Last news in Fakti

5 Март, 2024 13:00 2 390 74

Григор Лилов: Празникът, българското опълчение и "патриотите" - родоотстъпници

  • опълченци-
  • патриоти-
  • 3 март

Всякакви красиви думи, изречени на фона на надпис, в който няма дори запетайчица за българските опълченци и за България, за нашия собствен принос към свободата ни, са връх на демагогията. Цинизъм са!

Григор Лилов: Празникът, българското опълчение и "патриотите" - родоотстъпници - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При обявяването на Руско-Турската освободителна война са сформирани 6 български опълченски дружини, а после – още 6. Общият числен състав е 14 000 души. От тях почти две трети – 8 000 патриоти, са положили костите си за нашата свобода.

В самия паметник на връх Шипка – в костницата, няма надписи, а две фигури – на руски солдат и българска опълченец. Под скулптурата на лъва над входа на паметника е посвещението, сложено още в царско време - „на борците за свободата” От другите три страни на паметника са надписите Шипка, Шейново, Стара Загора (знаменити сражения с участието на българските опълченски дружини.)

В района на епичните върхове от Шипченската епопея има още три малки паметника – нещо като надгробни, като костници, посветени на загиналите руски войни. С надписи в памет на загиналите руски войни.

Няма никакъв паметник, посветен на българското Опълчение!

Няма!

Единственият по-голям паметен надпис е върху стената в подножието на стълбата към паметника на връх „Шипка”.

Давам снимка от него. Той е изредактиран (виж "българо-руско слявянското братство” вместо "българо-съветското") във времената на демокрацията.

Надписът (цитат):

"Изминало време, но няма забрава за руските воини - горди деди.

За тяхната сила и храброст, и слава, за техните внуци с искрящи звезди.

Няма по-мило, по-свидно богатство и няма по-верен, по-бащински щит

от българо-руско славянското братство, изляно от огън и кръв, и гранит.

В този надпис няма и дума за българското опълчение, което се е сражавало и проливало кръв, и то много, по тези върхове наред с руските войни.

Винаги, при каквито и да са чествания на връх Шипка, пред този надпис застават официалните лица, които са начело на държавата. Множеството (тази година около 1100 души) възторжено аплодира думите им на фона на този надпис.

И всички тези там са със самочувствието, че са най и баш патриотите у нас!

Толкова са „патриотични”, че са забравили, че освен руската императорска армия и България има принос за своята свобода. И този принос е с история над век и с много пролята българска кръв, за да изгрее свободата.

Не им прави никакво впечатление, че този надпис е израз на верноподаничество към една империя – руска, комунистическа (виж надписа - „внуци с искрящи звезди” - т.е. петолъчката върху войнишките шапки и каски), путиновска, но не символизира нито национална и патриотична гордост, нито признателност към онези – българи и небългари, проливали кръвта си за България.

Всякакви красиви думи, изречени на фона на надпис, в който няма дори запетайчица за българските опълченци и за България, за нашия собствен принос към свободата ни, са връх на демагогията. Цинизъм са!

Жалки болшевики и родоотстъпници...

И бурно ръкопляскащи им и скандиращи глупаци...

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    26 17 Отговор
    един немец ,основно с украинци идва за Проливите

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сорос пасквили

    38 14 Отговор
    всекидневно.... факталъръ-дпс е в много тефтери.... идва време и да се плаща
  • 4 Последния Софиянец

    25 33 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    По немската телевизия даваха вчера как на Шипка полицията преби свещеник, влачи го по земята и го изхвърли в едно дере.Под заглавие,, Фашизъм в страна от ЕС,

    Коментиран от #6, #9, #10, #25

  • 5 провинциалист

    20 5 Отговор
    Типичната българска трагедия - когато някой види как нещо може да се подобри веднага започва да реве защо никой вече не го е направил...
  • 6 Сила

    22 13 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Спри да поркаш! Легни поспи малко, после пак.... Ще колабираш!
  • 7 Последния Софиянец

    30 23 Отговор
    Росен Желязков го биха на Шипка а Радев го спаси от въжето.
  • 8 Мда

    35 38 Отговор
    Браво! Точно и ясно.
    Жалки болшевики и родоотстъпници...

    И бурно ръкопляскащи им и скандиращи глупаци...
  • 9 А бе

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Къде да го гледам, това ще е много забавно?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    12 9 Отговор

    До коментар #9 от "А бе":

    Клипа го има в групата ,,Да защитим Паметника на съветската армия,,,надписите са на немски.

