Last news in Fakti

19 Март, 2024 09:02 2 434 41

Андрей Ковачев пред ФАКТИ: Комично и тъжно е, че има порочно съревнование в РСМ кой се бори повече срещу българите

  • андрей-
  • ковачев-
  • северна македония-
  • отношения-
  • българия-
  • бкп-
  • димитров

Никой не иска да променя етнически нагласи на живи хора, както пък и ние не искаме някой да продължава да се опитва да променя етническата принадлежност на починали хора и да тероризират живи такива, казва евродепутатът

Андрей Ковачев пред ФАКТИ: Комично и тъжно е, че има порочно съревнование в РСМ кой се бори повече срещу българите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Името на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП) предизвика голяма полемика преди дни в Република Северна Македония, а това става преди изборите там. Показват се негови снимки и с управляващи, и с опозиция, като всичко това се тълкува според това на кой как му е удобно. Какво се случва в РСМ… Пред ФАКТИ говори Андрей Ковачев.

- Г-н Ковачев, защо станахте част от предизборната борба в Северна Македония. Защо официални снимки с вас се използват като компромати, едва ли не…
- Явно управляващата засега партия на социалистите - СДСМ, бившите титови комунисти, са в отчаяние, че ДПМНЕ ще спечели изборите и търсят всякакви възможности за компроматна борба. Сега, виждайки позицията на Християн Мицкоски от ДПМНЕ срещу включването на българите в Конституцията и използването на антибългарска риторика, се търсят много начини, за да се компрометират със снимки, които съм имал и с него, и с тяхната кандидатка за президент Гордана, и, разбира се, съм имал снимка, по точно срещи и то многократно и със Заев, и с Пендаровски, и с Буяр Османи, и с повечето политици от управляващите и от опозицията в Република Северна Македония. За мен бих казал е комично, а и тъжно, че се използват такива похвати за едно напълно порочно съревнование в РСМ кой се бори повече срещу българите. Това е много тъжно за страна, която е член на НАТО, и кандидат за членство в ЕС.

- В една предизборна кампания, както се казва, всичко е позволено. Но след това… Къде остава темата за отношенията между двете страни?
- Темата остава винаги за след изборите. В Северна Македония искат да експлоатират тази тема сега, но без да се замислят за времето след изборите, когато ще трябва да поемат отговорност за съставяне на правителство. И ако са отговорни към тяхната държава, за да стане член на ЕС, те трябва да намерят сили и да говорят отново с нас и да се превъзмогне този негативизъм, идващ от миналото и да можем да си помагаме. Аз съм го казвал многократно – нека погледнем примера на Гърция и Кипър, на Румъния и Молдова. Това са страни, които се подкрепят най- приятелски, те са си и най-близки. Така трябва да бъдем и ние със Северна Македония. Ние никога не сме отричали - и аз лично моята позиция никога не е била по-различна от официалната позиция на България по темата. Ако те имат нещо лично против мен в техните нападки, че съм отричал македонска етническа идентичност, тогава имаме голям проблем, защото ние на отричаме съвременната македонска етническа идентичност, съвременният диалект, на който те говорят и го наричат македонски език. Това е тяхно право. Никой не го отрича това тяхно право. Единственото, което ние не можем да приемем, е, че такава македонска етническа идентичност и език са съществували с исторически континуитет в столетията назад. Това при тях днес е нова идентичност, новосформирала се след Втората световна война, разбира се, и с определени регионални връзки от няколко десетилетия преди Втората световна война. Но винаги те са били като част от българската етническа общност, от българския етнос, който след Втората световна война по печално развитие на историческите обстоятелства - поради първо Кралската сръбска окупация на Вардарска Македония и след това при Титова Югославия, където се провежда основна политика на обезбългаряване и то с най-жестоки методи, се променя.

