12 Август, 2024 19:46 2 456 19

Нарастващите военни доставки към Армения ескалират напрежението в региона

  • азербайджан-
  • армения

Те заплашват сегашното крехко състояние на отношенията между Баку и Ереван

Нарастващите военни доставки към Армения ескалират напрежението в региона - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан в София
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Армения предприема активни стъпки за намаляване на икономическата и военната си зависимост от Москва чрез сделки с други държави, главно Франция и Индия.

Нарастващите военни доставки към страната подклаждат напрежението със съседен Азербайджан и заплашват сегашното крехко състояние на отношенията между двете страни.

Властите в Баку се опасяват от повишената милитаризация, тъй като реваншистки настроения политически и обществени групи в Армения открито призовават за военно превземане на Карабах и други съседни азербайджански територии.

Според помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън Армения е „почти напълно зависима“ от Русия по отношение на своята икономика и енергетика. Ето защо Съединените щати подкрепят решителните стъпки на премиера Никол Пашинян в усилията му за еманципиране от Москва.Репозиционирането на Армения е показателно относно геополитическите изменения, настъпващи в по-широкия регион, тъй като трите държави от Южен Кавказ се отдалечават все повече от руското влияние.

През юни Франция и Армения подписаха договор за самоходни 155-милиметрови 52-калиброви оръдия "Цезар", чийто обсег с усъвършенствани снаряди надхвърля 50 километра. Двете страни съобщиха, че сделката включва продажбата на 36 гаубици през следващите 15 месеца, което френският министър на отбраната Себастиен Лекорню определи като „нов важен крайъгълен камък“ във френско-арменското военно сътрудничество. Последната сделка дойде след поредица от подобни военни договори между двете страни, след като Франция се съгласи да достави оръжие на Армения през октомври.

В допълнение към бронетранспортьорите Ереван и Париж се споразумяха и за доставката на система за противовъздушна отбрана с малък обсег Mistral и произведени от Thales Group радари GM200, които могат едновременно да откриват и проследяват множество самолети, дронове и дори ракети в рамките на 250 километров радиус. Експерти твърдят, че същите могат да бъдат използвани за нападателни цели.

Индия е другият основен играч, към който Армения прибягва за диверсификация на своите военни доставчици. Доставките на оръжие от Индия за Армения за първи път се засилиха след края на втората карабахска война през ноември 2020 г. Според индийското финансово министерство Армения се явява най-големият вносител на индийски оръжия след последната сделка за придобиване на ракетни системи за многократно изстрелване Пинака и анти-Акаш авиационни системи.

Индийските медии съобщават, че „общият обем оръжия, закупени от Армения е достигнал 600 милиона долара до началото на текущата фискална 2024–25 година. Различни източници съобщават, че от септември 2022 г. Армения е заявила доставки на допълнително военно оборудване от Индия, включително ракетни установки, противотанкови ракети, мобилни радарни системи и усъвършенствани теглени артилерийски системи (ATAGS).

Нивото на милитаризация чрез доставки от различни източници с основание предизвиква тревога в Баку, където официални лица предупреждават за пагубните последици за мира и стабилността в региона. Загрижеността на азербайджанските власти се засилва от факта, че реваншистки настроения в Армения отказват да признаят следвоенните реалности в региона и призовават за военно превземане на Карабах и други азербайджански територии.

И все пак, като се има предвид възможността за подновяване на конфликта, нарастват опасенията в региона, че милитаризацията на Армения чрез сделки с Франция, Индия, Иран и други може да подкопае мирния процес между Баку и Ереван.

Материалът е предоставен от посолството на Азербайджан в София


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 13 Отговор
    Арменците се борят за оцеляването си срещу Османската империя.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха хахаха

    17 11 Отговор
    Това според соросите Баку купува оръжие от Индия и Франция. Индия купува оръжия от Русия, а френските оръжия се оказаха абс скрап в Крайна се видя ясно.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нема лабаво

    25 5 Отговор
    И тия се чудят как да се насадят на пачи яйца . Азерите са подкрепяни от Турция и Арменците без защита от Русия са гола вода .
  • 6 Русия е един огромен kлoZeт

    18 15 Отговор
    Никой не иска да има нищо общо с московската koчина и CBИHETE в нея!

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аксиома

    11 16 Отговор
    Няма на света страна, която да е попаднала в капана на бандитите, узурпирали властта в Кремъл, която да не е отритната и презирана от цял свят, която да не е бедна, която да не е с мафиотско управление, в която да не цари беззаконие и ужасяваща корупция. Няма !
    Тези , които не си отлепят езика от подметките на руските си господари не могат да посочат нито една. Затова и си стоят на Запад от московското блaтo.
    Baтниците казват - "Хубаво е там, където ни няма! А още по хубаво е там където не сме стъпвали"
    Сега разбрахте ли, копейки неграмотни, защо сме зле ?!?!

    Коментиран от #9

  • 9 Калпазанин

    16 5 Отговор

    До коментар #8 от "Аксиома":

    Няма страна на света дето да не се сдърпсла със съседа си, без да имат пръст чакалите и койоти те те франсета и англета.
  • 10 Биби Кинг

    0 4 Отговор
    Ерменците черпат татаро- манголите с макък,насреща нищо не искат!
  • 11 Гориил

    10 3 Отговор
    Армения няма шансове и ресурси. Засега става все по-зле и по-зле. Така е, когато елитът води страната към ада.
  • 12 Търновец

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха хахаха":

    Индия купи 36 Френски супер самолети Rafale и сега води преговори за още 24 с морско базиране за своя самолетоносач. Индия си произвежда танкове а сега F 16 u Stryker производства също заминават за Индия. Имат си вече и собствено ПВО и друго заедно с Израел. А през ПСВ когато Руси и Тюркяни се биеха за Кавказ Арменците се биеха на страната на Русите и така провокираха геноцида. Преориентацията на Армения е загуба на стратегически съюзник за Русия, а Руските военни производители губят още един пазар.
  • 13 !!!?

    8 2 Отговор
    Скоро Копейките и на арменския поп няма да могат да се жалват...само Митрофанова им е надеждата !!!?
  • 14 дядото

    12 4 Отговор
    и българия правеше такива стъпки като армения,а сега не можем да пръ днем без позволение на нато,ес и сащ.
  • 15 ЯМБОЛИЯ

    2 6 Отговор
    Всеки бяга от Блатото. ИНДИЯ никога не е била с тях. Тя е винаги с ВЕКИКА БРИТАНИЯ. И КИТАЙ започна да се изолирва малко по малко от Блатная. КИТАЙ дебне кога е най-разумно да си върне Сибир. И ще си го вземе.
  • 16 деменцията джо

    2 0 Отговор
    Сега Армения може да стане новата Украйна . Като Америка и Западът ще направят всичко възможно за да се случи това . Като ще организират и ще финансират и хиляди терористи от Близкият Изток и Африка ще ги прехвърлят в Армения. Путин какво ще направи -- нищо той е свикнал да гледа и да бездейства и при свършен факт с цената на много жертви да реши проблема .Винаги чака Западът да му нанесе удар за след което идва му акъла ,че трябва да се отбранява това винаги е било така. Когато тоя иди...от пренесе войната в Европа или Америка , тогава ще настъпи мир за тях.
  • 17 Арменец

    2 0 Отговор
    А да попитам Азербайджанската посолство, което така любезно предоставя тази информация, дали ОГРОМВИТЕ оръжейни доставки от Турция и Израел за Азербайджан през последните десетина години не дестабилизират региона и дали те бяха съгласни да се примирява с фактическите реалностите през изминалите 30 години и не говореха постоянно за военно решение на Карабахския въпрос ?
  • 18 Елементарно

    0 0 Отговор
    Ами като не става с Украйна , дай да пробваме с Армения! Какво пък!
  • 19 Ми ТИИИИ АНОНИМНИКООО

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русия е един огромен kлoZeт":

    КОЙizka да има нещо общо с теб...ВСЪЩНОСТ ЧЕРВЕИТЕ В ГРОБАТИ САМО Ш А БЪДАТ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ОТ ППРОТЕИНИТЕ ТИ