Last news in Fakti

21 Април, 2024 19:00 3 194 92

"Българският Чернобил": Как ни лъгаха за опасната радиация

 • манифестация-
 • 1 май-
 • чернобилски дъжд-
 • чернобилска авария-
 • бкп-
 • радиация

Катастрофата в Чернобил през 1986 г. води до едно от най-тежките престъпления на комунизма в България: никъде информационното затъмнение за опасната радиация не е толкова силно, колкото у нас, казва проф. Димитър Вацов.

"Българският Чернобил": Как ни лъгаха за опасната радиация - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Вацов, вие се заехте да изследвате (и дори да разследвате) информационното затъмнение в България след тежката авария в ядрената централа в Чернобил през 1986 година. Кое ви насочи към темата и има ли отношение изключителният интерес, който предизвика едноименният американски сериал?

Димитър Вацов: Прав сте, че именно сериалът на HBO “Чернобил” отключи интереса ми към темата, при това по един личен и болезнен начин. Спомних си как в началото на май 1986 г., когато бях осмокласник в Класическата гимназия, бяхме изпратени на бригада да берем радиоактивен спанак и как после четирима мои съученици, включително един от най-добрите ми приятели - Илия Панчовски - починаха от рак. Именно това ме подтикна да влезна в архивите и да посветя вече няколко години на археологията на моралния дебилизъм. С термина “морален дебилизъм” описвам следния феномен:

Комунистическите власти през 1986 г. отлично са знаели каква е радиацията в страната, какви са рисковете за населението и какво трябва да се направи, за да се ограничат тези рискове. Те са действали напълно рационално и са взели за себе си - чрез УБО (Управление за безопасност и охрана към Държавна сигурност) - всички възможни мерки, но са отказали да вземат подобни мерки за останалите - за българското население. Нещо повече, криейки истината за радиацията, те са попречили на българите сами да се погрижат, доколкото могат, за себе си. Така те се оказват на епистемно ниво напълно рационални дейци, но на моралното ниво на грижата за другите хора са дебили.

Какви са фактите, систематизирани набързо: имало ли е някаква информация от СССР, как са действали местните власти, какви са били рисковете и могли ли са да бъдат предотвратени…

Димитър Вацов: Аварията е станала на 26 април, а съветският посланик ден или два след това е предупредил лично Тодор Живков за радиоактивния облак. Реално от 30 април са активирани всички военни окръжия да мерят радиацията и да докладват три пъти на ден на щаба на Гражданска отбрана. Сводките са запазени. Но го правят и множество други, а дори и специално оборудван хеликоптер. А облакът идва над България следобед на 1 май 1986 г. и радиацията на места скача стотици и дори хиляди пъти. И всичко това се знае отлично от “отговорните другари” - ден по ден, окръг по окръг.

Ген. Кашев, началникът на УБО, дава съответни разпореждания и от 2 май нататък номенклатурата пие само минерална вода, а се мие с вода от подземни водоизточници. Добитъкът в специалните стопанства на номенклатурата - Врана, Кричим, Евксиноград и пр. - пие вода от подземни водоизточници, за да не се заразяват месото и млякото. Всички храни, които влизат в мрежата на УБО и отиват на трапезата на комунистическата върхушка, минават през специален дозиметричен контрол с прецизна апаратура, с каквато разполага единствено УБО. Дори и минимална радиация да се открие в храните, те биват спирани - но не биват изхвърляни, а биват връщани в търговската мрежа за консумация от населението.

От 1 до 7 май властите официално лъжат, че няма никаква опасност. На 7 май в телевизионно интервю с успокоителен тон и на езоповски език споменават радиацията и предупреждават да не се ядат марули и децата да не играят в пясъка, спестявайки много други хигиенни мерки, препоръчвани от радиолозите по това време. А на 24 май, въпреки че радиационната опасност не е отминала, както се вижда и от ежедневните сводки, те официално я обявяват за отминала и отменят всички - дори и въведените на 7 май - минимални ограничения.

Единствено ген. Добри Джуров, тогава министър на отбраната, въвежда множество реални хигиенни мерки в армията, поради което войниците при последващи измервания се оказват в пъти по-слабо облъчени от цивилното население.

Но това не е всичко. Най-голямото престъпление на българската комунистическа върхушка - плод отново на морален дебилизъм – е, че те допускат втори радиационен пик година след аварията. Радиологът проф. Босевски го нарича “Българския Чернобил”, защото подобно безумие е допуснато само у нас - дори и в другите комунистически страни го няма. През април, май, юни 1987 г. храните в магазинната мрежа - най-вече млякото и месото и производните им продукти - достигат нива на радиационна замърсеност, които са близки, а понякога и по-високи от нивата на замърсеност през май 1986 година.

Този зловещ факт е резултат от политиката на българските власти: въпреки предупрежденията на българските учени, те отказват да купят чисти фуражи от чужбина и през зимата на 1986 срещу 1987 година пускат за изхранване на продуктивните животни радиоактивните фуражи, окосени през май 1986 година. Оттам по хранителната верига радиацията отново влиза в организмите на обикновените българи и представлява около 30% от облъчването, което сме поели за целия период след Чернобил.

Само за сравнение: УБО не допуска за храна на номенклатурата мляко над 70 бекерела на литър, докато нормата за населението през 1986 г. е 2,000 бекерела/литър, а често пъти дори мляко над тази норма влиза в магазинната мрежа. Да не говорим, че никой на практика не контролира млякото от личните стопанства на хората - там, особено в планинските райони, то е още по-радиоактивно.

Водил ли се е дебат дали населението да бъде информирано? Мълчанието било ли е организирано или просто никой от запознатите не е проговорил, за да не си навлече неприятности?

Димитър Вацов: Дебат, ако се е водил, е останал скрит в кулоарите на партийната власт. Няма го в документите. Със сигурност и архивите са прочиствани в началото на прехода - покрай Чернобил липсват стенограми от заседанията на Политбюро, например. Но не е само това: „съгласуването”, чрез което компартията осъществява своята конституционно закрепена “ръководна роля”, изглежда тече най-вече устно, без да оставя документални следи. Това, струва ми се, е една от причините, поради която след промяната най-висшите партийни функционери, начело с Тодор Живков, не можеха да бъдат осъдени: липсват достатъчно документи, заради които да бъдат подведени под отговорност. Има слух, че още в началото Тодор Живков е казал “Ще си траем!”, но, макар и да изглежда правдоподобен, той си остава слух: няма надеждни сведения, а самият Живков отричаше.

Разпространявала ли се е фалшива информация и имало ли е верни партийни кадри, които да твърдят, че нищо не се е случило в Чернобил, а идеологическият враг иска да злепостави социалистическото общество?

Димитър Вацов: В първата седмица след пристигането на радиоактивния облак, когато радиацията у нас е най-тежка, дезинформацията на населението е тотална. В три поредни съобщения от 2, 4 и 6 май от името на Комитета за изследване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ) в “Работническо дело” излизат официални съобщения, че всичко е под контрол и никаква опасност няма. На 7 май, когато с половин уста признават за радиацията, шефът на КИАЕМЦ Иван Пандев лъже безочливо по телевизията, че “изкуствената аерозолна радиоактивност през периода 1951-1963 г. е превишавала приблизително 1000 пъти тази, която се съдържа във въздуха в настоящия момент” (а съотношението е всъщност точно обратното). Защо Пандев не е привлечен към съдебна отговорност в началото на 1990-те, нямам обяснение.

В същото време, доколкото българите постепенно научават за радиацията най-вече от западните радиостанции, официалните български медии правят специална пропагандна кампания, с която обявяват западната информация за дезинформация. Лъжецът вика “Дръжте лъжеца!”. Във вестниците излизат гръмки заглавия като „Отровният облак на антисъветизма“ и „Черната пропаганда за Чернобил”.

Има ли социалистически държави, в които казват истината на гражданите им?

