Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Февруари, 2024 13:38 3 406 58

Изненада ме дълбоката връзка с Русия: Дирк Ауер за България

  • русофили-
  • дирк ауер-
  • българия-
  • българи-
  • ссср-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • журналист

Най-много обичах да обикалям из страната. Така човек се натъква на най-отворените врати и преживява най-хубавите моменти.

Изненада ме дълбоката връзка с Русия: Дирк Ауер за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Журналистът д-р Дирк Ауер беше отличен с годишната медийна награда на Дружеството за Югоизточна Европа. С него разговаря Александър Андреев.

ДВ: Решението Ви да работите като журналист в България има много интересна история. Нека да я чуем. Тя започва през 2003 година, нали така?

Още новини от Украйна

Ауер: Да, точно през 2003. Заедно с тогавашната ми партньорка решихме да отидем да живеем на Балканите и да работим като журналисти. Опънахме на масата картата на Югоизточна Европа, която дотогава изобщо не познавахме - най-горе Загреб, най-долу Истанбул - и идентифицирахме два големи града - Белград и София. Решихме, че ще бъде София, защото по онова време в Германия малко се знаеше за България, а страната беше на път да влезе в ЕС. И така, натоварихме малко багаж в един бус „Фолксваген“ и потеглихме към София, уж за една година.

ДВ: А те станаха седем.

Ауер: Да, седем. Първо беше замислено малко като експеримент, а после стана съвсем сериозна работа. Работехме най-вече за обществените медии в Германия, моята партньорка следеше отблизо ставащото в България, а пък аз покривах и Западните Балкани. До 2010 София беше главната ни база.

ДВ: Ако сега трябваше да вземете това решение: Щеше ли пак да се заселите в София?

Ауер: Иска ми се да имам същия кураж като тогава… Сега като си мисля, даже се изненадвам, то си беше като скок със завързани очи. В човешкия живот явно се появяват прозорци или врати, през които трябва да скочиш. Тъй че, изобщо не съжалявам за София, напротив. Беше чудесно преживяване, а регионът си остава приоритетен за мен. По-късно се преместихме в Белград, сега отново съм в Берлин, но продължавам често да пътувам из Балканите и да публикувам своите журналистически материали.

ДВ: Да, слушах преди време едно много интересно Ваше радиопредаване за отношението на българите към Русия. Само часове преди да Ви връчат наградата, в Русия беше убит Алексей Навални, а българите също много се вълнуват от тази новина. Как накратко бихте описали впечатленията си от нагласите на българите към Русия?

Ауер: То беше едно дълго журналистическо проучване, пътувахме десетина дни из цяла България. Най-силно впечатление ми направи това колко дълбоко свързани с Русия се чувстват някои хора в България. Спомням си например за една жена, която живееше в село близо до прохода Шипка. Тя разказа как всяка сутрин от кухненския си прозорец гледала към паметника и всеки ден благодаряла на руснаците за това, което са направили за българския народ – Освобождението в резултат от Руско-турската война. „Без руснаците още щяхме да живеем под турско господство“, каза ни тя. Разбира се, това е и резултат от определена идеологическа обработка, от образованието навярно още по времето на комунизма, но за мен беше изненада, че у много хора тези чувства и емоции са изключително дълбоко вкоренени. Изненада, но и обяснение на факта, че сред държавите от ЕС именно в България населението е най-приятелски настроено към Русия. За разлика от други страни, в България то не е просто носталгията по комунизма, а нещо, което се корени по-далеч назад в миналото. Направи ми впечатление често повтаряният израз за „двойната освободителка“. В село Розовец се запознахме със стария кмет, който също ни говори за това така наречено „второ освобождение“. Бях смаян. За него цялата му собствена биография се оказваше свързана с присъствието на руснаците. Руснаците индустриализирали страната, руснаците построили фабриките и т.н. А този човек беше обиколил целия свят! Но в момента, тъй да се каже, си се беше върнал на село. И вярваше, че всичко хубаво в неговия живот е било свързано със Съветския съюз, респективно с Русия.

ДВ: А за войната?

Ауер: За войната в Украйна: веднага забелязваш как се чуди какво да каже. Казва: „Смятам, че тази война е грешна, смятам, че е лоша.“ Впрочем, той говореше от името на всички хора в селото – то беше едно старо партизанско село. И твърдеше, че повечето хора в селото – макар да имат проблеми с войната, макар да са шокирани и да я смятат за неправилна – все пак не могат да забравят обстоятелството, че руснаците два пъти са ги освободили. То някак си е свързано с биографиите им и те явно не могат просто да кажат: „ОК, сега обаче Русия е лоша“.

ДВ: Като казвате „двойна освободителка“: сещате ли се за един паметник в центъра на София? Харесвате ли го, смятате ли, че там му е мястото?

Ауер: Е, това не е въпрос на естетика. В случая естетиката е изтласкана на заден план от политическата символика. За мен като журналист това е много интересно място, защото там кристализира сблъсъкът между тези две течения, които непрекъснато се конфронтират в България. Ние и за това направихме едно предаване, по повод 9 май: за русофилите край паметника, които почитат „освобождението“, и за контрадемонстрантите. Това е невероятно интересно място, наистина, с графитите, с тези напрежения… Всъщност по-добре е така да си остане, може би да се „обезглави“, но да си остане това епохално място, което е.

ДВ: Ако в Германия някой Ви попита: Къде да отида в България, какво да видя на всяка цена? Кое е най-интересното, кое е най-красивото? Вие лично какво си „донесохте“ от България?

Ауер: В туристически смисъл ли?

ДВ: Не, във всякакъв смисъл.

Ауер: Най-много обичах да обикалям из страната. Така човек се натъква на най-отворените врати и преживява най-хубавите моменти. Невероятно е как се запознаваш с нов човек и после прекарваш цял ден с него, той те кани у дома си… Това за мен е тази култура на отворените врати на Балканите. Няма нужда да се уговаряш предварително: като журналист просто отиваш там и започваш да задаваш въпроси. И другото изненадващо: никой не ме пита дали съм от голяма медия и изобщо от каква. Казвам, че съм журналист и с това въпросът е приключен. Сякаш за тях е по-важно какъв е човекът насреща им, журналистът, който подготвя публикацията. Дали този човек е мил или не – това явно им е по-важно, отколкото визитната картичка и името на медията. Това страшно ми харесва.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    115 29 Отговор
    Без Русия щяхме да сме турска провинция
  • 2 провинциалист

    107 13 Отговор
    А мен ме изненада крайно негативното отношение на западноевропейци към нас и към Източна Европа като цяло.
  • 3 Българин

    39 47 Отговор
    българите има много да връщаме на братушките

    Коментиран от #23, #57

  • 4 Русофилията и комунизмът са вид

    39 72 Отговор
    болестно състояние.
    Димитър Талев в "На завой:
    И да знаеш Минке в България ще умре последният комунист, даже и когато в Съветска Русия няма да има комунисти! Какъв народ сме, Минке, какъв народ?"

    Коментиран от #17

  • 5 Българин

    30 72 Отговор
    руснаците ни освободиха.....от златния резерв

    Коментиран от #10

  • 6 Чужденците разбират, че

    24 64 Отговор
    територията е населена предимно от руски еничари.
  • 7 Оги

    99 18 Отговор
    А не е ли вярно? Без руско-турската война естествено че щяхме да сме турчаляци сега, биещи тиквите в земята по 5 пъти на ден. Кое не е така?
  • 8 БСП за България и Радев

    77 19 Отговор
    Нацистчето се изненадал...Ако другарят Путин най-накрая намери време да освободи и денацифицира нашата Татковина, то целият български народ ще ги посрещнем с хляб и сол. Само 50% от гласувалите за Сглобката ще бягат през глава с 200
  • 9 Путинофил

