Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 14:11 2 576 83

Улица "Граф Игнатиев", "Навални" или "Томас Уилсън"?

  • улица-
  • граф игнатиев-
  • навални-
  • томас уилсън-

Граф Игнатиев е един от най-големите българомразци и антисемити. Наричан е вицесултан на Османската империя

Улица  "Граф Игнатиев",  "Навални" или  "Томас Уилсън"? - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Авторът на коментара - ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, ПЕН- БГ

Журналист, критик, преводач

Граф Игнатиев е един от най-големите българомразци. Наричан е вицесултан на Османската империя поради огромното си влияние в Цариград. Негова е "заслугата" за прогонване на нашите владици от столицата Цариград и убийството на Левски от скалъпен трибунал в София.

Преди десетина години започна, но заглъхна национална подписка за преименуването на столичната улица „Граф Игнатиев”, напоследък станала символ на некадърното и корумпирано управление на страната ни със скъпия и грозен ремонт. Но това е друга тема. Нека след „ремонта на ремонта” да преименуваме и тази прочута улица. Защото просто не е редно тя да носи името на един от враговете на България, при това пряко виновен за смъртта на Апостола на свободата. Да, това е историческата истина, която все още не позната на всички българи, но Слава Богу, времето ни е вече такова, че тя не може повече да се крие. Много митове пропаднаха, много горчиви истини излязоха от архивите. Достатъчно е да прелистим само една преиздадена наскоро документална книга под надслов „ОКУПАЦИОНЕН ФОНД, ОСНОВАН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РУСКО- ДУНАВСКА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ”, за да се убедим в двуличието на Руската империя и по- специално на нейната дипломация в съдбата на България. А както знаят всички, учили в училище история, дипломат номер едно е бил известният Граф Игнатиев / 1832-1908/ . В Русия са го наричали „вицеимператора”, заради огромното си влияние в Цариград. Именно той е изиграл една много коварна роля. Още През 1872 година, когато турският султан вече е издал Фермана за църковната ни независимост / 1870/, за утвърждаването на Българската екзархия, той успява да убеди властите в Цариград да заточат в Анадола като „врагове на империята” българските владици. За щастие, близо 3000 цариградски българи, водени от Петко Р. Славейков и Никола Икономов, се организират в мащабно протестно шествие срещу това решение на Високата порта. Великият везир Недим Махмуд паша се съгласява нашите духовни предводители да бъдат освободени и върнати в столицата. Но Граф Игнатиев продължава злостната си антибългарска дейност. През 1872 г. Руската църква и Вселенската патриаршия, подтикнати от него, обявяват схизма против Българската църква. Великият везир изпраща ултиматум до Патриаршията да признае независимостта на Българската православна църква и като резултат от това на българите е разрешено да изберат сами свой патриарх. Но месец след това подлият граф успява да злепостави везира пред султана и така Недим паша бива уволнен.

В началото на 70-те години на 19 век нашето национал- освободително движение е в разгара си. То е приело

идеята на великия Георги Сава Раковски за „освобождение на България със собствени сили и средства”,

защото както той, така и другите велики български революционери от епохата просто не са вярвали на Русия. Знаели са добре, че „Дядо Иван” е просто един мит, че истинската цел на Русия не е освобождението на „братята славяни”, а завоевателни войни за превземането на Проливите и достъпа на империята до южните морета, задача, поставена още от Петър Първи. Защото Русия води цели 11 войни с Турция през 18 и 19 век, но нито една от тях не е с тази благородна мисия. А Граф Игнатиев, който е имал добра информация за живота в Турската империя и особено в България, е знаел, че водачът на българите в борбата им за свобода е Васил Левски. Целта на Русия и неговата задача са били ясни: убийството на Дякона и обезглавяването и неутрализирането на нашето национал- освободително движения. Той успява да внуши на султана, че Левски е „опасен враг и престъпник” и настоява за неговата смърт. Става дори един от организаторите на процеса. Сам определя състава му. След години, един от съдиите, небезизвестният русенски богаташ и юрист, училият в Парижката Сорбона, хаджи Иванчо Пенчович ще заяви: „Каква стана тя?! На нас графът ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”

Още по- зловеща е ролята на Графа по време на Цариградската конференция на великите сили,

свикана през декември 1876 по повод въпроса за територията на новата българска държава. Според картографите българите са населявали по- голямата част от полуострова, цели 220 хиляди кв. км и са били около 4,5 милиона. Но Русия не иска това, тя желае малка и слаба провинция, васална на Петербург. Граф Игнатиев обещава на султана, че Русия ще остави на Турция големи части от територията на бъдещата България / Македония, Родопите, Тракия и Беломорието/. И е безкрайно щастлив, когато България бива разкъсана на две – Княжеството и васалната на султана, Източна Румелия.

Всичко това е описано в дневниците и кореспонденцията на Графа- българофоб, който едва ли е предполагал, че след години архивът на Османската империя ще бъде предаден от Ататюрк за претопяване в германска фабрика и че българското военно разузнаване ще откачи целия вагон с архивата на империята, касаещ България, а личната му кореспонденция със султана и с османските власти ще попадне в ръцете на българското военно разузнаване...

Ето и един откъс от Дневниците на лицемерния руски Граф: По отношение на съдбата на българите след предстоящата война графът се е отнасял като към васални поданици:

„За да бъде властта ни здрава и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското население в послушно оръдие на руската политика и в постоянен и верен съюзник, като унищожим всякаква възможност за преминаването му в някой враждебен лагер в Европа...”

С убийството на Дякона граф Н. Игнатиев доказва на практика на българските революционери, че

техните самостоятелни революционни акции са обречени и няма да бъдат допускани от Русия.

Българското революционно движение трябва да обслужва целите и интересите на Русия, а не обратно. Или както сам той казва в своите "Записки", "българите трябва да бъдат наши съюзници и оръдия на нашата политика срещу германците. Само за постигането на тази цел Русия може да принася жертви в тяхна полза и да се грижи за тяхното освобождаване и засилване. Да се жертват изключително руските интереси, погрешно вземайки средствата за цел, т. е. имайки предвид само освобождението на славяните, предоставяйки им възможност да служат на враждебна за нас политика и удовлетворявайки се със собствения си хуманитарен успех - е безразсъдно и осъдително".

Нашата общественост все още не знае точната истина за съдебния фарс срещу Васил Левски, особено на изясняването ролята на Русия в лицето на своя представител граф Николай Игнатиев за осъждането и обесването на великия ръководител българската революционна организация. А истината е проста: Русия – не е могла да търпи независима от нея българска революционна организация, бореща се за независима българска държава! Поради което същата тази наша „освободителка” чрез своя представител граф Игнатиев (наричан от българите в това време - граф Лъжко) е направила всичко възможно за унищожаването на българската революционна организация и погубваното на нейния велик водач!

И защо да не дадем ново име на тази улица. Ето една идея:

Става дума за Томас Уидроу Уилсън /1856- 1924/, двадесет и осмият президент на САЩ / от 1913 до 1921/, виден американски историк и политолог, доктор на науките и Нобелов лауреат за мир / 1920/. Един искрен приятел, защитник на България, от малцината западни лидери, подкрепил нашата страна в един от най- трагичните и страшни момент в нейната история.

За съжаление, в България, засега на негово име е наречена единствено малка улица в Пловдив, а през 2016 г. беше предприета инициатива за изграждането на паметник в София в негова чест, която така и все още не е намерила широка гласност или подкрепа, въпреки огромния му принос за защитата на българското единство и суверенитета върху Царибродско, Южна Добруджа и Беломорска Тракия, както и утвърждавания от него следвоенен принцип за защита свободите на националните малцинства от Обществото на народите, ОН, включително тези на 330 000 македонски българи в 34 231 кв. км. територия на Егейска Македония и 180 000 беломорски българи плюс още 80 000 българи бежанци от Източна Тракия, Мала Азия, Добруджа и най-вече от Егейска Македония, настанени в 8712 кв.км на българската Беломорска Тракия всички дадени на Гърция, и най-вече за твърдата му позиция в 1919 г. против коварните гръцки планове, подкрепени от не по- малко алчните власти в Сърбия и Румъния.

