Last news in Fakti

13 Юни, 2024 17:40 3 096 48

Стоян Тончев: Този филм вече сме го гледали!

  • избори-
  • правителство-
  • преговори-
  • герб

Заглавичкват ни умишлено със скрита коалиция, в която отговорността да бъде размита

Стоян Тончев: Този филм вече сме го гледали! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Експертен кабинет” означава нова “Сглобка”, но без ПП-ДБ. Зад него ще се “крие” мнозинството на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Евентуално БСП, Възраждане и Величие, както и ПП-ДБ ще подкрепят различни гласувания в пленарна зала.

Заглавичкват ни умишлено със скрита коалиция, в която отговорността да бъде размита. Този филм вече сме го гледали! България трябва да има ясно разписано водещо коалиционно споразумение - с поставени задачи, хоризонт и отговорности на политическите партии и лидерите им в КОАЛИЦИЯТА, а не после преди избори да се оправдават кой министър на кого е и кое назначение на кого не е и един с друг да си измиват ръцете.

В политическите науки не съществува такова понятие “експертен кабинет”, или “програмен кабинет”. Всяко правителство по презумпция трябва да е експертно и да следва ясна управленска програма, изготвена в интерес на държавата и нейния най-голям капитал - гражданите ѝ. Членовете му трябва да са експерти в ресорите си, с опит и експертиза. Партиите, които осигуряват парламентарно мнозинство за такъв кабинет, влизат в коалиция, защото споделят общи ценности. Така е в демокрациите по света, или ни казват, че ние сме нещо друго?! Думата “коалиция” не е страшна! Трябва да бъде сложен край на бягането от политическа отговорност. Това, което предложи днес Борисов, е подигравка с българските граждани. Едва ли не: “искам премиера, министъра на отбраната и на външните работи, за останалите се разбирайте, но ще казваме, че не сме коалиция”.

Ние народ ли сме, или поданици, за да се оставяме да ни правят на маймуни?! Когато си първа политическа сила и не можеш да излъчиш самостоятелно кабинет (ГЕРБ никога не са имали 121 депутати, дори в най-силните си години!), в Конституцията на Република България (която осакатиха) е разписано - президентът връчва проучвателен мандат, в който 7 дни търсиш коалиционни партньори за правителство сред парламентарно представените партии, като логиката следва партийните лидери да са част част от политическия кабинет - за по-голяма представителност и тежест. В КРБ няма разпоредба, която да регламентира “преговорен екип” или “контактьорска група”, каквато отново ни сервира Бойко Борисов, скрит зад полата на три дами.

Лидерите на партиите трябва да разговарят един с друг и да вземат решение за излъчване на правителство. Не е правилно Борисов да управлява с Пеевски, гласовете на ДПС да му изберат половината кметове (а може и да са повече от 1/2), а да казва, че коалиция с ДПС не може да има. Защо да не може? Пеевски вчера поиска от Борисов лидерит на евроатлантическите партии да седнат на една маса и да излъчат правителство. Кой от кого се крие и от какво се страхува? Евроатлантическите партньори на България не правят особена разлика между двамата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман от тиквеници

    14 11 Отговор
    Да докарат един цар, като едно време и те така.

    Коментиран от #46

  • 2 васалите на император тикварий

    42 4 Отговор
    Този филм вече сме го гледали!
  • 3 Пременил се Илия, па в тия

    48 4 Отговор
    6 пъти настъпваме мотиката!
    За какво харчим пари за избори, като все същите маймуняци в парламента?
  • 4 Асдф

    43 1 Отговор
    На политиците не им пука за вас ще ходят на избори ако ще през месец милионите ги плащат хората, а те си гласуваха закон да си оставят депутати и взимат заплати и между изборите.
  • 5 Един път

    46 4 Отговор
    стомна за вода ,втори път и стомната на герб се пропуква . И най големия балък у нас вече разбра номерата на БАШ далавераджията БОКО . Айде ноември да ги пратим да си берат ПРЕЦЪФТЕЛИте гЕрБе Ри

    Коментиран от #7

  • 6 Тити

    49 1 Отговор
    На Боко как да му викаме вече ефенди или ага?

