Last news in Fakti

27 Март, 2024 09:07 3 355 19

Румен Цонев, председател на СД на Холдинг КЦМ, пред ФАКТИ: За възможностите, които дават оловно-киселите батерии...

  • румен-
  • цонев-
  • кцм-
  • батерии-
  • енергия-
  • грантове

Литиевойонните батерии се погребват и се чака да дойде време, в което ще се развият технологии, чрез които те ще могат да бъдат рециклирани, казва той

Румен Цонев, председател на СД на Холдинг КЦМ, пред ФАКТИ: За възможностите, които дават оловно-киселите батерии... - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли България реално да играе ключова роля в определянето на енергийните политики на ЕС. Какво е бъдещето на ядрената енергетика в ЕС. Такива теми се обсъждаха на конференцията „Енергийна сигурност - основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България”. Тя бе организирана от Цветелина Пенкова, евродепута от БСП и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. На форума присъства и Румен Цонев, председател на СД на Холдинг КЦМ. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-н Цонев, на ниво ЕС все повече се говори как ще се развива ядрената енергетика, развиват се стратегии с визия, ВЕИ секторът навлиза все повече. Накъде гледа ЕС?
- Въпросът е изключително сложен и се изследва във всичките му значения. Това, което говорих на форума в Европейския парламент за развитието на ядрената енергетика, беше, че е необходимо тежката индустрия, която работи 24 часа в денонощието, за да бъде декарбонизирана, да бъде въглеродно неутрална, трябва да бъде осигурена с електроенергия през всичките тези 24 часа. Ако вървим в посока възобновяеми източници на електроенергия, това е много добре, но също така трябва да се търси и възможност за съхраняването на тази енергия.

- Това ли се очертава като големия проблем…
- Имаме фотоволтаици, които работят много през светлата част на денонощието, в това време дори се получава излишък, а този излишък трябва да може да се съхранява и да може да се използва, когато няма такава генерирана електроенергия. Има различни начини и възможности за съхранение на електроенергията, а това голямо разнообразие трябва да се използва в цялост и напълно. Тук говорим за възможности за съхраняване на енергията под формата на водород – това е една батерия, също може да се използват и по-големи батерии от рода на ПАВЕЦ. В тях се съхраняват по-големи количества енергия. Говоря и за тези възможности, които дават оловно-киселите батерии. Говоря за тях, защото имаме огромен ресурс да ги правим, а този ресурс тръгва от нашия рудодобив. В България сме богати на такива суровини, минаваме през металургията, която е на най-високо технологично ниво у нас за извличането на цветни метали, минаваме през огромните знания и възможности, които имаме в нашите Научноизследователски институти, включително в института по Електрохимия при БАН, в Техническия университет и т.н.

- Значи ние имаме всичко, за да правим качествени батерии, но не ги правим. Така ли излиза?
- Ние едно не ги правим, а и изобщо нямаме усилия в тази посока, за да направим нещо още по-добро, с което бихме могли в много голяма степен да задоволим потребностите на много страни от Европейския съюз. Но и това не е най-големият проблем. Най-големият проблем у нас е следният. В момента се обявяват програми, които се финансират в огромната си степен от Европейския съюз с близо 50% грантове. При грантовете знаете, че те определят политиката. Когато дадеш за нещо грант, това означава, че ти искаш това нещо да се случи.

- И то да се развива?
- В България в момента се откриват такива програми. Давам пример. Сега - на 14 март, беше обявена голяма програма за финансиране на фотоволтаични паркове и инсталации за съхранение на електроенергията от тези паркове. Какво ще се случи? Ще бъдат финансирани фотоволтаични паркове с панели, които в 90% от случаите са произведени в Китай. Второто нещо са батериите, които ще се използват за съхранение на тази електроенергия. Те също са произведени в Китай. Говорим за литиевойонни батерии, които в основата си или са произведени 100% в Китай, или 100% от компонентите за тези батерии са произведени в Китай. Тоест, ние кого стимулираме, къде отиват в европейските пари?

- Това ли е въпросът?
- Вие си отговорете сами. И в същото време, когато на тези търгове не се поставят изискванията батериите да бъдат рециклирани след изтичане на срока им на употреба... Какво става? Ако има едно такова изискване, нито една литиевойонна батерия не може да намери място в нашия бит.

- Как се рециклират тези батерии?
- Те практически не се рециклират, защото няма все още установени и разработени технологии. Затова, не знам дали знаете, какво се случва с излезлите от употреба батерии от електрическите автомобили…

- Какво…
- Погребват ги. И се чака да дойде време, в което ще се развият технологии, чрез които те ще могат да бъдат рециклирани. Това не е ли прехвърляне на отговорност от нашето поколение на онези поколения, които идват след нас. Затова казвам, че трябва да се мисли ефективно. Ние можем да правим следното нещо, защото имаме опит с оловните батерии. Те трудно биха намерили приложения при електрическите автомобили, въпреки че в миналото имахме едни електрокари, които сега ги наричат електрически камиони, а там всичко беше с оловно-кисели батерии. Това е един от вариантите. Но днес се развиват много технологиите и оловните батерии стават с все по-добри показатели. Те отстъпват по отношение на литиевойонните, ако говорим за автомобили, но ако говорим за съхранение на енергия, оловно-киселите са много по-добри. И най-важното.

Оловните батерии могат да бъдат рециклирани.

А литиевойонните батерии не се произвеждат в Европа. Нито един от тези метали не се произвежда в Европа - нито кобалта, нито никела, нито литият, а литият е най-малката част в тези батерии. Но това са все неща, за които не се говори, не се коментира, подминава се, а в същото време нашата индустрия започва да страда, защото няма потребление. Е, как да има потребление, когато политиката с грантовите схеми върви в посока на неща, които са произведени в Китай. Какво повече да коментираме.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    А КАКВО МИСЛИ СОБСТВЕНИКА ДОГАН ?
  • 2 ТаУмВзе

    4 7 Отговор
    Оловно Киселите батерии ли! Хахааха

    Коментиран от #11

  • 3 Мнение

    9 1 Отговор
    След като Борисов и Доган, заедно с братята Домусчиеви и други близки до президента олигарси, превърнаха България в сметище на боклуците на Европа, особено от Италия, сега ще ни докарат физически боклуци - десетки хиляди мигранти престъпници, изнасилвачи, убийци, крадци и бивши участници в бойни действия в Сирия. И още - ще ни превърнат в боклучарник на ядрени отпадъци и батерии. Ама 35 години не се намират 100 милиона лева за Национална детска болница! ПОЗОР!

    Коментиран от #8

  • 4 Ама много ви се моля

    4 2 Отговор
    Не пълнете интернет пространството с мнения на подобни експерти.
    Тоя тарикат иска да се усвоят едни пари и да произвеждаме оловни батерии с които да заменяме базисни мощности.
    Абе, чичка, това в кои буквар го прочете? Къде по света се използва подобен подход? Къде ти е екологичната и икономическа обосновка. Какво количество електроенергия съхранена от лятото от соларки ни трябва да обезпечим нормално електроподаване до лятото следващата година? Някаква идея? Колко тона руда трябва да се обработи с каква енергия и колко батерии да се изградят?
    Абе що ни губите времето с глупости? Ех тези лесни пари бе. Много сладки.

    Коментиран от #10

  • 5 КЦМ отрови Тракия

    7 2 Отговор
    най плодородната земя в България.
    Ядете домати с олово. После, питаме, защо народеца е много болен и мре като мухи.
  • 6 Един киловатчасов

    9 0 Отговор
    литиево-йонен акумулатор тежи 5кг., а оловен акумулатор със същия капацитет тежи 35кг. Това прави неподходящи оловните акумулатори за колите - 100кВтч тежат 3500кг., а литиево-йонния 500кг.(колкото на Тесла). Оловните акумулатори обаче са само пъти 3 по-големи като обем порави високата плътност на оловото и са няколко пъти по-евтини което ги прави подходящи за тягови акумулатори със стационарно базиране. няма по-лесен за рециклиране от оловния акумулатор и идеята на г-н Цонев е много ценна.

