18 Юни, 2024 16:00 985 12

Евгений Кънев: Изборите са повече психология, отколкото разум

  • евгений кънев-
  • европа-
  • избори-
  • българия-
  • европейски парламент

Защото разочарованието от Европа е в голяма степен дължащо се на дизайна на ЕС

Евгений Кънев: Изборите са повече психология, отколкото разум - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Че изборите са повече психология, отколкото разум го показват резултатите не само в България, а и Европа.

В какво се състои парадоксът на европейските избори?

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Ако се вярва на повечето проучвания,

вотът отиде надясно,

движен от успехите на крайнодесните партии в големите западни страни, дължащи се най-вече на проблемите с миграцията и икономиката. Тези крайнодесни партии обаче предлагат в общия случай тези проблеми да се адресират от националните правителства, защото в техните разбирания Брюксел е виновен за тях. Към “проблемите” добавяме и помощта за Украйна, които за повечето от тези десни партии още повече разгаря войната и отнема ресурсите на националните държави от финансиране на вътрешните им ангажименти.

Парадоксът се състои в това, че все още хората не разбират, че решаването на тези проблеми не е по силите на никоя отделна държава, а само на ЕС. Само че ЕС, въоръжен с още по-големи правомощия и бюджет, така че да може да налага единна политика за границите, отбраната и сигурността. Ерго, това е ахилесовата пета на Европа и причината тя да не може да се конкурира успешно със САЩ и Китай.

Проблемът с миграцията не може да се реши без прилагане на обща политика за миграцията, за която съдейства всяка страна.

Проблемите със сигурността не може да се решат без обща армия, ядрена политика и план за защита на континента.

Проблемите с икономиката не може да се решат без истински единен стоков, капиталов, финансов, трудов и дигитален пазар.

Обратно, вотът надясно ще засили тези проблеми. И ще принуди рано или късно партиите да сложат на масата проекта за Съединени Европейски Щати - ако не е прекалено късно.

Защото разочарованието от Европа е в голяма степен дължащо се на дизайна на ЕС

с доминация на импотентните национални правителства, която импотентност ловко се приписва на Брюксел с любезната помощ на руската пропаганда в социалните мрежи и подпомогнатите от Кремъл екстремистки партии. Ясно е за геополитиците, че Русия няма интерес от ЕС и прави всичко възможно за неговата имплозия.

Проблемът е отчайващо голям и у нас - защото ние географски, културно и ментално сме периферия на Европа и тази тема не може да влезе в дневния ред на българската политика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 0 Отговор
    "Проблемите с икономиката не може да се решат без истински единен стоков, капиталов, финансов, трудов и дигитален пазар."
    Евгений си мечтае за дигиталния концлагер.
  • 2 ЕвроАтлантическа пропаганда

    9 0 Отговор
    Значи, левите са ляво-ориентирани, либералите либерално- ориентирани, а десните крайнодесни?!
    Защо левите да не са крайнолеви или либералите крайнолиберални?



    Няма крайно десни партии, това са национални партии, които поставят националните интереси над тези на САЩ и международния капитал
  • 3 Изправете наведените си глави

    10 0 Отговор
    Надпартиен протест пред американското посолство в София ще се проведе от 12 часа на 23 юни.
    Той е под надслов: „НЕ на намесата на Посолството на САЩ и посланик Кенет Мертен в българския политически живот”
    - Обръщаме се към всички будни български граждани – независимо дали са партийно или непартийно ангажирани, които се противопоставят на политическите решения, приемани през последните години в ущърб на българските национални интереси.
    - считаме, че тези решения се вземат не от Народното събрание, а от служители на „посолството“. Именно затова ви каним да се присъедините към протеста пред сградата на действително „управляващите“.
    - Целта на протеста е да поискаме обяснение от посланика на САЩ в България Кенет Мертен какъв е смисълът на честите му посещения в сградите на български институции – особено преди да се възлагат мандати за съставяне на правителство; както и за визитата на вътрешния министър Калин Стоянов в сградата на Американското посолство.
    - Считаме, че тези срещи не са представителни, каквито всъщност трябва да бъдат за един чуждестранен посланик, а са с цел повлияване и дори диктуване на политически решения, които са в ущърб на националните интереси на българския народ.
    - Основание за такъв обоснован извод ни дават изтеклите записи отпреди година на Радостин Василев от заседание на ПП „Продължаваме промяната”, в които на прав текст се казва, че кадровите промени в българските институции се „съгласуват с посолствата”.