    Коментиран от #41

  • 7 Хаха

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Един път":

    И защо се наричат гербери, правилното е гврбаджии !!!
  • 8 Бамбука

    40 2 Отговор
    Ще стане пак в "името на народа ". Борисов няма да се подвоуми да метне отговорността на всички други раздавайки парите на народа за нищо правене. Той това го може на накс.
  • 9 Иван

    4 34 Отговор
    Тончев? Да сте спечелили изборите? Не, ама мрънкате за трима. Как да се състави правителство решават политическите партии, ако не могат да се разберат отиваме на избори. Ясно и законно. Всички вайкания, че "така не трябва", че "това не е редно", че "Борисов е виновен" вече не вървят. Българите искат коалиционно правителство, съставено от няколко партии. Как ще се коалират партии и политици не ни интересува, важното е икономическото и политическото състояние на българите да се нормализира. Такива, като тебе с тъпи въпроси и изтъркани мантри не ни трябват! За три години видяхме колко сте некадърни, крадливи и лъжливи, само за площадни плямпала ставате.
  • 10 Това сме ние българите

    26 3 Отговор
    Кабинет на Борисов 4 ще ни души ИПОН освен преживните 12 години и още 4. Анатема на негласувалите на изборите!!! Не случайно Гаврил Хлътев е палил български къщи през Априлското въстание.
  • 11 БЪЛГАРИН

    33 2 Отговор
    ГЛЕДАХ КАКВО ПРЕДЛАГА БОРИСОВ. ТОЙ ПРЕДЛАГА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА Е ЕКСПЕРТНО С ПРЕМИЕР, ВЪНШЕН МИНИСТЪР И МИНИСТЪР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА ДА СА ОТ ГЕРБ.
    ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО, КАКВОТО БОРИСОВ ПРЕДЛАГА НЕ Е ЕКСПЕРТНО, А Е ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ И ТОЙ ДИКТУВА ПРАВИЛАТА, ДПС ПОВЕЧЕ - ПРЕМИЕРА Е НА ГЕРБ, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА.
    ОТ 2009 ГОД. КОЯТО И ПАРТИЯ Е ТРЪГНАЛА ДА ПРИГЛАСЯ НА ГЕРБ, СА Я УНИЩОЖИЛИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ВЛЕЗЕ И ДПС. КОЙТО И ДА ОТИДЕ НА РАЗГОВОРИ С ГЕРБ, ДА СИ ПРИПОМНИ ПОГОВОРКАТА, ЧЕ ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ, НО НРАВА НЕ, БОРИСОВ Е ВЪЛК И ТО ЕДИНАК!
  • 12 Мда

    22 2 Отговор
    Калинчо осигури второто място на ДПС!
  • 13 мисля, че е правилно

    4 24 Отговор
    Да дадем шанс на новия парламент. Нека да спрем малко с негативните анализи. Да видим - може пък да стане чудо и да намерят някаква незнайна формула, чрез която да могат да управляват всички заедно. Още нищо не е тръгнало, а в някои среди вече сериозно се говори за избори. Но това никак не е добре за хората, нито пък за държавата.
  • 14 бай Даньо

    19 1 Отговор
    Нова сглобка за което не е виновен никой друг освен Ганчо ... във всяка нормална държава има 3 партии в парламента- лява, дясна и центриска или най много 4 плюс зелена , само у нас 7 ... за какво се борят тия каква точно им е разликата в идеологиите , имат ли изобщо нещо като платформа и идеология !? Тия новите убавци ги избрахме без да сме ги чували .... Ганчо!?

    Коментиран от #32

  • 15 Дуньо П.

    24 2 Отговор
    Много лошо гледа старецът от градчето до столицата.Ако сме по умни и разсъдливи ние като българи,този индивид,трябва да е далеч от управлението на държавата ни.
  • 16 Анонимен

    3 24 Отговор
    Не знам защо Борисов го е срам да направи тайната коалиция с ДПС явна. Хората отдавна не гледат с недоверие към тази партия,както преди 10-15 години,а и те се промениха. При тях има много кадърни хора.

    Коментиран от #21

  • 17 Ами

    9 1 Отговор
    Снимката казва всичко. :)))
  • 18 Иван Грозни

    22 3 Отговор
    който се сближи с тиквата е пропадал винаги. Факти-история.
  • 19 Баце

    7 2 Отговор
    Симитлията пази ли те, или всичкото яйце в чорбата?
  • 20 Анонимен

    13 0 Отговор
    Дуньо,не Ганчо е виновен,а изборния кодекс. 8 процента за влизане в парламента,4 процента за субсидии.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 НЕГЛАСУВАЛ

    5 13 Отговор
    Бачкам, магазини пълни, ядене и пиене на корем, сгодни женици бол, в НАТО и ЕС сме....дреме ми кой ша ни управлява....
  • 24 Стига ТРИЛИ коментари

