Last news in Fakti

30 Януари, 2014 13:16 941 1

Сергей Станишев: С референдума президентът отново се поставя в услуга на ГЕРБ

  • бсп-
  • референдум

Президентът иска да се узакони купуването на гласове чрез държавата

Сергей Станишев: С референдума президентът отново се поставя в услуга на ГЕРБ - 1
Снимка: БСП

Прочетох мотивите към инициативата на държавния глава да се проведе съвместно с европейските избори и национален референдум с три въпроса. Внимателно четох и това, което се съдържа и между редовете и търсих политическите интереси, които стоят зад това. Очевидно г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на ПП ГЕРБ. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, пред журналисти в парламента. Според него тази инициатива на Росен Плевнелиев цели да се попречи на приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори на ГЕРБ по Кодекса на Фидосова.

„Искам да припомня, че големият скандал, проблемите с изборното законодателство, прието от ГЕРБ, възникнаха именно на президентските избори. За първи път имаме държавен глава, избран по нечестен начин, с мащабни манипулации, купуване на гласове, натиск, в т.ч и фалшификации на резултатите. Видяхме как ГЕРБ правят избори. Правят ги с костинбродски бюлетини и тяхното пускане в урните, с всички нечестни средства”, допълни Станишев. По неговите думи е показателно, че след като ОСС и ПАСЕ са имали много тежки препоръки за промени в изборното законодателство, ключовите препоръки не са били реализирани от ГЕРБ, докато са били на власт.

„Преди изборите КБ и БСП заявихме много ясно, че ако спечелим изборите, ще създадем условия за честни и почтени избори и честно преброяване на резултатите, разширявайки възможностите на гражданското общество за контрол, отстоявайки машинното гласуване, променяйки много от правилата, така че най-грозните практики да бъдат отстранени и да бъдат максимално ограничени”, категоричен бе Станишев.

По думите на Станишев прави впечатление, че дискусията по новия Изборен кодекс върви в гражданското ни общество, в парламента с участие на много широк кръг граждански организации, партии и други вече 7 месеца. „7 месеца мълчание по този въпрос, а сега, в последния момент, една шумна инициатива, която има ясни политически цели. Прави впечатление, че президентът, който беше против референдума за „Белене”, сега изведнъж стана „за” референдум”, каза Станишев.

„Първо ще се спра върху идеята за задължително гласуване на изборите. В колко европейски страни съществува тази практика? Мисля, че в три. Всъщност зад какво застава г-н Плевнелиев? Циркулира една идея на ГЕРБ да няма санкции, но да има бонус по 20 лв. за всеки, който гласува. Отговорете си сами на въпроса ако един човек, който има работа, не харесва всички политически партии и системата, за 20 лв., ще отиде ли да гласува? Но има немалко хора, които са сред таргет групите на купувачите на гласове, които за 20 лв. ще имат силен мотив. Всъщност президентът затова ли е - да се узакони купуването на гласове чрез държавата? Представяте ли си каква ще бъде реакцията на Европа?”, попита лидерът на БСП.

Той е на мнение, че така ще бъдат облекчени купувачите на гласове за сметка на данъкоплатците. „Да кажем, че са гласували 4 млн.души. Това означава 80 млн. сметка за всеки избори за сметка на данъкоплатците. Не за увеличаване на майчинските, не за пенсии и други социални дейности, а за подпомагане на купувачите на гласове”, обясни той.

Станишев коментира и второто предложение на президента - въвеждане на електронно гласуване. Той припомни, че първото задължение на държавния глава е да отстоява и спазва Конституцията на Република България и допълни, че има решение на Конституционния съд, според което подобен тип гласуване е противоконституционно. „Практически, ако се погледне, това нарушава тайната на вота, а това е основен принцип и едно от нещата, които притесняват българските граждани”, поясни председателят на КБ. Той допълни, че система за електронно гласуване функционира в Исландия, която е с 350 000 население и Естония, с 1,5 млн. души, но с много добре разгърнато електронно правителство, градено в продължение на години.

По отношение на третата тема - мажоритарен избор на част от народните представители, Сергей Станишев попита дали някой може да си спомни поне 5 имена от 31 на депутати, които са били мажоритарно избрани и би трябвало да бъдат най-ярките в предишния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор
    Ха-ха-ха колко глупости изговорихте г-н Смешников
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове