Last news in Fakti

31 Януари, 2014 09:20 1 678 1

Всички се млатят с тояги и лопати, а президентът извади рапира (обновена)

  • референдум-
  • президентът-
  • властта-
  • евгений дайнов-
  • антоанета цонева-
  • електронно гласуване

Той предлага да се говори за правилата, по които се конституира властта, коментира политологът Евгений Дайнов

Всички се млатят с тояги и лопати, а президентът извади рапира (обновена) - 1
Евгений Дайнов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Като всички се млатят на едно място с тояги и лопати, се появява президентът с елегантен ход с рапира и върна играта там, където трябва да бъде в политиката. Той предлага да се говори за правилата, по които се конституира властта, а не за това кой кого мрази”. Така политологът Евгений Дайнов коментира в „Здравей, България” по Нова ТВ искането на Росен Плевнелиев да има референдум за промените в изборното законодателство.

Дайнов обяви, че е за референдума, защото ще вдигне гласуването. „Управляващите бяха в режим „паника” още през последните две седмици, много неща им се изсипаха на главата. Те са в състояние на повишена тревожност, защото президентът се намесва с рапира”, допълни политологът.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда е съгласна, че ако има такова допитване, ще се вдигне избирателната активност. По думите й, от референдума е изплашено статуквото. „Това е референдум за властта, а те не искат да допуснат референдум за народа. Няма минуси в това допитване, защото когато ти е предоставена възможност да гласуваш, няма как да има минуси”, допълни тя.

Социологът Кольо Колев заяви, че горещо приветства всякакъв референдум, но подчерта: „Електронно гласуване, задължителен избор – тези неща крият много подводни камъни и големи опасности. Задължителното гласуване у нас е въведено по време на война. Отсега ще ви кажа какъв ще е резултатът от такова допитване – против”. Колев каза още, че отсега вижда „как потриват ръчички купувачите на гласове”, ако се въведе електронното гласуване.

Стефан Манов, който живее във Франция, обясни, че в чужбина хиляди български граждани биват лишени от право на вот заради настоящия начин на гласуване. В пъти ще скочи активността, ако се въведе електронното гласуване, твърди той.

Изявлението на президента Росен Плевнелиев с искане за провеждане на национален референдум е умел пропаганден ход, коментира пък темата в студиото на "Гореща точка" по ТВ7 социологът Първан Симеонов. Колегата му Юрий Асланов го определи като подарък за ГЕРБ, защото задължителното гласуване помага на най-големите партии.

Според Първан Симеонов, предложението трудно ще доведе до референдум, но пък е добър ход за имиджа на Плевнелиев, защото най-после го поставя в активна позиция и връща "горещия картоф" в полето на управляващите. Социологът Юрий Асланов заяви, че с предложението за задължително гласуване и мажоритарно избиране на част от народните представители президентът иска да помогне на ГЕРБ, защото ако всички избиратели упражнят правото си на глас, това ще увеличи процента на големите партии.

Дори да има референдум, хората ще се произнесат по вече действащ избирателен закон, докато обсъждането на промените в новия Изборен кодекс все още не е приключило, подчерта Асланов. В законопроекта за нов Изборен кодекс е заложено преференциално гласуване като компромисен вариант на мажоритарния вот, докато президентът иска да въведе част от депутатите да се избират мажоритарно, както беше през 2009 г., когато промяната осигури изборна победа за ГЕРБ, заяви социологът.

При всички положения политическата карта на България ще бъде прекроена след евроизборите, смятат социолозите. Според Юрий Асланов Реформаторският блок има потенциал, но още не е сглобен както трябва. Подкрепата на избирателите за отделните партии в него не се равнява на подкрепата за блока като цяло. Николай Бареков и неговата партия "България без цензура" също имат шансове, явявайки се като отрицание на целия политически елит, заяви Първан Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 1 Отговор
    Каква рапира бе, Гоцето е най-големата тиква. Самовлюбена пернишка тиква