Димитър Вацов: Комунистическата публичност е квази-публичност навсякъде - информацията, която се допуска в медиите, е плътно контролирана. Затова елементи на информационно затъмнение има в целия социалистически блок. И все пак, без да съм правил специално сравнително изследване, мога с висока степен на увереност да кажа: никъде информационното затъмнение не е толкова тежко, колкото у нас. Дори Николае Чаушеску, който у нас минаваше за по-жесток диктатор от Тодор Живков, назначава жена си Елена Чаушеску за шеф на извънредния щаб за справяне с радиацията и още на 2 май алармират румънското население, като предупреждават да не се пие вода от открити водоизточници.

Излиза, че Любомир Шиндаров и Григор Стоичков, осъдени след Десети ноември за информационното затъмнение на аварията, не са главните виновници, а по-скоро са тяхна изкупителна жертва?

Димитър Вацов: Стоичков е заместник министър-председател и шеф на постоянната правителствена комисия за бедствия и аварии през 1986 г., а Шиндаров е заместник-министър на здравеопазването и главен санитарен инспектор на Народната република. Поради тези си позиции те двамата действително оперативно са ръководили държавата в кризата - от тяхно име са издадени десетки заповеди и разпореждания. Така те - доказано на три инстанции - със сигурност са виновни, но не са нито единствените виновници, нито дори главните.

Привиква се шефът на БТА или доверен кореспондент в някой от кабинетите на Министерския съвет или на Секретариата на ЦК и буквално му диктуват съобщението, което БТА трябва да публикува, а след нея и всички други медии. Със сигурност всички членове на Политбюро като колективен орган - а дори и такива като Добри Джуров, които са свършили нещо добро в своята си сфера - са солидарно отговорни както за информационното затъмнение, така и за липсата на адекватни мерки. Защото участват в задругата на партийната власт, смълчават се, когато трябва, и пазят тайната, а решенията се провеждат надолу от държавните органи. Това впрочем е и моделът, който мнозина копират днес, като се опитват зад формалните институции да създават кръгове и мрежи на неформална власт, която да заобиколи институциите. Така че Стоичков и Шиндаров са най-високото ниво във властовата йерархия, което е могло да бъде документирано като отговорно за действията и бездействията на държавата - техните подписи стоят там.

Има ли аналогия между пропагандните лъжи тогава и днешната руска пропаганда, оневиняваща нахлуването на Путин в Украйна, и виждате ли основание и нейните говорители да бъдат един ден подведени под отговорност за нарушаване на конституционното право на информация на гражданите?

Димитър Вацов: Путиновата държава е специфичен рецидив, късна и грозна мутация на комунистическата тоталитарна държава. Разбира се, имаме смяна на идеологията - вместо комунизъм от Кремъл ни предлагат фашизъм на голямата “триединна руска нация” (руси, белоруси, украинци като един народ), която е център на империята. Но отвъд тази действително сериозна разлика можем да видим опит за реванш на два модела, идващи директно от тоталитарното минало: модела на тайната задкулисна власт и модела на милитаристичната пропаганда. Днешна Русия е еманацията на тази тенденция - на реваншизма на тайната власт - но не е единственото ѝ олицетворение.

Да оставиш хората без защита от радиацията на какво е проява? Това все същата тоталитарна жестокост ли е като, да речем, убийствата на невинни хора след Девети септември или в лагерите на Сталин?

Димитър Вацов: Въпреки сходствата, като гледам конкретно реакциите на комунистическата власт у нас след Чернобил, има съществени разлики спрямо терора след Девети септември или в лагерите на Сталин. Има разлики и спрямо терора, граничещ с геноцид, на който днес Русия подлага украинския народ; и който по своя залог - етническото претопяване - много прилича на нашия “Възродителен процес". Сериозни са разликите и спрямо геноцида, осъществен от нацистите срещу евреите и ромите по време на Третия райх. Във всички изброени случаи тоталитарната жестокост е насочена към население, което е обявено за враг и което е нарочено да бъде етнически претопено и/или унищожено. Терорът е “оправдан” като неизбежна страна на войната, която, разбира се, “враговете са започнали”.

Да оставиш хората без защита от радиацията е друго нещо. Комунистическата номенклатура не третира българското население като враг, нито иска целенасочено да го унищожи. В този момент - към 1986 г. - никой не оспорва властта на номенклатурата. Те напълно са победили, нямат реален враг. Дори някак по навик поддържат пропагандата, обяснявайки конкретните си несполуки, включително Чернобил, с “вечния си враг” - Запада. Но всъщност те така са се ояли, че са изгубили всякаква чувствителност, всякакъв усет за другите хора. Не им пука за другите. Една екстремна фаза на дебелокожие, която наричам “морален дебилизъм”.

Може би симптом на моралния дебилизъм е и отказът да почистиш „мръсотията“. И нищо да не осъждаш категорично: нито депортацията на евреите от присъединените земи, нито престъпленията на комунизма. Така се получава усредненото “всички сме в кюпа” или “всички сме маскари”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Раковите заболявания в България

  56 25 Отговор
  скочиха в пъти след Чернобил, защото рупахме заразени марули. Комунистите изкараха хората на манифестация за 1 май, валеше ситен радиоактивен дъждец.

  Коментиран от #6, #8, #29

 • 4 Русофил

  50 36 Отговор
  Лъгаха ни за Чернобил и за окупационната Червена армия, на която са издигнати
  рекорден брой паметници - 185 без нито една битка.
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 В русофилска България

  47 25 Отговор
  нямаше нито един осъден за този геноцид над българският народ!
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

  34 10 Отговор
  ИЯИAE бeшe зaдръcтeнo c хрaнитeлнитe прaтки нa видни нaши пaртийни другaри зa прoвeркa нa рaдиaциятa!!! Вeлмoжитe cи прoвeрявaхa МAНДЖAТA в ИЯИAE вce eднo инcтитутът им e тяхнa coбcтвeнocт...В Бългaрия зa oкoлo 10-15 гoдини cумa нaрoд измря oт рaк...Пoрaжeниятa върху живoтa нa oбикнoвeннитe хoрa ca кoлocaлни, нo тaзи cтaтиcтикa и дo ceгa e тaбу...грoбищaтa ce прeпълнихa c грoбoвe нa млaди хoрa...A нa дeчурлигaтa в училищa и дeтcки грaдини пък рaздaвaхa хaпчeтa йoд...било "планово", а не профилактично. Дa, нямaшe инфoрмaция, нo прeд чeшмитe нa coфийcкaтa цeнтрaлнa бaня ce извихa oгрoмни oпaшки зa вoдa...
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Русофил

  16 7 Отговор

  До коментар #8 от "Сталин":

  Автоматите като теб се хранят само с ток бе. През 1986 не е бил роден руснакът, който ти е написал кода.
 • 14 така е

  8 36 Отговор
  През 1986 година България е фалирала страна, а поради вътрешни проблеми централната банка на СССР отказва да и предостави поредния един милиард долара държавен заем. Така че държавата не е имала никакви средства да внесе каквото и да е.
 • 15 зрител

  45 15 Отговор
  сегашното инфо-затъмнение е още по-жестоко. сега и ни лъжат безогледно !
 • 16 Пълни Глупости

  26 35 Отговор
  Сестра ми беше бременна по време на аварията .Роди живо и здраво дете, което сега е мъж 185см 105кг има две деца. Да са живи и здрави цялото семейство .В същото в Дания са обявили тревога за радиацията.Казват над 2000 датчанки са прекъснали бременността си принудително (т.е. 2000 деца по-малко) вие кажете кое е по-добре,

  Коментиран от #36

 • 17 име

  31 17 Отговор
  Открийте разликите: става авария в Чернобил и първоначално нищо не се споменава и Москва си прави пас, а после няма проблеми. Внасят се ГМО продукти и семена, и първоначално си правим пас, а след като се приема законодателство против тях в следствие на натиска, в Брюксел започват да им сменят имената за да заобиколят забраната. Или пък, извоюваме забрана за фракинга и шистовия газ, но независими демократи, политици от сглобката, започват да лобират и прокарват интересите на онези, които искат да и тровят. Сега открийте разликата не в поведението, щото да приеме че такава няма, а в дъртосрочния ефект въру здравето ни? Кое според вас е по-пагубно? Еднократен Чернобил или ежедневно ГМО и вода с химикали? А разлика в поведението на медиите има ли? Едните викат капитализма е лош, а наследниците им сега викат комунизма е виновен!
 • 18 История