    24 47 Отговор
    И децата вече знаят, че сме " троянският кон" на Кремъл.
    Само ЕС и НАТО не знаят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бг т ъ п у н г е р

    21 56 Отговор
    Само мало умник може да вярва, че след цели 14 руско- турски войни за Проливите са дошли да ни асвабаждават

    Коментиран от #13

  • 13 провинциалист

    60 16 Отговор

    До коментар #12 от "Бг т ъ п у н г е р":

    Е, като идем на свободния пазар на тока и като стъпи тука еврозоната ще може да сравняваш "асвабаждаване" с "либерализация".
  • 14 АРЕС Z

    79 17 Отговор
    Връзката с Русия и руския народ не е дълбока,а най силната в света ,а предателите от ГРОБ,ДПС и ПП скоро ще го разбера и ще трябва да се крият ама много да се крият.

    Коментиран от #27, #28

  • 15 Госあ

    67 6 Отговор
    Като човек не само общувал със западняци ( и то от цивилизованите от Франция, щото англосаксоните са си далеч от цивилизацията), но и приятел с тях, неколкократно съм писал тук, че цялата антируска политика и пропаганда бълвана от продажното простолюдие ги изненадва дори самите тях. Не само ги изненадва, а им прави лошо впечатление. Нашата история и взаимоотношения с Русия са коренно различни от тези на поляците. Поляк ме разбра с две думи, но подлогите, едва ли…
  • 16 Агнето

    11 15 Отговор

    До коментар #10 от "БСП за България и Радев":

    Бсп вече не е за България. А и за Радев вече не е ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Голям зор

    16 38 Отговор
    Защото е набивано в главите още от първи клас ако имаш различно мислене си враг.

    Коментиран от #19

  • 19 честен ционист

    9 25 Отговор

    До коментар #18 от "Голям зор":

    БЦЖ и петолъчката на рамото те прави русофил искаш не искаш. БЦЖ имат 98% от българите.
  • 20 Сандо

    29 2 Отговор
    Открих нов термин:"турско господство".Браво,интервюто внесе своя принос към историята на България.
  • 21 Големо русофилство,Големо нещо

    20 17 Отговор
    Сдадоха МОЧА без един изстрел.Поне една пиратка да бяха хвърлили.
  • 22 Живанши

    57 9 Отговор
    Тия дето искат да мразим най-близката духовно/културно/исторически на нас държава са много изненадани. Преди повече от 1000 години, Светите Братя ни обединиха със тях, чрез Божията благословия, преди 150 години те ни освободиха от най-варварското иго в човешката история. 40 години по-късно ни платиха независимостта, преди 80 години ни простиха за дето бяхме съюзници в тяхното тотално изтребление и ни индустриализираха и дадоха наука... България никога не е имала по-позитивни времена от тези когато сме били заедно. Говорим почти един и същи език, кланяме се по едни и същи обичаи на Бог. Изненадани били... ПОДЛЕЦИ!

    Коментиран от #24, #31

  • 23 !!!?

    14 15 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ами да върнем Копейките на братушките...!!!?
  • 24 Предпоследният Софиянец

    11 27 Отговор

    До коментар #22 от "Живанши":

    Преди 1000 години твоята брацка Россия е бяло петно на картата бе копейко

    Коментиран от #43

  • 25 Козяк мрази 3-ти март

    49 6 Отговор
    Ама много ни е неполиткоректна историята. 30 години вече всякакви шарлатани се опитват така да я извъртят, че да стане малко по-приятна за ушите и самочувствието на англета, франсета, швабета, обаче нашата пуста история, не ще и не ще да се извърта. А то е толкова просто, ако бяха дошли тука англичаните с целия си флот да ни освободят от турците, това щеше да пише и в учебниците по история, ако бяха дошли франсетата или швабите, съответно щеше да пише за тях. Но не, дойдоха руснаците и ни освободиха, а пустите англега, франсета и шваби са били доброволци в турската армия. Пълно е с примери

    Коментиран от #29

  • 26 Въпроси?