    Коментиран от #13, #66

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А бе

    11 13 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Жалко, че ме е гнус да влизам в такива слагачески групи, няма да мога да го гледам.
  • 14 Феликс Дзерджински

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мъка":

    Смърт на фашизма, свобода на народа.

    Коментиран от #24

  • 15 Трол

    26 10 Отговор
    Григор Лилов го сърбят ръцете да събаря паметник.
  • 16 ПОД ВОЛА ТЕЛЕ

    38 16 Отговор
    Никой не е забавил, че нашето опълчение е участвало в освобождението на България. Никой не се чувства разделен от това че нац.ни празник е 3ти март. Единствено два буса бeзгръбнaчни захлебват с цел замазване на далаверите, които новите и старите краварски слуги въртят за сметка на народа!
  • 17 Това е безспорен

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мъка":

    Факт.
  • 18 И тоя

    41 14 Отговор
    Знаете ли кой е Григор Лилов по татово време? Поинтересувайте се , за да знаете чий потомък ви мъти мозъците. И тоя, същия, счита, че нашите чети опълченци (пред които се прекланям), са щели и сами да победят врага и да обявят неависимостта на България, нали? Не шепата опълченци, а целокупния български етнос в Османската империя да беше въстанал, щеше да постигне съдбата на Батак. Малоумни ли сме? Нима тоя драскач ви вменява че не зачитате себеотрицнието на нашите опълченци, които са гинели за Родината си? И нима трябва да се отречем от хората, които са гинели тук, не за своята, а за нашата свобода? Та нали ако не бяха те, нищо нямаше да остане от нас бе, аланкоолу? То само с епистоларен патриотизъм не става.

    Коментиран от #47

  • 19 Васко

    18 16 Отговор
    Ама не мога да си обясня едно нещо
    Защо България държава на 1400 г с велика история и велики владетели. Се говори само за това робство Национален празник ..освобождение от робство!!! ЗА Национални герои се почитат все борци против това робство Паметници повечето са за все герои от периода на това робство.Няма да се учудя ако на мястото на съветските паметници изникнат пак такива на борци срещу робството !
    А къде са националните герои от двете Средновековни български империи Симеон Борис Иван Асен ? На основателите на държавата хан Аспарух Кубрат ? На героите на Съединението 1885? Защо няма празници или нац ни празник не е свързан с тях ? Къде са паметниците и монументалните им в големите бг градове? Само с поклонение пред робство ли градим национално самочувствие???

    Коментиран от #23, #27

  • 20 БЪЛГАРИН🇧🇬

    22 10 Отговор
    Винаги ще се намери някой недоволен ревльо-нещастник.

    Коментиран от #29

  • 21 Пропаганда

    35 8 Отговор
    Първо, господин Лилов, "запетайчицата" е част от граматическите знаци, тя не може да носи заряд за никого - нито за българи, нито за руси, нито за финландци, нито за японци... На първия етаж в костницата има кости на български опълченец, а на следващия цяла фигура на опълченец с униформа и знаме - може би не сте влизали там и затова не сте го забелязали... Но истински прекрачвате границата, когато наричате загиналите руски войни болшевики и путинисти, защото носели червени звезди - въпреки че доста армии по света, включително американската, използват този символ... Срам, господин Лилов, може би е било по-добре тези войни да не дават живота си за нашата свобода, такива сато вас не го заслужават
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БЪЛГАРИН

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Васко":

    Отговори на въпросите си потърси в ПОСОЛСТВОТО - ПОСОЛСТВАТА.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аре да си ходиш

    13 17 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Забавни сте с пропагандата ;-)
    Първо не е никакъв свещеник, а ментално увреден член на израждане, който си е купил расо и гледа да се сложи пред камерите. Този се търкаляше и пред кортежа на Президента Зеленски - още тогава го идентифицираха!
    Второ не задавайте въпроси, сякаш знаете нещо - това е белег на пропагандните полуистини на гьобелсовата пропаганда!
  • 26 гнъсну русофилчи

    12 15 Отговор
    русороб да съм,първа радосте за мене!
  • 27 Да Гама

    19 9 Отговор

    До коментар #19 от "Васко":

    Васко, ако попрочетеш малко моето момче, ще разбереш, че всъщност има паметници на всички споменати от теб велики българи, а и дати на празнуване на делата им, някои от които национални празници - пример: 6 Септември, 24 Май, 22 Септември и т.н. И нещо друго не си разбрал - на 3 Март се празнува свободата, не робството. Чети, образовай се!

