13 Юли, 2024 08:37 1 721 70

Орбан излиза на световно ниво като самозван миротворец без план

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • политика

За пръв път той изглежда непобедим

Орбан излиза на световно ниво като самозван миротворец без план  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Китай не само обича мира, но също така представи поредица от конструктивни и важни инициативи [за разрешаване на войната]," каза унгарският премиер Виктор Орбан за президента Си Дзинпин, според китайските държавни медии.

"Последното посещение от бурното му турне беше при кандидата за президент Доналд Тръмп, друг близък съюзник, когото той силно подкрепя, за да спечели отново през ноември и когото нарича човек на мира", пише в свои аналитичен материал на BBC.

В едно интервю той заяви, че по време на четиригодишния президентски мандат на Тръмп “той не е инициирал нито една война".

Това беше забележително пътуване под светлината на международните прожектори за лидера на малка източноевропейска държава с 9,7 милиона жители. Но кого е предназначено да впечатли и може ли да има някакъв ефект?

Основна цел на посланието му е местната публика. Виктор Орбан имаше сравнително лоша година досега, като загуби двете най-известни жени политици в своята партия заради скандал през февруари и стана свидетел на появата на първия му сериозен съперник от повече от десетилетие - Петер Маджар.

През юни партията Фидес на г-н Орбан спечели впечатляващите 45% на европейските избори до 30% за тримесечната партия Тиса на г-н Маджар. Но той загуби над 700 000 гласа (един на всеки четири) в сравнение с последните парламентарни избори през 2022 г.

За първи път той не изглежда непобедим.

Какъв по-добър начин да покажат на унгарците, че техният лидер е все още силен от това да дефилират по световната сцена в глобално турне "за постигане на мир"?

Неговата мисия беше насочена и към международна общественост през седмицата, в която новата му група Патриоти за Европа (PfE) в Европейския парламент привлече 84 евродепутати от предимно крайнодесни партии в 11 държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    68 11 Отговор
    Единственият в целият ви ЕС, който апелира за мир. Останалите само трупат изгода, като се прикриват зад лозунги.

    Коментиран от #8

  • 2 КОТарАК 🐱

    15 65 Отговор
    Орбан е продукт на връзката между унгарски сиганин и рускиня , затова е русофил /руското в него беше против за Швеция в НАТО , но сиганското надделя

    Коментиран от #4, #7, #20

  • 3 Юуп

    50 6 Отговор
    То щот шорошоидите мноо убав план имат, най-добре да изчезнат сички либераласти и екоджендерасти и света ще се подреди
  • 4 Гост

    33 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Пак ли почна да си го изкарваш на другите, че си от Мурга60в0 бе, Се3гине?
  • 5 Ха ха ха

    9 52 Отговор
    Смешник тъпа руска подлога
  • 6 Свети Стефан

    52 11 Отговор
    На фона на безумни,манипулирани и хистерични марионетки,Орбан е политически мъж.

    Коментиран от #12

  • 7 Аве

    32 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Казано от рожба на пияна чеkия звучи доста нелепо, нали мyxльо, пардон пycьо?
  • 8 Мир, а?

    10 32 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Може и да съм пропуснал, но не съм чувал Орбан да апелира към Путин и Русия да прекрати незаконната си агресия и нашествие срещу Украйна.

    Коментиран от #19

  • 9 БЕНОВСКА

    39 6 Отговор
    бабо миленкееее,бабо миленке освен ,че ти присъхнал кладенеца ами и легена си плиснала,ама за пусти мангизи....кук0,Орбан е единствения еврапейски политик ,мислещ първо за своя народ и държава.коя друга държава има такива огромни инвестиции,само в автомобилостроенето -мерцесдес - 2 завода ,ауди опел,сузуки, фолксваген.....първи по производство на батерии за електромобили,най-големия производител на ДВГ в света -а ти 0трепк0 си реви,реви кой ти обръща внимание
  • 10 да де

    29 7 Отговор
    Щом соро с ня та вие на умряло пътя е верен.
  • 11 Милена Орбан е от Наще

    7 3 Отговор
    Забрави ли Или Хубаво или нищо!!
  • 12 ха ха хааа

    4 15 Отговор

    До коментар #6 от "Свети Стефан":

    Тоя Главестия си е направил политическа операция за смяна на пола ... 🤫🤭
  • 13 Фалшив герой

    7 31 Отговор
    Същият миротворец, като нашия радеф.... да дадем на похитителите каквото искат, за да мирясат. Този тип хора са най-презряните в целия свят. Има нужда от силни лидери а не от страхливци.

    Коментиран от #18, #21

  • 14 Той ще оправя

    3 14 Отговор
    Светът, и нас с мЪкедония ще оправи, има се за месия ли, интересчията.Най-добре е всеки да си наляга жилото
  • 15 ТаУмВзе

    22 4 Отговор
    Щом Праведната Пропаганда лае срещу Орбан е Перфе!
  • 16 Мозъчен тръст

    25 3 Отговор
    Според автора сигурно е по добре да си като нашите мишки-винаги роболепно съгласни с господарите.Без свое мнение и незачитащи мнението на гражданите си.
  • 17 Фактор

    26 3 Отговор
    Видя, че не стават да нищо и си води собствена Дипломация. Китай ще ги залее с инвестиции. Ще се разбере със САЩ да сметка на ЕС. Което прави и Полша, но Урсула и Шарл дума не обелват.
  • 18 Анонимен

    18 3 Отговор

    До коментар #13 от "Фалшив герой":

    Кои са силни лидери?Послушковците?
  • 19 Гост

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мир, а?":

    Защото знае, че мирът в Украйна не зависи от Путин, а от управлението в краварника. Затова, Орбан казва, че подкрепя Тръмп, по чието време не е имало такива конфликти. А, че мирът в Украйна зависи от бялата къща зад океана се доказва с фактът, че предложенията за преговори бяха отправени точно натам.

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Фалшив герой":

    Кои са силните лидери? Онези, които уж не преговаряли с тер0ристи, но си имат на щат цяла армия от парламентьори, ли? Ха ха ха ха ха!
  • 22 Ха сега де...

    1 11 Отговор
    Унгария демократична държава ли е, а другите от ЕС? Защо непрекъснато се цитират такива, като Макрон, Орбан, Фицо и други, които еднолично и сами решават всичко относно външната политика на държавата? То май и при нас не е по различно.
  • 23 АЛООООСЛУГ ИТЕЕЕ

    20 3 Отговор
    ГОЛЕМИ КРИТИКАРИ СЕ ИЗВЪДИХТЕ, АМА СТЕ МНОГО НИзКИ ЗА ОРБАН..........
  • 24 Първанов

    5 20 Отговор
    Редно е да се припомни, кой е основен провокатор на войната на глупака Путин и това е Китай. Хитър и успешен план на китайците, защото успяха да извадят Русия от демократичната орбита и върху имперскиге комплекси на Путин да го подтикнат към война. Целта е изпълнена! Отслабена Русия става губерния на Китай. Който не му е ясно и е подеквал на Путин да си купи нов анцуг и да обърне диагоналката на другата страна.

    Коментиран от #57

  • 25 Новоговор

    6 2 Отговор
    Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила.
  • 26 Шарли Ебдо

    3 16 Отговор
    Е,няма по- голямо недорадумение от Орбан. Той също плавно влиза в китайския капан. Обвързва Унгария с китайски инвестиционни планови,които имат само една цел заграбнане. Те така поробиха половин Африка. Орбан пък ке прави на китаец давайки огромен заем на Северна Македония

    Коментиран от #40

  • 27 Хаха

    11 1 Отговор
    Орбан се цепи от соц колхоза и не могат да преглътнат неподчинението му. Разбира се, че трябва да има повече политици като него, които да се стремят да опазват мира през дипломация и диалог, вместо да подклаждат горещи конфликти както прави ЕС.
  • 28 В.В.П.