Може би, малцина знаят, че тъкмо тогава нашите съседки искат направо България да бъде заличена от картата на Европа и света като държава. Искането на гърците предвижда заличаването на Царство България и разкъсването му на три „автономни“ области, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния. Това получава подкрепата на е възприето на Франция и особено на Англия, която винаги е била наш враг / дори въоръжава Турция с най- модерното оръжие за Руско- турската война. За щастие, този коварен и безумен план среща категоричен отпор от САЩ в лицето на президента Томас Уидроу Уилсън, който, за наш късмет, присъства лично на Парижката конференция за мир през 18 януари 1919, в двореца Версай, под председателството на френския президент- българофоб Жорж Клемансо. За разлика от усилията за запазване на Добруджа, Царибродско и Беломорието към България, които след загубата на първоначалната ясна подкрепа от Италия и при отсъствието на Русия, САЩ не успяват сами да наложат, тук, както и към претенциите на гърците за присъединяване на Ивайловградско и на голяма част от Централните и Източните Родопи (т.н. „Планинска Тракия”) с граница по поречието на Арда.

Томас Уилсън е президентът и е безкомпромисен докрай, той осуетява домогванията на Венизелос, Пашич и Братиану,

дори заявява, че той, Уилсън, „по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един достоен народ със самостоятелна държава и древно, вековно минало...”

Тук трябва да споменем, че именно Томас Уилсън се оказва ключовата фигура на Парижката мирна конференция / в нея участват близо 1000 делегати от цяло свят!/, където той настоява подписването на поредицата от мирни договори между държавите да се обвърже със създаването на международна организация за поддържане на мира, в лицето на Обществото на народите (ОН), бъдещата ООН. Самият той лично съдейства, безкористно посредничи, активно насърчава част от дотогава враждуващите страни да сключат мирни договори. Затова е бил наречен „миротворецът Уилсън”, за разлика от други свои американски колеги- президенти предизвикали немалко войни по света...

Томас Уилсън е получил не случайно Нобел за мир през 1920. Приносът му е наистина забележителен, впечатляващ. Затова в Париж един от големите булеварди в центъра носи неговото име, „Гарата Уидроу“! По негова идея и с негова подкрепа се създава Чехословакия като държавен съюз на Чехи и Словакия. И досега централната гара в Прага се нарича Уилсъновата гара. Като един от световните политически лидери е руската белоемиграция след 1917 година, а Армения и Уругвай, които също са му издигнали паметници.

Непростимо е, че у нас тази наистина светла личност е непозната и непочетена, след като страната ни все още е осеяна с паметници на терористи и на съветски окупатори.

П.П.

Граф Игнатиев е считан от редица руски историци за политик, привърженик на грубата сила. Като министър на вътрешните работи на Русия по времето на Алекдсандър III Игнатиев подлага евреите в страната на нечувани гонения и репресии. Хиляди са уволнени, прокудени от домовете и от страната. Същата жестокост той прилага и към много села, наричайки жителите им мързеливци и крадци. В Русия няма нито един паметник на Игнатиев, но в България той е възвеличаван от определени кръгове.

Ние се гордеем, че сме спасили българските евреи, но се кланяме на брутален руски антисемит.

В България в чест на коварния граф- българофоб са наименувани град Игнатиево в област Варна и село Граф Игнатиево в област Пловдив, улиците „Граф Н. Игнатиев“ в София, „Граф Игнатиев“ в Хасково и „Граф Н. Игнатиев“ в Панагюрище,¨Граф Игнатиев¨ в Поморие и " Граф Игнатиев" в Шумен, „Граф Игнатиев“, училище в гр. София...Не е ли премного? И на всичко отгоре нашата военно- въздушна база, като членове на НАТО, носи също това омразно име!

А във Варна родолюбиви граждани свалиха бюста на коварния граф, но Общината все още не се решава да го премахне!

