13 Февруари, 2014 08:00 2 812 0

Стефан Цанев: Имаме нужда от този референдум

  • стефан цанев-
  • референдум-
  • мажоритарен вот

Вотът трябва да е изцяло мажоритарен, в смесените системи нещо се губи

Стефан Цанев: Имаме нужда от този референдум - 1
Снимка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като президентът Росен Плевнелиев повдигна въпроса за референдум за мажоритарен, задължителен и електронен вот, инициативен комитет стартира подписка за събиране на гласове в подкрепа на това предложение. От партия ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят подписката. Допитването ще се състои, ако до края на месеца бъдат събрани 500 хиляди подписа. По този повод от Факти.бг потърсихме мнението на българският драматург, поет и писател Стефан Цанев, като това интервю е част от дискусията, която повдигнахме по темата след предложението на държавния глава. 

Имаме нужда от този референдум, защото трябва да се върви към пряка демокрация, смята Стефан Цанев. По думите му това е световен процес, нещо повече ние вече изоставаме много. В същото време, в другите страни това е нещо редовно.

Големият български поет и драматург е привърженик на мажоритарната система. По отношение на неясно формулирания въпрос в инициативата на президента той посочи, че не е специалист в тази област, но личното му мнение е, че „ вотът трябва да бъде изцяло мажоритарен и да не се смесват системите”. В смесените системи нещо се губи, смята Цанев.

Той подчерта, че въпросът за електронното гласуване трябва да се реши час по-скоро, още повече, че в такава малка страна като Естония това е въведено от 2005 г. „Там се гласува електронно, а ние не сме по-глупави. Това е просто въпрос на образование” посочи Стефан Цанев.

Той би подкрепил искането в референдумът да се включи и въпрос „Искате ли система за отзоваване на конкретни депутати?“, но подчерта че подробностите могат да се обсъждат пред евентуално Велико народно събрание.

Според Стефан Цанев е добре подписката за референдума да е надпартийна, тъй като ще привлече повече хора. Той е убеден в успеха на събирането на необходимите 500 000 подписа. „Народът ще гласува, защото иска някаква промяна, нещо ново”.

В същото време поетът е скептичен, че това Народно събрание ще се вслуша в гласа на хората.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА