нищо друго!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чочо

    2 0 Отговор
    Като чуя това от бг.съдебна система (че не могат да се защитят)....направо не ми се мисли за обикновения български гражданин.
    Бог да ни е на помощ!
  • 29 БамБам

    2 0 Отговор
    Ние ,ако я поискаме,то тогава всички вие......в кауша.
  • 30 Земеделец

    3 1 Отговор
    Искаме да няма областни,общински и градски Евра, Нотариуси, Трактори тях какво ги прайм.

    Коментиран от #32

  • 31 щирлиц

    0 0 Отговор
    Съдия, Прокурор или Полицай НЯМАТ нужда от защита или закрила ако са почтенни, лоялни и съвестно прилагат закона. Тези,които са потънали до ушите вьв .........да му мислят. Като поемеш "ангажимент, който не можеш да изпълниш, еле ако си взел и пари напред, тогава почва филма.
  • 32 Подарете ги

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Земеделец":

    На Зверенски. Веднага ще ги намести в ложите по първа линия на фронта!
  • 33 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "истина ти казвам":

    Когато гражданите искат,вадят паветата и чупят наред.Когато армията иска,прави преврат.Трябва да те разочаровам.При нас гражданите предпочитат да ходят за гъби,а армията едва събира войници за една заря.Е,имаме генерали и адмирали, но те си пазят хляба.Надежда всяка оставете!