    4 4 Отговор
    Другаре....
  • 25 ЧРД ... Бойко

    3 12 Отговор
    Все така да громиш....другарите.
  • 26 НЕГЛАСУВАЛ

    2 10 Отговор
    Аз си живея живота....не си товара акъла с политически проблеми и ми е гот....
  • 27 Кино преглед

    12 1 Отговор
    В герп и дъпъсъ има мнооого експерти в усвояване на евросредства, рекет на частни фирми и всякакви други злоупотреби. Правителството ще е трепач, като при ковида, здравен министър - счетоводител, а следващия - специалист по продажба на органи.
  • 28 Чичо

    12 2 Отговор
    Бойко, бъди мъж, свали си рокличката, обуй панталонките, поеми отговорност, застани начело или отивай там откъдето си дошъл. ЧРД.
  • 29 Ванчо

    20 1 Отговор
    Набедения за голям полетик е един страхливец и винаги гледа да прехвърля вината на други Той винаги вода ненапита
  • 30 Човека с кеша

    5 2 Отговор
    Искам Бойчето премиер, после президент , после шеф на ЕС , после футболист на света и на края рекордьор шампион на Гинес във всички възможни и невъзможни класации просто защото е по велик от всички велики на планетата
  • 31 мхаа

    10 1 Отговор
    Колкото този служебен кабинет е служебен, толкова и експертния ще е експертен. Тикво марионетен.
  • 32 Милчо лаков

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Непрекъснато нови "проекти"за да размиват отговорността и процентите.Каква партия е на генерала,когото непрекъснато го бутаха да коментира,като той няма и един процент,Т.Дончева,Бабикян и всички други шмекери.Народът се литка,търси нови и нови спасители,а те все едни и същи....
  • 33 хххх

    8 0 Отговор
    Нищо от ръцете на Борисович не трябва да излиза, иначе ЗАКЪСВАМЕ ЯКО!
  • 34 този пък

    6 1 Отговор
    Експертно или не, отговорността е винаги размита. Няма закон по, който тези имбецили да носят отговорност! Всеки си гледа паничката.
  • 35 без имена

    2 3 Отговор
    а бе като беше сглобката мълчахте . сега за нероден петко голям вой......но пък вой от сорос.
  • 36 гугутка харис

    9 2 Отговор
    Този път Боко сглобкаджията ще пие мазно турско кафе в скута на Шиши ага.
  • 37 Име

    5 0 Отговор
    Да, бе, лидерска среща, да легитимира Полковника.
  • 38 Ламбо

    1 2 Отговор
    А бе " тончев " къде си бил в часовете по български език, " заглавичкват" . Това показва , че не си журналист, а джурнале
  • 39 граф Монте Кристо

    6 3 Отговор
    Боко и шиши са двете страни на монетата,но шишко държи козове в ръкава си,доган как го мислиш,ще извърти някой главозамайващ гамбит.Наистина се научиха да обезличават правителствата,да се крият зад колективната безотговорност,с аморфни правителства,ротации,служебни правителства.Кой управлява,Ейвъри,някой си,филанкишията и куче влачи--диря няма.
  • 40 и какво

    4 4 Отговор
    беше експертното на пп дб че взема заеми да плаща пенсии А в момента превръща булеварди в паркинги за да взема пари от тези дето веднъж са дали пари като пътен данък за да си карат колите Па то можеше да кандидатстват по евро проекти за паркинги както и да допуснат чужди инвестиции Къде са заводите за електрически коли на лъжците
  • 41 Реалист

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тити":

    Бойко лекия:) щото обича да го клаттят:) 4 ти пореден път усеща народната любоф много навътре:)
  • 42 Гладиатор 2

    1 1 Отговор
    Kой е Стоян Тончев?
  • 43 Братя

    6 1 Отговор
    Вече е време да се налудуваме! Да ги извлечем на улицата, а после каквото сабя покаже!
  • 44 Вуте

    9 0 Отговор
    На тоя селянин Боко,все му се иска да е командир. Този път задкулисно.Нема да му се отвори парашута.
  • 45 С две думи

    1 2 Отговор
    Муката е пуна.....из един виц .......Гледам и не вярвам на очите си.. .. Защо така или Зачем Ета......
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Точен

    1 0 Отговор
    Тончев, ти еничарин ли си?
  • 48 Киноман

    0 0 Отговор
    Да наистина ТОЗИ филм вече много пъти сме го гледали- а няма Оскари . Защо?