И още нещо: ирония на съдбата е, че улицата, носеща името на коварния руски граф се пресича с булеварда, приел името на Апостола на Свободата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Лопата с чип⚜️

    94 15 Отговор
    А защо не “Джулиан Асандж”?

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Генерал Колев

    45 16 Отговор
    е името
  • 4 КОТарАК

    40 17 Отговор
    има и руснаци , които са обичали БГ /Брежнев примерно

    Коментиран от #83

  • 5 Българин

    68 7 Отговор

    До коментар #1 от "⚜️Лопата с чип⚜️":

    Защото кучето не решава само, а изпълнява командите на господаря си!
  • 6 бай Ставри

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    став раzпорената
  • 7 Трол

    46 23 Отговор
    Улицата трябва да се казва "Мидхат паша".
  • 8 мнение

    88 15 Отговор
    Аман от простотии. Нали кръстиха Навални площадчето пред Интерпред. Хайде стига сте се натягали. Това ми прилича на същото дето комунистите преклъстили бул. Мария Луиза" на "Георги Димитров" . Сега пак от същото с обратен знак. Ще бутаме паметници на съветската армия, но построяваме на американските пилоти бомбандирали София и убили хора, разрушили домове.
  • 9 Факт

    28 70 Отговор
    "братушките" ни мразят и ни правят сечено ама ние сме наивни и им се кланяме.

    Коментиран от #70

  • 10 подмазвача драскач

    81 19 Отговор
    Побърканита в тая слугинажна мода мина всякакви граници . Как така под статията стои надпис за автор България ? Бъгария ли е написала тая изкривена подмазаческо-подложена помия ? Кой сътвори тия изкривени "факти " във Факти ? Напиши си името бе , мишок !

    Коментиран от #12, #30

  • 11 Първоначално

    8 18 Отговор
    Гаф Игнатиев - като улично изпълнение.
  • 12 напиши си адреса

    14 18 Отговор

    До коментар #10 от "подмазвача драскач":

    църльо
  • 13 Град Симитли

    43 6 Отговор
    Ул "Бай Ганьо"
  • 14 Бойко Тиквата

    43 6 Отговор
    Да се казва, че народът да разбере колко дълбоко е паднал

    Коментиран от #16

  • 15 Путинофил

    18 28 Отговор
    Ул. Граф Игнатиев да се преименува на Путинова улица
  • 16 реви копейке

    7 29 Отговор

    До коментар #14 от "Бойко Тиквата":

    реви
  • 17 Киро

    42 7 Отговор
    Като ще е Томас Уилсън по добре Джулиан Асандж.
  • 18 12340

    44 10 Отговор
    "... във Варна родолюбиви граждани свалиха бюста на коварния граф, но Общината все още не се решава да го премахне!..."...
    .... Беше един. С психични отклонения.
  • 19 Още едно мазно петно

    54 6 Отговор
    Един работник с мокър потник, роб на труда, не е оплюл Русия. Винаги са такива плюскали и плюскали на мазни синекурни длъжности, с безсмислена дейност и с много време за предателство.
  • 20 Овертон

    22 3 Отговор
    Видяхте ли сега, как се отваря прозореца на Овертон със шут!
  • 21 ТаУмВзе

    35 7 Отговор
    Имената на Улиците са Единствената ни Проблемация! Върви дружно със Рутене на Паметници некак си. Що до са Немаше такива проблеми?

    Коментиран от #42

  • 22 Боруна Лом

    43 9 Отговор
    Авторът на коментара - ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, ПЕН- БГ

    Журналист, критик, преводач... И КРАВАРСКИ МЕРЕКЕТА!
  • 23 Бегай !

    27 7 Отговор
    Простотия.
  • 24 Историк

    18 45 Отговор
    Отдавна е известна особената циничност, с която е проведено от руснаците и руските слуги в България подтискане на суверенитета и независимостта ни като държава от руските/съветски окупатори.