- Все повече чуваме да се надига глас за правата на македонското малцинство в България. А вписването на българите в Конституцията на Северна Македония ще се случи ли и къде остана като тема?
- Това е едно от условията за членството на РСМ в ЕС. Колкото и да бягат от тази тема за вписването на българите в Конституция на РСМ, управляващите, техният парламент са го приели и трябва да се случи. Говоря за т.н. „френско предложение“, в което е записано, че българите - като една от етническите общности в РСМ, защото е исторически най-голямата, трябва да бъдат вписани в Конституцията на страната. Българската Конституция не позволява и в нея няма изброяване на етноси, а Конституцията на РСМ ги изброява, защото в нея са вписани най-различни етноси – македонци, роми, власи, албанци, турци. Така че е логично българската общност, която е най-голямата исторически, също да бъде вписана. За да може българите да не бъдат повече преследвани, гонени, тормозени, да не ги е страх да заявят своята българска етническа принадлежност под опасност, че ще бъдат уволнени, че няма да си намерят работа, че ще бъдат спъвани да правят бизнес, че техните деца ще бъдат дискриминирани и охулвани в училище. А в някои случаи и пребити, както стана с Християн Пендиков.

- Как се гледа на всичко това в европейските институции? Говорим за развитието на отношенията между България и РСМ?
- За съжаление, в момента темата не е в центъра на вниманието. Самият доклад за напредъка на отношенията между двете страни не се разгледа, защото просто няма напредък. Всяка година ЕП приема доклади за напредъка на съответната държава, която кандидатства за член на ЕС. Миналата година докладът, по който водещ е Илхан Кючук, въобще не се прие точно поради липса на какъвто и да е напредък. Не трябва да се радваме, защото това е тъжно, защото това показва, че РСМ са в хватката на идеологията от миналото, която ни разделя и води до толкова много неприязън, омраза, насаждане на негативни чувства между гражданите на България и РСМ. Но да се върна малко назад, защото тезата, която изповядват сега и управляващи, и опозиция в РСМ, че ние не изпълняваме решение на съда в Страсбург и че дискриминираме тези, които се изявяват като етнически македонци на територията на България, е сбъркана. У нас имаше преброяване. Преброиха се около 2000 души като етнически македонци и това е тяхно право. Но никой няма право да променя етническото самоопределяне и исторически факти. Върху тази теза е подписан и Договорът за добросъседство от 2017 година с РСМ, в който е упоменато, че всичко трябва да се основава на автентични исторически данни и факти от съответната епоха. И те веднага скачат и казват, че в Пиринския край е имало преброяване по времето на Георги Димитров и там са се записали македонци. И това е едно огромно престъпление, което се извършва от комунистическия режим. Комунистическият режим у нас е обявен за престъпен, лицето Георги Димитров е престъпник и масов убиец, който заедно с другия престъпник спрямо България – Тито, подписват Бледската спогодба, според която Пиринският край се подготвя да се предаде на Югославия. И днес имаме също така комунистически мислещи хора – забравих как се казваше името на наследника на БКП, а БСП май станаха. И днес тази партия защитава едни престъпници от миналото и е много смешно, когато представляват днес БКП – или както се наричат сега, да се представят за защитници на българския етнически интерес, а в същото време се прекланят, падат на колене и целуват краката на статуи и други артефакти на престъпника Димитров.

- Вие сте говорител по темата за разширяването и Западните Балкани в Европейската народна партия (ЕНП). Накъде върви процесът?
- Надеждата е, че до 2030-а ще можем да кажем „добра дошла в ЕС“ на поне още една страна от Западните Балкани. Най-бързо развиваща се и най-добре работеща по отношение на интеграцията е Черна гора. Надяваме се, че и Албания ще започне преговори и ще върви по този процес. Надяваме се, че и Северна Македония – казвам го за пореден път, защото желая това да се случи колкото се може по-скоро, защото това е единственият инструмент – говоря за европейската интеграция, който може да спре езика на омразата. Вижте, никой не иска да променя етнически нагласи на живи хора, както пък и ние не искаме някой да продължава да се опитва да променя етническата принадлежност на починали хора и да тероризират живи такива. Също така и живи хора да ги тероризира, защото искат публично да заявят своята публична идентичност като българи, но ги е страх. Време е на това да се сложи край.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Центаджии

    16 3 Отговор
    Кой го интересува какво правят тия безродници.. Само обаче да ни освободят земята, че е наша, те ако не са българи да заминават за турско.
  • 2 ЕС през крив макарон

    18 2 Отговор
    за макетата. Спрете да им давате бг паспорти.
  • 3 БЮРМ/FYROM

    19 5 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 4 провинциалист

    13 4 Отговор
    Ако на сутринта двама братя се карат, провери дали предишната вечер им е бил англичанин на гости. Стара арабска поговорка.
  • 5 Бонев

    11 2 Отговор
    Сега така приказва, ама и той се наведе щастлив на микрона за падане на ветото.
  • 6 викторка николаева

    2 5 Отговор
    искъм мигранти, многу мигранти
  • 7 Спите ли спете

    5 7 Отговор
    Нещо не е наред на Българите - МВР екзекутират масово Българи, а те се занимават какво става в Македония! Какво не ви е наред!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мошеннико не лъжи

    13 6 Отговор
    Бледското споразумение е 7 югодържави с един глас и България с един глас.Столица София.Македония автономна и тогава тя щеше да се присъедини към България.Това е Балканската федерация, проектирана от Раковски,Каравелов и Ботев.
    Военен съветник на Тито е синът на Чърчил 6 години.Той научава и информира баща си Чърчил пише до Сталин, Тито и Димитров създават държава от Марибор до Ч.Море
    Сталин вика Димитров и Тито в Москва.Тито като ангел.агент не отива, а Сталин трови Димитров.По нареждане на Чърчил Тито влиза в Пиринска Македония.
    България е победена фашистка държава а Югославия и Гърция са победители.И двете държави искат по 1 млрд.д.репарации и гол ми наши територии.България шел да е до Радомир,Благоевград .До Асеновград ,Харманли и Царево.
    Какво да прави Димитров?Дава костите на Г Делчев и тръгва към федерация.
    Тито се отказва от 1 млрд.д.репарации.На гърците плащахме до 1980 г.

    Коментиран от #33, #37

  • 10 Анджо

    7 5 Отговор
    Даа ма русофила не признава , че руснаците направиха нарочно това разделение на Българите и се опитаха да правят велика югославия. И сърбите се отрекоха тогава от собствената си идентичнос. А тия македонци си проклинат майчиното мляко , като си променят своята идентичност и си измислят някаква история която никога не е съществувала. Не знам как може да си горд с това.
  • 11 Г-н.Ковачев като евроатлантик

    11 7 Отговор
    Обяснете, как стратегическия партньор на България, САЩ, гласува в Конгреса Резолюция за тържествено чествуване на Македонската азбука,история и литература.
    Нали Русия е нашият най голям враг.Защо Щатите ни биха македонски шут и станахме за смях

    Коментиран от #15

  • 12 Потомствен

    4 8 Отговор
    комунист , винаги на тлъсти държавни хранилки , с Ботокса от една кръвна група и той си посади коса на чутората !

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Така е

    11 2 Отговор
    Всички политици си измислят мисии и лозунги. Нашите се съревновават да доказват кой е по-голям евроатлантик и русофоб. Македонските се съревновават в българофобия.
  • 15 Ташунка Витко, вожд на сиуксите

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Г-н.Ковачев като евроатлантик":

    По лошо от това Америка да ти е враг,е Америка да ти е приятел
  • 16 е те не бият всички българи

    0 1 Отговор
    едно време герберите ги смачкваха с каракачанов и трифонов . Те се озъбиха, а и юса ги подкрепи . сега трифонов, каракачанов и герберите не смеят да кажат българчетата ни в македония, наште малцинства и друга подобна бълвоч , хахахахахаха
  • 17 балкански

    6 5 Отговор
    кой ги дундуркаше макенцата,кой се гушкаше със зайо!? кой? но нека да видяк как е от другата страна, както ние се държим с русия,така македония ни го връща красиво! а после ние им се сърдим! нищо де, когато СА,застане на дунава,пак ще викаме: "здраствуийте братушки". този път никой не ни е виновен, ние продадохме сами македония! америка призна македонския език,нация и идентичност! някой да каза нещо против.....?!?!?
  • 18 Русия освобождава

    7 6 Отговор
    своите руснаци от фашисткото насилие на бандерите.
    Ние оставихме нашите българи да ги малтретират и да ги помакедончват.
  • 19 Перо

    5 4 Отговор
    Когато външната политика на БГ не се прави от БГ правителство, така ще бъде! Външният министър от 35 г. е чужд агент с ционистки разбирания и ценностна система, изпълняващ заповеди и указания! Рано или късно “макетата” ще разберат истината, независимо от резултата за ЕС и управляващите наследници на ръководни комунисти и УДБаши, ръководещи СДСМ и ДПМНЕ! Вече никаква изолация и терор не може да помогне при днешните средства за комуникации и пътувания! Системата на измислената държава и нация там ще се саморазложи!
  • 20 Я го знам !