  37 11 Отговор

  До коментар #2 от "Зельо":

  Защо да се връщаме толкова назад във времето.
  Нека да се сетим само как ни информираха за пандемията странни компетентни лица, как ни разказват за ползата от ГМО, и как се отчита замърсяването големите градове с финни прахове частици заради неизметени улици.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Ами

  29 21 Отговор
  По това време бях военнослужещ във ВМБ Варна. Водехме постоянно наблюдение в базата постоянно и мога да се закълна , че той никога не надвишавал нормалния гама фон.

  Коментиран от #27, #43

 • 21 Лост

  30 2 Отговор
  Аз пък бях в казармата тогава.Мерехме през два часа радиацията и изхвърлиха всички зелени салати.Бях в столовата и всеки ден освен храната ни даваха и по една консерва русенско варено, боб с месо,грах със свинско.Бях си напълнил гардероба с 50- 60 консерви.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Анонимен

  17 11 Отговор
  Бил си осмокласник а помнеше ли какво ядеше всеки ден?? По скоро си чул нещо някъде си Все едно днешните осмокласници след 35 години да говорят за Кирчо и кокорчо Боко ....как са управлявали България
 • 25 Тези, които и днес ни управляват

  40 8 Отговор
  са дечицата на онези комуняги, на които им доставяха не радиоактивна храна от Франция за да си живуркат, а клетият народец да мре.

  Коментиран от #65

 • 26 Град Симитли

  10 12 Отговор
  Дебелия г.... предник на Гого Трътката
  Е плод на тая именно, УКРАИНСКА радиация! :))
 • 27 Лост

  9 3 Отговор

  До коментар #20 от "Ами":

  По едно и също време сме писали.Аз бях в Созопол.
 • 28 име

  19 7 Отговор

  До коментар #10 от "Още един неграмотен русофил":

  Ми що не си го сложиш под възглавницата обеднения уран? И що не очясниш на онези от СЗО, че урана не е ерадиоактивен и не той е виновен за увеличените ракови случаи в Ирак или Сърбия?
 • 29 На манифестацията носеха плакати:

  20 4 Отговор

  До коментар #3 от "Раковите заболявания в България":

  " Слава на СССР" !
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 така е

  9 11 Отговор
  След аварията в Чернобил, радиоактивния облак тръгва в посока към Москва. Кремъл мобилизира военната авиация която в продължение на седмица сийдва облаците на границата между украинска и белоруска ССР. Без да предупредят хората отдолу разбира се. До ден днешен в Белорус в този регион се раждат деца с малформации. Преди няколко години Кремъл награди последния останал жив пилот участвал в тази операция.

  Коментиран от #35

 • 32 Ганьо

  23 12 Отговор
  Ганев докато не си промени начина на мислене и отвори поне едното око, няма отърсване от руското робство...
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Град Симитли

  8 7 Отговор

  До коментар #31 от "така е":

  "Сийдва" на баба ти урката!
  Тюпак Трол!
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Така Така

  17 10 Отговор
  Това е като онова с ваксините, но малко по хард. Да това беше сериозна грешка на тогавашното управление, за разлика от редицата му положителни решения. Но питам се онези Евроатлантици, които по онова време са били комунисти и то от най видните, защо не са проявили инициатива да отворят очите на жългарският народ, както днес промиват мозъци с жълвочи за Великолепният и нерушим Запад!? Примерно Поптодорова кремчето или Монката Паси!?
 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Още един неграмотен русофил

  18 9 Отговор

  До коментар #37 от "Хохо Бохо":