    Всяко едно руско име на улица, площад, институция, църква или друг вид представителна среда има за цел да бетонира руската окупация и мачкането на националното ни самосъзнание, като са избирани НАРОЧНО такива фигури и символи, които особено много са допринесли за поставянето ни под руския ботуш.
  • 25 Софиянец

    38 8 Отговор
    Плазмодий, сър! Доволен от наведена стойка пред краваристан!
  • 26 Гост

    9 23 Отговор
    На името на Томас Уилсън трябва да има улица и паметник. Останалото е боза.
  • 27 Бай Дън

    41 5 Отговор
    Предлагам градските 🚾 да носят името Манол Пейков!!!!

    Коментиран от #33

  • 28 А най добре да бъде

    27 6 Отговор
    ТАГАРУЧЕНКО
  • 29 Софиянец

    36 9 Отговор
    Слугите на козяк в действие! И майките си биха заплюли за погалване от кенет!
  • 30 Написал

    29 4 Отговор

    До коментар #10 от "подмазвача драскач":

    си е името Огнян Стамболиев. Иначе няма да си получи хонорара.
  • 31 БеГемот

    26 4 Отговор
    Байдън.....или по добре направо Тръмп...със свирки далеч се стига...
  • 32 Дългия

    28 5 Отговор
    Добре де, защо пък,, Навални" , той пък каво е направил за България?? Или защо трябва да носят имена на хора, каквото име да се сложи все ще има не доволни?! Слагай те имена например на цветя, на местности и др.
  • 33 Одобрявам.

    15 4 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Дън":

    Подхождат си по външен вид и по аромат.
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор
    А дупките ❓🤔 Или тях ще ги оставят❕🤔
  • 35 9689

    20 4 Отговор
    Да бъде Навални-доларолюбец.
  • 36 Бай Дан

    31 6 Отговор
    Поредният пасквил съчинен от Българомразци!
  • 37 Аз съм от ссср

    39 7 Отговор
    Във тази статия освен че граф Игнатиев е руснак друго вярно няма.ПРОПАГАНДА.Граф Игнатиев иска от всички преговарящи България да е във границите от преди Османското робство, за това се казва Санстефанска България а после във Берлин нашите днешни брата евроатлантици разделят България на Княжество България и Источна Румелия.

    Коментиран от #59

  • 38 Буден

    17 3 Отговор
    Толкова Български Патриоти или послзтвуту Не Дава ? нЕЩАСТНИ ПИСАРИШЕЩИ ЗА ПАРИ.
  • 39 Историк

    13 24 Отговор
    Ето къде се намират и как се казват НАЙ-ВАЖНИТЕ определящи за българския суверенитет институции и сгради:

    Народно Събрание стара сграда: на бул. Цар Освободител (Русия)
    Народно Събрание нова сграда: на пресечката на бул Цар Освободител (Русия) и бул Дондуков (Русия)
    Министерски съвет: бул Дондуков (Русия)
    Президентство: бул Дондуков (Русия)
    Столична община: ул Московска (Русия)
    Министерство на Външните Работи ул Александър Жендов (комунист/БКП)
    Основен православен храм: патрон Александър Невски (Русия, и нямащ НИЩО ОБЩО с България, приел ИСЛЯМА)

    Коментиран от #57

  • 40 Ахахаха

    34 6 Отговор
    ЖалкаПродажнаКозякСган. Всички сте за трепене, авторчето, болните ПП-ДБпедали, все!
  • 41 Добрева

    27 3 Отговор
    Г-не,защо Навални или Уилсън?Не можете ли или не искате да е българско името на тази улица?Нямаме герои,писатели,художници,певци прославили България много повече от всички политици взети заедно….Я,помислете малко и не се докарвайте на посолството,че е срамота!

    Коментиран от #43

  • 42 ТаУмВзе

    18 3 Отговор

    До коментар #21 от "ТаУмВзе":

    А Колко Струва тва Рутене, никой не попита Да! Вместо да се Помогне на болни Български Деца се Рути.
  • 43 Българин

    4 27 Отговор

    До коментар #41 от "Добрева":

    А вие госпожа къде бяхте докато улицата беше кръстена на българомразеца Игнатиев?

    Защо не се "сетихте"да искате българско име за нея тогава?

