Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 16:00 2 101 44

Евгений Кънев: Преходът раздели българското общество на 4 групи

  • избори-
  • партии-
  • преход-
  • българи

Тук е носталгията по миналото и русофилския вот или потенциал за вот

Евгений Кънев: Преходът раздели българското общество на 4 групи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пътувам в такси и попадам на приказлив шофьор на възраст. От дума на дума, стигаме до това как се справят роднини и приятели в днешната среда. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

“Абе тая демокрация - нещо не успяха моите набори да се справят. Бяхме обучени на едно, а то не върши работа сега. Аз долу-горе живея, ама много от моите приятели си заминаха”.

Помислих си колко труден е бил Прехода за повечето хора -

израснали и възпитани в една система и неуспели да се адаптират в новото време. Ето ви противниците на пазара, демокрацията и реформите към тях.

Нашият народ бе възпитаван и обучаван в послушание и пасивност при комунизма в очакване къде системата ще му намери място. Когато започна Преходът общо взето хората се разделиха на четири групи:

Първата малка група прегърна новите възможности и инвестира в себе си за придобиване на нови знания и умения, нужни в новото общество. Голяма част от тази група емигрира, а друга част станаха служители и мениджъри в западни компании. Днес тя поддържа европейския път на България.

Втората малка група се възползва от своите предприемачески качества и започна частен бизнес с уменията, които имаше - предвид огромното незадоволено търсене на непретенциозния пазар, много от тях успяха да станат заможни хора. Днес тези хора се плашат от конкуренция и гласуват за патрЕотарски партии.

Третата малка група не пробваха нито да се развият, нито да развиват - а намериха мекото на хляба като членове на партии и бизнес чрез партийни протекции под формата на достъп до публични ресурси. Днес те крепят Статуквото.

Четвъртата най-голяма група, заради своята пасивност и разчитане на държавата да се погрижи за тях - дълго гласуваха за БСП, а много от тях сега вече за никого не гласуват.

Тук е носталгията по миналото и русофилския вот или потенциал за вот.

Гранд задачата е как да се сформира мнозинство от тези групи?

В момента демокрацията работи чрез сглобка между първа и трета група,

но тя не е напълно естествена поради диаметрално противоположното отношение към публичните ресурси. Наличието на еврофондове е това, което кара трета група да мимикрира като “евроатлантическа.”

На мен ми се вижда най-естествен съюзът между първа и втора група - но за целта втора група трябва да има своя автентична консервативна патриотична партия. Опасността от нейното създаване е това, което кара Статуквото да лансира нови и нови проекти точно с тази тематика.

Като чуете за поредния проект - бдете!

Най-простия въпрос, който трябва да си зададете - каква е биографията на новия лидер и дали в живота си до момента с дела е показал, че е отстоявал ценностите, за които ще се бори? Примерно, какво семейство е създал, какво е направил сам в живота си, какви лични успехи има, спазвал ли е християнските ценности и пр.

Делата, делата, делата - те са компроматът на инженерните проекти на Статуквото.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този плъх ми е любимец

    21 9 Отговор
    Вижте го на снимката и се замислете как би изглеждал фюрерът през 21 век

    Аз ще ви кажа като този
    Не само визуално има и други прилики май и умствения багаж е еднакъв
  • 2 8976597598

    27 3 Отговор
    А може би има 80% пре.....е....ббббааа....н.и и 20% политически келипирджии и клиенти.
  • 3 Коко

    20 4 Отговор
    Не раздели го на две групи духовно пропаднали същества с едно верую в живота материалисти и кариеристи които са около осемдесет процента и малцинството от двайсет които могат да мислят и имат някаква ценностна система.
  • 4 Русофил

    8 29 Отговор
    Преходът издаде 50 000 паспорта и 800 000 имота на руснаци. Познайте за кого ще гласуват.
    Едно суспендиране на паспортите и данъче от 100 евро/м2 ще бъде добро начало.