    7 29 Отговор
    „Без руснаците още щяхме да живеем под турско господство“, каза ни тя. Разбира се, това е и резултат от определена идеологическа обработка, от образованието навярно още по времето на комунизма,"

    Коментиран от #51

  • 27 Българин

    16 31 Отговор

    До коментар #14 от "АРЕС Z":

    "Връзката с Русия и руския народ не е дълбока,а най силната в света"

    Като межу песа и стопанина му?

    Обаче това важи само за т.нар. русофили.

    Нормалните българи не искаме да имаме НИЩО ОБЩО с НИЩО руско.

    Коментиран от #37, #44

  • 28 Щото

    8 20 Отговор

    До коментар #14 от "АРЕС Z":

    има такива като теб рушляци да дращят глупотевини. Връзката е изкуствено насадена и отгледана - стокхолмски синдром на цяла нация. Рашките трябва да ни целуват и краката, че сме им дали писменост, църква и държава.

    Коментиран от #42

  • 29 Че на 3 март

    7 19 Отговор

    До коментар #25 от "Козяк мрази 3-ти март":

    точно нищо не е станало. Една империя подписва с друга империя ПРЕДВАРИТЕЛЕН мирен договор.

    Коментиран от #35, #47

  • 30 Методиевич

    6 20 Отговор
    Тоя явно е разговарвл само с еднокнижни лумпен-пролетарии!
  • 31 Не са ни

    7 19 Отговор

    До коментар #22 от "Живанши":

    близки по никакъв начин. Рашките трябва да са ни вечно благодарни за азбуката и христянството. Без тях щяха да са като Судан, ма те и сега са си така.
  • 32 Мнение

    29 4 Отговор
    Имаме исторически връзки.Факт.
    Историята е такава, каквато е.

    Коментиран от #34

  • 33 Мдааа

    8 20 Отговор
    Така ще е като 100 години промиват мозъците на българите разни русофиляци. За по-сигурно рашките ни прибраха на два пъти архивита, та да не помним кои сме и от къде идем и колко много по-качествен народ сме от тях.

    Коментиран от #45, #46

  • 34 Ми тя

    19 3 Отговор

    До коментар #32 от "Мнение":

    и Индия има връзка с Обединеното Кралство, ама не ми се струва чак толкова да го люби.

    Коментиран от #36

  • 35 Козяк мрази 3-ти март

    25 6 Отговор

    До коментар #29 от "Че на 3 март":

    Нищо не е станало за вас козяците, вашето си е на 4ти юли, ама ние не ви се смеем на глупавия празник. Какво празнувате на тази дата? Избиването на индианците?

    Коментиран от #39

  • 36 провинциалист

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ми тя":

    Те техните връзки са като нашите с комшиите.
  • 37 россиян..

    11 7 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    А какво ще стане с тиквуно-сглобкаджийското козяшко племе-ако руссхакер помогне на тръмп и е.с..остане изолиран,не знам дали тези атлантически олигофрени имат план срещу имперята победила наполеон и хитлер..орбан излезна най хитър-просто ще обърне плочата,а той знае как.

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Българин

    6 20 Отговор

    До коментар #37 от "россиян..":

    Ако беше учил история, а не руски фашистки приказки от шипковия храст, щеше да знаеш, че Русия не е победила никого сама, а в случая с Наполеон само е яла бой, тъй че европейците много добре знаят как да шамарят Русия, ако се налага.
  • 39 Дай факти

    4 14 Отговор

    До коментар #35 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Покажи документ, от който нещо произтича за България от 3 март. Няма такъв.
  • 40 Научи български

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "россиян..":

    русофияшкитроле. И не злоупотребявай с Вазов.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 АРЕС Z

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Щото":

    ЩОТО си ..РОСТ !!!
  • 43 свидетел

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Предпоследният Софиянец":

    а, братската ти кравария - преди 100.......
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 АБЕ ТЕБЕ ЩО СА ТЕ ПРОПУСНАЛИ