    Впрочем, не е късно да си дадете предложениятаза български вариант, улицата така или иначе ще бъде скоро с променено име.
  • 44 БЪЛГАРИН🇧🇬

    29 4 Отговор
    18-то училище в София(най-голямото в България)беше Корил и Методий, сега в Уилям Гладстон...... ЗАЩО?
    Казвайте, бе продажници....КАЖЕТЕ.

    Коментиран от #46

  • 45 Хохо Бохо

    5 21 Отговор
    Някои питат, ами защо Навални?
    Ами за да дразним продажните копейки...
  • 46 Българин

    7 18 Отговор

    До коментар #44 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Уилям Гладстон е ОРИГИНАЛНИЯ патрон на това училище, копейки.

    Защо го КРИЕТЕ това, КАЖЕТЕ?
  • 47 Колония Козякостан

    21 4 Отговор
    Официално държавата я преименувайте на Колония Козякостан и да се закрива тоя цирк, белким жълтопаветните мирясате

    Коментиран от #49

  • 48 Някой

    20 1 Отговор
    Този не е критик, а платен плювач!
  • 49 Българин

    5 13 Отговор

    До коментар #47 от "Колония Козякостан":

    Що бе, за руските наколенки има "българска" държава само ако всичко ни е руско ли?
  • 50 Баба Гуна Копейкина-Путина

    9 10 Отговор
    „Ние обиждахме българите, отнасяхме се към тях като към престъпници и после се чудехме защо не ни се хвърлят на врата. Даже в целомъдрието на техните жени ние намирахме признаци на неразположение към нас. "Моля ви се, дават всичко на турците, а от нас се крият“.
    Когато казаците им отнемаха кокошки и овни, на въпроса на началството откъде са ги взели, те отговаряха:
    - ТЕ СА ДИВИ , Ваше Високоблагородие – а ние само се смеехме на остроумните донци, без да проумяваме колко глупав е бил в този момент нашия смях и каква следа е оставяло всичко това в сърцето на къщовния земеделец, на когото преди това нашите коне са изяли сламата, сеното и ечемика, а после хората започнаха да им отнемат кокошките и овните. А такива случаи ставаха често.
    БЪЛГАРИНЪТ , ОГРАБЕН , и без да получи нищо, отива да се оплаква – но жалбата му е удовлетворена като ГО ЗАПОЗНАВАТ с НАГАЙКАТА (КАМШИКА ), произнасяйки същата съдбовна фраза „ Всичко е заради вас, подлеци!“.
    Смелият кавалерийски генерал Л. дори се хвалил с това, че в което и село да отиде, ВЕДНАГА НАЛАГАЛ (с камшик) цялото мъжко население. Интендантството, предвид мундира и многобройните конвойни казаци, действа още по-добре. То просто реквизира продоволствие за армията, при което храните се взимат даром, но на хазната излизат скъпо.“
    Василий Немирович-Данченко, „Година на война“. Дневник на руския кореспондент, 1877-1878.
  • 51 Иван Иванов

    22 2 Отговор
    Автора на статията е БЕЗРОДНИК!
  • 52 "Всякога проклета русия" по Раковски

    3 14 Отговор
    Eзикът му не се отделя от подметката на руския ботуш, той ти говори за патриотизъм и национални интереси - сиреч руският интерес е български интерес...
  • 53 Истината

    25 6 Отговор
    Генерал Граф Игнатиев е един от най изявените българофили лобиране за българите пред Руския император Николай руската армия да освободи българите от турско робство. Граф Игнариев подписва санстефанския мирен договор който е в полза на България.

