Last news in Fakti

29 Март, 2024 13:00 1 138 7

Антон Гицов: Как да имаме независим конституционен съд, когато там се назначават ярки политически обвързани личности?

  • конституционен съд-
  • политика-
  • обвързани личности-
  • независимост

Но и да имаме независим конституционен съд и парламента да бъде принуден да спазва конституцията, къде е гаранцията, че сегашната  съдебната система, ако  не се реформира, ще проработи?  Ами тя е прогнила, след като от много години, в нея се разпореждат такива личности като Мартин Нотариуса и Петьо Еврото

Антон Гицов: Как да имаме независим конституционен съд, когато там се назначават ярки политически обвързани личности? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тончо Краевски един млад политолог от Института за дясна политика , в Гласове.бг пише следното :
„За да проработи съдебната власт, тя трябва да бъде оставена на мира, а за да бъде оставена на мира, трябва да работи добре политическата власт, а за да работи тя, политическите партии и парламентът трябва просто да спазват Конституцията, когато взаимодействат помежду си и нищо повече“.
Това е едно сложно умотворение, нека да го анализираме.
Тончо казва: има много просто решение, за да работи добре съдебната власт- просто политическите партии и парламента да спазват конституцията.

Но това е само едно благопожелание, политическите партии, когато имат мнозинство в парламента- самостоятелно или в коалиция, когато не им изнася, просто не спазват конституцията. И не може да ги накараш да я спазват. Е, би могло, би отговорил Тончо Краевски- като ги накажеш за тези им грехове на избори. Но ето, ние имаме избори след избори, и при следващите ще е пак същото, и пак същите сегашни коалиционни партньори сигурно пак ще имат мнозинство и пак ще ни управляват и ще продължат да обслужват Хегемона- само вероятно ГЕРБ този път ще има превес.

Значи изходът трябва да е някъде другаде. Вероятно да имаме независим конституционен съд, който да отменя антиконституционните действия на парламента. Но как да имаме независим конституционен съд, когато там се назначават ярки политически обвързани личности? Като Филип Димитров от СДС в миналото или Десислава Атанасова от ГЕРБ днес? Такива личности няма да обслужват националния интерес, а партийния, нали? Значи изходът би бил всички те да се избират от народа, както се избира президента, или най- малкото, да се избират с две трети мнозинство в парламента.

Но и да имаме независим конституционен съд и парламента да бъде принуден да спазва конституцията, къде е гаранцията, че сегашната съдебната система, ако не се реформира, ще проработи? Ами тя е прогнила, след като от много години, в нея се разпореждат такива личности като Мартин Нотариуса и Петьо Еврото. И е доминирана от Висш Съдебен съвет, в който преобладаващата част от членовете са политически назначенци и обслужват не националните интереси, а своите и тези не онези партии, които са ги наложили в този орган. Значи и там трябва да се отреже възможността на партиите да налагат свои хора в този орган. И с доминиращо влияние на Главни прокурори, също назначенци, също обслужващи интересите на дадена една или две партии. И тук трябва да се наложи механизъм, доминиращата партия или коалиция, да няма възможност да налага свои хора във ВСС и да налага свой Главен прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩО МА ПИТАШ МЕНЕ

    7 0 Отговор
    ПИТАЙ УМНОКРАСИВИТЕ ШАРЛАТАНИ И ТЕХНИТЕ АСПИРИНЕСТИ СИМПАТИЗАНТИ
  • 2 честен ционист

    7 0 Отговор
    Като цяло жените не са подходящи за обществени длъжности, защото в природата им е да се обвързват безконтролно и беазразборно.
  • 3 Трол

    6 0 Отговор
    Снимката на г-жа Йорданова и г-жа Атанасова би спечелила "Пулицър", но г-н Стоев я разваля.

    Коментиран от #4

  • 4 Не знам,

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    ама тая русата трябва яко да се мие после, да не намирисва
  • 5 Просто Киро

    1 0 Отговор
    Да назначим Антон Гецов ! Много е печен!:)
  • 6 Търновец

    2 0 Отговор
    Трябва ни не конституционен съд избиран от политици най вече от Ненародното събрание а постоянно действуваща избираема от нас горна камара която да преосмисля всеки закон издаван от долната камара. А президентската институция да има право на квалифицирано вето - тоест законодателството да идва от три избираеми от нас държавни институции а не както сега от една
  • 7 Перо

    2 0 Отговор
    Простотията с квотното политическо разпределение във всички институции води до колапс на държавата! Само боклук на всякъде!