    9 2 Отговор
    Орбан ,разбира се бърка плановете на Световния фашизъм.Привтел е на , РОССИЯ на Путин ,и Китай на Си..След Казусса Окропистан ще навлязат дигиталните кинти .В брой няма да се плаща нищо.Урсул ще направи друга пандемия .Тя е фашист специалист .След оръжейния бизнес ,Фарма мафията е най силния бизнес.Зстова сега се обявяват яки кинти за Киев и режима .Милярди през ден ..Не всичко отива за Окраина .

    Коментиран от #42

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ами да

    11 1 Отговор
    Той ако слуша телетата от ЕС ни оча
    ква трета голяма война на континента. Човекът все пак проявява здрав разум. Опитва се да поправи грешките на своите колеги от близкото минало - Меркел, Оланд, Рюте и всички останали марионетки.
  • 31 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Чудовището Есср,се опитва да подчини държави и нации ,които нямат нищо общо .Като култура ,навици ,обичаи празнижи и светии.Зсмисълът на ЕС е свободна търговия ,и предвижване на стоки и товари ,без мита ..Никога не е имал наратив да влиза във война с РОССИЯ/СССР.Днес са се хванали за Територията Окропистан като удавници за сламка .По заповед на сащ ,разбира се .ония са садисти.
  • 32 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Разбира се фашистите от Ед и сащ се опитват по всякакъв начин да бутнат във война с Рф първо ,Съседите на Окропистан .Тива е много важно за американските хиени..извратено е достатъчно.
  • 33 Луда работа

    15 1 Отговор
    На европейците никога няма да им дойде акъла в главата. Нищо чудно ако допуснат и участват в нова голяма война. С къса памет са, невежи за историята и абсолютно безотговорни, дължащо се най-вече на еснафския, консуматорски стил на живот, който са култивирали у масите.
  • 34 Х+У=Й

    15 2 Отговор
    Друго си е да си голям политик като Кирчо,който прави само това което му кажат от Посолството.
  • 35 Анонимен

    17 2 Отговор
    Когато български политик за една седмица се срещне с Путин,Си и Тръмп ще се съглася с написаното.
  • 36 Анджо

    2 19 Отговор
    На Орбан няма да му излезнат сметките.
    Ходи като цветарка, но каквото и да стане за напред ,тоя ще бъде подридван като ненужна вещ. Не знам как ще се оправдават политиците след него. Отдавна хората са разбрали ,че срещу вятъра не се плюва.
  • 37 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Европейците НЕ трябва НИКОГА ДА ЗАБРАВЯТ ЧЕ,от Европа излязоха две световни войни .Точно от Германия.И немско говорящите .Кобург готите са нацисти.
  • 38 Гробар

    15 0 Отговор
    Ако Орбан беше постил София прайд сега Аврора щеше да пише хвалебствени статии за него.
  • 39 А50

    12 1 Отговор
    Запада се нахвърли върху единствения политик от ЕС който реално говори за мир, а не лицемерието на запада. Запада стой зад убийството и мъките на стотици хиляди дори милиони палестинци и окрайнци
  • 40 Ветеран от Протеста

    2 8 Отговор

    До коментар #26 от "Шарли Ебдо":

    Проблема е,че тези милиони са дадени на Унгария от Европейския съюз,а Орбан ги дава на Македония срещу лихва...Нещо като " бързи кредити" ,ама с чужди пари....