    1 1 Отговор
    В Македония много обичат да карат педолино на Охрид.Та за това го споменават.
  • 21 Ясно е само едно!

    9 1 Отговор
    От тук насетне твърдо и безкомпромисно отстояване на Българските национални интереси.Сезиране на регулаторните органи на ЕС за всяко едно, дори и дребно нарушение на подписаните договорености и изискването да се спазват безпрекословно.Вярно , всеки има право на самоопределение! Но на базата на ФАКТИ, на ДОКУМЕНТИ и на диря назад в миналото.И след като в бившата БЮРМ нямат такава започнаха да си измислят една нямаща нищо общо с историята и натрапена от Белград и Москва такава, до там, че да отровят чрез фалшиви учебници, чрез доминирани от сърби, или сръбски възпитаници медии, радиа, телевизии и да формират една изкривена представа в младите хора и те да си повярват, че не са това, КОЕТО ВСЪЩНОСТ СА - ЧИСТИ БЪЛГАРИ!
    И ако някой иска да повярва в лъжата за "македонската нация" нека поне прочете малко и да разбере как в 1944 се създаде с декрет такава нация, как и се написа азбука в манастира "Прохор Пчински", как Сталин нареди на Димитров всички в Пиринска Македония да се декларират "македонци" и т.н. и т.н. В крайна сметка, който има очи за истината ще прогледне, който няма ще остане в плен на заблудите и отровите на бивша Югославия!
  • 22 Логично

    2 5 Отговор
    Така е не го разбраха тия,че македонците не искат да имат нищо общо с бедна и престъпна България.Даже така наречените бежанци бягат от тук ! Да не говорим,че сме най-пропадналите в ЕС и НАТО !

    Коментиран от #26, #29

  • 23 От Варна

    2 5 Отговор
    Нищо чудно, нали сме от една порода. Тук в България има съревнование, кой най-мрази Русия и говори по-гадни гадости по адрес на руснаците!
  • 24 КАТО ЧУЯ

    1 1 Отговор
    ЗА ЕВРО ДУПЕТАТ И СЕ СЕЩАМ ЗА ПРОМИТ МО З ЪК ЕЛЕНЧИТО СИ Е НАЗНАЧИЛА 2 ДЕТЕГЛЕДАЧИ МОМЧЕ И МОМИЧЕ ДА И ГЛЕДАТ СИНЧЕТО С ПАРИ ОТ ЕС РАЗБИРА СЕ ДЕМЕК С НАШИ ТЯ МНОГО ЛАЕШЕ ПРЕДИ А ПОСЛЕ МЛЪКНА И ГЛАСУВАШЕ ЗА ВСИЧКО ПРОТИВ БГ
  • 25 Краси Марков

    2 4 Отговор
    Лично на мен, Ковачев не ми звучи достатъчно солидно. Когато представяш страната си навън трябва да демонстрираш монолитна национална позиция, а не, като г-н Ковачев, да ни занимава с БКП/БСП на баба си с трътката! Да ме прощавате!
  • 26 небрежнев

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Логично":

    България е значително по-богата от Македония, от Сърбия и от Албания. Това не пречи в Македония да предпочитат Сърбия или Албания и да мразят България.
    Предпочитанията са плод на пропаганда, която промива мозъци и никой не гледа обективно на богатство, свобода или перспектива.

    Коментиран от #28

  • 27 Някой

    3 0 Отговор
    А ние обикновените българи нищо не подозираме.
    Обичаме си съседите и искаме да си живеем в мир.
  • 28 Прав си

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "небрежнев":

    Но дори и българите не знаят че българската икономика е по-голяма от сръбската и македонската взети заедно. В България се повтаря постоянно, колко сме зле и как нищо не става. Това го дължим на медийте, които всяка вечер ни продават страх и стрес по телевизията, вместо да се акцентира на постиженията.
  • 29 Това не е вярно!