    Коментиран от #5

  • 4 Дано не спечели!!!

    4 0 Отговор
    Дано не е акушерката Урсула!
  • 5 Стършел

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Изправете наведените си глави":

    Копейките когато ходят направо при др. путин, какво да ги правим?! Те и при др. мутрофанова сигурно са през ден, ако не и всеки ден, а другари...?! И за, кои сме обявени за врагове, и за кои сме приятели?! Не пледирам за зависимост от един или друг, напротив, трябва да имаме добра дипломация, която за съжаление нямаме.
  • 6 да де

    2 0 Отговор
    Изборите са пари и промиване на мозъци от платени и наведени лози.
  • 7 Кресна

    5 0 Отговор
    Питам две седмици вече и не получавам отговор никой журналист не повдига въпроса ,нито никоя политическа партия ); как при 85% сбъркани бюлетини ЦИК определи верни резултати и всички партии си мълчат .Явно всичко партии играя по свирката на посолството и на софрата .Къде е Марков да рови този въпрос ?
  • 8 Кой разбрал, разбрал...

    5 0 Отговор
    Дрън - дрън ярина! Това, което в цяла западна Европа бяха постигнали и за което им завиждахме, благодарение на случилите се стабилни граждански общества, които държаха на къса верижка политиците, отдавна вече е загубено. Апатията отдавна се е загнездила и там, хората са твърде безразлични към по дребни или по сериозно несправедливости, към които преди реагираха на момента и затова държавите им бяха стабилни, а политиците съобразителни. Все още при тях има известна инерция на политическия елит да се съобразява до известна степен с гражданите, които макар и вяло, но все още понякога правят опити да упражняват правата си, даващи им възможност да контролират назначените от тях управляващи. При нас такъв опит в обществото липсва напълно и се движим още по хаотично от едната крайност дом другата, очаквайки избраниците ни сами да се откажат от личните си амбиции, да зарежат личните си интереси и да започнат съзнателно да работят за общите интереси, а не за личните. Така никъде по света нищо добро не се е постигало
  • 9 куку

    2 1 Отговор
    Не разчитай на тва - изборна психология . Като си настъпил мотиката няколко пъти и не ти е дошъл акъла , начи си безнадежден негодяй.За останалото , трябва да си го откриете сами .
  • 10 очевидно

    6 0 Отговор
    Този Е.Кънев се опитва да обърне истината! А тя е много по-проста за "сериозното му образование" - хората не искат диктатурата на Брюксел! Затова им трябат силни правителства, за да се озъбят на бюрокрацията, която се води от назначени лакеи на САЩ, които затриват икономиката на ЕС!
    Така, че приемете този материла за "диип фейк"! С такъв ни заливат отвсякъде по вмирисаните медии!
  • 11 ха ха

    1 0 Отговор
    пак гледа през кривото огледало
  • 12 Объркано Атлантиче

    3 0 Отговор
    Интервю на Орбан от март 2024 в предаването „Добро утро, Унгария“ на радио Kossuth:

    Европейските лидери усещат, е, че европейското обществено мнение подкрепя повече партиите, които са за мир, и по-малко подкрепя партиите, които са за войната. Причината това да не води до обрат в подкрепа на мира в Европа е, че Брюксел всъщност е заложник на мрежата на Джордж Сорос. Не знам доколко унгарците могат да си представят това, но мрежата на Сорос е вградена в европейските институции – дотолкова, че европейските институции им дават пари за техните операции. Така че тук хората на империята на Сорос вече не са просто в позиция да влияят на общественото мнение, но имат толкова силна позиция при договаряне, че могат да вземат част от парите, от които се нуждаят, за да се поддържат, от хазната на Брюксел. Те присъстват в Комисията, те са в Европейския парламент и доста министър-председатели очевидно са подкрепяни от Сорос. Така че трябва да кажа, че мнението на европейците и отстояването на това мнение също става все по-трудно от факта, че самият Брюксел все повече се превръща в заложник на международната мрежа от активисти, за изграждането на която Джордж Сорос работи усилено през последните тридесет години.
    -- Prime Minister Viktor Orbán on the Kossuth Radio programme “Good Morning Hungary --