    Коментиран от #46

  • 41 Бълг

    2 4 Отговор
    Миленка руската клакьорка пак се изказа глупаво!
  • 42 Шарли Ебдо

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "В.В.П.":

    Ти си за учебник човеме, колко може да е объркан един човек и колко успешна може да е националфашистката идеология. Плюс това очевидно животът ти не се е получил,жалко. Нямаш шанс,приеми го! Но ти благодаря,бая се посмях

    Коментиран от #59

  • 43 И защо

    5 1 Отговор
    да е "самозван" миротворец? Кой трябва да го ръкоположи като такъв ?
  • 44 Евродемокрация

    7 2 Отговор
    Различното мнение от това на фашисткото ръководство се преследва като при Хитлер.
    Нормално за фон Лайян, внучка на висш нацист както и Шолц.
  • 45 Хайде

    9 2 Отговор
    Стига сте го плюли. Какво ще кажете за военнолюците-фашисти в Европа и зад океана?!?
  • 46 Ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ветеран от Протеста":

    Фрънкалник ,119%
  • 47 Забелязвам

    7 2 Отговор
    Че тук всяко усилие от някого за подпомагане Мира в Украйна се оплюва
  • 48 Лют

    7 1 Отговор
    1989 година....населението на Унгария беше колкото на България.....площад е същата.
    Колко е сега там и колко тук?.
    Това аз видях от статията.
  • 49 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Нищо различно от Европейския американски фашизъм не може,и не трябва да се измъкне към масата на плебея...Сега трябва да зищитим Атлантическите ценности..СЪС ЖИВОТА СИ .
  • 50 Сър Пичук

    2 6 Отговор
    А бе и аз мисля да направя една миротворческа обиколка. Имам приятелчета и в Русия, и в Китай и в Америка. Ще хапнем, ще пийнем и резултата ще е същия.
  • 51 Пацо

    1 6 Отговор
    Унгарски м.нгус
  • 52 В.В.П.

    4 0 Отговор
    А Путин ги чака Евростлантиците на пусия .Идат ,ама по рядко .Оредяха ..Това се казва ,,демилитаризация ..,
  • 53 23999

    7 0 Отговор
    Всички говорят и искат мир, но не
    могат да се откажат от войната.
    Със страшна сила се стремят да
    се набутат под ядрентата гъба!
    Толкова ли ви е омръзнал този
    живот, че не ви се живее без проблеми?
    Малко ли са политическите и
    финансовите кризи?
    Човек се ражда на този свят да живее,
    а не да умира преждевремнно!
  • 54 Шарли Ебдо

    4 8 Отговор
    Точно така. Цървулът Орбан се прави на Си Дзинпин. Но когато си цървул,знае е се е неспасяемо. Повтапям за нечетящиге,че по тази схема Китай заграби половин Африка. Финансира проекти,които пранителствата не могат да изплатят и ги присвоява,тук летище,там магиклстралка и т.н. Това върви сега в Сърбия
  • 55 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Натискът върху държавите ,граничещи с Окропистан е огромен .И преди си беше така , държави граничещи със СССР,се подготвяха цветни революции...
  • 56 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Окропите саси добре ,не ги мислете .Поданство + помощи и настаняване .в хотели..Защо да ги барат от лукса .В кенефа Окраина си бяха умрели .Единственото място където ходеха беше Чехия и Словакия .Работеха за 300 евра на месец..по 12 часа ..Боли ме урра за Киеф и режима .Ще останат 10 млн ,фалшивата окраинска нация ..
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Опаа

    3 6 Отговор
    Руския пудел може да "излиза" само до руския външен ну ник.
  • 59 Припомни си

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Шарли Ебдо":

    кога долара става световна резервна валута,кога пада златният стандарт на долара и забележи дали днешните събития не преповтарят тези от преди 80 години.