    Коментиран от #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха Ха

    11 9 Отговор

    До коментар #22 от "Какво да правят там":

    "Договорът за основаване на държава България"?!!
    Как може в 21 век да има такива заблудени хора, вярващи в натрапени легенди?!
    Въпросът какво да правят там в края на Август дава отговор на всичко.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 КОТарАК

    16 6 Отговор
    Поредния козяк чехъл!
  • 33 На всички паметници пише:

    11 17 Отговор
    " На загиналите братя руси..."
    Нито дума за българи и други народи!
    Лъжи и само лъжи!!!

    Коментиран от #59

  • 34 !!!?

    9 9 Отговор
    Р. Радев: Режат историята ни парче по парче...!!!
    Този текст от снимката ли има в предвид Радев...!!!?

  • 35 Вазов

    23 0 Отговор
    Три деня младите дружини
    как прохода бранят. Горските долини
    трепетно повтарят на боя ревът.
    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
    гъсти орди лазят по урвата дива
    и тела я стелят, и кръв я залива.
    Бури подир бури! Рояк след рояк!
    Сюлейман безумний сочи върха пак
    и вика: "Търчете! Тамо са раите!"
    И ордите тръгват с викове сърдити,
    и "Аллах!" гръмовно въздуха разпра.
    Върхът отговаря с други вик: ура!
    И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
    дружините наши, оплискани с кърви,
    пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
    всякой гледа само да бъде напред
    и гърди геройски на смърт да изложи,
    и един враг повеч мъртъв да положи.
    Пушкалата екнат. Турците ревът,
    насипи налитат и падат, и мрът; -
    Идат като тигри, бягат като овци
    и пак се зарвъщат; българи, орловци
    кат лъвове тичат по страшний редут,
    не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.
    Щурмът е отчаян, отпорът е лют.
    Три дни веч се бият, но помощ не иде,
    от никъде взорът надежда не види
    и братските орли не фърчат към тях.
    Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -
    кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.
    Талазите идат; всичките нащрек са!
    Последният напън вече е настал.
    Тогава Столетов, наший генерал,
    ревна гороломно: "Млади опълченци,
    венчайте България с лаврови венци!
    на вашата сила царят повери
    прохода, войната и себе дори!"
    При тез думи силни дружините горди
    очакват геройски душманските орди
    бесни и шумещи! О, геройски час!
    Вълните намират канари тогаз,
    патроните липсват, но волите

    Коментиран от #36

  • 36 !!!?

    12 14 Отговор

    До коментар #35 от "Вазов":

    Скоро съветските възрожденци ще искат Вазов и стихотворението му "Опълченците на Шипка" да не се изучава в българските училища !!!?

    Коментиран от #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 А бе

    11 10 Отговор

    До коментар #31 от "Перо":

    Господарите ти не са искали да се освобождаваме сами и на няколко пъти спират български въстания, договаряйки се с османците в техен интерес. Освен това предпочитат първо да се освободи Сърбия, преди нас.
  • 41 Васко

    12 9 Отговор

    До коментар #27 от "Да Гама":

    Къде има монумент в центъра на софия пловдив бургас варна на..Хан Аспарух на Симеон Велики на Борис 1 покръстител на Иван Асен българия на 3 морета? ...Няма такива!!! А 3 март верно че празник за освобождение ..Но от какво??? ...От робство!!!

    Коментиран от #46

  • 42 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    8 3 Отговор
    Соята на суисидна яко. Кеф, кеф.

    Коментиран от #44

  • 43 Офффф....

    11 16 Отговор
    Така е, жалко беше да гледаш безродници копейки, предатели, руски слуги, врагове на България, и един озлобял човечец назначен от кремълските убийци и садисти за президент, и едни кретени които френетично ги подкрепят, автора казва всичко... националните предатели русофили изобщо не ги е еня за България и загиналите за нашата свобода опълченци, и пак обслужват руски интереси, както българските комунисти искаха да ликвидират България правейкия 16та република на СССР, сега всякакви предатели, копейки, петоколонници, четирихилядници и шпиони искат да повторят пъкленото дело на комунистите, да върнат България в руската клоака.
  • 44 Нямаше нужда да обясняваш от какво

    2 7 Отговор

    До коментар #42 от "Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм":

    страдаш, нефелниче крепостно!
    Личи си, споко.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да Гама

    13 4 Отговор

    До коментар #41 от "Васко":

    Най-големият монумент в България "Създателите на българската държава" се намира в Шумен, до него водят 13000 стъпала - там са Аспарух, Симеон, Борис I... Не е в центъра на голям град, но същото може да се каже и за Шипка... От по-модерните в центъра на София се откроява този на американските летци, загинали докато бомбардират столицата ни... Ако ти звучи пошло - така е! И още нещо - освобождаването, въпреки че неизбежно е свързано хронологически с робството, е процес точно обратен на него!

