Last news in Fakti

10 Март, 2014 12:30 2 238 1

Христо Бойчев: Олигархията e яхнала властта

  • христо бойчев-
  • мажоритарен вот-
  • олигархията-
  • властта

Няма защо да плашат хората с мажоритарния вот

Христо Бойчев: Олигархията e яхнала властта - 1
Снимка: Милена Богданова, Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олигархията яхна вече властта, няма какво да го говорим. В момента един олигарх с 1 милион може да си купи група в парламента. Дава по 100 хил. на десет депутати които са калинки никому неизвестни на тях това им е шанса в живота.

Това заяви за Факти.бг бившият кандидат-президент, който, на шега или наистина, преди години щеше да стане държавен глава, но системата го препъна Христо Бойчев в отговор на въпрос, че една от основните тези на политиците срещу мажоритарния вот е, че олигархията щяла да яхне политиката и парламента. Бойчев е част и от гражданската инициатива в подкрепа на "100 процента мажоритарен избор в два тура“.

„Взимат си по 100 хил. лева и олигархът има група в парламента. В момента вече има група в парламента, за която никой не е гласувал. Стигнахме до абсурда да се лиши от смисъл парламента благодарение на всичко това. Ако вътре са хора, които са заложили на това свое бъдеще, с името си са влезнали, те няма да го рискуват по този начин и да си плюят на политическото бъдеще”, заяви Христо Бойчев.

Той допълни, че политиците не желаят да чуят за смесената избирателна система, камо ли ще чуят за 100%  мажоритарна избирателна система. „Ретроградните партии в парламента, няма да ги назовавам, те се знаят кои са, никога няма да искат мажоритарен вот, така че както и да го поставим въпроса за референдума, отговорът ще бъде „не” от тяхна страна. Затова няма как да очакваме тази идея да дойде от политиците, тя естествено ще възникне от гражданите.

В отговор на въпрос какво е Вашето мнение относно отзоваването на депутатите, Бойчев заяви: „Аз мисля, че ако човек влезе с името си в Народното събрание, рядко ще направи магария. Депутатът е спечелил доверието на хората от даден район, и избирателите  могат да го отзоват, ако той не го оправдае, това е логично”. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    1 0 Отговор