    Коментиран от #62

  • 60 ОРБАН

    2 6 Отговор
    докато съм Председател на ЕС за тия 6 месеца ще запо4на Преговорите за Присъединяване на Македония към Евросъюза, без да се съобразявам с крясъците идващи от София!!! Затова Организрам Конференция в Скопие за запо4ване на преговорите за нейното присъединяване!!! А запо4нат ли веднъж преговорите, то Македония, няма да има нужда да изпълнява никакви договорености с България, няма да има вписване на бъгарите в Македонската Конституция!!! Следващата наша Унгарска инициатива ще е Доклад срещу България за подтискане на македонското малцинство и искане българите да признаят такова на своя територия, а втората кра4ка ще е незабавно искане София да даде автономия на Югоизто4на България с преходен период за присъединяване към Македония!!!
  • 61 Всеки

    3 3 Отговор
    Клоун има нужда да го викат на бис, да излиза пак и пак под светлините. Овациите за шута не са като овациите за истинския актьор. А този е повече шут, отколкото актьор. В световен план-мижитурка. Но опасен за България със сърбованията си. До края на годината може да направи много бели в отношенията със сърби и сърбо-македонци. Въобще-вреден.
  • 62 Шарли Ебдо

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Припомни си":

    Златният резерв е заменен от Никсън през 1971 г.,преди 53 г. Заменен с фиатни пари. Пари декларирани от правителството такива са дорарът,еврото,както и резервните валути,като юан,йена,британска липлра,швейцарски франк...

    Коментиран от #65

  • 63 ЕС се оля

    4 0 Отговор
    То бива бива войнолюбци и джендъри, но тук вече се мина всяка граница, добре,че един Орбан поне има
  • 64 Демократ

    1 2 Отговор
    B каза ли на приятеля си Путин да изтегли незабавно руските войски от окупираните украински територии, за да настъпи мир? Представя ли си Орбан, че с охота би отстъпил на Путин унгарска територия, за да има мир ? Както и всичките миротворци, които искат Украйна да капитулира, ще дадат ли на Путин своя територия, за да има мир?
  • 65 Към 1971 г.

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Шарли Ебдо":

    златните запаси на САЩ спадат до 10 млрд. долара(войната във Виетнам),което представлява половината от запасите през 1960 г.,а паричната маса се увеличава с 10%.Тогава,след консултации с Артър Бърнс,Джон Конъли и Пол Волкър ,е взето решение САЩ да прекратят конвертируемостта на долара в злато.Конъли блестящо представя програмата така,че САЩ поема отговорност за световните финанси,а не че нарушава ангажимента си към златния стандарт.Така е до сега и да,парите нямат покритие.Сега едни държави отново изкупуват големи количества злато,а около половината от централните банки изготвят проекти за дигитална валута.
  • 66 Орбан

    5 2 Отговор
    се осмели да обърка сметките на най-висшите англосакси и взема инициативата в свои ръце. Първи ревнаха паразитните структури в ЕС и техните протежето по места, защото се видяха и почувствах ненужни, продажниците и незачитащи потребността за нормално човешко съществуване, мира и свободата.
  • 67 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    Всички искаме мир.
    Но важното е при какви условия и как да се гарантира, че той ще е дългосрочен.
    За съжаление, във всички предложения на "миротворците" като Орбан и Си, това не се споменава и се говори само за мир във вид на капитулация на Украйна и удовлетворяване на всички искания на Путин.
    Това нито е справедлив мир, нито гарантира, че след някоя и друга година Русия няма пак да си измисли враг и да го нападне.
  • 68 дядото

    2 2 Отговор
    проблемът ви е,че орбан се старае да спре войната в украйна,а ес и особено нато ,както сами казват,желаят война до унищожаването на рф.

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Сър Пичук

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "дядото":

    Дядка, никой не иска унищожаване на РФ. Напротив, ръководители на РФ непрекъснато говорят за унищожаване на Украйна и други държави.
    Това, което нормалните хора искат е една нормална Русия, която да спазва международния ред,
    и международните договори и правила. Която да решава спорове и проблеми по дипломатически път, а не с войни, която да сътрудничи в решаването на глобалните проблеми и която да се откаже от великоруските си имперски амбиции и създаването на "руски свят", която да уважава правото и избора на другите.
    Това е Русия, която света желае. А сегашната агресивна, войнолюбива и фашизирана Русия не е нужна никому. Дори на собствения и народ.
  • 70 Zахарова

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "дядото":

    Ако някой унищожава Русия това е Путин