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мдааа":

    АААА СЕТИХ СЕ
    АМИ НЯМАШ МОЗЪК
    АЙДЕ ПИНГ ПОНГ ПО АВДЕЕВСКИ
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 8 Отговор

    До коментар #33 от "Мдааа":

    ...в България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за терора над България от Москва..........Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в университетите, няма да се оправим ....това е тъжната истина!
  • 47 МА ТИ СИ ГОЛЕМ

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Че на 3 март":

    ИСТОРИЧАР БЕ МУЦКА
    АМИ СЕ МИ Е ТАЯ КОЙ С КОГО Е ПОДПИСАЛ БЕ
    ИМА ДОГОВОР В КОЙТО СЕ ПОЯВЯВА БЪЛГАРИЯ
    ВСЪЩНОСТ СИ ДОСТА ДОЛНА МАСТИЯ
  • 48 Ний ша Ва упрайм

    12 0 Отговор
    и що не са попитали тоя шваба какво мислят хората за юдео-американски терор над арабите?
  • 49 граф Монте Кристо

    11 1 Отговор
    Без Русия ще си останем американски протекторат.Войната в Украйна беше неизбежна,тя беше натрапена от американците,даже украинците не са я искали,но бяха принудени да се конфронтират с руснаците.Сега нещата изкристализират в пълния си блясък,след двете години СВО и по-рано 8 г. война в Донбас,та стават кръгло 10.НАТО е настръхнало,макар във военно отношение да не са готови,частично са изоставени от сащ и въпреки това се канят да воюват с Русия.Какво собствено се надяват да постигнат,освен да предизвикат съдбата,с една неудачна намеса и интервенция,само ще накарат Русия наистина да им направи СВО на ента степен.
  • 50 Пълен бълвоч

    4 2 Отговор
    на един очилат бледолик и лаладжия. Такива са най-опасни, скитат, слухтят и накрая го извъртат на тяхната когато го разправят. Подлец и половина.
  • 51 Плашимир

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Въпроси?":

    Типикал безроденджендър. Иди веднъж на Шипка иде оте!
  • 52 И мен

    6 1 Отговор
    Дойчооо , и мен ме изненадва робското поведение на немците към англосаксоте и поляците - гръмнаха ви газопровода и мълчите като бити . . . . . асти.
  • 53 Оруел

    5 1 Отговор
    За промяна на мисленето новите,,братя,,отпуснаха почти 1 милиярд.За медиите за НПО та.И са бесни,че номерът не минава днес и сега.

    Коментиран от #55

  • 54 Щом е разговарял с Ауер Александър

    3 0 Отговор
    Андреев, няма смисъл да се чете!! Маниполатор и създател на Фейкове!!
  • 55 Смешник

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Оруел":

    Номерът им няма да мине и во век, и веков! А какво да кажа за този инфантилен журналист? Българите са благодарни на Русия! Точка.
  • 56 Учен

    3 0 Отговор
    "Само часове преди да Ви връчат наградата, в Русия беше убит Алексей Навални"

    Е те така се прави пропаганда. Нескопосана, но бая немислещи и се вързват. Кой направи разследването и кой установи убийството ??? И За какво да го трепят. При това точно след интервюто на Карлсън и точно за Международната НАТОвска конференция., където случайно, по съвпадение цъфна Набулина и изнесе реч, сякаш предварително нагласена.
    Има едно изумителнпо древно познание започващо с простичък въпрос: Кой има полза. По този въпрос се ориентират разумните хора за събитията и по този въпрос се правят полицейските и всякакви други разследвания, в т.ч. и тъсения в науката. Това познание е повсеместно и доказано.
    От всичките пропагандчици, Дойче Веле кърти най-яки мифки
  • 57 А те върнат там

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    от където си се пръкнал,г@д ино сороска!
  • 58 Аман от Дойче веле

    1 0 Отговор
    Но журналистът по в час от платения българин Андреев, който се чуди как да ни манипулира