    Коментиран от #17

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    Кога свърши преходът ❓❗🤔
  • 6 провинциалист

    26 3 Отговор
    Нещо пропуснахме групата на заклетите комунисти, които станаха заклети демократи и потъпкаха всички останали, за да не изпуснат кокъла.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БОЗА

    24 4 Отговор
    Теорията,за "умните и красивите"-любим похват на сороснят@...ма и той се изтърка... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва)
  • 9 Трол

    18 2 Отговор
    Няма вече групи в България, всичко е на касти като в Индия.
  • 10 Сатана Z

    22 4 Отговор
    Бай Евгени,в първите три групи влизат също крадците.които разкостиха група номер 4.
    По същество тази 4та група може бързо да се избави от другите 3 ,но в момент събира даян
  • 11 Сталин

    22 4 Отговор
    Абе вярно е че на четири групи,Тулупи,Киртаци, Прасета и всички останали
  • 12 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Когато комунде ти обяснява за Преход и Групи си знаете!
  • 13 Пишещият не познава минало и настояще

    19 7 Отговор
    "Инвестирали в себе си"(първа група) разбирай продали се. Частен бизнес имаше и през социализма- занаятчийство, сбх, самоосигуряване, указ 56 и др.форми. Унищожението на промишлеността е истинското лице на демокрацията. "Русофилите виновни" е да се отчете за да си получи гранта.
  • 14 Лъжец и шарлатанин

    18 4 Отговор
    Празнодумец и мошеник

    Коментиран от #30

  • 15 ИзбираТела

    7 9 Отговор
    Ма тея дeбили продължават да си лялят некви глупости за промени и западни настройки на губернатора и слугите му.
    Освен наименованията на няколко улици, площада, комсомолските ръководители, директорите назначени от бкп-кпсс и т.н., други промени няма.
    Едни се усетиха у време и си биха камшика на запад, други излъгани от руските подлоги във всякакви цветове, останаха да робуват на русия и да ги хранят с "ЩЕ" и как лошия запад е виновен, че в русия и надолу по веригата управляват най-големите отрепки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХАХАХАХА

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    И после къде ще живееш като не можеш да си платиш данъка (онези могат) ...под моста ли? Или на някой в СКУТА?

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    9 1 Отговор
    Групите са 2 Евгени.Първата(доста е голяма) чака на държ.хранилка .Втората част.фирми .На тях чакат всички да се вдигне икономиката.ППтеглят външни.заеми за да се дозахрани първи.група.Но понеже чакащите на бюджета са повече,и балансът е нарушен ,за да се дозапълни хазната ,очаквайте догодина по високи данъци!!!
  • 20 Годините доказаха

    9 2 Отговор
    Със същия успех, тежест и псевдо мотиви автора може да ни разкаже ( съвсем реалистично и достоверно ) за живота на сивите горски елфи от гората, за фейте и Палечко под големия пън. Изцяло социално инженерен фолклор продължаващ отглеждането на заблуди в умовете на трудовата класа. Кой има икономически интереси и най-важното възможността да реализира действия в България ? Моля Ви не ми говорете за приказни комунисти, мафиоти и други приказни герой. Дори и да ги има те са само жалък инструмент в ръцете на някой...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Даньо

    9 1 Отговор
    Пълни глупocти Кънев ! Тия четири групи ги има по вертикал във всички партии днес ... И изобщо лепенето на етикети ей така на едро е пълна глупocт защото хората се развиват и променят ....
  • 23 На Върба

    5 2 Отговор
    Абеее като гледам бивши номенклатури и изтърсаците им са най-многобройни в първата и третата група. И точно тия паразити , ще оправят държавата... ама на ВЪрба.
  • 24 Всите

    4 7 Отговор
    русофили и фенове на БСП/Възраждане са или пенсионери (дето милеят по соца щото тогава са имали ерекция) или неудачници на които все някой им е виновен и държавата не ги била дундуркала достатъчно.