    Коментиран от #54, #58

  • 54 Историк

    8 22 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Нито Сан Стеафанския мирен договор е "в полза на България" (той е една руска измама, договорена с Турция), нито граф Игнатиев е имал някакви намерения да прави българите "свободни" и това е доказано с множество документи, някои от които са директно цитирани в текста.
  • 55 Госあ

    15 4 Отговор
    Мишок, безродник и боклук. Ако такива смешници са ни ентелектуалците, и боговете няма да ни спасят ! Всъщност, както демокрацията уби пънка в България, по същия начин масово заличи и интелигенцията с пошлия си пазар за простолюдието.
  • 56 Хасан Хаспела

    4 16 Отговор
    Булеварда трябва да се преименува. Извращение е да носи името на този антибългарски настроен, руски имперски лакей. Друг е въпросът, че според мен е по-добре да го назоват на името на някой българин, който е допринесъл за България или поне за София. А на Томас Уилсън да назоват някой от площадите в София, като му издигнат и паметник там.
  • 57 Гешов

    19 3 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Историка, къде расна, учи и стана Историк? Защо ревеш сега а не преди като беше комсомолски секретар кандидат- член на БКП! Мръсен и долен лизач!
  • 58 Госあ

    16 6 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    слугите на башибозука, наследниците на които са слугите на англосаксите, въоръжавали и дори предвождали турските орди, бомбардирали България и били всякога против интересите ни, смятат Освобождението на България за черна дата ! Не случайно едва не заличиха и 3ти март като празнична дата !
  • 59 опълченец

    2 9 Отговор

    До коментар #37 от "Аз съм от ссср":

    Ти не си от СССР, а от иСточна България, или си от държава иСточно от България. Важното е да сме на иСток.
  • 60 Госあ

    11 2 Отговор
    Тоя палячо като го гледам на снимката и се сетих за един виц - седят си двама културтрегери на кафе на Витошка и единия вика на другия - знаеш ли, хрумна ми един супер куул перформанс, ей сега да си сваля гащите и да се изходя на масата ! А другия махнал с ръка и му казал - няма смисъл, тия (околните) няма да те разберат, бе !
  • 61 ДРЕМЕ МИ КОЙ Е ГРАФ ИГНАТ

    12 3 Отговор
    АМА ЗНАМ ЧЕ НАВАЛНИЯ Е БОКЛУК ПАРАЗИТ И КРАДЕЦ ТА ДРЪНКА !
  • 62 ЩО ДА НЕ Е

    12 2 Отговор
    УЛИЦА ДЖО БАЙДЪН - ВСИЧКИ ЩЕ Я ПРЕИМЕНУВАТ УЛИЦА ПАМПЕРС !
  • 63 бай Даньо

    2 8 Отговор
    Удро Уилсън е добър избор без него никаква България нямаше да има . Всичко написано за граф Игнатиев е верно но това не го прави българофоб. Просто е работил по интересите на руската империя за времето , това са правили и французи и германци и англичани , но ние българите трябва вече е време да се еманципиране от това безкритично и раболепно отношение към русите , най малкото днес те ни презират и гледат отвисоко на нас както винаги междувпрочем изразено в - Курица не птица и Болгария не за граница ...
  • 64 Нито на руснак, нито на американец

    2 7 Отговор
    Няма нужда да се дава храна на и без това изперкалите путинофили.Улицата трябва да носи името на българин, например един от тези, които през социализма умишлено бяха игнорирани....

    Коментиран от #65

  • 65 Подкрепям

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "Нито на руснак, нито на американец":

    С две ръце, макар че съм повече за Русия отколкото за новите ни господари, пардон "партньори".
  • 66 ПИШЕТЕ ПО - КЪСИ ЛЪЖИ !

    8 0 Отговор
    ТУК НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПОВЯРВА !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Генерал БГ

    15 1 Отговор
    А Историческата част от пасквила е лъжа и манипулация. Вече се доказа, че всичките тези "документи" "дневниците и кореспонденцията на Граф Игнатиев, са чиста проба големи менти.
    Един пример - доклада на Граф Игнатиев до княз Горчаков, собственоръчно подписан от него е доказан фалшификат.
  • 69 Заглавието е манипулация

    10 1 Отговор
    Подзаглавието е лъжа.

    Стамболиев не е българска фамилия.

    Има юдаистка фамилия Стамболи от Русия.

    Дача Стамболи е в гр. Феодосия, Крим.

