Last news in Fakti

12 Март, 2014 22:30 5 380 3

Битката между личности и партии

  • битката-
  • личности-
  • партии

Инициативен комитет за 100% мажоритарни избори в два тура

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мажоритарен избор в два тура, за това се обявиха по bTV Инициативен комитет. Много важно е избора да бъде в два тура, нито сме Англия, където това се практикува от векове, нито сме САЩ, където са две партии. Тук около 30 партии взимат някакъв процент от вота, заяви Боян Атанасов от Инициативния комитет за 100% мажоритарен вот в два тура.

Още бащите на днешната ни Конституция, когато заложиха изборите за Велико Народно събрание, за президент и кмет, двата тура са заложени с ясната цел, че те предполагат първо висока легитимност, защото кандидатът е избран с над 50% и второ дава шанс на малките партии, какъвто е примерно френския модел, каза Атанасов.

Малките партии ще отпаднат ли?

Големите партии и обслужващите ги фондации искат мажоритарни избори само в един тур. И напоследък имаше малоумни писания от лидери на партии, в които се казва, че ГЕРБ и НДСВ щели да имат по 150-170 депутати в парламента, ДПС щяла да бъде най-печелившия от въвеждането на мажоритарния вот. Но те винаги преизчисляват в един тур и никога не влизат в подробността два тура. Всички партии искат да няма мажоритарна система. ДПС забравят тази малка подробност, че през 1990 година, когато 50% се избираха мажоритарно това са 200 депутата,  ДПС имаха 9 народни представители, избрани мажоритарно, а тогава електората им беше значително повече, припомни Атанасов.

Защо мажоритарният вот е по-справедлив от пропорционалния ?

Тук не става просто за справедливост, а има няколко основни аргумента. Първият от тях е, че сме стигнали на такъв етап на общественото си развитие, че демократичния уж модел на политическо представителство е катастрофирал, че ние се нуждаем от радикална политическа промяна, а такава не виждаме водещите политически партии да имат подобно желание, заяви социоложката  Мира Радева от Инициативния комитет. Обратното, бих казала, че и ГЕРБ, когато бяха на власт с Искра Фидосова създадоха един Изборен кодекс и сегашната тройна или двойна коалиция с Мая Манолова, предлагат едни маскировъчни мерки, които няма да доведат до тази радикална промяна, която хората искат. Втората причина, аз лично като социолог да подкрепям мажоритарния вот е, че наблюдавам развитието на публичния авторитет на различните институции и в случая голяма глупост е и направо е лъжа да се каже, че мажоритарния модел в България няма да работи, заяви социоложката. Защото това, което виждаме е, че институциите с най-стабилен авторитет са именно мажоритарно избрани и то на два тура, това което ние предлагаме – това е кметският и президентският вот. Докато пропорционалната система е система на колективната безотговорност. Иначе зад лидерите се скриват едни послушници. През 1990 година къде бяха сложени истинските двигатели в онзи момент, естествено в мажоритарните листи. Само девет страни прилагат пропорционалната система с 4% праг, аргументира се Радева.

Тук я подкрепи друг член на Инициативния комитет Христо Бойчев, който припомни също далечната 1990 година. „Казахме губили малките партии, Янко Янков влезе тогава в парламента и спечели доверието на хората, той беше независим. Нашата система стана Капалъ чаршийска ние харчим 20 -30 милиона за едни избори, вкарваме депутатите, идва един олигарх изважда един милион, раздава по 100 000 на депутат и си купува една група и с нея е на кантара и както си иска на там накланя”, каза Бойчев и допълни: „А  при мажоритарен вот депутатите могат да бъдат отзовавани от избирателните райони, от където са ги избрали”.

Радева допълни, че отзоваването е необходим инструмент, който е проработил и попита „какво се случи на протестите миналата година”.

Атанасов допълни, че купуването на гласове запазва пропорционалната система. В момента партиите купуват по 1000 – 2000 гласа в един избирателен район и това им гарантира депутатско място. А когато ви трябва минимум 51% в един избирателен район /където стандарта е около 30 000 гласа/, за да спечелите, за да купите 15 000 гласа не е толкова лесно и толкова евтино. Има и друга подробност, че ако на втори тур останалите хора разберат, че вие купувате гласове, бъдете сигурни, че всички ще се обърнат срещу вас, аргументира се Атанасов.

Партиите се обезличиха, ако изборът е мажоритарен те ще се стремят да изберат наистина кандидати с лица, поясни Радева. „Второ демокрацията ни е фасадна, защото хората не се чувстват представени в този парламент, няма истинска връзка между суверена и този, който уж го представя. Тази трансформация от една партия в друга партия ще се пресече, когато се носи лична отговорност. А винаги ще има непредставени в парламента и сега има такива. Ще се повиши и избирателната активност, защото се засилва връзката и са ясни правилата. Работещите демокрации са основани на работещата лична отговорност”, каза Радева.
Атанасов заключи, че ако олигархията имаше полза от мажоритарния вот отдавна да го е въвела.


-----------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Анкетата на bTV "Одобрявате ли 100% мажоритарен вот, е показала, че 83% от гласувалите са отговорили с "да" и само 17% с "не".
 

Цялата дискусия може да видите тук: http://bit.ly/1iBY1xW


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    1 0 Отговор
    Битката е между народа и партийната олигархия!

    А пропорционалната изборна система е хомота, който партиите са наденали на всички нас.

    Мажоритарните избори са единственото спасение от политическата мафия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Nomer 57

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Гъзоебов":

    Аман от партиини тролове!

    Яко бъзе ги тресе всички партии от 100% мажоритарни избори