    Хубавото е че и двете групи закономерно намаляват всяка година: едните поради преклонна възраст, другите от алкохолизъм. Та така, с радост чакам следващите избори когато БСП ще е под чертата а Възраждане ще прави компания на Атака
  • 25 хахаха

    7 2 Отговор
    "Нашият народ бе възпитаван и обучаван в послушание и пасивност при комунизма в очакване къде системата ще му намери място"

    тая глупост откъде я измисли тоз генчо? Огромно количество частници имаше през соца...гледаха прасета, овце, предаваха на държавата продукцията си...отделно имаше всякакви кооперативи за ширпотреб...отделно всичките файнсаджии, строители и други майстори бяха частници...
  • 26 Русофил

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХАХА":

    Корекция: 50 000 паспорта, 600 000 имота, 1 500 000 руски собственици.
    Данъче за граждани от вражеска държава (русията) по 100 евро/м2 х 70м2 х 600 000 = 4.2 милиарда!
    Ще оправим БГ бюджета.

    Коментиран от #32

  • 27 Гост

    6 0 Отговор
    Първата група са онези, които са без вратлета и без диплом за Условно образование, но набързо забогатяха по съмнителен начин. Те са лицето на новодемократизираната ни нация. Те въведоха чалгата, ланците, пачките,..... официалните анцузи по джапанки....
  • 28 Гост

    4 0 Отговор
    Втората група са босовете, които си въздигнаха по един или по няколко депутата в онова сборище на жълтите павета, да им защитават интересите. Те са хората в сянка, недосегаемите. Те са недостижимото ниво - мечтата на всеки киле6, заклеймил ходенето на училище като загуба на време. Те са целта на всяка о4алгарена нимfetka в детеродна възраст, инвестирала солидна сума пари в ботокс и хилаурон, от щедрите фондове на тати си. Те са онези, които на всеки неудобен въпрос по телевизията отговарят с дежурното "Без коментар".
  • 29 Гост

    1 3 Отговор
    Третата група са онези, на които много им се иска да са в някоя от първите две групи, но не им стига нито акъла, нито им стиска, нито пък някой ще ги допусне до там. Те са тоталните некад@рници, неспособни да се реализират, но възхваляващи криворазбраната си демокрация, която за тях се изчерпва с моделът за подражание от 90-те години. "Мечтата им е някой ден да станат м0три, но за сега само м0треят" - както беше написал някой в една статия. Те са по-голямата част от синият електорат.
  • 30 крейтенин от паветата

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лъжец и шарлатанин":

    Айде сега пък и ти, другаря Сашко Шорош е развързал кисията и той какво да прави сега?
  • 31 Гост

    4 2 Отговор
    Четвъртата група са галениците на новото време или както преди им викаха - м0нг0ли. Не ходят на училище, не работят, не плащат данъци, нито ток, нито каквито и да било сметки, но редовно се редят за социални помощи и са първи пред урните, стига да им се отблагодарят за стореният труд. Отношения на новото време.
  • 32 краварско изпълнителен

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Русофил":

    Другият вариант е, случва се написаното от теб, а както зенитните ни системи са вече в Окрайната съвсем случайно една ракетка удря я стената на язовир Искър, я Козлодуй. Тогава ще поемеш ли примерно ти отговорността? Не стават насила тия работи - правят се с дипломация нещата. Аман от пишман пълначи на бюджета и накрая пак празен!

    Коментиран от #36

  • 33 Гост

    6 1 Отговор
    Петата група са майките и бащите ни. Хората, които построиха България, след като я завариха полуразрушена от бомбардировките на войната, с кални калдъръми, на свещи, с разрушени училища и болници. Тези хора работиха усилено през целият си живот, съградиха болници, поликлиники, училища, градини, ясли, заводи, фабрики, постигнаха 0% безработица. Електрифицираха страната за отрицателно време. Прокараха асфалт и автобусен транспорт дори в най-затънтените села. Работиха от сутрин до вечер, даваха съботници и вдигнаха домове за тях и за децата си, за да доживеят до денят, в който им беше отредено да мизерстват на стари години с двуцифрена пенсия, след уж печелившият за всички преврат. Баха наказани да смятат стотинките си, дали да си купят картофи или да си платят тока, докато покрай тях ръмжи паркетният джип на поредната хилауронова принцеса, легнала под някой м0тренски син. Това е групата, която ненавиждате и презирате, но на която дължите фактът, че днес сте едни щастливи сам03абравили се к€л€6и.