    Граф Игнатиев е императорският пратеник на ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО в Истанбул за подписването на Руско-турския мирен договор в истанбулското предградие Сан Стефано (днес Йесилкьой с летището Ататюрк).

    НЕ ДРУГ, А ГРАФ ИГНАТИЕВ ПОСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА КАРТАТА НА ЕВРОПА!!!!

    Слава на братска Русия!

    Слава на руския Цар Освободител - император Александър II !!

    Слава на граф Игнатиев - подписал Договора за Свободата на България - мирният Сан-Стефански договор, по който България е най-голямата балканска държава, с територия от 170000 кв.км ( днес е само 111000 кв.км); с излаз на две морета - на Бяло (Егейско) море и на Черно море! С включена в пределите на България на ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ - включително Егейска, Вардарска и Пиринска Македония!!
  • 70 Факт е,

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    че ти е промит мозъка, ако въобще го имаш.
  • 71 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Точно така – всичко руско е омразно, грозно, отвратително, садистично, демонично. И много е важно да дрънкаме сега костите на хора отпреди век и половина. Както софия е курдисана за столица на "велика" България, така и същите юнаци са именували улици , и градове , и местности на тленни люде..... естествено с политическа умисъл !! Това е продължавало до смешни / и жалки/ случаи и преди 70-80 години.
    Само се питам, кога берлинчани ще сменят името на "ПОД ЛИПИТЕ" с Вилхелм, Хитлер, Сталин, Телман, Ибарури ...или пък, защо не,с Т.Живков, например ??. По отношение именуването на географски обекти ще си останем СМЕШНИЦИ ! "Пиротска" например никога не може да бъде Шапошников, Булганин, Жданов или Жуков !! Живях на нея улица години наред и хората си я наричаха ПИРОТСКА !!
    Умни хора вероятно все още се намират на тази територия !? ХОРА...... ДАЙТЕ ИМЕ, КОЕТО ДА ОСТАНЕ ВЕКОВЕ и никакви политически събития да не могат да го променят !! Шепа адвокати МОГАТ да променят Конституцията на България, други умници могат дори името на София да променят ...... колко му е ?? Нека бъде град ЧЪРЧИЛ ! мНОГО ЩЕ Ѝ ОТИВА !!
  • 72 Чел малко история

    6 2 Отговор
    „ОКУПАЦИОНЕН ФОНД, ОСНОВАН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РУСКО- ДУНАВСКА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ” - там няна нищо фрапантно и в ущърб на българите. За това и не е цитирал нищо от него.

    Единственият съмнителен цитат в пасквила е това "„За да бъде властта ни здрава и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското население в послушно оръдие на руската политика и в постоянен и верен съюзник, като унищожим всякаква възможност за преминаването му в някой враждебен лагер в Европа...”

    ..и не виждам нищо лошо, даже положително "да превърнем българското население в послушно оръдие на руската политика и в постоянен и верен съюзник" !! Не роб, а съюзник.
  • 73 За грант продавам Майка си

    8 1 Отговор
    А защо не улица "Бенджамин Дизраели"?
    Тоя да драсне някой ред и за "българолюбеца" Дизраели..

    Коментиран от #78

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Стършел

    2 0 Отговор
    А що не полковник Сенклер? Или пък Балдуин?
  • 77 Булба67

    4 1 Отговор
    О.Ст- критик,преводач И измекярин И Ибрикчия!
  • 78 Хайрсъзина

    4 0 Отговор

    До коментар #73 от "За грант продавам Майка си":

    Или Чърчил българомразеца
  • 79 Банкя

    0 0 Отговор
    Да се преименува на шефкет чападжиев или Вълнев, др цветанов каза хахаха
  • 80 Вуте

    5 2 Отговор
    Нема да се очудя ако тоя автор безродник предложи улицата да се казва Сюлейман паша,а ул.В.Левски-Митхат паша.Аман от такива раболепници.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Аторът,

    3 1 Отговор
    ти си пълен провал.Лягай и не се показвай изпод юргана.Да го вееш!
  • 83 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Само че Брежньо не бе руснак, а етнически украинец..разликата е огромна..