    Коментиран от #7

  • 7 Изобщо не му е добра идеята

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Един киловатчасов":

    За екология няма да отварям дума. Оловната батерия има доста ограничено приложение с изключение на стартова батерия за ДВГ. Ниска енергоемкост за кг. Малък брой на цикли, кратък живот, ниски нива на оптимален ток на заряд/разряд много по - тежки от литиевите батерии.
    Ако предлагаха експериментално Na Ion батерии вместо литиеви за балансиране на производството на електроенергия от перки и соларки с конкретни анализи можеше и да помисля.
  • 8 Вярното мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Не разпространявайте лъжи и зловредна пропаганда! Боклуците и химикалите загробвани и земята на България не са на Домус4иеви, нито пък Борисов има общо с тях. Те са дело на едри "бизнесмени" от кръга на ППромяната и ДБ, като братя Бобокови, докато бяха собственици на МОНБАТ. Те бяха "осветени" в момента в който по време на презиборна кампания се появиха снимки, как кандидати на ДБ агитират работници от заводите на Бобокови в присъствието на собствениците, при това докато същите нагло обвиняваха ГЕРБ в корпоративен вот. По същоото време Христо Иванов беше "хванат" как се ка4ва на задната седалка на джипа на същите Бобокови, където полу4ава пари, зада4и и назна4ения, а после обясняваше скромно как с Бобоков обсъждали "културни проекти" в Русе! Когато Екоминистерството по време на Ревизоро и Нено Димов запо4а да изравя отровите от земята, първона4ално медиите вдигнаха шум, но много бързо млъкнаха, тъй като се оказа 4е не могат да л;епнат нищо на Борисов, ГЕРБ и Патриотите, но "платените шарлатани" по4наха да разпространяват "нелегално" брутални лъжи за враговете на ПП-ДБ-тата. Тогава кръга Прокопиев активира Прокуратурата и изведнъж в ареста се оказаха не Бобокови, а министъра Нено Димов и така в следващите няколко години дума не се издума по този въпрос, защото всяко дълбоко ровене ще вкара не само Бобоците, ами и поли4еските им патерици. Ето това е истината!
  • 9 Киро и Асен

    3 1 Отговор
    Извинявайте, но заводът е наш общ, наш и на Лорер4о, Лен4ето и любовниците и!
  • 10 Аман от неграмотници

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ама много ви се моля":

    Парите от пе4албите на Европа в момента отиват в Китай, като тия технологии след 5 години са аут! Или ще са повредени или ще са тотално остарели, т.е. трябва пак дадеш парите си на Китай! Затова на "Зелената сделка" се слага кръст и никакви общи европари да не отиват за субсидиране на производство извън ЕС. Ина4е, който желае, моля, да си инвестира собствените средства или да тегли кредит за да прави зелена енергия! Тогава ивнвеститорите от ЕВРОПА ще по4нат да инвестират не в лесни ЕКОпаркове, а в производство на съоръжения за такива.

    Коментиран от #13

  • 11 щщд

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Бъдещето е на оловно сладките бактерии...

    Коментиран от #12

  • 12 Според мен бъдещето е в

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "щщд":

    Закона Електромагнитски!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 💠🔆♻️

    1 1 Отговор
    За Оловно - Киселинните Батерии!

    Кисели са Джанките и от тях става Сливова Ракия!
  • 16 Пурко

    1 0 Отговор
    Заравят се докато се измисли начин да се преработват!!!? А не трябваше ли първо да го измислят. А ако не го измислят А соларните панели а перките на ветрогенераторите. Отиваме към 5 лв литър годна за пиене вода,ако остане такава

    Коментиран от #17

  • 17 Соларите също

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пурко":

    леко се рециклират, те са само от силиций който лесно се окислява до силициев двуокис(кварц), а желязото и алуминия от конструкциите и медта от кабелите са класически вторични суровини. Измислен е нов материал за перките на ветрогенераторите който лесно се рециклира. Има технология за рециклиране на литиево-йонни батерии, но няма достатъчно натрупани и процесът ще е на загуба. Чакат се батерии от колите, които са все още малко.
  • 18 Аз Негодника

    0 0 Отговор
    Те оловните акумулатори,отпаднаха заради по качествените литиевойионите,ще произвеждаме отпадаща технология,за да разберем накрая, че е неефективна...Някой ще заработи много пари,на наш гръб...Браво,бъдещето ни като роби, е подсигурено...
  • 19 Владимир

    0 0 Отговор
    Рециклиране на батерий? Хайде моля ви се. По белия свят хората не един или два завода са построили.
    Не строиш завод, ако нямаш технология!