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Логично":

    Едно че икономиката на България е по-голяма от тази на Сърбия и Северна Македония взети заедно и второ, че това няма абсолютно никаква връзка с това КОЙ СИ ТИ самия! Все едно родителите ти да са бедни и скромни отрудени хора и ти да се отречеш от тях! Навсякъде по белия свят на това му се вика Майко-продавство и се посреща с ПРЕЗРЕНИЕ!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гоце Делчев

    4 1 Отговор
    Криво ви,право ви,Ковачев е абсолютно прав и за днешната реалност,и за историческата реалност,и за за комунистическата измет.Прав е човека за всичко.
  • 32 Герен

    0 0 Отговор
    ЩОМ ТЕ НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ... МАКЕТО Е ПРАВО НЕМАМЕ ДЪРЖАВА. ЩОМ СЪРБИ И МАКЕТО СА ПО МАЛКИ ОТ НАС ...ЗаЩО АЗ СЕ ЧУВСТВАМ МАЛЪК НЕ ПЪЛНОЦЕНЕН ГРАЖДАНИ НА БГЕТО. ЗАЩОТО САМО СЕ СЗГОБЯВАТ СЕ ДЕЛКАТ НИ КРАДЪТ И НИ ЛЪЖАТ ТЕЗ ПУСТИ ДА УПОСТЕЯТ НАШИ "ПОЛИТИЦИ"
    НЯМА ПРАВДА ТУК. А ТАМ МОЖЕ БИ МАЛКО ПРАВДА ИМА. ВСИЧКО ТОВА СЕГА ПРЕДИ И МОЖЕ БИ В БЪДИЩЕ ЩЕ БЪДЕ ТАКА. МАЛКИТЕ ДА СЕ БЪЗИКАТ С НАС
  • 33 Андрей Ковачев

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мошеннико не лъжи":

    Господине, разбирам и знам комунистическите лъжи по темата. Царство България никога не е било фашистко! Димитров е масов убиец и предател. Да, Сталин го трови, така правят бандити. Заради Сталин сме и победена дъежава, след като той ни обявява на 5 септември 1944 с нищо не предизвикана война.
    Лъжа е, че без Сталин или Тито щели са да ни вземат територия. В Париж само две държави подкрепят искането на Гърция - самата Гърция и Южна Африка!
  • 34 Перо

    3 1 Отговор
    Северномакедонската “нация” и език са създадени с партийно решение на АСНОМ на 02.08.1944 г. на българска пишеща машина, защото до тога не е имало македонски език, писменост и машина!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 КОВАЧЕНКО Е ТЪЖЕН

    1 1 Отговор
    И КОМИЧЕН КАТО ПРЕПЪЛНЕНА И ПРЕЛИВАЩА СМЪРДЯЩА ЕВРОАМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА !
  • 37 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мошеннико не лъжи":

    И ти послъгваш доста. Проеката е бил България е трябвало да влезе в Югославия но като победена държава с разпусната армия , точно това е било причината Димитров да се откаже. Разбрал е че Тито е щал да се разправи с българските комунисти както Сталин с врага с партиен билет и заради собствения с интерес нашите се отказват. Инак за държавата ( България) е било по добре да влезем в Югославия (с един глас само) но достатъчно голямо населенеи и територия и така центъра се измества повече към нас , особено ако нашия интерес с хърватите и македонците е съпосочен и против сръбския... . Инак Белград е щял да бъде столица от къде го измисли това за София!? Казоно просто сърбите с такава голяма уста отворена са щели да се задавят ... С влизането щяхме да защитим Македония и тоя геноцид над българщината там който ни трови още нямаше да се случи , при разпадането на Югославия , България и Македония излизат от там заедно или поне като приятелски държави ( Гърция - Кипър) . Епохална грешка на нашите комунисти че са отказали отново направили са го за да отърват собствените кожи без оглед на българския интерес или по скоро националния интерес никога не бил приоритет при нашите комунисти ...
  • 38 Анонимен

    2 1 Отговор
    А пък в Българиа има порочно съревнование кой ще се бори повече срещу гърците и кой ще ги оплюва повече

    Коментиран от #39

  • 39 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    По голяма глупост не можа ли да измислиш !? Защото мразим гръците за това ли си давате последните пари българското простолюдие да печете кълките по гръцките чукари и да правите селфита ?

    Коментиран от #40

  • 40 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "бай Даньо":

    Че ги мразиш е ясно, говориш за гръцки чукари за парите и т.н. Два реда написа и веднага пролича злоба и завист..

    Коментиран от #41

  • 41 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Анонимен":

    чел съм история и знам кой съм , българското простолюдие нито знаете кои сте нито на къде отивате ...