    Коментиран от #35

  • 34 Гост

    5 0 Отговор
    Има и шеста група. Това са онези, които са работели преди, работят си и сега, и който и шарлатанин да се качи на власт, те пак ще си работят и ще си плащат данъците съвестно, докато търпеливо слушат подигравателните подмятания на първата, третата и четвъртата групи, от сорта на: "Като си толкова умен, къде са ти парите?" - защото знаят, че само гл0 Пака измерва живота и постиженията в пари, понеже не познава друга мярка.
  • 35 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    България не е била "разрушена" след войната, така че си гледал много съветски пропагандни филми.

    Виж, че съветските другаре много неща унищожиха в България, за да "докажат", че от тях е започнало всичко - това е така.

    Коментиран от #44

  • 36 Русофил

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "краварско изпълнителен":

    Поемам всякаква отговорност, стига да сложат едно данъче от 100 евро/м2 на руските имоти в БГ.

    Коментиран от #39

  • 37 Факт

    5 0 Отговор
    Няма такава група с предприемачески качества.Имаше огромна група на така наречените мутри които се занимаваха с наркотрафик трафик на хора нешегален софтуер и музика чейнчаджиите.Естествено щедро финансирани от Рашкия които извозваха украинки и рускини из бардаците на Европа с надеждата да си намерят влиятелен за мъж европеец и да крадат информация в полза на Рашйия.Наркотрафика в БъГъ винаги е бил в руски ръце.
  • 38 ОСНОВНО САМО

    3 0 Отговор
    НА ДВЕ
    РАБОТЕЩИ БАЛАМУРНИЦИ
    И
    ГРУПА КРЕСЛИВИ ЖУРНАЛИСТИ АНАЛИЗАТОРИ ПРОТЕСТЪРИ ОБИКНОВЕННИ ЛЕШПЕРИ ЗАБЛУДЕНИ НАИВНИЦИ ДРЕБНИ МОШЕНИЦИ
    ФИНАНСИРАНИ ОТ КРАДЦИ НАРИЧАНИ ЕДЪР БИЗНЕС И ФИНАНСОВА ОЛИГАРХИЯ ЧУЖДА И МЕСТНА

    Коментиран от #40

  • 39 И КАК

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Русофил":

    ЩЕ ГО СЪБЕРЕШ БЕ МУРДАК
    В МОСКВА ЛИ ЩЕ ОТИДЕШ
    ИЛИ В ДОНЕЦК
  • 40 ВЪВ ВТОРАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "ОСНОВНО САМО":

    ИМА ПОДГРУПА
    ОТКРОВЕННИ ИДИОТИ
    ТОЯ ДАЙНОВ ГЪБИ ГЪБЕВ ПОПТОДОРОВА
  • 41 обикновен човек

    4 0 Отговор
    Да се адаптират с кои : шарлатаните, шашмаджиите, шуробаджанаците, блюдолизците, гъзолизците и всякаква гнилоч в БЪЛГАРИЯ. Тоя човек няма никаква реална представа за живота в БЪЛГАРИЯ.
  • 42 яяя

    3 1 Отговор
    много елементарна теза, опростенческа и невярна. дразнеща личност.
  • 43 Ежко Бежко

    0 0 Отговор
    Според Генчо Кънев емигриралите в чужбина поддържат европейския път на България. В ЮАР съм от 1990. Тук българите 52% гласуваха за Възраждане. Коментара е излишен.
  • 44 Ежко Бежко

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Много си тъп. Поне не го показвай.