  Целият персонал в АЭЦ-а е бил от руснаци. Даваха интервюта по телевизията. Повечето после умряха в московските болници.
 • 41 Ами да

  11 3 Отговор
  Няма какво да се добави!
 • 42 Перо

  16 15 Отговор
  По-рано ни лъжеха с Чернобил, но сега с онкологично болните от обеднен уран не могат да ни излъжат, след бомбардировките над Белград!
 • 43 И тоя русофил лъже

  25 6 Отговор

  До коментар #20 от "Ами":

  Нашите нищо не знаеха за радиацията. Швеция първа разбра след няколко дни и алармира света, а нашите пак си трайкаха. Разни радиолюбители прихванаха съобщения от шведски радиолюбители и чак тогава нашите клекнаха и написаха 2 реда във вестник " Работническо дело", че имало някаква незначителна аварийка в СССР.
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 49 ха ха

  13 5 Отговор
  април месец на бригада ? както и да е , това си беше истинско престъпление , равняващо се на демократичното не заплащане на труда с възпитателна цел , а има ли смисъл да говорим за "качествата" на настоящите хранителни стоки ?
 • 50 007

  10 3 Отговор

  До коментар #2 от "Зельо":

  А дали знаеш че изтровиха цял народ без да им мигне окото подложко про100!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇰🇷🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇧🇬
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 И аз бях в казармата

  21 0 Отговор
  На 27 вечерта казаха нещо по новините. Обаче в дежурната стая дойде заповед и дежурния ни събра и ни инструктира да избършем всичкия прах и да си изперем дрехите. Сушахме ги в спалното. Започнахме да мерим радиационния фон през два часа. Гайгера цъкаше по ъглите на прозорците където се задържа прах. На 28 сутринта михме плаца с маркучи преди закуска. За закуска имаше консерви. От обяд почнахме да ядем някакви двайсет годишни замразени кочове и така цяло лято. Спряха ни занятията на открито. После като сравнявам с това как е било навън изглежда сме се предпазители доколкото може.
 • 56 мелю

  6 2 Отговор

  До коментар #2 от "Зельо":

  Вместо да прескачаш статията,трябваше да скочиш от накой висок блок.
 • 57 Дойче Велле

  7 14 Отговор
  Над два милиона българи протестирага в Берлин и Миминген с лозунгите "България вън от ЕС" и "Искаме си у дома!"

  Коментиран от #60

 • 58 И тоя русофил лъже

  14 5 Отговор

  До коментар #51 от "Генерал 🇧🇬":

  После облака обърна към България. Даже нашите вестници признаха по късно, че България е една от най засегнатите страни в Европа.

  Коментиран от #81

 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 вернолибе?

  11 1 Отговор

  До коментар #57 от "Дойче Велле":

  Че кой им пречи да си идват? Ей сега като се стопли и ги пуснат в отпуск ще напълнят кръчмите по родните места. Последният софиянец ще се скъса да мие чинии.
 • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 62 Пише си го

  18 4 Отговор
  Дори и минимална радиация да се открие в храните, те биват спирани - но не биват изхвърляни, а биват връщани в търговската мрежа за консумация от населението.....Тъпите комуняги са се грижили за здравето си , а за народа все тая.
 • 63 Анимирана карта

  10 0 Отговор
  По дати и часове:

 • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 65 Анонимен

  7 6 Отговор

  До коментар #25 от "Тези, които и днес ни управляват":

  Това което казваш не е вярно!!! Съученик съм със сина на един от върхушката по време на комунизма но и двамата сме яли каквото има. Никога баща му или майка му не каза това ще ядете това няма въпреки че и аз у тях и той и нас е бил .!! Забавлявахме се като тинейджъри тогава ......Може да кажа и имената на тези хора

  Коментиран от #69

 • 66 Русофил

  1 4 Отговор

  До коментар #34 от "Сталин":

  Навсякъде блокират автоматите.
 • 67 тоя професор

  6 7 Отговор
  вместо да прелива от пусто в празно, като толкова се е занимавал с тези проблеми и твърди, че са правени измервания и са се установявали амнайсе пъти по-високи нива, да вземе да публикува документите от измерванията, грамотни сме ще преценим!
 • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 69 гадни времена бяха