    Коментиран от #50

  • 47 Адолф

    11 18 Отговор

    До коментар #18 от "И тоя":

    Да те поправя, чуждите войници дето са гинали тука не са гинали за нашата свобода а са гинали за имперските амбиции на Русия да завладее Босфора и проливите.А това че България е била на пътя им е друг въпрос.

    Коментиран от #62

  • 48 Ами

    12 11 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    Не знам за "съветските възрожденци", но наскоро чух, че задокеанските партньори, не са доволни от "Аз съм българче!". Пречело на чувствата на прииждащите тълпи от мургави мигранти, а и на тези дето ни връщат със самолети...

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Васко

    9 9 Отговор

    До коментар #46 от "Да Гама":

    Да спориш с русофил е все едно да спориш със луд ..Болни Зомбирана души сте до един!!

    Коментиран от #55, #60

  • 51 !!!?

    10 13 Отговор

    До коментар #48 от "Ами":

    Да носиш знамето на РФ на националния празник на България и да казваш "аз съм бългаче" си е раболепие с лицемирие парекселанс !!!?

    Коментиран от #57

  • 52 Тоя пенкилер

    7 3 Отговор
    Няма тема или проблем по които тоя всичкознайко-пенкилер да не си е усунал мнението ! Иначе биографията му от Тошовото време тъне в гъста мъгла. През зъби някъде е споменато,че е работил в "Работническо дело"... и толкоз.
  • 53 Българин

    8 4 Отговор
    Ей, списвача от в-к Работническо дело, защо не се качи на Шипка да го кажеш на хората там очи в очи...или шубето е голям страх:)
  • 54 Край

    10 3 Отговор
    Като не сработи лъжата че са ни освободили финландците, украинците и един самурай /вярно, че са участвали/ сега се лансира подло лъжата, че едва ли не сме се освободили сами - нашите опълченци ни освободили. Руснаците и те били там ама само помагали. Истината е друга. Нашите опълченци се бият храбро, но са около 7000 човека общо. Организирани, пообучени, въоръжени и командвани от руснаците. В Руско-турската война на Балканския фронт се бият над 200 хил. руски войници и офицери. Забравя се, че има Кавказки фронт където се бият около 100 хил. руски офицери и войници. Та така - сами можете да направите сметка кой ни е освободил. Освободил НО и СЪЗДАЛ Третата българска държава. Всички институции на държавата ни са създадени под ръководството на руснаци - поща, здравеопазване, полиция армия съд администрация и конституция. Реално нашата държава е НАПРАВЕНА от Русия.
  • 55 Реалност

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Васко":

    Когато фактите говорят джендърите трябва да мълчите!
  • 56 Глигорий,

    8 2 Отговор
    вероятно не можеш да осмислиш стиха: ...от българо-руско славянското братство, изляно от огън и кръв, и гранит...
    В този стих ясно е казано, че кръв са проливали и българи и руси, в огъня са горели и едните и другите и всичко това е навеки запазено в гранит... аман от илитерати...
  • 57 Заралия

    9 7 Отговор

    До коментар #51 от "!!!?":

    На 3 март бях на Шипка, а на мотора си бях сложил и българското и руското знаме. Сега ти ми кажи какво развяваше на празника или киснеше тук в сайта за да прославяш американските ти господари "българино".

    Коментиран от #65

  • 58 Край

    9 5 Отговор
    Има една Докторска градинка в София. С паметник на загиналите доктори в Руско-турската война. /можете да я наречете: украинско-турската или финландско-турската ако много мразите Русия/ А Болницата за спешна помощ се казва ПИРОГОВ. Прочетете какво пише на Докторския паметник и кой е Пирогов и ако не ви е срам - идете да сложите китки на камъка на Козяк.
  • 59 хахаха

    10 5 Отговор

    До коментар #33 от "На всички паметници пише:":

    умния, поставяш паметник на тия, които са ДОШЛИ да те освобождават и голяма част от тях са си оставили костите тук...какви опълченци щеше да има, ако Русия не беше тръгнала насам? Що българите чакат, а не се освобождават сами? Или под сянката на падишаха си е било добре? Вярно, че си рая, ама в собата, на сламения одър си велик българин...
  • 60 Ужас

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Васко":

    Васко, две изречения - седем грешки!!! В Столипиново са по грамотни от теб!
  • 61 Никой

    7 9 Отговор
    Русофилите получават ерекцияиполюции като чуят нещо свързано с РуZия !
  • 62 Край

    13 3 Отговор

    До коментар #47 от "Адолф":

    Русофобите ви подлъгват с 2 противоречащи си тези. Русия се била съгласила в договора с Австро-Унгария да няма голяма България. Същевременно Русия била искала да завладее в тази война Проливите. Истината е следната. Русия наистина в дипломатическата подготовка на Войната се съгласява да няма голяма българска държава НО се опитва със Санстефанския мирен договор да направи максимално възможната България. Идеята е била проливите да се контролират в полза на Русия чрез една силна и ЛОЯЛНА към Русия българска държава. Одринска Тракия по това време е населена с българи. Плана на Русия не успява. Българите също не съдействаме за това. Какво щеше да стане ако не бяхме всички войни срещу Русия само един Господ може да каже.
  • 63 Съпричастност към г-н Лилов

    5 11 Отговор
    Аз съм жена, майка и винаги съм протестирала срещу това, че няма дума за нашите; български, многобройни герой, дали живота си за България. За европейска България !
  • 64 лизинг

    8 1 Отговор
    Четох до там където този ненормалник Григор пише , че на Шипка били се събрали "около 1100" души......теглих му една майна и повече не продължих.....
  • 65 Хм.....

    3 6 Отговор

    До коментар #57 от "Заралия":

    И като си сложил руското руското знаме на мотора по умен ли стана?
  • 66 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Не ти ли омръзва да лъжеш понякога!? Ми няма такъв клип и аз бих се посмял да има .
  • 67 За грант продавам Майка си

    10 3 Отговор
    3 март беше тъжен ден за българските евроатлантици. Българският народ заби звучен шамар, да не кажа юмрук, в мутрата на българските еничари, отпразнувайки с цялата си гордост и радост Освобождението на България от турско робство.

    Еничарите, не може да им се отрече, направиха всичко по силите си, за да опорочат празника - медиите им не казаха от какво сме се освободили и кой ни е освободил, пак по техните медии дадоха свобода на българомразието си най-отчаяните и долнопробни отрепки, които България е виждала за последните 1500 години, за да храчат по адрес на злокобната за тях дата 3 март.
  • 68 Пере го съчмата

    9 2 Отговор
    Такава простотия, рядко се чете.

    Защо такива като този хахакани, не се качиха на Шипка при хората и там искажат своето мнение, ами са големи отворковци само зад клавиатурата.
  • 69 мир и признателност на загиналите

    7 2 Отговор
    български опълченци,но без руската армия и руската държава, просто са капка в морето срещу поробителя
  • 70 няма нищо срамно да си

    6 1 Отговор
    изкажеш искрена и простичка благодарност към някой,който те е освободил,по скоро е благородно
  • 71 Мунчо бе единственият, който протестира

    6 0 Отговор
    Имаме участие в руско-турската война, без съмнение. Слава на нашите опълченци!
    Но да си спомним как завършва "Под игото":
    "С дивашки викове сганта дойде в града. Той беше по-пуст и по-мълчалив от едно парясано гробище. На мегданя побиха трофея.
    Само един човек се мяркаше там, като един призрак.
    Той беше Мунчо.
    Като позна главата на любимия си Русияна, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана.
    Обесиха го на касапницата.
    Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира."

    Сега сме големи герои, но тогава явно е било другояче...
  • 72 ЛИЛОВ

    4 1 Отговор
    НА ШИПКА ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ПОЛУЧИХА ЗВУЧЕН ШАМАР
    АЙДЕ ОТИВАЙ ДА СИ ОБЪРШЕШ СОПОЛИТЕ И ДА СЕ ОПЛАЧЕШ НА БАТИ
  • 73 Точен

    5 0 Отговор
    Бях на Шипка и съм горд, че българи и руси спасяват Свободата на Българско. А Лилов тогава е бил Кириякис Стефчовис.
  • 74 Тоя какаванин

    3 0 Отговор
    Е аман от тоя какаванин Грегор Лилав. На всяко гърне мерудия , Остап Бендер на интригите и манипулациите.