  13 2 Отговор

  До коментар #65 от "Анонимен":

  Редно беше веднага след взрива да се обяви по радио телевизия и преса за аварията.И всеки да решава какво да прави,Но по времето на съветското робство мълчанието и цензурата баха част от инструментите на диктатурата.
 • 70 Киро

  14 3 Отговор
  Напълно вярно, дори има още много информация по въпроса. Който се опитваше да подаде информация му разказваха фамилията. Така беше и спрямо моя професор(ВЕЧНА МУ ПАМЕТ), който предупреди много млади семейства и хора и им препоръча йодни таблетки и пектин, да не ядат зеленчуци и мляко, да не ходят по зелените площи известно време. Но комунягите не му простиха, както и на останалите хора. Днес никой не говори по тези проблеми и болниците са пълни с ракови заболявания и не само това. Това ни е "доброто" от комунизма.

  Коментиран от #89

 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 73 САТЪРА НА ХАНА

  5 7 Отговор
  БАШ ПО ТОВА ВРЕМЕ В АВИОБАЗА ЧЕШНЕГИРОВО СЕ СПУКАХ ОТ ЯДЕНЕ НА ЧЕРЕШИ
  ПОКРАЙ РАСТЯХА СВОБОДНО ПОКРАЙ НАПОИТЕЛНИЯ КАНАЛ ПРЕД БАЗАТА
  .....
  И ОТ РАДИАЦИЯТА МИ СЕ СГЪСТИ МУСТАКА.
  ОТ ТОГАВА ИМАМ ХУБАВА ТРАКИЙСКА БРАДА

  Коментиран от #76, #80, #90

 • 74 Иван

  9 3 Отговор
  Въпреки всичко, все още има дебили, който гласуват за наследниците на комунизма, прекръстени на БСП.
 • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 76 Иван

  5 6 Отговор

  До коментар #73 от "САТЪРА НА ХАНА":

  На 26 април 1986гг си ял череши, така ли? От къде ги купи, Билла или Лидл?

  Коментиран от #78

 • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 79 руслямец

  4 2 Отговор
  обичам радиацията щом идва от блатска поссия!
 • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 81 Генерал 🇧🇬

  4 5 Отговор

  До коментар #58 от "И тоя русофил лъже":

  Има научни доказателства и от времето на демокрацията които доказаха, че радиоктивно замърсяваме не е имало. Обаче ги цензорираха.

  „За късмет на България в първите дни след аварията в Чернобил изхвърлените от ядрения реактор радионуклиди са отнасяха в северна и северозападна посока. Най-тежко извън Украйна и Белорусия са засегнати страните на Скандинавския полуостров и отделни области от Централна Европа. На 30 април срещу 01 май 1986 г. обаче вятърът се обръща и на Първи май след обяд започва първото нахлуване на радиоактивност и в България.
  На 02.05.1986 г. във всички проби, набирани тогава от системата на Главното управление по хидрология и метеорология при БАН, е регистрирано повишение на радиоактивността. Уведомен е Щаба на Гражданска отбрана. Върху територията на България се утаяват около 1,5-3,5 kg ядрено гориво или около една хилядна от горивото, изхвърлено извън 20-километровата зона на реактора.

  Дозата, която е получена от населението на България от аварията в Чернобил, възлиза на около 0,8–0,9 mSv, т.е. на една трета от дозата, която се получава от естеств. радиационен фон. Това много ли е или е незначително? При такова замърсяване с радионуклиди, което превишава фоновата стойност с около една трета, е трудно да се правят оценки за заболеваемост на населението! Резултатът обаче е слух, в който всеки смъртен случай след аварията в Чернобил се приписва на него !

  Оценката за ефекта от замърсяването с радионуклиди от Чернобилската АЕЦ е

  Коментиран от #82

 • 82 Генерал 🇧🇬

  3 6 Отговор

  До коментар #81 от "Генерал 🇧🇬":

  Оценката за ефекта от замърсяването с радионуклиди от Чернобилската АЕЦ е твърде преувеличена. Като се знае, че рискът за възникване на злокачествено заболяване от такава ниска доза (0,9 mSv) е приблизително равна на риска за злокачествено заболяване вследствие на изпушването на около една трета от цигара, е трудно да се предвиди общият брой на пострадалите. Eто защо индивидуалният риск е пренебрежимо малък!"
 • 83 Генерал 🇧🇬

  3 6 Отговор
  Най-нагло ви ЛЪЖАТ ! Рaдиoaктивният oблaк oт eкcплoзиятa в Чернобил/1986/ почти НЕ зacягa Бългaрия, затова и БКП рeшaвa дa нe инфoрмирa нaceлeниeтo зa oпacнocт.

  Гайгеровете броячи не отчетаха опасно завишение на радиационния фон в страната, защото точно тогава ветровете над Чернобил са в посока запад. Големият облак поема път към Германия и Балтийско море, дори да е дошло нещо е било много малко.Огромната част е поета от морската вода и там се разгражда...
 • 84 Генерал 🇧🇬

  9 5 Отговор
  И още нещо - Да приемем, че Чернобил е скрит инцидет. Подчертавам - ИНЦИДЕНТ !
  След колко още години, ще научим за УНИШЛЕНИТЕ военни действия, целящи увреждането и разделянето на суверенна държава Сърбия-1999г. ,за бомбите с ниско обогатен уран, които САЩ и НАТО изсипаха в огромни количества ! Или американския уран е благотворен за нашето здраве, а чернобилският не е?
 • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 86 777777

  1 0 Отговор
  Както Путин,така и Байдън носят най голямата отговорност за действията си,но не само те носят тая отговорност.Всеки заемащ такъв пост е ДЛЪЖЕН,да осигурява на подопечното си население,право на живот на всеки гражданин намиращ се на неговата държава,освен това,всеки първи на която и да е държава /по човешки/ няма право да отнема живота на хората нито в сабствената си държава ,нито в някоя чужда такава.Затова който напада ,подстрекава,към военни действия срещу друга държава,трябва да се обявява за престъпник срущу ЧОВЕЧЕСТВОТО,и да подлежи на международен съд с участието на представители на всички държави по света,а не само от ,,великите" държави,които винаги са ПРИЧИНАТА за започването на военен конфликт по света.Със своите имперски апетити,загиват най много хора.Създадените до сега организации като ООН,НАТО...не вършат никаква работа заради което са и създадени.Конфликтите които възникват се подкрепят именно от някои от тия ,,миротворни" организации,които под предлог,че помагат създават изкуствено конфликти,и се намесват в тях под предлог,че отиват да помага.Хората вече не са толкова неосведомени ...и ...прости,както си мислят някои агресивни правителства,и са наясно за какво става дума при някои от НЕобявените войни напоследък.ИСКАМ ДА ВИ НАМЕКНА,ЧЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО МНОГО ДОБРЕ РАЗБИРА КОЙ КОНФЛИКТ ОТ КОГО Е ПРИЧИНЕН И ЗА КАКВИ ИНТЕРЕСИ Е ВЪЗНИКНАЛ...! Така,че уважаеми господа войнолюбци,както на вас ви се живее,така им се живее и на всички хора по света, НЕ
 • 87 777777

  1 0 Отговор
  Продължение към коментара ми НЕ УБИВАЙТЕ ХОРА ЗАРАДИ ВАШАТА АЛЧНОСТ!
 • 88 Гост

  0 0 Отговор
  Както и сега ни лъжат за "полезните" храни по магазините.
 • 89 Гост

  1 0 Отговор

  До коментар #70 от "Киро":

  От диктаурата, не от к0муни3ма. К0муни3ъм не си виждал.
 • 90 Гост

  1 0 Отговор

  До коментар #73 от "САТЪРА НА ХАНА":

  Ял си череши през април, колкото си ял и свинск0 по бай рама.
 • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 92 Този коментар е премахнат от модератор.